Tradičné kysnuté veľkonočné pečivo: recepty na tie najlepšie

Kysnutého cesta sa netreba báť . Aj keď sa o ňom len šepká a je považované za výsadu skúsených a vetrom ošlehaných kuchárok, prípravu zvládne so správnym postupom úplne každý.

potrebujeme:

  • polohrubú múku
  • maslo alebo rastlinný tuk (v niektorých prípadoch sa používa i olej)
  • vlažné mlieko alebo vodu
  • trochu cukru
  • droždie
  1. Pred vlastným spracovaním cesta si pripravíme kvások z droždia, lyžičky cukru a lyžice múky, zaliaty vlažnou tekutinou.
  2. Po vzídení ho zapracujeme do cesta. Pridáme rozpustený vlažný tuk a potrebný zvyšok tekutiny.
  3. Potom nasleduje proces miesenia.
  4. Ďalším krokom je nechať cesto v teple vykysnúť. Správne vykysnuté cesto je hladké, lesklé a má zhruba dvojnásobný objem.
  5. Vykysnuté cesto z misy alebo domáce pekárne vyklopíme na pomúčenú dosku a tvarujeme podľa potreby.
  6. Pred samotným pečením nechávame cesto ešte zhruba 15 minút dokysnúť.

V tomto článku sa zameriavame na kysnuté pečivo, ktoré je obľúbené najmä v období Veľkej noci. Recepty však využijete celoročne.

Inšpirujte sa našimi 4 recepty na veľkonočné cukrovinky z kysnutého pečiva.

Veľkonočné Judášky

Podľa tradície sa Judášky pečú každoročne na zelený štvrtok. Kto je druhý deň za svitania zje, bude sa celoročne tešiť dobrému zdraviu. Pozrite sa na ďalší veľkonočné tradície.

INGREDIENCIE na 10 Judášovi

  • kysnuté cesto (z 500 g múky)
  • lekvár
  • rozpustené maslo

POSTUP

  1. Cesto rozvaľkáme na plát hrubý približne 2 cm.
  2. Formičkou vytvarujeme guľaté tvary.
  3. Na každom koliesku narežeme mriežku.
  4. Položíme na plech a necháme dokysnúť.
  5. Zapečieme rúru na 180 ° C.
  6. Kladieme na plech a potrieme rozpusteným maslom.
  7. Pečieme približne 20 minút.
  8. Podávame potreté lekvárom.

Najlepší recept na pečivo. Veľkonočné Judášky.

Veľkonočné koláče

Hrajte sa s tvarmi a náplňami. My sme zvolili guľatou makovú klasiku. Avšak fantázii sa medze nekladú.

INGREDIENCIE na 10 koláčov

  • kysnuté cesto (z 500 g múky)
  • 1 vajce
  • 200 g mletého maku
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka škorice
  • citrónová kôra

POSTUP

  1. Zapečieme rúru na 180 ° C.
  2. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik.
  3. Vykrajujeme kolieska.
  4. Pohárikom vytlačíme uprostred jamku.
  5. Potrieme zmäknutým maslom.
  6. Pripravíme si makovú náplň.
  7. Mak zvaríme s mliekom.
  8. Miešame do zhustnutia.
  9. Ochutíme cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
  10. Náplň vložíme do jamiek na koláčoch.
  11. Kladieme na plech.
  12. Pečieme približne 20 minút.

Hotový recept na skvelé veľkonočné koláče.

škorica slimáky

Škorica prevonia vaše popoludnie a zaručene zlepší náladu. To pravé veľkonočné občerstvenia. Pred koledníkov radšej schovajte.

INGREDIENCIE na 10 slimákov

  • kysnuté cesto (z 500 g múky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • maslo
  • cukor krupica
  • škorica
  • 1 vajce

POSTUP

  1. Zapečieme rúru na 180 ° C.
  2. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik.
  3. Potrieme zmäknutým maslom.
  4. Dostatočne posypeme cukrom a škoricou.
  5. Cesto zvinieme do rolády a krájame slimáky.
  6. Kladieme na plech a potrieme vajcom.
  7. Pečieme približne 20 minút.

Hotový recept na vynikajúce škoricovej slimáky.

Veľkonočné sladké roládky

Osie hniezda sa postupom nelíši od slimákov. Plátky môžeme krájať širšie, tak aby tvarom skutočne pripomínali osie úle. Vynikajúci delikatesa!

INGREDIENCIE na 10 hniezd

  • kysnuté cesto (z 500 g múky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • maslo
  • cukor krupica
  • kakao
  • mleté vlašské orechy
  • 1 vajce

POSTUP

  1. Zapečieme rúru na 180 ° C.
  2. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik.
  3. Potrieme zmäknutým maslom.
  4. Dostatočne posypeme cukrom a kakaom.
  5. Navrch poukladáme orechy.
  6. Cesto zvinieme do rolády a krájame na 1,5 cm hrubé plátky.
  7. Kladieme na plech a potrieme vajcom.
  8. Pečieme približne 20 minút.

Chutný recept na kysnuté pečivo. Osie hniezda.

Predstavili sme vám štyri obľúbené recepty na veľkonočné kysnuté pečivo.

Z kysnutého cesta je možné pripravovať aj rôzne sladké rožky, buchty a bochníky.

Okrem tvarohu, maku a lekváru alebo marmelády sa ako náplne do tohto pečiva používajú orechy, mandle alebo kokos .

Náplň by mala byť tuhšie, obzvlášť do slimákov a osích hniezd, aby nevytekala počas pečenia na plech. Príliš riedku plnku z tvarohu môžeme zahustiť piškótovým omrvinky alebo kokosom, mak a lekvár zase treba strúhaným perníkom.

Vyskúšajte tiež veľkonočné rezy, ktoré osladí vaše stolovanie iným spôsobom.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.