Sladké medovníkové torty, guličky a rezy pre každú príležitosť

Medovníky sú dnes veľmi populárnym múčnikom.

Množstvo receptov svedčí aj o tom, že jeho príprava je pomerne rozšírená.

A niet divu, je sladký ako cumel a chutí náramne.

Potešte svojich blízkych domácou výrobou.

Pripravili sme pre vás 5 najobľúbenejších receptov.

Staročeský medovník na plech

Ak máte radi, vy a vaši blízki medové torty, skúste niekedy urobiť radosť svojej rodine a upečte niekomu tortu k narodeninám. Tento originálny recept na medovník zaručene poteší.

INGREDIENCIA:

Cesto:

  • 275 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica medu
  • 25 g masla
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 2 a ½ lyžice mlieka

Na krém:

  • 125 g zmäknutého masla
  • ½ plechovky salka
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

Na ozdobu:

  • 30 g vlašských orechov

POSTUP:

  • Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo s cukrom, vajcom, sódou, medom a mliekom.
  • Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do misy s múkou.
  • Vytvoríme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na 5 rovnakých kusov.
  • Z každého kúska vyvaľkáme plát, ktorý dáme piecť na zhruba 7 minút pri 175 °C.
  • Pláty potom upravíme do požadovaného tvaru a odrezky si necháme na záverečnú ozdobu.
  • Zatiaľ čo budú pláty chladnúť, pripravíme si krém.
  • Salko zmiešame so zmäknutým maslom.
  • Druhý krém si vytvoríme zmiešaním smotany a cukru.
  • Na vychladnuté pláty nanášame náplne. Prvá zo salka, potom smotanovú.
  • Nakoniec ho potrieme krémom zo všetkých strán a posypeme odrezkami rozmixované s orechmi.
  • Dáme vychladiť na noc do chladničky.
Medovníkový rez na oloch.
mastercook.com

Domáce Marlenka tortu

Kto ochutnal tento arménsky medovník, už nechce iný.

INGREDIENCIA:

  • 250 g hery
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice tmavého medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g hladkej múky 00 extra
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • poriadna hrsť vlašských orechov na ozdobenie

Na krém :

  • 1 konzerva karamelového Salka (mliečneho karamelu)
  • 300 g masla

POSTUP:

  1. Do misky vložíme heru a necháme ju pomaly rozpustiť vo vodnom kúpeli.
  2. Potom do nej rozklepneme vajcia a postupne pridáme med, cukor, múku aj jedlú sódu.
  3. Predhrejeme rúru na 170 °C.
  4. Zmes v miske miešame vareškou približne desať minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
  5. Vzniknuté cesto rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov.
  6. Na plech natiahneme papier na pečenie a obkreslíme tortovú formu.
  7. Do kruhu potom gumovou stierkou rozotrieme cesto v čo najtenšej vrstve.
  8. Placku pečieme dozlatista (sedem až desať minút) a to isté vykonáme aj s ostatnými.
  9. Upečené placky okrájame.
  10. Okraje nevyhadzujeme, budete ich potrebovať na záverečné zdobenie.
  11. Vyrobíme krém a posypku.
  12. Maslo a mliečny karamel vyšľaháme do hladka.
  13. Nakoniec pripravíme posypku z okrájaných kúskov cesta.
  14. Kraje vložíme do misy a prsty ich najemno rozdrobíme a primiešame k nim nadrobno nasekané orechy.
  15. Zostavíme tortu.
  16. Rozotrieme krém na prvý plát.
  17. Priklopíme ďalšou plackou, ktorú opäť natrieme maslovým krémom.
  18. Opakujeme tak dlho, kým nám nedôjdu medovníkové pláty.
  19. Na záver potrieme celú tortu vrátane bokov krémom a poprášime pripravenou posypkou.
  20. Necháme aspoň do druhého dňa odležať.
Najlepšia marlenková torta.
lulumarket.com
 TIP : Ak nezoženiete mliečny karamel, kúpte konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, zatvorenú ju ponorte do hrnca s vodou a zhruba hodinu a pol až dve hodiny varte.  

Medovníkové guličky

Tiež tak milujete tortu medovník plný lahodného medu? Teraz si ho môžete dopriať v podobe malých guličiek, ktoré skvele zapadnú medzi vaše obľúbené druhy vianočných cukroviniek.

