TOP recepty na vyprážaný karfiol, klasiku našej kuchyne

Karfiol, hlavne vyprážaný karfiol, sa radí medzi obľúbenou zeleninu.

Zelenina je to hodnotná, pretože okrem vitamínov karfiol obsahuje aj minerálne látky a oproti ostatné košťálovinám je aj ľahšie stráviteľný.

Tiež milujete vyprážaný karfiol so zemiakmi?

Vyskúšajte naše tri rôzne formy vyprážaných karfiolu! Určite si vyberiete tú pravú.

Vyprážaný obaľovaný karfiol

ingrediencie:
  • 1 karfiol
  • soľ
  • rasca -nemusí byť
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 300 g strúhanky
  • olej na vyprážanie
postup:
  1. Karfiol rozoberieme na ružičky.
  2. Vložíme do osolenej (okmínované) vody a necháme chvíľku povariť.
  3. Predvarený karfiol scedíme, necháme vychladiť a obalíme v trojobale.
  4. Najskôr v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajciach so štipkou soli a nakoniec v strúhanke.
  5. Takto obalený karfiol vyprážame v rozpálenom oleji zo všetkých strán dozlatista.

vyprážaný karfiolzdroj : seriouseats.com

Obaľovaný karfiol bez smaženia

ingrediencie:
  • 1 ks karfiolu
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • hladká múka
  • strúhanka
  • soľ
postup:
  1. Pripravíme si plech na pečenie a vyložíme ho papierom na pečenie.
  2. Pripravíme si zvlášť múku, vajce a strúhanku na obaľovanie karfiolu.
  3. K vajíčkam pridáme lyžicu mlieka, osolíme ich a rozmiešame ich.
  4. Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružičky.
  5. Tie potom postupne obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyskladáme vedľa seba na plech.
  6. Obalený karfiol môžeme pred vložením do rúry zakápnout trochou oleja.
  7. Rúru predhrejeme na 180 ° C a ideálne zapneme na teplovzduch.
  8. Plech s karfiolom vložíme do rúry a necháme piecť.
  9. Občas karfiol obrátime, nech sa prepečie zo všetkých strán.
  10. Približne za 50 minút je hotovo.

Obaľovaný karfiol bez smaženia zdroj : gooddinnermom.com

Karfiolové placky sú akýmsi kompromisom, či riešením pre kuchárov, ktorí neradi pripravujú obaľovaný karfiol.

Vyprážané karfiolové placky

ingrediencie:
  • 1 karfiol
  • 1 jarnú cibuľku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g strúhaného čedaru
  • asi 3 lyžice hladkej múky
  • asi 3 lyžice strúhanky
  • 2 vajcia
  • hŕstku čerstvé petržlenu
  • trochu muškátového orieška
  • 1 lyžičku celého rasce
  • drvenú rascu
  • sušenú majoránku
  • olej na vyprážanie
  • soľ a korenie
postup:
  1. Rozoberieme karfiol na ružičky, dôkladne umyjeme, dáme e do hrnca s osolenou vodou a na chuť pridajte celý rascu.
  2. Varíme do zmäknutia zhruba 15 minút.
  3. Karfiol scedíme, nechajte vychladnúť a potom roztlačíme vidličkou alebo Drvič na zemiaky.
  4. Chladný karfiol osolíme, okoreníme a postrúhame trochou muškátového orieška.
  5. Pridáme prelisovaný cesnak, najemno pokrájanú jarnú cibuľku, vajcia, čedar a nasekanú petržlen.
  6. Dochutíme drvenou rascou a majoránom.
  7. Všetko poriadne premiešame a podľa konzistencie pridáme primerané množstvo strúhanky a hladkej múky.
  8. Zo zmesi tvarujeme placky a smažíme je z oboch strán na oleji dozlatista.

Vyprážané karfiolové placky zdroj : cdkitchen.com

Ako už sme spomínali, ku karfiolu je vhodná príloha zemiaky a zeleninový šalát. Ak máte karfiol radi na mnoho spôsobov, prečítajte si aj naše recepty na šaláty s karfiolom.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.