Veľkonočné torty by mali byť dekoratívne, predsa len čakáme zástupy koledníkov.
Tiež chutné, pretože veľkonočné sviatky sú časom hodovania.
Ako docieliť oboch? S nasledujúcim prehľadom 5 najobľúbenejších receptov na veľkonočné torty a niekoľkými dobrými radami to bude hračka!
Veľkonočné kakaový tortu
INGREDIENCIE
cesto
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- hrnček silného instantného kakaa
krém
- 120 ml mlieka
- 25 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
poleva
- 100 g horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180º C.
- Korpus narežeme na pláty.
- Mlieko s vopred rozmiešanou múkou na miernom ohni za stáleho miešania privedieme k varu.
- Povaríme 2-3 minúty, potom pridáme 2 lyžice kakaa a potom necháme za občasného miešania vychladnúť.
- Medzitým zmäknuté maslo dáme do misky a vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a žĺtkom do peny.
- Po lyžičkách do neho vmiešame vychladnutú kašu a stále miešame. Krém je hotový.
- Krémom poslepujeme pláty torte.
- Smotanu dáme do hrnca a privedieme ju k varu.
- Nalámanú čokoládu nasypeme do misy a zalejeme ju vriacou smotanou.
- Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť.
- Za tepla polejeme hotový tortu.
- Dozdobíme vajíčkami, hniezdočko alebo inú veľkonočné dekorácií.
Objavte podobné tipy
Veľkonočné kávový tortu
INGREDIENCIE
cesto
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- hrnček silnej instantnej kávy
krém
- 120 ml mlieka
- 25 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 lyžice instantnej kávy
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
poleva
- 100 g horká čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ° C.
- Korpus narežeme na pláty.
- Mlieko s vopred rozmiešanou múkou na miernom ohni za stáleho miešania privedieme k varu.
- Povaríme 2-3 minúty, potom pridáme 2 lyžice kávy a necháme za občasného miešania vychladnúť.
- Medzitým zmäknuté maslo dáme do misky a vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a žĺtkom do peny.
- Po lyžičkách do neho vmiešame vychladnutú kašu a stále miešame. Krém je hotový.
- Krémom poslepujeme pláty torte.
- Smotanu dáme do hrnca a privedieme ju k varu.
- Nalámanú čokoládu nasypeme do misy a zalejeme ju vriacou smotanou.
- Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť.
- Za tepla polejeme hotový tortu.
- Dozdobíme kupovanú dekorácií alebo šľahačkou.
Veľkonočný orechový tortu
INGREDIENCIE
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
krém
- 120 g masla
- 80 g cukru
- 80 g mletých orecha
- 1 lyžica kakaa
- rum
- 50 g mletých orechov na posyp
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kakao, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ° C.
- Korpus narežeme na pláty.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Pláty korpusu poslepujeme krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torte a obvod torte obalíme v mletých orechoch.
- Vršok dozdobíme hniezdočko zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.
Veľkonočné kokosový torta
INGREDIENCIE
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kokosovej múčky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- ružové potravinárske farbivo
- modré potravinárske farbivo
krém
- 50 g masla
- 100 g mäkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 50 g kokosu na posyp
POSTUP
- Cukor vyšľaháme šľahačom so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, kokosovú múčku, múku a sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Jednu časť dáme hneď piecť, jednu zafarbíme naružovo, jednu namodro.
- Každý plát pečieme asi 30 minút pri 180 ° C.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Až všetky pláty korpusu ochladí, poslepujeme je krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torte.
- Vršok dozdobíme hniezdočko zo šľahačky alebo kupovanými dekoráciami.
Veľkonočné mrkvový koláč
INGREDIENCIE
- 120 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 lyžice oleja
- 4 vajcia
- 80 g strúhanej mrkvy
krém
- 120 g masla
- 250 g mäkkého tvarohu
- 80 g cukru
- 80 g strúhanej mrkvy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
POSTUP
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami.
- Vmiešame trochu oleja, mrkva, múku a sneh z bielkov.
- Pečieme 40 minút pri 180 ° C.
- Korpus narežeme na 2 pláty.
- Všetky ingrediencie na krém vyšľaháme do hladka.
- Pláty korpusu poslepujeme krémom.
- Opatrne natrieme aj vonkajšok torte.
- Vršok dozdobíme kopčeky zvyšného krému a kupovanými dekoráciami.
- Aby torta držal tvar, necháme ho 2 hodiny v chladničke vychladiť.
Veľkonočné tortový korpus
Piškótový tortový korpus je základom pre všetky veľkonočné torty. Pečieme ho z vajec, cukru a polohrubej alebo hladkej múky.
Piškótu môžeme nastaviť vriacou vodou, pre zjemnenie môžeme pridať aj dve lyžice oleja. Do piškótového cesta sa nepridávajú žiadne kypriace prísady , preto je dôležité dostatočne vyšľahať žĺtky do veľmi hustej peny .
Múku a sneh z bielkov pridávame až nakoniec, najlepšie ručne a len zľahka ich obracaním vmiešame do cesta, aby cesto zostalo čo najviac našľahané.
Zdobenie veľkonočného torty
Zdobenie tort je vždy záležitosť šikovnosti a fantázie. Ale aj jednoducho ozdobený tortu, kde sú ozdoby vzájomne zladené, vyzerá slávnostne.
Správna farebnosť je základom úspechu. Tradičné veľkonočné farby sú teplá žltá, oranžová a zelená
Ak tieto tri farby dodržíme, môžeme dozdobiť ružovú, fialovú alebo červenú.
Krásne vyzerá dvojfarebná šľahačka, ktorú vykúzlime použitím bežné bielej v kombinácii s čokoládovou šľahačkou . Smotanu na šľahanie (33%) deň vopred prevaríme s čokoládou, potom ju necháme znova vychladiť v chladničke a až druhý deň vyšľaháme.
V období mimo sviatky vyskúšajte aj naše ovocné torty, napríklad jablková torta .
Aký je ten váš veľkonočné tortu? Pochváľte sa! Zdieľajte recept a fotky s priateľmi!