Nedokážete si bez sladkých raňajok predstaviť ráno?
Milujete sladké na všetky možné spôsoby?
Potom sú tieto recepty na tvarohové lievance robené priamo pre vás.
Tvarohovo – jablčné lievance
Klasika tak trochu nevšedne. Poďte vyskúšať tradičné lievancové cesto doplnené o nastrúhané jablko. Kúzlo jablka sa v tomto recepte skrýva v jeho schopnosti výsledný pokrm urobiť vláčnym a nadýchaným ako obláčik.
Čo budeme potrebovať
- 250 g tučného tvarohu vo vaničke
- 2 polievkové lyžice smotany
- 2 vajcia
- 1 veľké jablko
- Šťava z polovice citróna
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 4 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla na opekanie
Postup
- Jablko umyjeme, olúpeme a nastrúhame
- Do postrúhaného jablka primiešame cukor a pridáme citrónovú šťavu
- Do zmesi pridáme tvaroh, smotanu a olej
- Všetko dohromady premiešame
- Ďalej do zmesi pridáme vajcia a znova zmiešame
- Vedľa v mise si zmiešame všetky suché ingrediencie. To znamená hladkú a celozrnnú múku, jedlú sódu a prášok do pečiva
- Všetko v mise premiešame
- Suché ingrediencie začneme pomaly prisypávať k ingredienciám mokrým
- Všetko spolu premiešame do hladkej zmesi
- Keď je cesto pripravené, na rozpálenej panvičke si rozpustíme maslo
- Lievance do zlatista opekáme z oboch strán
Pokiaľ patríte medzi milovníkov jabĺk v akejkoľvek podobe, neváhajte vyskúšať tieto recepty na jablčné rezy, ktoré vás určite nesklamú.

Lievance s malinovou omáčkou
V jednoduchosti je sila a to presne platí o tomto recepte. Pár krokov stačí na vytvorenie nadýchaných tvarohových lievancov a tiež stačí pár krokov, aby ste uvarili výbornú omáčku, ktorá celé jedlo krásne doplní.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 3 bielky
- 3 žĺtky
- 2 lyžice práškového cukru
- 230 g tučného alebo polotučného tvarohu
- 50 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 250 g malín
- 2 lyžice cukru
Postup
- Samotný tvaroh rozšľaháme v miske
- Vo vedľajšej mise zmiešame cukor a žĺtky
- Zmes šľaháme, kým nebude nadýchaná
- Postupne pridávame tvaroh, hladkú múku, vanilku
- Všetko spolu premiešame, kým nevznikne tekuté cesto
- Vo vedľajšej mise z bielkov vyšľaháme sneh
- Ten opatrne vmiešavame do cesta na lievance
- Lievance potom vyprážame po oboch stranách na rozohriatej panvičke s trochou oleja
- V malom hrnci si uvaríme omáčku na lievance
- Do hrnca pridáme maliny a cukor
- Zmes zahrievame tak dlho, kým sa cukor nerozpustí a maliny nezačnú mäknúť
- Keď sú maliny dostatočne zmäknuté, zložíme ich z platne a necháme vychladnúť
- Lievance servírujeme preliate malinovou omáčkou

Objavte podobné tipy
Citrónovo-tvarohové lievance
Milovníci intenzívnych citrónových chutí pozor, toto je recept robený priamo pre vás. Klasické lievancové cesto, doplnené o kyslú chuť citróna, vás nenechá chladnými a túto omáčku si budete variť stále.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica cukru kryštál
- 125 ml cmar
- Šťava z ½ citróna
- 150 g čučoriedok (čerstvých)
- 2 lyžice rozpusteného masla
Na citrónový tvaroh
- Šťavu z 2 citrónov
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 125 g cukru
- 50 g studeného masla (nakrájané na kocky)
- 1 lyžica tučnej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Potom pridáme vajcia, cmar, maslo a citrónovú šťavu
- Miešame, kým sa cesto nespojí a nebude mať hladkú štruktúru
- Na platni si rozohrejeme panvicu s maslom
- Na panvicu nalejeme lívancové cesto a navrch prihodíme pár čučoriedok
- Lievance pečte dozlatista z oboch strán
- Na strednú teplotu si v malom hrnci zahrejeme citrónovú šťavu
- V malej mise rozšľaháme vajcia a pridáme k nemu cukor
- Do vaječno-cukornej zmesi pomaly primiešavame horúcu citrónovú šťavu
- Potom vrátime späť do hrnca na platňu a opäť zmes zahrievame
- Zmes by sa mala zahriať na teplotu 80 stupňov a mala by byť dostatočne hustá, aby sa prichytila na lyžicu
- Keď má omáčka správnu hustotu zložíme ju z platne
- Vhodíme do nej studené maslo
- Miešame, kým sa maslo nezapracuje
- Potom primiešame smotanu, vanilku a soľ
- Miešame, kým sa všetko nespája a potom vniknutý citrónový tvaroh prelejeme do misky
- Citrónový tvaroh sa musí pred podávaním poriadne schladiť

