Tradičné gulášu z rôzneho mäsa

Obľúbenosť guláša v slovenskej kuchyni potvrdzuje množstvo receptov, ktoré sú na jeho prípravu určené.

Hoci názov guláš pôvodne predstavoval polievku, dnes si pod ním jednoznačne vybavíme omáčku pripravenú s použitím mletej papriky. Použité mäso a ďalšie ingrediencie umožňujú uvariť guláš zakaždým inak.

My sme pre vás pre tento článok vybrali 5 tradičných receptov na skvelé guláša.

hovädzí guláš

Tradiční a jedno z velmi oblíbených českých jídel. Lehký recept na přípravu tradičního guláše s hovězí kližkou, který zvládne doma každý.

INGREDIENCIE

na základ

  • 1 kg hovädzej glejovky
  • 1 kg cibule
  • 100 g masti alebo olej
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • korenie
  • 4 ks bobkového listu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 1/2 l hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička sušenej majoránky

POSTUP

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo.
  2. V širokom hrnci rozpálime masť, vsypeme cibuľu a rascu a na strednom plameni orestujeme do hneda.
  3. Restovanie pomaly a premiešavame.
  4. Keď je cibuľa hnedá, stiahneme kastról z ohňa a necháme všetko 10 minút dôjsť.
  5. Mäso očistíme a nakrájame na 2 cm veľké kocky.
  6. Cibuľu opäť rozpálime, vložíme do kastróla mäso a zo všetkých strán orestujeme dohneda.
  7. Mäso počas restovanie pustí šťavu – tú musíme nechať úplne odpariť.
  8. Osmahnuté mäso zasypeme soľou, korením a paprikou, pridáme paradajkový pretlak a spoločne restujeme.
  9. Potom mäso podlejeme vývarom, prihodíme bobkové listy, privedieme k varu, stiahneme oheň na minimum a pod pokrievkou dusíme minimálne 3 hodiny, čím dlhšie tým lepšie.
  10. Akonáhle je mäso dostatočne mäkké a omáčka hotová, pridáme v dlaniach rozemnutou majoránku, minútku povaríme a guláš stiahneme z ohňa.
  11. Vyberieme bobkový list.
  12. Necháme 15 minút odpočinúť a servírujeme.

 TIP : Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den. 

hovädzí guláš worldgluttony.com

Krčmár bravčový guláš

Jedna z variant na chutný guláš z podusených kúskov bravčového mäsa a ďalších ingrediencií.

INGREDIENCIE

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 2 ks feferónky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 12 guličiek celého nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • + Ingrediencie na základ – viz.předchozí recept

POSTUP

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Pliecko nakrájame na kocky.
  3. Cibuľu osmažíme spolu s rascou na oleji alebo na masti do tmavohneda.
  4. Pridáme mletú papriku, mäso a len krátko restujeme, aby paprika nezhorkla.
  5. Zalejeme vývarom, pridáme paradajkový pretlak, feferónku, soľ a korenie.
  6. Bravčový guláš dusíme asi 1,5 hodiny.
  7. Až je mäso takmer mäkké, prilejeme podľa potreby ešte vývar a zahustíme múku rozmiešanú vo vode.
  8. Guláš nesmie byť hustý, inak nevystúpi na povrch tuk.
  9. Guláš pomaly a na najmenšom plameni necháme ešte 20 minút bez pokrievky veľmi pomaly prebublávať.
  10. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a majoránku.
  11. Vyberieme guľôčky nového korenia a bobkový list.
  12. Krčmár bravčový guláš podávame s čerstvým pečivom.

 Krčmár bravčový guláš kaufland.cz

Kanc guláš

Jednoznačným kladom zveriny je nízky obsah tukov, takže má relatívne nízku energetickú hodnotu. Čo ocenia ľudia bojujúci predovšetkým s nadváhou. Je tiež bohatá na bielkoviny, železo, vitamín B12 a minerálne látky.

