Torty, rezy a iné recepty s medovník

Medovníky sú dnes veľmi populárnym múčnikom. Množstvo receptov svedčí aj o tom, že jeho príprava je pomerne rozšírená.

Medovník môžeme kúpiť v každom väčšom supermarkete, ale ak rodine predložíte vlastnoručne upečený tortu, ocenia ho určite všetci.

A na príprave jeho domácej verzia pritom nie je nič zložité.

medovník

INGREDIENCIE:

  • 250 g hery
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice tmavého medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g hladkej múky 00 extra
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • poriadna hrsť vlašských orechov na ozdobenie

na krém

  • 1 konzerva karamelového Salka (mliečneho karamelu)
  • 300 g masla

POSTUP:

  1. Do misky vložíme heru a necháme ju pomaly rozpustiť vo vodnom kúpeli ..
  2. Potom do nej rozklepneme vajcia a postupne pridáme med, cukor, múku aj jedlú sódu.
  3. Predhrejeme rúru na 170 ° C.
  4. Zmes v miske miešame vareškou približne desať minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
  5. Vzniknuté cesto rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov.
  6. Na plech natiahneme papier na pečenie a obkreslíme tortovú formu.
  7. Do kruhu potom gumovou stierkou rozotrieme v čo najtenšej vrstve cesto.
  8. Placku pečieme dozlatista (sedem až desať minút) a to isté urobíme aj s ostatnými.
  9. Upečené placky okrájíme.
  10. Okraje nevyhadzujeme, budete ich potrebovať na záverečné zdobenie.
  11. Vyrobíme krém a posýpka.
  12. Maslo a mliečny karamel vyšľaháme do hladka.
  13. Nakoniec pripravíme posýpka z okrájených kúskov cesta.
  14. Kraje vložíme do misy a prstami je najemno rozdrobíme a primiešajte k nim nadrobno nasekané orechy.
  15. Zostavíme tortu.
  16. Rozotrieme krém na prvý plát.
  17. Priklopíme ďalšie plackou, ktorú opäť natrieme maslovým krémom.
  18. Opakujeme tak dlho, kým nám nedôjdu medovníkové pláty.
  19. Na záver potrieme celú tortu vrátane bokov krémom a poprášime pripravenú posýpkou.
  20. Necháme aspoň do druhého dňa odležať.

 TIP : Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte.  

medovník

Medovníkové guličky

Tiež tak milujete tortu medovník plný lahodného medu? Teraz si ho môžete dopriať v podobe malých guličiek, ktoré skvele zapadnú medzi vaše obľúbené druhy vianočného pečiva

INGREDIENCIE:

cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 60 g rozpusteného masla
  • 4 lyžice medu
  • 200 g práškového cukru

krém

  • 1 karamelové kondenzované mlieka
  • 1 maslo

POSTUP:

  1. Z cesta urobíme beztvaré placky a upečieme ich na 180 ° C asi 10 minút a necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si urobíme krém zo zmäknutého masla a karamelového kondenzovaného mlieka.
  3. Vychladnuté cesto rozdrvíme na jemné omrvinky.
  4. Trochu odrobiniek si odložíme nabok na obalenie guličiek.
  5. V mise zmiešame krém a a omrvinky z placiek a vypracujeme z nich hmotu, ktorú dáme na 2 hodiny odpočinúť do chladničky.
  6. Po dvoch hodinách vyberieme cesto z chladničky a už len vytvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v drobci.
Medovníkové guličky
Zdroj: cobudedobreho.cz

Medovníkové rezy

Medovníkové rezy sa pripravujú jednoduchšie a rýchlejšie ako medovník a chuť medu je u nich tiež veľmi výrazná.

INGREDIENCIE:

cesto

  • 2 vajcia
  • 230 g práškového cukru
  • 230 g masla
  • 5 lyžíc plnotučného mlieka
  • 3 lyžice medu
  • 680 g hladkej múky
  • 1, 5 lyžičiek sódy

krém

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 8 lyžíc hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 300 g masla
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Okrem múky všetko rozohrejeme v menšom hrnci na miernom plameni.
  2. Potom pridáme múku, dobre vymiešame.
  3. Cesto rozdelíme na 4 časti, ešte teplé vyvaľkáme a dáme na vymastený plech.
  4. Pri vaľkaní môžeme podsypať hrubou múkou, aby sa nám cesto nelepilo.
  5. Ingrediencie okrem masla zvaríme spolu na kašu a necháme vychladnúť
  6. Do vychladnutej zmesi vmiešame postupne maslo.
  7. Plnku rozdelíme na tri pláty, natrieme a vrchný necháme suchý.
  8. Zaťažíme ho asi na 12 hod.
  9. Potom polejeme čokoládovou polevou.
Medovníkové rezy
Zdroj: vychytavkov.cz

Medovníková roláda

Kto by nemal rád rýchle a jednoduché a rýchle pečení- Navyše keď výsledok ešte vyzerá skvele.

INGREDIENCIE:

  • 4 vajcia (4 bielky + 3 žĺtky)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička perníkového korenia

na krém

  • 1 maslo
  • 1 karamelové salko
  • 300 ml mlieka
  • 1 karamelový pudingový prášok

POSTUP:

  1. Na roládu vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
  2. Do snehu postupne zašľaháme žĺtky, cukor a med, nakoniec len zľahka vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a korením.
  3. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 ° C a pečieme asi 10 minút.
  4. Upečený plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme krém z mlieka, pudingového prášku.
  6. Uvaríme puding a necháme vychladnúť.
  7. Maslo vyšľaháme do peny, postupne do masla zašľaháme vychladený puding a karamelové salko.
  8. Upečený plát potrieme krémom a zrolujeme do rolády.
Medovníková roláda
Zdroj: kitchen.nine.com.au

Medovníkový torta

Máte radi vy a vaši blízki medovník, skúste niekedy urobiť radosť svojej rodine a upečte niekomu tortu k narodeninám. Stačí len zvládnuť upiecť základné medovník a potom ho dozdobiť podľa seba.

INGREDIENCIE:

  • viz.recept na medovník
  • na ozdobu – čerstvé ovocie

POSTUP:

  1. Vyrobíme tortu podľa receptu na medovník.
  2. Na hotový tortu kladieme ľubovoľné čerstvé ovocie a zdobíme ho podľa fantázie.
Medovníkový torta
Zdroj: yandex.com

K výbornému medovníka sa určite bude hodiť uvariť nejakú dobrú kávu, odporúčame letné ľadovej kávy , ktoré sa k medovníkům hodí najviac.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.