Vyskúšajte tieto recepty na lievance z tvarohu a začnite svoj sladký deň!

Nedokážete si bez sladkých raňajok predstaviť ráno?

Milujete sladké na všetky možné spôsoby?

Potom sú tieto recepty na tvarohové lievance robené priamo pre vás.

Tvarohovo – jablčné lievance

Klasika tak trochu nevšedne. Poďte vyskúšať tradičné lievancové cesto doplnené o nastrúhané jablko. Kúzlo jablka sa v tomto recepte skrýva v jeho schopnosti výsledný pokrm urobiť vláčnym a nadýchaným ako obláčik.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g tučného tvarohu vo vaničke
  2. 2 polievkové lyžice smotany
  3. 2 vajcia
  4. 1 veľké jablko
  5. Šťava z polovice citróna
  6. 1 hrnček hladkej múky
  7. 1 hrnček celozrnnej múky
  8. 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  9. 1 čajová lyžička jedlej sódy
  10. 4 polievkové lyžice cukru
  11. 2 polievkové lyžice oleja
  12. 2 polievkové lyžice rozpusteného masla na opekanie

Postup

  1. Jablko umyjeme, olúpeme a nastrúhame
  2. Do postrúhaného jablka primiešame cukor a pridáme citrónovú šťavu
  3. Do zmesi pridáme tvaroh, smotanu a olej
  4. Všetko dohromady premiešame
  5. Ďalej do zmesi pridáme vajcia a znova zmiešame
  6. Vedľa v mise si zmiešame všetky suché ingrediencie. To znamená hladkú a celozrnnú múku, jedlú sódu a prášok do pečiva
  7. Všetko v mise premiešame
  8. Suché ingrediencie začneme pomaly prisypávať k ingredienciám mokrým
  9. Všetko spolu premiešame do hladkej zmesi
  10. Keď je cesto pripravené, na rozpálenej panvičke si rozpustíme maslo
  11. Lievance do zlatista opekáme z oboch strán

Pokiaľ patríte medzi milovníkov jabĺk v akejkoľvek podobe, neváhajte vyskúšať tieto recepty na jablčné rezy, ktoré vás určite nesklamú.

Veža z lievancov, čučoriedkami, malinami a javorovým sirupom.
Zdroj einfachbacken.de

Lievance s malinovou omáčkou

V jednoduchosti je sila a to presne platí o tomto recepte. Pár krokov stačí na vytvorenie nadýchaných tvarohových lievancov a tiež stačí pár krokov, aby ste uvarili výbornú omáčku, ktorá celé jedlo krásne doplní.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 3 bielky
  2. 3 žĺtky
  3. 2 lyžice práškového cukru
  4. 230 g tučného alebo polotučného tvarohu
  5. 50 g hladkej múky
  6. 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na omáčku

  1. 250 g malín
  2. 2 lyžice cukru

Postup

  1. Samotný tvaroh rozšľaháme v miske
  2. Vo vedľajšej mise zmiešame cukor a žĺtky
  3. Zmes šľaháme, kým nebude nadýchaná
  4. Postupne pridávame tvaroh, hladkú múku, vanilku
  5. Všetko spolu premiešame, kým nevznikne tekuté cesto
  6. Vo vedľajšej mise z bielkov vyšľaháme sneh
  7. Ten opatrne vmiešavame do cesta na lievance
  8. Lievance potom vyprážame po oboch stranách na rozohriatej panvičke s trochou oleja
  9. V malom hrnci si uvaríme omáčku na lievance
  10. Do hrnca pridáme maliny a cukor
  11. Zmes zahrievame tak dlho, kým sa cukor nerozpustí a maliny nezačnú mäknúť
  12. Keď sú maliny dostatočne zmäknuté, zložíme ich z platne a necháme vychladnúť
  13. Lievance servírujeme preliate malinovou omáčkou
Vláčne lievance s malinovou omáčkou a kyslou smotanou.
Zdroj: mycountrytable.com

Citrónovo-tvarohové lievance

Milovníci intenzívnych citrónových chutí pozor, toto je recept robený priamo pre vás. Klasické lievancové cesto, doplnené o kyslú chuť citróna, vás nenechá chladnými a túto omáčku si budete variť stále.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 250 g hladkej múky
  2. vajcia
  3. 1 lyžička prášku do pečiva
  4. 1 lyžička jedlej sódy
  5. ½ lyžičky soli
  6. 1 lyžica cukru kryštál
  7. 125 ml cmar
  8. Šťava z ½ citróna
  9. 150 g čučoriedok (čerstvých)
  10. 2 lyžice rozpusteného masla

Na citrónový tvaroh

  1. Šťavu z 2 citrónov
  2. 2 vajcia
  3. 1 žĺtok
  4. 125 g cukru
  5. 50 g studeného masla (nakrájané na kocky)
  6. 1 lyžica tučnej smotany
  7. 1 lyžička vanilkového extraktu
  8. Štipka soli

