Keď sa vydarí hubárska sezóna, tak je to radosť, pretože aj sviatočné hubári môžu prísť domov s dobrým úlovkom.
Radosť trochu poľaví vo chvíli, keď sa doma vyloží nazbierané huby na stôl. Z plného košíka, nieto dvoch alebo viacerých, je pekná hromada, ktorá sa musí urýchlene spracovať.
Nie je preto od veci, keď máme pripravené recepty na jedlá, ktoré z húb okamžite uvaríme a vieme si rady so sušením, konzerváciou alebo mrazením.
Hubová omáčka
Hubová omáčka je jedním z typických a velmi oblíbených pokrmů spjatých se sezónou houbaření, můžeme ji nejčastěji podávat s jen houskovým knedlíkem, klidně i bez vařeného hovězího masa.
INGREDIENCIE
- 500 g nadrobno nakrájaných húb
- 1 väčšia cibuľa
- 3 lyžice oleja
- 1 téglik smotany na varenie
- 500 ml mlieka
- 4 lyžice hladkej múky
- soľ a korenie
- rasca
- petržlenová vňať
POSTUP
- Na oleji necháme zosklovatieť jemne nakrájanú cibuľu.
- Potom pridáme rascu a nakrájané huby.
- Osolíme a dusíme asi 10-15 minút.
- Pridáme múku a necháme niekoľko minút smažiť.
- Zalejeme smotanou, mliekom a za stáleho miešania privedieme omáčku do varu.
- Omáčku dochutíme korením a soľou, podľa chuti aj trochu citrónovej šťavy.
- Na záver do omáčky pridáme hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate.
varime-doma.cz
Objavte podobné tipy
Hubová polievka so zemiakmi
Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.
INGREDIENCIE
- 1,5 l vody
- 250 g zemiakov
- 100 g mrkvy
- 100 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie
- majoránka
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- zelená vňať
POSTUP
- Očistíme sa zemiaky, nakrájame ich na kocky a dáme ich variť do vody na polievku.
- Vodu osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a prelisovaný cesnak.
- Olúpeme si a nakrájame cibuľu.
- Očistíme huby a mrkvu, nakrájame ich na plátky alebo na kocky.
- Pripravené suroviny dáme do vriacej vody so zemiakmi.
- Zvlášť na panvici si urobíme zlatú zápražku z trochu hladkej múky a masla – zriedime ju vlažnou vodou a vlejeme do polievky.
- Dobre prevaríme.
- Polievku zdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
tasteactually.com
Rýchly hubový guláš
Guláša sú v slovenskej kuchyni veľmi obľúbené, každý z nás si iste rád pochutí na skvelom hovädzím guláši, rovnako výborný bude aj bez mäsa hubový.
INGREDIENCIE
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 2 cibule, nakrájaná na plátky
- 100 g plátkov z húb – lesných či šampiňónov
- 2 lyžičky sladkej mletej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 600-700 ml vrelého hovädzieho vývaru
- 100 g hotovej paradajkovej omáčky
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ a korenie na dochutenie
- hrsť nahrubo nasekaných lístkov petržlenu
POSTUP
- V hrnci na oleji osmažíme cibuľu do zlatohneda, potom pridáme huby a rascu.
- Poprášime je paprikou, ľahko zasmahneme a prilejeme vývar aj paradajkovú omáčku.
- Poriadne zamiešame, osolíme, okoreníme a na miernom plameni dusíme pod pokrievkou asi 15 minút.
- Múku rozmiešame v troške vody a pridáme k hubovému základu.
- Prevaríme ďalších 10 minút.
- Nakoniec vmiešame petržlen a ihneď podávajte.
prostreno.cz
hubové rizoto
Jednoduchý recept na prípravu typického talianskeho hubového rizota em>. Pokrm je hotový celkom rýchlo a je vhodný samozrejme aj pre vegetariánov.
INGREDIENCIE
- 150 g masla
- 100 ml oleja
- 1 menšia cibuľa
- 320 g ryže Carnaroli
- 200 ml suchého bieleho vína
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- morská soľ podľa chuti
- zeleninový vývar podľa potreby
- 60 g sušených húb, najlepšie hríbikov
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Huby namočíme na 30 minút do vody.
- V hrnci rozpustíme maslo s trochou olivového oleja a na miernom ohni speníme nakrájanú cibuľu.
- Prisypeme ryžu a dobre premiešame, podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme odkvapkané huby a víno.
- Rizoto zjemníme kúskom masla, posypeme parmezánom, osolíme, všetko dobre premiešame a nakoniec ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
thevegancorner.com
Hubová praženica
Klasika, ktorá nesklame.
INGREDIENCIE
- 400g huby (lesné)
- 2 kusy vajec
- 1 lyžica oleja +1 lyžice masla
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať veľkolistá nasekaná
POSTUP
- Huby očistíme a pokrájame.
- Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Na panvici rozohrejeme maslo s olejom.
- Na tuku osmažíme cibuľku dozlatista.
- Vsypeme huby a dusíme ich domäkka.
- Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
- Pridáme rascu, zamiešame, osolíme, okoreníme a vmiešame vajcia s nesekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávame s chlebom alebo pečivom.
gastrofare.com
hubové karbonátky
Máte radi huby? Máte radi fašírky? Ak ste na obe otázky odpovedali áno, tak tento receptík je priamo pre vás.
INGREDIENCIE
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
- 50 g slaniny, nakrájané na kocky
- 400 g čerstvých húb, očistených a nakrájaných na malé kúsky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 žemľa nakrájaná na kúsky
- 2 vajcia
- hladká múka na obalenie
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Na panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom osmažte cibuľu a slaninu.
- Pridajte huby, rascu, osoľte a okoreňte, premiešajte a na miernom plameni dusíme domäkka.
- Potom hubovú zmes preložte do misy, pridajte žemľu a vajcia a premiešajte.
- Zo zmesi vytvorte karbonátky a postupne ich obaľte v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).
- V panvici rozohrejte olej a fašírky na ňom postupne usmažte dozlata.
- Hotové ich položte na papierové utierky, aby sa odsal prebytočný tuk.
- Karbonátky sú výborné so zemiakovou kašou alebo aj samotné.
virtuveje.lt
Houbové placičky
INGREDIENCIE
- 100 g bieleho pečiva
- 80 ml mlieka
- 100 g anglickej slaniny
- 2 vajcia
- 1 ks cibuľa
- 400 g húb
- 1 lyžička drvenej rasce
- soľ a korenie
- pažítka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Pečivo nakrájame na malé kocky, zalejeme mliekom a necháme vsiaknuť.
- Nadrobno nakrájanú slaninu trochu rozškvaríme na panvici, pridáme nakrájanú cibuľu a necháme speniť.
- Vmiešame očistené, nakrájané huby a pridáme podrcený rascu, korenie a soľ.
- Zmes podusíme domäkka a tekutinu necháme odpariť.
- Huby necháme trochu vychladnúť, potom je zmiešame s namočeným pečivom, vajcami a jemne nasekanou pažítkou.
- Lyžicou robíme na pomastený panvici malé placky a zvoľna je usmažíme z oboch strán.
receptyonline.cz
Receptov z húb sú celkom jednoduché, výdatné a skvelé a je naozaj z čoho vyberať. či už sa rozhodnete nakrájať ich do tradičnej zemiakové placky s hubami, pripraviť z nich smotanovou hubovú omáčku alebo na nich podusiť mäso, zaručene vás nesklamú.
Ako pripravujete huby vy? Podeľte sa s nami v komentároch!