Určite poznáte ten pocit, kedy je také teplo, že nemáte chuť vôbec na nič. Nie je ale možné celé leto nič nejesť.
V tomto prípade je vhodné jesť šalát, či už z rôznej zeleniny, tak ovocia.
Osviežujúci a ľahké šaláty vám dodajú energiu a doplnia potrebné vitamíny. Vyskúšajte týchto 5 receptov na zeleninový šalát a už sa netrápte teplými a tučnými jedlami.
šalát Coleslaw
ingrediencie
- 1 menšia hlávka kapusty
- 3 stredné mrkvy
- 1 cibuľa
- ocot alebo limetka na pokvapkanie
- 3 lyžice cukru
- soľ
- korenie
- trocha majonézy a smotany
postup
- Napred nakrájame kapustu najemno a to isté urobíme s mrkvou
- Potom si nakrájame na malé kúsky cibuľu a pridáme cukor, korenie a trochu osolíme
- Potom pokvapkáme troškou octu alebo limetky a všetko dobre premiešame s trochou majonézy a smotany
Šalát bude chutnejšie, keď ho necháme aspoň 2-3 hodiny odstáť a vychladiť.
Objavte podobné tipy
Šalát z červenej repy
ingrediencie
- 1 červená repa
- citrónová šťava
- jablko
- cibuľa
- troška pažítky zo záhradky
zálievka
- 1 veľký jogurt
- troška nastrúhaného chrenu
- 1 lyžica horčice
- 2 lyžice octu
- troška medu na osladenie
- soľ korenie
- pol lyžičky mletej rasce
postup
- Repa dôkladne očistíme a umyjeme. Nakrájame či nastrúhame na menšie kocky. Ihneď pokvapkáme citrónom, aby repa nestratila farbu
- Jablko nastrúhame na hrubo alebo nakrájame na kocky a na malé kocky taky nakrájame cibuľu a zmiešame dohromady
- Do bieleho jogurtu dáme nasekanú pažítku, korenie, soľ, rascu, med, chren, horčicu, ocot a všetko dobre premiešame. Tým nám vznikne zálievka
- Potom vmiešame do repy a necháme zhruba 30 minút odstáť v chladničke
Ideálne prílohou je opečená bageta, potretá bylinkovým maslom a cesnakom.
Paradajkový šalát s uhorkou
ingrediencie
- paradajky (môžeme dať aj cherry paradajky)
- šalátová uhorka
- 1 cibuľa
- 5 dkg syra (výber podľa chuti)
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
- 4 lyžice bieleho jogurtu
- sekaná pažítka
postup
- Paradajky nakrájame na plátky alebo mesiačiky a šalátovú uhorku na kocky.
- Osolíme, okoreníme, premiešame s olejom, nadrobno nakrájaným syrom a najemno nakrájanou cibuľou
- Do jogurtu vmiešame sekanú pažítku a šalát jogurtom zalejeme
- Necháme chvíľku odležať a podávame s pečivom
Ak máme radi reďkovky strong>, môžeme ich do šalátu pridať tiež.
Kapustový šalát s kôprom
ingrediencie
- pol hlávky kapusty
- čerstvý kôpor
- soľ
- ocot
- korenie
postup
- Kapusta dobre nakrájame
- Pridáme trošku korenia, soli podľa chuti, kôpor (môže byť aj sterilizovaný), ocot a trošku vody
- Všetko dobre premiešame a necháme uležať do druhého dňa
Zelerový šalát s jablkami a chrenom
ingrediencie
- 25 dkg olúpaného zeleru
- 25 dkg olúpaných a vykrojených jabĺk
- 2 lyžice strúhaného chrenu
zálievka
- 1 dl bieleho jogurtu
- 2 lyžice vody
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 1-2 lyžičky cukru
- štipka soli
postup
- Olúpaný zeler a chren nastrúhame najemno, a jablká na rezance
- Nastrúhaný zeler, jablká a chren dobre premiešame, zalejeme zálievkou, zmiešanou z uvedených ingrediencií, a necháme krátko preležať
- Vychladený šalát podávame s pečivom
Chcete si niekedy dopriať šalát na sladko? Vyskúšajte niektorý z ovocných šalátov . B>