„Vydal sa Honza s uzlíkom na cestu, hľadať si vo svete solídnu nevestu…“ V uzlíku mal tvarohovú buchtu.
Ako si také „Honzíkove buchty“ upiecť?
A že nie je buchta ako buchta?
Inšpirujte sa našimi receptami na buchty z tvarohom!
Tvarohová buchta s ovocím
Skvele sa hodí na večierok alebo k popoludňajšej káve cez víkend.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 200 g studeného masla
- 100 g kyslej smotany studenej
- 1 vajce studené
- 80 g cukru
- 350 g múky
- 6 g prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
- maslo na vymazanie pekáča
- múkou na vysypanie pekáča
Na posýpku
- 30 g studeného masla
- 40 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 40 g múky
- 1 štipka soli
Na náplň
- 500 g tvarohu
- 180 g cukru
- 2 vajcia
- 40 g kukuričného škrobu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
- na ovocnú náplň
- 70 g jahôd rozpolených
- 70 g malín
- 70 g čučoriedok
- 3 marhule na štvrtky
- 1 broskyňa nakrájaná na prúžky
Postup
- Na prípravu cesta zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte nakrájané studené maslo a zapracujte ho.
- Pridajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku a rýchlo a krátko prehnite na vláčne cesto. Pokiaľ je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Ak je príliš suché, pridajte ešte trochu kyslej smotany.
- Cesto prikryjeme a dáme na cca 40 minút do chladničky.
- Na posýpku zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Pridajte maslo a vanilku a prehneťte ju nadrobno. Drobenku dajte na chladné miesto, kým ju nebudete potrebovať.
- Na náplň vo veľkej mise rozšľahajte vajcia.
- Pridajte tvaroh, cukor, vanilku a soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte kukuričný škrob a znova premiešajte, kým nebude zmes krémová.
- Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou, prebytočnú múku oklepeme.
- Cesto rozvaľkajte, vložte do plechu a pritlačte ku dnu a stenám.
- Tvarohovú náplň nalejeme na cesto v plechu.
- Tvarohovú náplň posypeme asi polovicou mrveničky.
- Na buchtu rozložte maliny, čučoriedky, rozpolené jahody, na štvrtky nakrájané marhule a broskyne.
- Ovocie posypeme zvyšnou posýpkou.
- Ovocnú tvarohovú buchtu s posýpkou pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút, a potom ju necháme úplne vychladnúť.

Kysnuté buchty s tvarohom
Túto klasiku vám asi ani nemusíme predstavovať, je to stará dobrá dobrota!
Čo budeme potrebovať
Na kvások
- 1 lyžica práškového cukru
- 100 ml teplého mlieka
- 21 g bežného droždia
Na cesto
- 150 ml teplého mlieka
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 160 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 500 g hladkej múky
- 4 lyžice práškového cukru
Na náplň
- 500 g tvarohu
- 2 žĺtky
- 1 – 2 lyžičky smotany (10% alebo 12% tuku)
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 55 g práškového cukru
- Voliteľne: rum alebo rumová esencia, mandľová esencia, hrozienka
Postup
- V malej miske zmiešajte mlieko a cukor. Uistite sa, že mlieko nie je príliš horúce ani studené.
- Pridajte malé kúsky droždia. Misu prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto.
- Po 10 alebo 15 minútach by sa droždie malo rozpustiť a na povrchu mlieka by mala byť pena. Pokiaľ nie, počkajte ďalších 15 minút.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky žĺtky, vajcia a mlieko. Pridajte polovicu rozpusteného masla a štipku soli.
- Vmiešame múku a cukor.
- Pridajte kvások.
- Cesto starostlivo prehniteme vareškou alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Ak to robíte ručne, môže to trvať asi 15 minút, kým cesto správne uhneme.
- Akonáhle sa cesto prestane lepiť na misu, môžete s miesením prestať.
- Misu prikryte kuchynskou utierkou a dajte ju na teplé miesto, aby cesto vykyslo do dvojnásobného objemu. To by malo trvať približne 45 – 60 minút.
- Medzitým si pripravte náplň, ktorú budete používať.
- V miske zmiešame tvaroh a žĺtky. Smotanu prilejeme tak, aby zmes nebola príliš tuhá, ale pozor, aby nebola príliš tekutá.
- Pridajte zvyšok ingrediencií a premiešajte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Plech na pečenie vymastíme maslom.
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, odrežte z neho asi polovicu. Položte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
- Vykrájajte štvorčeky cca 5×5 cm. Doprostred štvorca dajte plnú lyžičku náplne.
- Cesto obaľte okolo náplne tak, aby vám vznikla gulička.
- Umiestnite ho na plech na pečenie. Pokračujte v skladaní, medzi guličkami na plechu ponechajte malé miesto, budú ďalej kysnúť v rúre.
- Po dokončení nechajte cesto na plechu 15 minút kysnúť, kým ho vložíte do rúry.
- Po 15 minútach buchty dôkladne potrieme maslom.
- Plech vložíme do rúry a pečieme 30 minút dozlatista.
Ak vás nenaháňa maškrtná, tak nie je nič jednoduchšie ako si pripraviť tieto lahodné nátierky z tvarohu .