Klasické ukrajinské sírniky
Recept prevzatý z ukrajinskej kulinárskej kultúry. Cesto je hutnejšie a hustejšie, než tomu býva u nami známych tvarohových lievancov. Do sírnikov je radosť sa zahryznúť, najmä keď sú podávané teplé s kyslou smotanou, cukrom a javorovým sirupom.
Čo budeme potrebovať
- 500 g tvrdého tvarohu
- 2 vajcia
- 125 g + 75 g hladkej múky (oddelene)
- 25 g cukru
- ½ lyžičky soli
- Hrozienka (nepovinný)
- 6-8 polievkových lyžíc oleja na vyprážanie
Postup
- Do veľkej misy nadrobíme tvrdý tvaroh na malé kúsky
- Pridáme 2 vajcia a zmiešame
- Primiešame 125 g múky, cukor a soľ
- Ak v recepte používate hrozienka, tak ich pridajte
- Všetko do hladka premiešame
- Cesto musí byť hustejšie, nie ako klasické palacinky cesto
- Z cesta tvarujeme malé placky, ktoré obalíme vo zvyšnej múke (75 g)
- Vo veľkej panvici rozohrejeme 4 lyžice oleja
- Syrníky na panvičku opatrne vkladáme
- Pečieme z každej strany 4 -5 minút, kým nie sú zlatisté
Na tanieri ozdobíme práškovým cukrom, pokvapkáme javorovým sirupom, medom a šľahačkou. Alebo vyskúšajte sírniky na tradičný ruský spôsob – s kyslou smotanou a obľúbeným lesným ovocím.

Tvarohové lievance s jablkami
Tentokrát nie je jablko vo vnútri lievancového cesta, ale steká ako sirup po jeho povrchu. Toping ovonený škoricou a muškátovým orieškom, je ideálny pre raňajky v sychravom jesennom rane.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g tvarohu
- 4 vajcia
- 220 ml mlieka
- 250 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
- Štipku soli
- Maslo alebo olej na vyprážanie
Na jablkový toping
- 750 g jabĺk
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice cukru kryštál
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička muškátového orieška
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 ml vody
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame spoločne všetky ingrediencie na cesto
- Cesto dáme bokom a necháme oddýchnuť
- Na panvici si rozpustíme maslo
- Platňu s panvicou rozohrejeme na strednú teplotu a potom opekáme lievančeky z oboch strán
- Na jablčnú omáčku olúpeme jablká a zbavíme ich jadrovníka
- Jablká nakrájame na stredne veľké kúsky
- Pokvapkáme ich citrónovou šťavou
- V hrnci zmiešame vodu, korenie, soľ, med a jablká
- Zmes privedieme do varu
- Akonáhle sa začne zmes variť, prikryjeme hrniec pokrievkou a pokračujeme vo varení na strednú teplotu asi 10 minút
- Keď je omáčka prevarená, zložíme ju z platne a tyčovým mixérom ju rozmixujeme, podľa našich preferencií
- Do omáčky pridáme vanilku a premiešame

Ráno robí deň a preto je dôležité ho začať dobre nielen chutnými a výdatnými raňajkami, ale aj správnym nápojom. Inšpirovať sa môžete v týchto receptoch na zdravé domáce smoothie , ktoré vaše telo naštartujú jedna dve!