Recepty na buchty s tvarohom nielen tak, ako ich poznáme z rozprávok! Skúste ich všetky

„Vydal sa Honza s uzlíkom na cestu, hľadať si vo svete solídnu nevestu…“ V uzlíku mal tvarohovú buchtu.

Ako si také „Honzíkove buchty“ upiecť?

A že nie je buchta ako buchta?

Inšpirujte sa našimi receptami na buchty z tvarohom!

Tvarohová buchta s ovocím

Skvele sa hodí na večierok alebo k popoludňajšej káve cez víkend.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 200 g studeného masla
  • 100 g kyslej smotany studenej
  • 1 vajce studené
  • 80 g cukru
  • 350 g múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 štipka soli
  • maslo na vymazanie pekáča
  • múkou na vysypanie pekáča

Na posýpku

  • 30 g studeného masla
  • 40 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 40 g múky
  • 1 štipka soli

Na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 180 g cukru
  • 2 vajcia
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 štipka soli
  • na ovocnú náplň
  • 70 g jahôd rozpolených
  • 70 g malín
  • 70 g čučoriedok
  • 3 marhule na štvrtky
  • 1 broskyňa nakrájaná na prúžky

Postup

  • Na prípravu cesta zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  • Pridajte nakrájané studené maslo a zapracujte ho.
  • Pridajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku a rýchlo a krátko prehnite na vláčne cesto. Pokiaľ je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Ak je príliš suché, pridajte ešte trochu kyslej smotany.
  • Cesto prikryjeme a dáme na cca 40 minút do chladničky.
  • Na posýpku zmiešajte múku, cukor a soľ.
  • Pridajte maslo a vanilku a prehneťte ju nadrobno. Drobenku dajte na chladné miesto, kým ju nebudete potrebovať.
  • Na náplň vo veľkej mise rozšľahajte vajcia.
  • Pridajte tvaroh, cukor, vanilku a soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte kukuričný škrob a znova premiešajte, kým nebude zmes krémová.
  • Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou, prebytočnú múku oklepeme.
  • Cesto rozvaľkajte, vložte do plechu a pritlačte ku dnu a stenám.
  • Tvarohovú náplň nalejeme na cesto v plechu.
  • Tvarohovú náplň posypeme asi polovicou mrveničky.
  • Na buchtu rozložte maliny, čučoriedky, rozpolené jahody, na štvrtky nakrájané marhule a broskyne.
  • Ovocie posypeme zvyšnou posýpkou.
  • Ovocnú tvarohovú buchtu s posýpkou pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút, a potom ju necháme úplne vychladnúť.
Kysnuté cesto plné čerstvého ovocia a drobenky.
Zdroj: inspirationforall.de

Kysnuté buchty s tvarohom

Túto klasiku vám asi ani nemusíme predstavovať, je to stará dobrá dobrota!

Čo budeme potrebovať

Na kvások

  • 1 lyžica práškového cukru
  • 100 ml teplého mlieka
  • 21 g bežného droždia

Na cesto

  • 150 ml teplého mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 160 g rozpusteného masla
  • štipka soli
  • 500 g hladkej múky
  • 4 lyžice práškového cukru

Na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 1 – 2 lyžičky smotany (10% alebo 12% tuku)
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 55 g práškového cukru
  • Voliteľne: rum alebo rumová esencia, mandľová esencia, hrozienka

Postup

  • V malej miske zmiešajte mlieko a cukor. Uistite sa, že mlieko nie je príliš horúce ani studené.
  • Pridajte malé kúsky droždia. Misu prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto.
  • Po 10 alebo 15 minútach by sa droždie malo rozpustiť a na povrchu mlieka by mala byť pena. Pokiaľ nie, počkajte ďalších 15 minút.
  • Vo veľkej mise zmiešajte všetky žĺtky, vajcia a mlieko. Pridajte polovicu rozpusteného masla a štipku soli.
  • Vmiešame múku a cukor.
  • Pridajte kvások.
  • Cesto starostlivo prehniteme vareškou alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Ak to robíte ručne, môže to trvať asi 15 minút, kým cesto správne uhneme.
  • Akonáhle sa cesto prestane lepiť na misu, môžete s miesením prestať.
  • Misu prikryte kuchynskou utierkou a dajte ju na teplé miesto, aby cesto vykyslo do dvojnásobného objemu. To by malo trvať približne 45 – 60 minút.
  • Medzitým si pripravte náplň, ktorú budete používať.
  • V miske zmiešame tvaroh a žĺtky. Smotanu prilejeme tak, aby zmes nebola príliš tuhá, ale pozor, aby nebola príliš tekutá.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií a premiešajte.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Plech na pečenie vymastíme maslom.
  • Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, odrežte z neho asi polovicu. Položte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
  • Vykrájajte štvorčeky cca 5×5 cm. Doprostred štvorca dajte plnú lyžičku náplne.
  • Cesto obaľte okolo náplne tak, aby vám vznikla gulička.
  • Umiestnite ho na plech na pečenie. Pokračujte v skladaní, medzi guličkami na plechu ponechajte malé miesto, budú ďalej kysnúť v rúre.
  • Po dokončení nechajte cesto na plechu 15 minút kysnúť, kým ho vložíte do rúry.
  • Po 15 minútach buchty dôkladne potrieme maslom.
  • Plech vložíme do rúry a pečieme 30 minút dozlatista.

