5 najlepších receptov na sladké koláče z červenej repy! Ochutnajte, neoľutujete, nebudete ľutovať

Milujete červenú repu?

Skúšate radi nové chute pri varení aj pečení?

Vyskúšajte tie najlepšie osvedčené recepty na výborné muffiny sladké dezerty a koláče z červenej repy, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku!

Črepníkový koláč z červenej repy

Netradičné spojenie bielych fazule, červenej repy a čerstvých malín dáva vzniknúť originálnej chuti koláča, ktorým prekvapíte svojich hostí. Nebojte sa vyskúšať niečo iné – sladký čokoládový koláč z červenej repy bez múky je zdravý, chutný a osviežujúci zároveň!

Čo budeme potrebovať

  • 1 hrnček červenej repy, olúpané a nakrájané na kúsky
  • 1 hrnček bielych fazule v plechovke
  • ½ hrnčeka medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnčeka kokosového oleja
  • 1 vajce
  • ½ šálky jemne drvených ovsených vločiek
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 3 lyžice kakaového prášku
  • ⅓ hrnčeka tmavej čokolády
  • ¼ hrnček čerstvých malín

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Vložte repu do hrnca, zalejte vodou a varte cca 12 minút domäkka.
  3. V mixéri rozmixujte uvarenú repu, fazuľu, med, vanilkový extrakt, vajcia a kokosový olej. Mixujte, kým nebude zmes úplne hladká. Potom vmiešajte ovsenú múku, jedlú sódu, soľ a kakaový prášok.
  4. Opatrne vmiešajte kúsky čokolády. Vlejte cesto na plech a posypte čerstvými malinami.
  5. Pečte cca 20-25 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Obľúbili ste si hrnčekové pečenie bez zdĺhavého váženia? Vyskúšajte aj ďalšie črepníkové recepty na jednoduché koláče na plech.

Štyri kúsky repovej buchty ozdobené sušenými kvetmi.
Zdroj: mymoroccanfood.com

Koláč z červenej repy s tvarohom

Tento recept na lahodný repový koláč v sebe skrýva chuť horkej čokolády a jemnosť tvarohu. Vyskúšajte ich len tak, alebo ho ozdobte bohatou čiapkou zo sladkého krému s mascarpone, ktorý povýši vaše pečenie na skutočný pôžitok.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g varené červené repy
  • 3 vajcia
  • 200 g tučného tvarohu
  • 175 g polohrubej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 180 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 100 g horkej čokolády

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Repu rozmixujte v kuchynskom robote alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  3. Zmiešajte rozmixovanú repu, vajcia a tvaroh.
  4. Pridajte múku, kakaový prášok, cukor, prášok do pečiva a znova premiešajte.
  5. Nakrájajte horkú čokoládu na malé kúsky a pridajte do zmesi.
  6. Vymažte formu na koláč a vlejte do nej cesto.
  7. Pečte 20-25 minút, potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  8. Pokiaľ chcete koláč ozdobiť krémom, zmiešajte vaničku mascarpone s práškovým cukrom a trochou sušenej vanilky.
  9. Nechajte vychladiť a pomocou zdobiaceho vrecka naneste na repový koláč.

K týmto muffinom by sa hodila aj výborná káva. Kávovary DeLonghi vám ju pripravia ľavú zadnú.

Nadýchaná buchtička z čokolády a tvarohu.
Zdroj: beyondfrosting.com

Brownies s červenou repou

Pôvodne americká čokoládou nabitá buchta zvaná brownies u nás nie je žiadnou novinkou, ale skúsili ste už jej odľahčený variant? Vďaka červenej repe bude rovnako nadýchaná a vláčna ako originál, ale vy si môžete dopriať o pár kúskov viac úplne bez výčitiek.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g surovej červenej repy (3-4 ks)
  • 100 g masla + tuk na vymazanie
  • 200 g horkej čokolády (min. 70% kakaa)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 250 g cukru krupica
  • 3 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 25 g kakaového prášku

Postup

  1. Repu očistite, olúpte a nakrájajte na menšie kusy. Vložte do misy, podlejte vodou a prekryte potravinovou fóliou. Vložte do mikrovlnnej rúry a pečte na najvyšší stupeň cca 12 minút.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C.
  3. Čokoládu nasekajte na malé kúsky. Vložte do mixéra spoločne s pečenou repou, maslom a vanilkou. Repu vkladajte ešte teplú, aby sa maslo rozpustilo. Všetko rozmixujte do hladka.
  4. Zmiešajte cukor a vajcia a vyšľahajte do peny. Opatrne primiešajte repnú zmes a nakoniec múku a kakaový prášok.
  5. Plech s vyšším okrajom alebo pekáčik vymažte tukom a vlejte do nej cesto. Pečte 25 minút a potom nechajte úplne vychladnúť na plechu. Po vychladnutí krájajte na štvorcové kúsky.