Hrnčeková kakaová buchta s tvarohom
Najjednoduchší recept na buchtu s tvarohom – bez váhy.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka tvarohu
- 2 lyžičky kakaového prášku
- 1 lyžička kávy
- 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžice mlieka
- pražené mandle namleté na hrubý prášok
Postup
- Do misy pridáme olej, tvaroh, cukor.
- Preosejte múku, kakaový prášok, kávu a jedlú sódu.
- Pridajte suché ingrediencie do tvarohovej zmesi a miešajte.
- Pridajte esenciu. Dobre premiešajte. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridajte mlieko.
- Zmes nalejte do vymastenej formy.
- Predhrejte rúru a pečte 35 minút pri 180 °C.
- Po upečení tvarohovú buchtu nechajte vychladnúť a na ozdobu posypte praženými mandľami.

Cuketová buchta s tvarohom
Cuketa je jednoducho všestranná zelenina, z ktorej sú aj výborné buchty! Skúste tu našu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g nastrúhanej cukety, osušené
- 300 g odtučneného tvarohu
- 90 g cukru
- 2 veľké bielky
- 40 ml repkového oleja
- 1 veľké vajcia
- 4 lyžičky vanilkového extraktu, rozdelené
- 360 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica strúhanky
- 40 g trstinového cukru
- 40 g nasekaných vlašských orechov
- 40 g hrozienok
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 90 g cukru kryštál
- 2 až 3 lyžičky odtučneného mlieka
Postup
- Vo veľkej mise prešľahajte cuketu, tvaroh, cukor, bielky, olej, vajcia a 3 lyžičky vanilky, kým sa dobre nespoja.
- V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ; postupne vmiešame do cuketovej zmesi, kým sa všetko nespojí.
- Vymastíme formu na buchtu maslom a posypeme strúhankou.
- Nalejte tretinu cesta do formy.
- Zmiešajte hnedý cukor, vlašské orechy, hrozienka, škoricu a nové korenie, polovicou zmesi posypeme cesto.
- Nalejte ďalšiu tretinu cesta. Posypte zvyšnou zmesou hnedého cukru a nalejte zvyšné cesto.
- Pečte pri 180 stupňoch po dobu 55-65 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Buchtu nechajte úplne vychladnúť.
- V malej miske zmiešajte cukrársky cukor, zostávajúcu vanilku a dostatok mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu a buchtu pokvapkajte.

Objavte podobné tipy
Jablčná buchta s tvarohom a vanilkou
Táto tvarohová buchta s jablkom a vanilkou chutí skvele. Čo je, ale ešte dôležitejšie je, že tento múčnik je veľmi nízkokalorický a teda vhodný pre ľudí, ktorí si strážia postavu.
Čo budeme potrebovať
- 200 g tvarohu
- 4 vajcia
- cukor, podľa chuti
- soľ
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 3 lyžice ryžovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2-3 jablká
Postup
- Rúru predhrejeme na 170°C.
- Do misy dajte vajcia, cukor, soľ a vanilkový extrakt.
- Šľahajte mixérom do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Ryžovú múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva.
- Pridajte k vajciam a opatrne premiešajte.
- Zmiešajte vaječnú zmes s tvarohom, kým nebude zmes hladká.
- Cesto vložíme do formy, uhladíme stierkou.
- Jablká nakrájame na tenké plátky a položíme na cesto.
- Tvarohovú buchtu pečte 40–45 minút dozlatista.
- Potom vyberte z rúry a podávajte teplú alebo studenú.
K výbornej buchte nesmie chýbať výborná káva. Pozrite sa na recenziu tých najlepších kávovarov Krups a vyberiete si ten svoj!