Ak vás nenaháňa maškrtná, tak nie je nič jednoduchšie ako si pripraviť tieto lahodné nátierky z tvarohu .

Pár kúskov kysnutých českých buchtičiek.
Zdroj: womanscribbles.net

Hrnčeková kakaová buchta s tvarohom

Najjednoduchší recept na buchtu s tvarohom – bez váhy.

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka tvarohu
  • 2 lyžičky kakaového prášku
  • 1 lyžička kávy
  • 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžice mlieka
  • pražené mandle namleté ​​na hrubý prášok

Postup

  • Do misy pridáme olej, tvaroh, cukor.
  • Preosejte múku, kakaový prášok, kávu a jedlú sódu.
  • Pridajte suché ingrediencie do tvarohovej zmesi a miešajte.
  • Pridajte esenciu. Dobre premiešajte. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridajte mlieko.
  • Zmes nalejte do vymastenej formy.
  • Predhrejte rúru a pečte 35 minút pri 180 °C.
  • Po upečení tvarohovú buchtu nechajte vychladnúť a na ozdobu posypte praženými mandľami.
Buchta s kakaom a polevou.
Zdroj: thesugarcoatedcottage.com

Cuketová buchta s tvarohom

Cuketa je jednoducho všestranná zelenina, z ktorej sú aj výborné buchty! Skúste tu našu.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g nastrúhanej cukety, osušené
  • 300 g odtučneného tvarohu
  • 90 g cukru
  • 2 veľké bielky
  • 40 ml repkového oleja
  • 1 veľké vajcia
  • 4 lyžičky vanilkového extraktu, rozdelené
  • 360 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica strúhanky
  • 40 g trstinového cukru
  • 40 g nasekaných vlašských orechov
  • 40 g hrozienok
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 90 g cukru kryštál
  • 2 až 3 lyžičky odtučneného mlieka

Postup

  • Vo veľkej mise prešľahajte cuketu, tvaroh, cukor, bielky, olej, vajcia a 3 lyžičky vanilky, kým sa dobre nespoja.
  • V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ; postupne vmiešame do cuketovej zmesi, kým sa všetko nespojí.
  • Vymastíme formu na buchtu maslom a posypeme strúhankou.
  • Nalejte tretinu cesta do formy.
  • Zmiešajte hnedý cukor, vlašské orechy, hrozienka, škoricu a nové korenie, polovicou zmesi posypeme cesto.
  • Nalejte ďalšiu tretinu cesta. Posypte zvyšnou zmesou hnedého cukru a nalejte zvyšné cesto.
  • Pečte pri 180 stupňoch po dobu 55-65 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
  • Buchtu nechajte úplne vychladnúť.
  • V malej miske zmiešajte cukrársky cukor, zostávajúcu vanilku a dostatok mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu a buchtu pokvapkajte.
Nadýchaná buchta z cukety a tvarohovým frostingom.
Zdroj: oliveandmango.com

Jablčná buchta s tvarohom a vanilkou

Táto tvarohová buchta s jablkom a vanilkou chutí skvele. Čo je, ale ešte dôležitejšie je, že tento múčnik je veľmi nízkokalorický a teda vhodný pre ľudí, ktorí si strážia postavu.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g tvarohu
  • 4 vajcia
  • cukor, podľa chuti
  • soľ
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 lyžice ryžovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2-3 jablká

Postup

  • Rúru predhrejeme na 170°C.
  • Do misy dajte vajcia, cukor, soľ a vanilkový extrakt.
  • Šľahajte mixérom do svetlej a nadýchanej hmoty.
  • Ryžovú múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva.
  • Pridajte k vajciam a opatrne premiešajte.
  • Zmiešajte vaječnú zmes s tvarohom, kým nebude zmes hladká.
  • Cesto vložíme do formy, uhladíme stierkou.
  • Jablká nakrájame na tenké plátky a položíme na cesto.
  • Tvarohovú buchtu pečte 40–45 minút dozlatista.
  • Potom vyberte z rúry a podávajte teplú alebo studenú.

K výbornej buchte nesmie chýbať výborná káva. Pozrite sa na recenziu tých najlepších kávovarov Krups a vyberiete si ten svoj!