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
  2. Potom pridáme vajcia, cmar, maslo a citrónovú šťavu
  3. Miešame, kým sa cesto nespojí a nebude mať hladkú štruktúru
  4. Na platni si rozohrejeme panvicu s maslom
  5. Na panvicu nalejeme lívancové cesto a navrch prihodíme pár čučoriedok
  6. Lievance pečte dozlatista z oboch strán
  7. Na strednú teplotu si v malom hrnci zahrejeme citrónovú šťavu
  8. V malej mise rozšľaháme vajcia a pridáme k nemu cukor
  9. Do vaječno-cukornej zmesi pomaly primiešavame horúcu citrónovú šťavu
  10. Potom vrátime späť do hrnca na platňu a opäť zmes zahrievame
  11. Zmes by sa mala zahriať na teplotu 80 stupňov a mala by byť dostatočne hustá, aby sa prichytila na lyžicu
  12. Keď má omáčka správnu hustotu zložíme ju z platne
  13. Vhodíme do nej studené maslo
  14. Miešame, kým sa maslo nezapracuje
  15. Potom primiešame smotanu, vanilku a soľ
  16. Miešame, kým sa všetko nespája a potom vniknutý citrónový tvaroh prelejeme do misky
  17. Citrónový tvaroh sa musí pred podávaním poriadne schladiť
Nadýchané lievance s citrónovou omáčkou a barievkami.
Zdroj: closetcooking.com

Klasické ukrajinské sírniky

Recept prevzatý z ukrajinskej kulinárskej kultúry. Cesto je hutnejšie a hustejšie, než tomu býva u nami známych tvarohových lievancov. Do sírnikov je radosť sa zahryznúť, najmä keď sú podávané teplé s kyslou smotanou, cukrom a javorovým sirupom.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g tvrdého tvarohu
  2. 2 vajcia
  3. 125 g + 75 g hladkej múky (oddelene)
  4. 25 g cukru
  5. ½ lyžičky soli
  6. Hrozienka (nepovinný)
  7. 6-8 polievkových lyžíc oleja na vyprážanie

Postup

  1. Do veľkej misy nadrobíme tvrdý tvaroh na malé kúsky
  2. Pridáme 2 vajcia a zmiešame
  3. Primiešame 125 g múky, cukor a soľ
  4. Ak v recepte používate hrozienka, tak ich pridajte
  5. Všetko do hladka premiešame
  6. Cesto musí byť hustejšie, nie ako klasické palacinky cesto
  7. Z cesta tvarujeme malé placky, ktoré obalíme vo zvyšnej múke (75 g)
  8. Vo veľkej panvici rozohrejeme 4 lyžice oleja
  9. Syrníky na panvičku opatrne vkladáme
  10. Pečieme z každej strany 4 -5 minút, kým nie sú zlatisté

Na tanieri ozdobíme práškovým cukrom, pokvapkáme javorovým sirupom, medom a šľahačkou. Alebo vyskúšajte sírniky na tradičný ruský spôsob – s kyslou smotanou a obľúbeným lesným ovocím.

Hutné ukrajinské sírniky s lesným ovocím.
Zdroj: foodgawker.com

Tvarohové lievance s jablkami

Tentokrát nie je jablko vo vnútri lievancového cesta, ale steká ako sirup po jeho povrchu. Toping ovonený škoricou a muškátovým orieškom, je ideálny pre raňajky v sychravom jesennom rane.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 500 g tvarohu
  2. 4 vajcia
  3. 220 ml mlieka
  4. 250 g hladkej múky
  5. 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
  6. Štipku soli
  7. Maslo alebo olej na vyprážanie

Na jablkový toping

  1. 750 g jabĺk
  2. 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  3. 2 polievkové lyžice cukru kryštál
  4. 1 lyžička mletej škorice
  5. 1 lyžička muškátového orieška
  6. Štipka soli
  7. 1 lyžička vanilkového extraktu
  8. 100 ml vody

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame spoločne všetky ingrediencie na cesto
  2. Cesto dáme bokom a necháme oddýchnuť
  3. Na panvici si rozpustíme maslo
  4. Platňu s panvicou rozohrejeme na strednú teplotu a potom opekáme lievančeky z oboch strán
  5. Na jablčnú omáčku olúpeme jablká a zbavíme ich jadrovníka
  6. Jablká nakrájame na stredne veľké kúsky
  7. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou
  8. V hrnci zmiešame vodu, korenie, soľ, med a jablká
  9. Zmes privedieme do varu
  10. Akonáhle sa začne zmes variť, prikryjeme hrniec pokrievkou a pokračujeme vo varení na strednú teplotu asi 10 minút
  11. Keď je omáčka prevarená, zložíme ju z platne a tyčovým mixérom ju rozmixujeme, podľa našich preferencií
  12. Do omáčky pridáme vanilku a premiešame
Lívancová hora s jablčným topingom a kúskami jabĺk.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Ráno robí deň a preto je dôležité ho začať dobre nielen chutnými a výdatnými raňajkami, ale aj správnym nápojom. Inšpirovať sa môžete v týchto receptoch na zdravé domáce smoothie , ktoré vaše telo naštartujú jedna dve!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.