Obľúbenosť guláša v slovenskej kuchyni potvrdzuje množstvo receptov, ktoré sú na jeho prípravu určené.
Hoci názov guláš pôvodne predstavoval polievku, dnes si pod ním jednoznačne vybavíme omáčku pripravenú s použitím mletej papriky. Použité mäso a ďalšie ingrediencie umožňujú uvariť guláš zakaždým inak.
My sme pre vás pre tento článok vybrali 5 tradičných receptov na skvelé guláša.
hovädzí guláš
Tradiční a jedno z velmi oblíbených českých jídel. Lehký recept na přípravu tradičního guláše s hovězí kližkou, který zvládne doma každý.
INGREDIENCIE
na základ
- 1 kg hovädzej glejovky
- 1 kg cibule
- 100 g masti alebo olej
- 1 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička drvenej rasce
- korenie
- 4 ks bobkového listu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 1/2 l hovädzieho vývaru
- 1 lyžička sušenej majoránky
POSTUP
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo.
- V širokom hrnci rozpálime masť, vsypeme cibuľu a rascu a na strednom plameni orestujeme do hneda.
- Restovanie pomaly a premiešavame.
- Keď je cibuľa hnedá, stiahneme kastról z ohňa a necháme všetko 10 minút dôjsť.
- Mäso očistíme a nakrájame na 2 cm veľké kocky.
- Cibuľu opäť rozpálime, vložíme do kastróla mäso a zo všetkých strán orestujeme dohneda.
- Mäso počas restovanie pustí šťavu – tú musíme nechať úplne odpariť.
- Osmahnuté mäso zasypeme soľou, korením a paprikou, pridáme paradajkový pretlak a spoločne restujeme.
- Potom mäso podlejeme vývarom, prihodíme bobkové listy, privedieme k varu, stiahneme oheň na minimum a pod pokrievkou dusíme minimálne 3 hodiny, čím dlhšie tým lepšie.
- Akonáhle je mäso dostatočne mäkké a omáčka hotová, pridáme v dlaniach rozemnutou majoránku, minútku povaríme a guláš stiahneme z ohňa.
- Vyberieme bobkový list.
- Necháme 15 minút odpočinúť a servírujeme.
TIP : Guláš je výborný i odležený, druhý nebo třetí den.
worldgluttony.com
Objavte podobné tipy
Krčmár bravčový guláš
Jedna z variant na chutný guláš z podusených kúskov bravčového mäsa a ďalších ingrediencií.
INGREDIENCIE
- 1 kg bravčového pliecka
- 2 ks feferónky
- 4 strúčiky cesnaku
- 12 guličiek celého nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- + Ingrediencie na základ – viz.předchozí recept
POSTUP
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
- Pliecko nakrájame na kocky.
- Cibuľu osmažíme spolu s rascou na oleji alebo na masti do tmavohneda.
- Pridáme mletú papriku, mäso a len krátko restujeme, aby paprika nezhorkla.
- Zalejeme vývarom, pridáme paradajkový pretlak, feferónku, soľ a korenie.
- Bravčový guláš dusíme asi 1,5 hodiny.
- Až je mäso takmer mäkké, prilejeme podľa potreby ešte vývar a zahustíme múku rozmiešanú vo vode.
- Guláš nesmie byť hustý, inak nevystúpi na povrch tuk.
- Guláš pomaly a na najmenšom plameni necháme ešte 20 minút bez pokrievky veľmi pomaly prebublávať.
- Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a majoránku.
- Vyberieme guľôčky nového korenia a bobkový list.
- Krčmár bravčový guláš podávame s čerstvým pečivom.
kaufland.cz
Kanc guláš
Jednoznačným kladom zveriny je nízky obsah tukov, takže má relatívne nízku energetickú hodnotu. Čo ocenia ľudia bojujúci predovšetkým s nadváhou. Je tiež bohatá na bielkoviny, železo, vitamín B12 a minerálne látky.
INGREDIENCIE
- 600 g kančieho mäsa
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína
- 2 ks bobkového listu
- 5 guličiek jalovca, čierneho korenia a nového korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 4 lyžice brusnicovej zaváraniny
- 2 lyžice masti
- soľ a korenie
POSTUP
- Vo väčšom hrnci rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú slaninu.
- Akonáhle sa z nej vyškvaří tuk, pomaly na ňom orestujeme cibuľu dozlatista.
- Medzitým si pripravíme mäso a zeleninu
- Kančí odblaníme, nakrájame na väčšie kocky, osolíme a okoreníme.
- Mrkvu nakrájame na kolieska, zeler nadrobno, cesnak nasekáme na plátky.
- Akonáhle je cibuľa tmavá, zaprášime ju mletou paprikou, premiešame a necháme korenia rozvonět.
- Potom vsypeme mäso, zeleninu, cesnak a spoločne orestujeme.
- K mäsu pridáme všetko korenie a zalejeme vínom.
- Akonáhle sa víno čiastočne odparí, zalejeme obsah hrnca vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
- Na miernom ohni dusíme asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Vyberieme guličky jalovca, nového korenia a bobkový list.
- Asi 15 minút pred koncom dusenia vmiešame brusnicovou zaváraninu a necháme mierne prevariť.
thespruceeats.com
Srnčí guláš na pive
INGREDIENCIE
- 1 kg srnčí stehna
- 100 g slaniny
- 5 guličiek jalovca
- 800 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml svetlého piva
- 2 lyžice tmavé zápražky
- ingrediencie na základ – viz.úvodní recept
POSTUP
- Srnčí stehno umyjeme, odrežeme od kosti a odblaníme.
- Mäso potom nakrájame na kocky, ktoré osolíme a okoreníme.
- Slaninu nakrájame na kocky a vhodíme do hrnca s trochou oleja.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a vhodíme do hrnca.
- Cibuľku necháme zhnednúť, potom pridáme mäso a prudko osmažíme, aby sa mäso zatiahlo.
- Prisypeme sladkú papriku, paradajkový pretlak, prilejeme pivo a vývar, aby bolo mäso ponorené.
- Pridáme jalovec, nové korenie, bobkový list a podusíme do zmäknutia mäsa.
- V priebehu dusenia podlievame vývarom alebo vodou podľa potreby.
- Guláš zahustíme tmavou zápražkou, pridáme majoránku, podľa chuti osolíme a okoreníme a necháme prevariť.
- Vyberieme guličky jalovca, nového korenia a bobkový list.
alimentis.it
Pikantné krutí guláš
INGREDIENCIE
- 1 kg morčacieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 2 ks feferónky
- 2 ks červenej papriky
- chlieb na zahustenie
- ingrediencie na základ – viz.úvodní recept
POSTUP
- Morčacie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky.
- Z paprík a feferóniek odstránime jadrovníky a nakrájame na prúžky.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky.
- V kastróle rozpálime tuk a cibuľu na ňom orestujeme.
- Akonáhle sklovita, pridáme mäso a tiež orestujeme.
- Potom pridáme korenie.
- Premiešame a zalejeme vývarom.
- Potom zvoľna dusíme pod pokrievkou.
- Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nakrájanú čerstvú papriku.
- Šťavu zahustíme nastrúhaným starším chlebom, premiešame a ešte chvíľu podusíme.
prostreno.cz
Ku gulášom s dostatkom omáčky podávame knedle, halušky alebo cestoviny, dusenou ryžou alebo len s pečivom.
Zdobiť a súčasne ešte dochutiť sa dá kolieskami cibule, prúžky surových alebo sterilizovaných paprík, strúhaným chrenom, niekoľkými lyžicami kyslej smotany, prípadne ďalšími ingredienciami.