Chrumkavé cesto s jablkami a tvarohovou náplňou.
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Strúhaná tvarohová buchta

Čo budeme potrebovať

  • 450 g hladkej múky
  • 1 ks prášku do pečiva na perník
  • 20 g kakaového prášku
  • 500 h tvarohu
  • 5 ks bielka
  • 5 ks žĺtka
  • 220 g práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 250 g masla
  • 2 lyžice smotany na šľahanie (30-33% tuku)
  • 50 ml plnotučného mlieka

Postup

  • Do misy dáme múku a kakao a zmiešame s práškom do pečiva. Pridajte zmäknuté maslo. Uhnite cesto.
  • Pridáme smotanu a znovu prehniteme.
  • Cesto dajte na pol hodiny na chladné miesto.
  • Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Pridajte cukor.
  • Do misy dajte smotanový tvaroh, žĺtky, cukor a mlieko.
  • Dobre premiešame a pridáme sneh z bielkov.
  • Cesto rozdelíme na 2 polovice.
  • Jednu polovicu cesta postrúhame na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Na cesto rovnomerne nalejeme tvarohovú náplň a nastrúhame druhú polovicu cesta.
  • Pečte 30 minút pri 180 °C.
  • Vyberieme z rúry a posypeme práškovým cukrom.
Nakrájaná dvojfarebná buchta.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Mrkvová buchta s tvarohom

Buchtu z mrkvy buď milujete, alebo nenávidíte. Pridaním pomarančov do tvarohu váš postoj zmení, tak že sa tvarohová buchta s mrkvou stane vašim najobľúbenejším múčnikom!

Čo budeme potrebovať

Na tvaroh

  • 1 veľké vajcia
  • 4 veľké žĺtky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 125 ml pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky kôry z pomaranča
  • 40 g masla, nakrájané na malé kúsky

Na cesto

  • 4 veľké vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g hnedého cukru
  • 180 ml olivového oleja
  • 130 g jablčného pyré
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kôry z pomaranča
  • 300 g múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička kardamómu
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • ½ lyžičky soli
  • 280 g strúhanej mrkvy
  • 110 g nasekaných pistácií

Na polevu

  • 115 g zmäknutého masla izbovej teploty
  • 230 g zmäknutého smotanového syra
  • 390 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Na tvaroh prešľahajte jedno vajce so 4 žĺtkami, cukrom, šťavou z pomaranča a kôrou, kým sa dobre nespoja.
  • Umiestnite misku na vodný kúpeľ a varte za častého šľahania do zhustnutia, asi 10 minút.
  • Odstráňte z platne a zašľahajte maslo, miešajte, kým sa úplne nezapracuje a vychladnúť.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov a vymažte formu.
  • Na mrkvovú buchtu vyšľahajte vajcia s oboma cukrami, olivovým olejom, jablčnou omáčkou, vanilkou a pomarančovou kôrou, kým sa dobre nespoja.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, jedlou sódou, škoricou, kardamómom, zázvorom, muškátovým orieškom a soľou, kým sa dobre nespoja.
  • Suché ingrediencie pridajte k mokrým ingredienciám a miešajte, kým sa nespoja.
  • Vmiešame nastrúhanú mrkvu a nakrájané pistácie.
  • Cesto vlejeme do formy.
  • Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
  • Buchtu nechajte vychladnúť po dobu 25 minút, vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
  • Na polevu si ušľahajte maslo so smotanovým syrom, kým sa dobre nespoja. Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Buchtu rozrežte na pol a po krajoch natrite polevu, tak aby vzniklo uprostred miesto, kam potom pridáte tvaroh z pomaranča.
  • Pridajte druhú polovicu, ktorú potrite zvyšnou polevou.
Nadýchaný bochník s mrkvou a tvarohom.
Zdroj: myincrediblerecipes.com

Zdravotné výhody tvarohu

Zdravotné prínosy tvarohu

  1. Tvaroh môže pomôcť zlepšiť trávenie. Živiny v tvarohu môžu byť ľahko absorbované v tráviacom systéme.
  2. Baktérie obsiahnuté v tvarohu sú prospešné pre imunitný systém.
  3. Tvaroh je možné použiť na starostlivosť o pleť. Tvarohovú masku si môžete vyrobiť pridaním gramu múky a limetkovej šťavy. Tvarohový zábal na tvár vám pomôže k žiarivej pleti.
  4. Tvaroh je tiež dobrý pre vaše vlasy a môže pomôcť pri redukcii lupín vďaka antibakteriálnym vlastnostiam kyseliny mliečnej. Všetko, čo musíte urobiť, je vyšľahať trochu tvarohu v miske a naniesť na vlasy ako masku na vlasy. Nechajte pôsobiť asi pol hodiny a umyte jemným šampónom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.