Tradičné recepty z húb: omáčky i guláša

Keď sa vydarí hubárska sezóna, tak je to radosť, pretože aj sviatočné hubári môžu prísť domov s dobrým úlovkom.

Radosť trochu poľaví vo chvíli, keď sa doma vyloží nazbierané huby na stôl. Z plného košíka, nieto dvoch alebo viacerých, je pekná hromada, ktorá sa musí urýchlene spracovať.

Nie je preto od veci, keď máme pripravené recepty na jedlá, ktoré z húb okamžite uvaríme a vieme si rady so sušením, konzerváciou alebo mrazením.

Hubová omáčka

Hubová omáčka je jedním z typických a velmi oblíbených pokrmů spjatých se sezónou houbaření, můžeme ji nejčastěji podávat s jen houskovým knedlíkem, klidně i bez vařeného hovězího masa.

INGREDIENCIE

  • 500 g nadrobno nakrájaných húb
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 lyžice oleja
  • 1 téglik smotany na varenie
  • 500 ml mlieka
  • 4 lyžice hladkej múky
  • soľ a korenie
  • rasca
  • petržlenová vňať

POSTUP

  1. Na oleji necháme zosklovatieť jemne nakrájanú cibuľu.
  2. Potom pridáme rascu a nakrájané huby.
  3. Osolíme a dusíme asi 10-15 minút.
  4. Pridáme múku a necháme niekoľko minút smažiť.
  5. Zalejeme smotanou, mliekom a za stáleho miešania privedieme omáčku do varu.
  6. Omáčku dochutíme korením a soľou, podľa chuti aj trochu citrónovej šťavy.
  7. Na záver do omáčky pridáme hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate.

Hubová omáčka varime-doma.cz

Hubová polievka so zemiakmi

Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.

INGREDIENCIE

  • 1,5 l vody
  • 250 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 100 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • mleté ​​čierne korenie
  • majoránka
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • zelená vňať

POSTUP

  1. Očistíme sa zemiaky, nakrájame ich na kocky a dáme ich variť do vody na polievku.
  2. Vodu osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a prelisovaný cesnak.
  3. Olúpeme si a nakrájame cibuľu.
  4. Očistíme huby a mrkvu, nakrájame ich na plátky alebo na kocky.
  5. Pripravené suroviny dáme do vriacej vody so zemiakmi.
  6. Zvlášť na panvici si urobíme zlatú zápražku z trochu hladkej múky a masla – zriedime ju vlažnou vodou a vlejeme do polievky.
  7. Dobre prevaríme.
  8. Polievku zdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Hubová polievka so zemiakmi tasteactually.com

Rýchly hubový guláš

Guláša sú v slovenskej kuchyni veľmi obľúbené, každý z nás si iste rád pochutí na skvelom hovädzím guláši, rovnako výborný bude aj bez mäsa hubový.

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 2 cibule, nakrájaná na plátky
  • 100 g plátkov z húb – lesných či šampiňónov
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 600-700 ml vrelého hovädzieho vývaru
  • 100 g hotovej paradajkovej omáčky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • hrsť nahrubo nasekaných lístkov petržlenu

POSTUP

  1. V hrnci na oleji osmažíme cibuľu do zlatohneda, potom pridáme huby a rascu.
  2. Poprášime je paprikou, ľahko zasmahneme a prilejeme vývar aj paradajkovú omáčku.
  3. Poriadne zamiešame, osolíme, okoreníme a na miernom plameni dusíme pod pokrievkou asi 15 minút.
  4. Múku rozmiešame v troške vody a pridáme k hubovému základu.
  5. Prevaríme ďalších 10 minút.
  6. Nakoniec vmiešame petržlen a ihneď podávajte.

Rýchly hubový guláš prostreno.cz

hubové rizoto

Jednoduchý recept na prípravu typického talianskeho hubového rizota . Pokrm je hotový celkom rýchlo a je vhodný samozrejme aj pre vegetariánov.

