Karfiol, hlavne vyprážaný karfiol, sa radí medzi obľúbenou zeleninu.
Zelenina je to hodnotná, pretože okrem vitamínov karfiol obsahuje aj minerálne látky a oproti ostatné košťálovinám je aj ľahšie stráviteľný.
Tiež milujete vyprážaný karfiol so zemiakmi?
Vyskúšajte naše tri rôzne formy vyprážaných karfiolu! Určite si vyberiete tú pravú.
Vyprážaný obaľovaný karfiol
ingrediencie:
- 1 karfiol
- soľ
- rasca -nemusí byť
- 3 rozšľahané vajcia
- 150 g hladkej múky
- 300 g strúhanky
- olej na vyprážanie
postup:
- Karfiol rozoberieme na ružičky.
- Vložíme do osolenej (okmínované) vody a necháme chvíľku povariť.
- Predvarený karfiol scedíme, necháme vychladiť a obalíme v trojobale.
- Najskôr v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajciach so štipkou soli a nakoniec v strúhanke.
- Takto obalený karfiol vyprážame v rozpálenom oleji zo všetkých strán dozlatista.
zdroj : seriouseats.com
Objavte podobné tipy
Obaľovaný karfiol bez smaženia
ingrediencie:
- 1 ks karfiolu
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica mlieka
- hladká múka
- strúhanka
- soľ
postup:
- Pripravíme si plech na pečenie a vyložíme ho papierom na pečenie.
- Pripravíme si zvlášť múku, vajce a strúhanku na obaľovanie karfiolu.
- K vajíčkam pridáme lyžicu mlieka, osolíme ich a rozmiešame ich.
- Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružičky.
- Tie potom postupne obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyskladáme vedľa seba na plech.
- Obalený karfiol môžeme pred vložením do rúry zakápnout trochou oleja.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C a ideálne zapneme na teplovzduch.
- Plech s karfiolom vložíme do rúry a necháme piecť.
- Občas karfiol obrátime, nech sa prepečie zo všetkých strán.
- Približne za 50 minút je hotovo.
zdroj : gooddinnermom.com
Karfiolové placky sú akýmsi kompromisom, či riešením pre kuchárov, ktorí neradi pripravujú obaľovaný karfiol.
Vyprážané karfiolové placky
ingrediencie:
- 1 karfiol
- 1 jarnú cibuľku
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g strúhaného čedaru
- asi 3 lyžice hladkej múky
- asi 3 lyžice strúhanky
- 2 vajcia
- hŕstku čerstvé petržlenu
- trochu muškátového orieška
- 1 lyžičku celého rasce
- drvenú rascu
- sušenú majoránku
- olej na vyprážanie
- soľ a korenie
postup:
- Rozoberieme karfiol na ružičky, dôkladne umyjeme, dáme e do hrnca s osolenou vodou a na chuť pridajte celý rascu.
- Varíme do zmäknutia zhruba 15 minút.
- Karfiol scedíme, nechajte vychladnúť a potom roztlačíme vidličkou alebo Drvič na zemiaky.
- Chladný karfiol osolíme, okoreníme a postrúhame trochou muškátového orieška.
- Pridáme prelisovaný cesnak, najemno pokrájanú jarnú cibuľku, vajcia, čedar a nasekanú petržlen.
- Dochutíme drvenou rascou a majoránom.
- Všetko poriadne premiešame a podľa konzistencie pridáme primerané množstvo strúhanky a hladkej múky.
- Zo zmesi tvarujeme placky a smažíme je z oboch strán na oleji dozlatista.
zdroj : cdkitchen.com
Ako už sme spomínali, ku karfiolu je vhodná príloha zemiaky a zeleninový šalát. Ak máte karfiol radi na mnoho spôsobov, prečítajte si aj naše recepty na šaláty s karfiolom.