INGREDIENCIA:

Cesto :

  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžice medu
  • 30 g rozpusteného masla
  • 100 g cukru múčky

Krém :

  • 125 g zmäknutého masla
  • ½ plechovky karamelového Salka
  • 25 g vlašských orechov

POSTUP:

  • Maslo si zmiešame s medom, pridáme cukor a rozmiešame.
  • Potom pridáme múku zmiešanú s jedlou sódou.
  • Vytvarujeme pevné cesto, ktoré potom vyvaľkáme na tenkú placku.
  • Dáme ju piecť do rúry predhriatej na 180 ° C na 10 minút.
  • Necháme vychladnúť, a potom korpus rozdrvíme, namelieme alebo rozmixujeme.
  • Pol hrsti omrviniek si dáme bokom a zmiešame ich s namletými orechmi.
  • Zmäknuté maslo si zmiešame so Salkom a do krému pridáme drobčeky bez orechov.
  • Vytvarujeme hmotu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme vychladnúť.
  • Z vychladnutej hmoty tvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v drobence s orechmi.
Výborné marlenkové guličky s orechmi.
lizlovescooking.com

Náš tip: Mrknite aj na ďalšie recepty na medové pečivo .

Medovníkové rezy

Medovníkové rezy sa pripravujú jednoduchšie a rýchlejšie ako medovník a chuť medu je u nich tiež veľmi výrazná.

INGREDIENCIA:

Cesto :

  • 2 vajcia
  • 230 g práškového cukru
  • 230 g masla
  • 5 lyžíc plnotučného mlieka
  • 3 lyžice medu
  • 680 g hladkej múky
  • 1, 5 lyžičky sódy

Krém :

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 8 lyžíc hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 300 g masla
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Okrem múky všetko rozohrejeme v menšom hrnci na miernom plameni.
  2. Potom pridáme múku a dobre vymiešame.
  3. Cesto rozdelíme na 4 časti, ešte teplé vyvaľkáme a dáme na vymastený plech.
  4. Pri vyvaľovaní môžeme podsypať hrubou múkou, aby sa nám cesto nelepilo.
  5. Ingrediencie okrem masla zvaríme spolu na kašu a necháme vychladnúť.
  6. Do vychladnutej zmesi vmiešame postupne maslo.
  7. Plnku rozdelíme na tri pláty, natrieme a vrchnú necháme suchý.
  8. Zaťažíme ho asi na 12 hod.
  9. Potom polejeme čokoládovou polevou.
Lahodný medový rez.
greatbritishchefs.com

Milujete med? Potom skúste tie najobľúbenejšie recepty z medu na sladko aj naslano .

Medovníková roláda

Kto by nemal rád jednoduché a rýchle pečenie? Navyše, keď výsledok ešte vyzerá skvele.

INGREDIENCIA:

  • 4 vajcia (4 bielky + 3 žĺtky)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička perníkového korenia

Na krém :

  • 1 maslo
  • 1 karamelové salko
  • 300 ml mlieka
  • 1 karamelový pudingový prášok

POSTUP:

  1. Na roládu vyšľaháme z bielkov pevný sneh.
  2. Do snehu postupne zašľaháme žĺtky, cukor a med, nakoniec len zľahka vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a korením.
  3. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 ° C a pečieme asi 10 minút.
  4. Upečený plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme krém z mlieka, pudingového prášku.
  6. Uvaríme puding a necháme vychladnúť.
  7. Maslo vyšľaháme do peny, postupne do masla zašľaháme vychladený puding a karamelové salko.
  8. Upečený plát potrieme krémom a zrolujeme do rolády.
Medovníková roláda
Zdroj: kitchen.nine.com.au

Zaujímalo by vás, ako si správne vybrať vstavanú rúru na elektrinu? O tejto téme sme napísali článok, ktorý vám určite pomôže.

Medovník môžeme kúpiť v každom väčšom supermarkete, ale ak rodine predložíte vlastnoručne upečenú tortu, ocenia ho určite všetci.

K výbornému medovníku sa určite bude hodiť uvariť nejakú dobrú kávu, odporúčame letné ľadové kávy , ktoré sa k medovníkom hodia najviac.

Napíšte nám do komentárov, ako sa vám naše recepty na medovník páčia, a či sa vám všetko podarilo podľa vašich predstáv.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.