Špecialita z Hané býva biela, žltkastá až takmer žltá, okrúhleho alebo tyčinkového tvaru. Má pomerne dosť slanú chuť a výraznú vôňu. Niekto ju miluje, niekto neznáša.
Áno, sú to olomoucké syrečky, ktorým sa predtým hovorilo syrečky a ktoré svoj názov dostali podľa olomouckých trhov, kde sa predávali.
Pre tento článok sme pre vás pripravili 4 skvelé recepty práve z tejto jedinečnej pochúťky.
Nátierka z olomouckých Tvarůžek
INGREDIENCIE
- 250 g mäkkého plnotučného tvarohu
- 8 ks olomouckých tvarůžků
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 kapia
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 lyžička pálivej papriky
- soľ
- mlieko podľa potreby
POSTUP
- Tvaroh zmiešame s nadrobno nakrájanými olomouckými tvarôžky, červenou cibuľou a kapiou.
- Ochutíme horčicou, pálivou paprikou a soľou.
- Podľa potreby zriedime mliekom.
- Podávame na bagete alebo celozrnnom pečive.

Nakladané olomoucké syrečky
INGREDIENCIE
- 5 balenie olomouckých Tvarůžek
- 5 nakladaných feferóniek
- 300 g cibule
- 400 ml slnečnicového oleja
- 2 ks bobkový list
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- korenie
- 1 lyžička rasce
- hrsť petržlenovej vňate
POSTUP
- Cibuľu a feferónky nakrájame nahrubo.
- V oleji rozmiešame všetko korenie a bylinky.
- Tvarôžky spolu s feferónkami a cibuľou vyskladáme do pohára a zalejeme koreneným olejom.
- Priklopená necháme zrieť minimálne 3 dni.

Objavte podobné tipy
Tatarák z olomouckých tvarůžků
INGREDIENCIE
- 10 olomouckých tvarůžků
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžice sekanej pažítky
- štipka mletej pálivej papriky
- mleté čierne korenie
- soľ
- chlieb
- 1 strúčik cesnaku
POSTUP
- Tvarôžky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
- Dobre premiešame s horčicou, olejom, pažítkou, dochutíme paprikou, korením a soľou.
- Syrčekové tatarák natierame na nasucho opečený chlieb potretý cesnakom.

Vyprážané olomoucké syrečky
INGREDIENCIE
- 8 okrúhlych tvarůžků
- trocha hladkej múky
- 1-2 vajcia
- strúhanka
- olej na hlboké vyprážanie
POSTUP
- Vajcia rozšľaháme vidličkou v miske.
- Olej nalejeme do menšieho hlbšieho kastróliku a rozohrejeme.
- Tuku by malo byť toľko, aby tvarôžky pri smažení plávali.
- Tvarôžky najprv obalíme v múke, potom vo vajíčku a starostlivo obalíme v strúhanke, pokojne aj dvakrát.
- Postupne vyprážame v rozohriatom oleji do zlatista.

Olomoucké syrečky sa veľmi často používajú aj pri príprave teplých jedál a to buď zo samotných tvarôžkov alebo sa nimi dopĺňajú či plní mäsa rôznych druhov, najčastejšie však bravčového mäsa.
Je možné ich využiť aj pri príprave rôznych zeleninových a zemiakových jedál. Olomoucké syrečky majú na rozdiel od ostatných syrov len veľmi malý obsah tuku, preto sú vhodné pre redukčné diéty.
Ak ste na diéte, určite si vyberte z našich diétnych receptov .