Strúhaná tvarohová buchta
Čo budeme potrebovať
- 450 g hladkej múky
- 1 ks prášku do pečiva na perník
- 20 g kakaového prášku
- 500 h tvarohu
- 5 ks bielka
- 5 ks žĺtka
- 220 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 250 g masla
- 2 lyžice smotany na šľahanie (30-33% tuku)
- 50 ml plnotučného mlieka
Postup
- Do misy dáme múku a kakao a zmiešame s práškom do pečiva. Pridajte zmäknuté maslo. Uhnite cesto.
- Pridáme smotanu a znovu prehniteme.
- Cesto dajte na pol hodiny na chladné miesto.
- Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Pridajte cukor.
- Do misy dajte smotanový tvaroh, žĺtky, cukor a mlieko.
- Dobre premiešame a pridáme sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na 2 polovice.
- Jednu polovicu cesta postrúhame na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na cesto rovnomerne nalejeme tvarohovú náplň a nastrúhame druhú polovicu cesta.
- Pečte 30 minút pri 180 °C.
- Vyberieme z rúry a posypeme práškovým cukrom.

Mrkvová buchta s tvarohom
Buchtu z mrkvy buď milujete, alebo nenávidíte. Pridaním pomarančov do tvarohu váš postoj zmení, tak že sa tvarohová buchta s mrkvou stane vašim najobľúbenejším múčnikom!
Čo budeme potrebovať
Na tvaroh
- 1 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 125 ml pomarančovej šťavy
- 2 lyžičky kôry z pomaranča
- 40 g masla, nakrájané na malé kúsky
Na cesto
- 4 veľké vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 180 ml olivového oleja
- 130 g jablčného pyré
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžica kôry z pomaranča
- 300 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička kardamómu
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ½ lyžičky soli
- 280 g strúhanej mrkvy
- 110 g nasekaných pistácií
Na polevu
- 115 g zmäknutého masla izbovej teploty
- 230 g zmäknutého smotanového syra
- 390 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na tvaroh prešľahajte jedno vajce so 4 žĺtkami, cukrom, šťavou z pomaranča a kôrou, kým sa dobre nespoja.
- Umiestnite misku na vodný kúpeľ a varte za častého šľahania do zhustnutia, asi 10 minút.
- Odstráňte z platne a zašľahajte maslo, miešajte, kým sa úplne nezapracuje a vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a vymažte formu.
- Na mrkvovú buchtu vyšľahajte vajcia s oboma cukrami, olivovým olejom, jablčnou omáčkou, vanilkou a pomarančovou kôrou, kým sa dobre nespoja.
- V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, jedlou sódou, škoricou, kardamómom, zázvorom, muškátovým orieškom a soľou, kým sa dobre nespoja.
- Suché ingrediencie pridajte k mokrým ingredienciám a miešajte, kým sa nespoja.
- Vmiešame nastrúhanú mrkvu a nakrájané pistácie.
- Cesto vlejeme do formy.
- Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Buchtu nechajte vychladnúť po dobu 25 minút, vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu si ušľahajte maslo so smotanovým syrom, kým sa dobre nespoja. Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Buchtu rozrežte na pol a po krajoch natrite polevu, tak aby vzniklo uprostred miesto, kam potom pridáte tvaroh z pomaranča.
- Pridajte druhú polovicu, ktorú potrite zvyšnou polevou.

Zdravotné výhody tvarohu
Zdravotné prínosy tvarohu
- Tvaroh môže pomôcť zlepšiť trávenie. Živiny v tvarohu môžu byť ľahko absorbované v tráviacom systéme.
- Baktérie obsiahnuté v tvarohu sú prospešné pre imunitný systém.
- Tvaroh je možné použiť na starostlivosť o pleť. Tvarohovú masku si môžete vyrobiť pridaním gramu múky a limetkovej šťavy. Tvarohový zábal na tvár vám pomôže k žiarivej pleti.
- Tvaroh je tiež dobrý pre vaše vlasy a môže pomôcť pri redukcii lupín vďaka antibakteriálnym vlastnostiam kyseliny mliečnej. Všetko, čo musíte urobiť, je vyšľahať trochu tvarohu v miske a naniesť na vlasy ako masku na vlasy. Nechajte pôsobiť asi pol hodiny a umyte jemným šampónom.