Rovnaké cesto môžete využiť aj pri pečení bábovky – stačí len použiť inú formu. Bábovka z červenej repy bude skvele vyzerať zdobená rozpustenou čokoládou alebo citrónovou polevou zafarbenou troškou šťavy z červenej repy.

Hora z brownie z červenej repy a cukrom.
Zdroj: sofabfood.com

Muffiny s červenou repou „Red Velvet“

Počuli ste niekedy o lahodných koláčoch „Red Velvet“? Doslova to znamená „červený zamat“ a tento názov presne vystihuje ich podstatu: sú na pohľad sfarbené do červena a na jazyku sú hebučké ako jemný zamat . Vyskúšajte osvedčený recept nasametový koláč z červenej repy aj vy!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 2 – 3 veľké repy
  • 175 ml rastlinného oleja
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžička škorice
  • 1 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Na vanilkovú polevu

  • 225 g smotanového syra (žervé, mascarpone)
  • 120 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 1 vanilkový struk
  • 1 štipka soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Jemne olúpte a nastrúhajte repu a nastrúhajte ju na jemno.
  3. Vyšľahajte olej s cukrom do peny a pridajte vajcia.
  4. Zmiešajte všetky suché ingrediencie a opatrne vmiešajte do mokrej zmesi.
  5. Cesto vlejte do formičiek na muffiny, ktoré sú vymazané alebo vyložené košíčkami na muffiny.
  6. Pečte cca 25-30 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  7. Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu a vyšľahajte na vysokom stupni do hladka.
  8. Potom pomocou zdobiaceho vrecka naneste rovnomerne na muffiny a dajte vychladiť na aspoň 3 hodiny do chladničky.

Milujete americké muffiny? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sladké muffinky alebo napríklad ich slanú variantu .

Košíčky naplnené cestom na red vwlvet muffiny z repy.
Zdroj: kitchentonirvana.com

Fitness kokosové guličky zo surovej repy

Ak máte radi nepečené dezerty , alebo chcete pripraviť sladké maškrtenie na oslavu alebo zdravú desiatu? Raw alebo surové guličky s kokosom a červenou repou sú výborná voľba. Ich príprava je jednoduchá a vďaka nezameniteľnej farbe i chuti určite zaujmú malých aj veľkých stravníkov!

Čo budeme potrebovať

  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/2 hrnčeka sušených pohánkových klíčkov (zoženiete v zdravej výžive)
  • 1 stredne veľká červená repa (ošúpaná, nakrájaná na menšie kúsky)
  • 1 hrnček sušených datlí, namočených na niekoľko minút v teplej vode
  • lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Nasypte kokos a pohánkové klíčky do mixéra a rozmixujte na zmes o konzistencii múky.
  2. Vmiešajte ostatné ingrediencie a pomocou mixéra vypracujte hladké cesto.
  3. Navlhčite si ruky a formujte malé guličky. Tie potom obaľujte v strúhanom kokose.
  4. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte cez noc stuhnúť v chlade. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe.
Lahodné zdravé guličky s červenou repou a kokosom.
Zdroj: nattwrobel.com

Ako jesť červenú repu?

Červená repa, je jednou zo štyroch druhov repy. Medzi ďalšie druhy repy patrí cukrová repa a mangold, ktorý sa používa pre hospodárske zvieratá.

Tým ale odrody nekončia, identifikujeme dokonca päť podtypov repy, vrátane:

Repa červená Detroit – tieto majú najtmavšie červené korene zo všetkých rep
Repa červená Formanova – táto odroda rastie v tvare valca
Červená repa Lutz Green Leaf – medzi všetkými druhmi repy je táto odroda najväčšia
Červená repa Chioggia – táto repa má červené a biele pruhované korene
Zlatá červená repa – tento druh repy má korene farby mrkvy

Rovnako ako ostatná koreňová zelenina je aj repa veľmi všestranná, pokiaľ ide o jej varenie. Listy aj korene možno opekať alebo restovať. Prípadne môžete nakrájať korene a jesť ich surové, ako desiatu alebo ich pridať do šalátu.

Ďalšou možnosťou je rozmixovanie vareného koreňa na pyré, aby sa vytvoril hummus alebo ju použiť ako základ na pečenie do buchiet. Červenú repu môžete pridať do svojho obľúbeného receptu na krémové repové smoothie pre extra nakopnutie organizmu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.