Tvargle z Hané na mnoho spôsobov

Špecialita z Hané býva biela, žltkastá až takmer žltá, okrúhleho alebo tyčinkového tvaru. Má pomerne dosť slanú chuť a výraznú vôňu. Niekto ju miluje, niekto neznáša.

Áno, sú to olomoucké syrečky, ktorým sa predtým hovorilo syrečky a ktoré svoj názov dostali podľa olomouckých trhov, kde sa predávali.

Pre tento článok sme pre vás pripravili 4 skvelé recepty práve z tejto jedinečnej pochúťky.

Nátierka z olomouckých Tvarůžek

INGREDIENCIE

  • 250 g mäkkého plnotučného tvarohu
  • 8 ks olomouckých tvarůžků
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 1 kapia
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • soľ
  • mlieko podľa potreby

POSTUP

  1. Tvaroh zmiešame s nadrobno nakrájanými olomouckými tvarôžky, červenou cibuľou a kapiou.
  2. Ochutíme horčicou, pálivou paprikou a soľou.
  3. Podľa potreby zriedime mliekom.
  4. Podávame na bagete alebo celozrnnom pečive.

Nátierka z olomouckých Tvarůžek ceskatelevize.cz

Nakladané olomoucké syrečky

INGREDIENCIE

  • 5 balenie olomouckých Tvarůžek
  • 5 nakladaných feferóniek
  • 300 g cibule
  • 400 ml slnečnicového oleja
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • korenie
  • 1 lyžička rasce
  • hrsť petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Cibuľu a feferónky nakrájame nahrubo.
  2. V oleji rozmiešame všetko korenie a bylinky.
  3. Tvarôžky spolu s feferónkami a cibuľou vyskladáme do pohára a zalejeme koreneným olejom.
  4. Priklopená necháme zrieť minimálne 3 dni.

Nakladané olomoucké syrečky albert.cz

Tatarák z olomouckých tvarůžků

INGREDIENCIE

  • 10 olomouckých tvarůžků
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice sekanej pažítky
  • štipka mletej pálivej papriky
  • mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  • chlieb
  • 1 strúčik cesnaku

POSTUP

  1. Tvarôžky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
  2. Dobre premiešame s horčicou, olejom, pažítkou, dochutíme paprikou, korením a soľou.
  3. Syrčekové tatarák natierame na nasucho opečený chlieb potretý cesnakom.

Tatarák z olomouckých tvarůžků ceskatelevize.cz

Vyprážané olomoucké syrečky

INGREDIENCIE

  • 8 okrúhlych tvarůžků
  • trocha hladkej múky
  • 1-2 vajcia
  • strúhanka
  • olej na hlboké vyprážanie

POSTUP

  1. Vajcia rozšľaháme vidličkou v miske.
  2. Olej nalejeme do menšieho hlbšieho kastróliku a rozohrejeme.
  3. Tuku by malo byť toľko, aby tvarôžky pri smažení plávali.
  4. Tvarôžky najprv obalíme v múke, potom vo vajíčku a starostlivo obalíme v strúhanke, pokojne aj dvakrát.
  5. Postupne vyprážame v rozohriatom oleji do zlatista.

Vyprážané olomoucké syrečky nejrecept.cz

Olomoucké syrečky sa veľmi často používajú aj pri príprave teplých jedál a to buď zo samotných tvarôžkov alebo sa nimi dopĺňajú či plní mäsa rôznych druhov, najčastejšie však bravčového mäsa.

Je možné ich využiť aj pri príprave rôznych zeleninových a zemiakových jedál. Olomoucké syrečky majú na rozdiel od ostatných syrov len veľmi malý obsah tuku, preto sú vhodné pre redukčné diéty.

Ak ste na diéte, určite si vyberte z našich diétnych receptov .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.