Medovníky sú dnes veľmi populárnym múčnikom. Množstvo receptov svedčí aj o tom, že jeho príprava je pomerne rozšírená.
Medovník môžeme kúpiť v každom väčšom supermarkete, ale ak rodine predložíte vlastnoručne upečený tortu, ocenia ho určite všetci.
A na príprave jeho domácej verzia pritom nie je nič zložité.
medovník
INGREDIENCIE:
- 250 g hery
- 3 vajcia
- 3 lyžice tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladkej múky 00 extra
- 1 lyžičku jedlej sódy
- poriadna hrsť vlašských orechov na ozdobenie
na krém
- 1 konzerva karamelového Salka (mliečneho karamelu)
- 300 g masla
POSTUP:
- Do misky vložíme heru a necháme ju pomaly rozpustiť vo vodnom kúpeli ..
- Potom do nej rozklepneme vajcia a postupne pridáme med, cukor, múku aj jedlú sódu.
- Predhrejeme rúru na 170 ° C.
- Zmes v miske miešame vareškou približne desať minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
- Vzniknuté cesto rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov.
- Na plech natiahneme papier na pečenie a obkreslíme tortovú formu.
- Do kruhu potom gumovou stierkou rozotrieme v čo najtenšej vrstve cesto.
- Placku pečieme dozlatista (sedem až desať minút) a to isté urobíme aj s ostatnými.
- Upečené placky okrájíme.
- Okraje nevyhadzujeme, budete ich potrebovať na záverečné zdobenie.
- Vyrobíme krém a posýpka.
- Maslo a mliečny karamel vyšľaháme do hladka.
- Nakoniec pripravíme posýpka z okrájených kúskov cesta.
- Kraje vložíme do misy a prstami je najemno rozdrobíme a primiešajte k nim nadrobno nasekané orechy.
- Zostavíme tortu.
- Rozotrieme krém na prvý plát.
- Priklopíme ďalšie plackou, ktorú opäť natrieme maslovým krémom.
- Opakujeme tak dlho, kým nám nedôjdu medovníkové pláty.
- Na záver potrieme celú tortu vrátane bokov krémom a poprášime pripravenú posýpkou.
- Necháme aspoň do druhého dňa odležať.
TIP : Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte.

Medovníkové guličky
Tiež tak milujete tortu medovník plný lahodného medu? Teraz si ho môžete dopriať v podobe malých guličiek, ktoré skvele zapadnú medzi vaše obľúbené druhy vianočného pečiva
INGREDIENCIE:
cesto
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 60 g rozpusteného masla
- 4 lyžice medu
- 200 g práškového cukru
krém
- 1 karamelové kondenzované mlieka
- 1 maslo
POSTUP:
- Z cesta urobíme beztvaré placky a upečieme ich na 180 ° C asi 10 minút a necháme vychladnúť.
- Medzitým si urobíme krém zo zmäknutého masla a karamelového kondenzovaného mlieka.
- Vychladnuté cesto rozdrvíme na jemné omrvinky.
- Trochu odrobiniek si odložíme nabok na obalenie guličiek.
- V mise zmiešame krém a a omrvinky z placiek a vypracujeme z nich hmotu, ktorú dáme na 2 hodiny odpočinúť do chladničky.
- Po dvoch hodinách vyberieme cesto z chladničky a už len vytvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v drobci.

Objavte podobné tipy
Medovníkové rezy
Medovníkové rezy sa pripravujú jednoduchšie a rýchlejšie ako medovník a chuť medu je u nich tiež veľmi výrazná.
INGREDIENCIE:
cesto
- 2 vajcia
- 230 g práškového cukru
- 230 g masla
- 5 lyžíc plnotučného mlieka
- 3 lyžice medu
- 680 g hladkej múky
- 1, 5 lyžičiek sódy
krém
- 1 l plnotučného mlieka
- 8 lyžíc hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 300 g masla
- čokoládová poleva
POSTUP:
- Okrem múky všetko rozohrejeme v menšom hrnci na miernom plameni.
- Potom pridáme múku, dobre vymiešame.
- Cesto rozdelíme na 4 časti, ešte teplé vyvaľkáme a dáme na vymastený plech.
- Pri vaľkaní môžeme podsypať hrubou múkou, aby sa nám cesto nelepilo.
- Ingrediencie okrem masla zvaríme spolu na kašu a necháme vychladnúť
- Do vychladnutej zmesi vmiešame postupne maslo.
- Plnku rozdelíme na tri pláty, natrieme a vrchný necháme suchý.
- Zaťažíme ho asi na 12 hod.
- Potom polejeme čokoládovou polevou.

Medovníková roláda
Kto by nemal rád rýchle a jednoduché a rýchle pečení- Navyše keď výsledok ešte vyzerá skvele.
INGREDIENCIE:
- 4 vajcia (4 bielky + 3 žĺtky)
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice medu
- 120 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička perníkového korenia
na krém
- 1 maslo
- 1 karamelové salko
- 300 ml mlieka
- 1 karamelový pudingový prášok
POSTUP:
- Na roládu vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
- Do snehu postupne zašľaháme žĺtky, cukor a med, nakoniec len zľahka vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a korením.
- Cesto rozotrieme na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 ° C a pečieme asi 10 minút.
- Upečený plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme krém z mlieka, pudingového prášku.
- Uvaríme puding a necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny, postupne do masla zašľaháme vychladený puding a karamelové salko.
- Upečený plát potrieme krémom a zrolujeme do rolády.

Medovníkový torta
Máte radi vy a vaši blízki medovník, skúste niekedy urobiť radosť svojej rodine a upečte niekomu tortu k narodeninám. Stačí len zvládnuť upiecť základné medovník a potom ho dozdobiť podľa seba.
INGREDIENCIE:
- viz.recept na medovník
- na ozdobu – čerstvé ovocie
POSTUP:
- Vyrobíme tortu podľa receptu na medovník.
- Na hotový tortu kladieme ľubovoľné čerstvé ovocie a zdobíme ho podľa fantázie.

K výbornému medovníka sa určite bude hodiť uvariť nejakú dobrú kávu, odporúčame letné ľadovej kávy , ktoré sa k medovníkům hodí najviac.