INGREDIENCIE

  • 150 g masla
  • 100 ml oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 320 g ryže Carnaroli
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • morská soľ podľa chuti
  • zeleninový vývar podľa potreby
  • 60 g sušených húb, najlepšie hríbikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Huby namočíme na 30 minút do vody.
  2. V hrnci rozpustíme maslo s trochou olivového oleja a na miernom ohni speníme nakrájanú cibuľu.
  3. Prisypeme ryžu a dobre premiešame, podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme odkvapkané huby a víno.
  4. Rizoto zjemníme kúskom masla, posypeme parmezánom, osolíme, všetko dobre premiešame a nakoniec ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

hubové rizoto thevegancorner.com

Hubová praženica

Klasika, ktorá nesklame.

INGREDIENCIE

  • 400g huby (lesné)
  • 2 kusy vajec
  • 1 lyžica oleja +1 lyžice masla
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať veľkolistá nasekaná

POSTUP

  1. Huby očistíme a pokrájame.
  2. Cibuľu nasekáme nadrobno.
  3. Na panvici rozohrejeme maslo s olejom.
  4. Na tuku osmažíme cibuľku dozlatista.
  5. Vsypeme huby a dusíme ich domäkka.
  6. Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
  7. Pridáme rascu, zamiešame, osolíme, okoreníme a vmiešame vajcia s nesekanou petržlenovou vňaťou.
  8. Podávame s chlebom alebo pečivom.

Hubová praženica gastrofare.com

hubové karbonátky

Máte radi huby? Máte radi fašírky? Ak ste na obe otázky odpovedali áno, tak tento receptík je priamo pre vás.

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 50 g slaniny, nakrájané na kocky
  • 400 g čerstvých húb, očistených a nakrájaných na malé kúsky
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1 žemľa nakrájaná na kúsky
  • 2 vajcia
  • hladká múka na obalenie
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Na panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom osmažte cibuľu a slaninu.
  2. Pridajte huby, rascu, osoľte a okoreňte, premiešajte a na miernom plameni dusíme domäkka.
  3. Potom hubovú zmes preložte do misy, pridajte žemľu a vajcia a premiešajte.
  4. Zo zmesi vytvorte karbonátky a postupne ich obaľte v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).
  5. V panvici rozohrejte olej a fašírky na ňom postupne usmažte dozlata.
  6. Hotové ich položte na papierové utierky, aby sa odsal prebytočný tuk.
  7. Karbonátky sú výborné so zemiakovou kašou alebo aj samotné.

hubové karbonátky virtuveje.lt

Houbové placičky

INGREDIENCIE

  • 100 g bieleho pečiva
  • 80 ml mlieka
  • 100 g anglickej slaniny
  • 2 vajcia
  • 1 ks cibuľa
  • 400 g húb
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • soľ a korenie
  • pažítka
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Pečivo nakrájame na malé kocky, zalejeme mliekom a necháme vsiaknuť.
  2. Nadrobno nakrájanú slaninu trochu rozškvaríme na panvici, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme speniť.
  3. Vmiešame očistené, nakrájané huby a pridáme podrcený rascu, korenie a soľ.
  4. Zmes podusíme domäkka a tekutinu necháme odpariť.
  5. Huby necháme trochu vychladnúť, potom je zmiešame s namočeným pečivom, vajcami a jemne nasekanou pažítkou.
  6. Lyžicou robíme na pomastený panvici malé placky a zvoľna je usmažíme z oboch strán.

huby recepty receptyonline.cz

Receptov z húb sú celkom jednoduché, výdatné a skvelé a je naozaj z čoho vyberať. či už sa rozhodnete nakrájať ich do tradičnej zemiakové placky s hubami, pripraviť z nich smotanovou hubovú omáčku alebo na nich podusiť mäso, zaručene vás nesklamú.

Ako pripravujete huby vy? Podeľte sa s nami v komentároch!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.