INGREDIENCIE

  • 600 g kančieho mäsa
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1/4 zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml červeného vína
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 guličiek jalovca, čierneho korenia a nového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 4 lyžice brusnicovej zaváraniny
  • 2 lyžice masti
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Vo väčšom hrnci rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú slaninu.
  2. Akonáhle sa z nej vyškvaří tuk, pomaly na ňom orestujeme cibuľu dozlatista.
  3. Medzitým si pripravíme mäso a zeleninu
  4. Kančí odblaníme, nakrájame na väčšie kocky, osolíme a okoreníme.
  5. Mrkvu nakrájame na kolieska, zeler nadrobno, cesnak nasekáme na plátky.
  6. Akonáhle je cibuľa tmavá, zaprášime ju mletou paprikou, premiešame a necháme korenia rozvonět.
  7. Potom vsypeme mäso, zeleninu, cesnak a spoločne orestujeme.
  8. K mäsu pridáme všetko korenie a zalejeme vínom.
  9. Akonáhle sa víno čiastočne odparí, zalejeme obsah hrnca vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
  10. Na miernom ohni dusíme asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  11. Vyberieme guličky jalovca, nového korenia a bobkový list.
  12. Asi 15 minút pred koncom dusenia vmiešame brusnicovou zaváraninu a necháme mierne prevariť.

kančí guláš thespruceeats.com

Srnčí guláš na pive

INGREDIENCIE

  • 1 kg srnčí stehna
  • 100 g slaniny
  • 5 guličiek jalovca
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml svetlého piva
  • 2 lyžice tmavé zápražky
  • ingrediencie na základ – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Srnčí stehno umyjeme, odrežeme od kosti a odblaníme.
  2. Mäso potom nakrájame na kocky, ktoré osolíme a okoreníme.
  3. Slaninu nakrájame na kocky a vhodíme do hrnca s trochou oleja.
  4. Cibuľu nakrájame nadrobno a vhodíme do hrnca.
  5. Cibuľku necháme zhnednúť, potom pridáme mäso a prudko osmažíme, aby sa mäso zatiahlo.
  6. Prisypeme sladkú papriku, paradajkový pretlak, prilejeme pivo a vývar, aby bolo mäso ponorené.
  7. Pridáme jalovec, nové korenie, bobkový list a podusíme do zmäknutia mäsa.
  8. V priebehu dusenia podlievame vývarom alebo vodou podľa potreby.
  9. Guláš zahustíme tmavou zápražkou, pridáme majoránku, podľa chuti osolíme a okoreníme a necháme prevariť.
  10. Vyberieme guličky jalovca, nového korenia a bobkový list.

Srnčí guláš na pive alimentis.it

Pikantné krutí guláš

INGREDIENCIE

  • 1 kg morčacieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2 ks feferónky
  • 2 ks červenej papriky
  • chlieb na zahustenie
  • ingrediencie na základ – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Morčacie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky.
  2. Z paprík a feferóniek odstránime jadrovníky a nakrájame na prúžky.
  3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky.
  4. V kastróle rozpálime tuk a cibuľu na ňom orestujeme.
  5. Akonáhle sklovita, pridáme mäso a tiež orestujeme.
  6. Potom pridáme korenie.
  7. Premiešame a zalejeme vývarom.
  8. Potom zvoľna dusíme pod pokrievkou.
  9. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nakrájanú čerstvú papriku.
  10. Šťavu zahustíme nastrúhaným starším chlebom, premiešame a ešte chvíľu podusíme.

Pikantné krutí guláš prostreno.cz

Ku gulášom s dostatkom omáčky podávame knedle, halušky alebo cestoviny, dusenou ryžou alebo len s pečivom.

Zdobiť a súčasne ešte dochutiť sa dá kolieskami cibule, prúžky surových alebo sterilizovaných paprík, strúhaným chrenom, niekoľkými lyžicami kyslej smotany, prípadne ďalšími ingredienciami.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.