Sladká bodka v podobe múčnika z kávy. Inšpirácia pre každého

Dokážete si predstaviť deň bez kávy?

Ak nie, iste vás poteší sladko a prenikavo voňajúce kávové múčniky , kde je káva jednou z hlavných ingrediencií

Pozrite sa na tie najlepšie recepty na kávové múčniky, s ktorými zabodujete.

Jednoduché orechovo-kávové rezy

Tie najlepšie rezy s kávou, ktoré sa hodia na každú príležitosť, či už na oslavu, večierok alebo len tak na chuť k televízii.

Ingrediencie na cesto

  • 160g múky
  • 65g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 70g masla, rozpusteného
  • Štipka soli
  • 100g nasekaných vlašských orechov
  • 110ml silnej kávy

Ingrediencie na polevu

  • 4 lyžice masla
  • 4 lyžice javorového sirupu
  • 4 lyžice mlieka
  • 100g nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžičky instantnej kávy
  • Orechy na ozdobu

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Vo veľkej mise zmiešajte mleté orechy, múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
  • Pridajte uvarenú kávu, rozpustené maslo a vajcia.
  • Vzniknuté cesto nalejte do múkou vysypaného plechu a pečte asi 30 minút do zlatohneda.
  • Cesto nechajte úplne vychladnúť.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu do hladka. Namažte ju na celú vychladnutú piškótu a posypte orechy na ozdobu.
Múčnik s kávou a vlašskými orechmi.
Zdroj: nadiashealthykitchen.com

Radi by ste si kúpili kuchynskú váhu, ale neviete si s výberom rady? Touto tematikou sme sa zaoberali v článku o testovaní kuchynských váh . Pozrite sa!

Zdravý kávový dezert

Inšpirujte sa týmto receptom na výborný múčnik ku káve. Má nízky obsah cukru a vďaka mandľovej múke je aj bezlepkový.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky mandľovej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky instantnej kávy
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • Štipka soli

Ingrediencie na posýpku

  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 3 lyžice kokosového oleja

Postup

  • Najprv zmiešajte mandľovú múku s cukrom, muškátovým orieškom, škoricou, instantnou kávou, kypriacim práškom a soľou.
  • Potom pridajte vajcia, kokosový olej, mlieko a vanilkový cukor. Riadne zmiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Na posýpku zmiešajte všetky ingrediencie a rukou vypracujte drobivú zmes.
  • Formu či plech vymažte maslom, vysypte múkou a nalejte cesto.
  • Pečte pri 180 ° C počas 25 minút.
  • Po upečení nechajte múčnik aspoň 10-15 minút chladnúť, potom podávajte nakrájaný.
Kávová buchta z mandľovej múky s posýpkou navrchu.
Zdroj: freshwaterpeaches.com

Kávový perník

Upečte si tak trochu iný perník s kávovou chuťou a vôňou. Kávová poleva dodá tomuto múčniku iný rozmer!

Ingrediencie

  • 3,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 veľké vajcia
  • 150g zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • Strúhaný zázvor (2 lyžičky)
  • 1/2 lyžičky mletej škorice a 1/2 lyžičky mletého klinčeka (alebo lyžicu perníkového korenia)
  • Štipka soli
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 lyžička jedlej sódy

Ingrediencie na kávovú polevu

  • 80g cukru
  • 50g masla
  • 30ml mlieka
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice kávy

Postup

  • Pomocou mixéra alebo ručne zmiešajte maslo s trstinovým cukrom do peny.
  • V malej miske rozšľahajte nastrúhaný zázvor s vajcom. Túto zázvorovú zmes pridajte do maslovej.
  • V samostatnej väčšej mise preosejte múku, pridajte kypriaci prášok do pečiva, soľ, škoricu a klinčeky.
  • V malej nádobe zmiešajte javorový sirup, mlieko a sódu. Túto zmes pridajte do vaječno-maslovej zmesi a zamiešajte.
  • Vzniknutú mokrú zmes opatrne a postupne zamiešavajte do zmesi múkou.
  • Hotové perníkové cesto nalejte do pekáča či na plech a pečte 40-50 minút.
  • Medzitým si pripravte polevu tak, že v malom hrnci rozpustíte maslo, pridáte cukor, kávu a kakao. Až zmes začne bublať, pridáte mlieko.
  • Nebojte sa že zmes syčí. Za okamih syčať prestane a za stáleho miešania vytvoríte hladkú polevu.
  • Na upečený perník rovnomerne pomocou stierky naneste hotovú polevu a dajte chladiť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  • Hotový a vychladnutý perník podávajte nakrájaný na kocky.
Kúsok perníka s kávovou polevou, posypaný práškovým cukrom.
Zdroj: fivesilverspoons.com

Prinášame vám recenzie a tipy na tie najlepšie kávové mlynčeky.

Výborný tvarohový múčnik s kávovou chuťou

Čo by to bolo za výber receptov s kávovými múčnikmi, keby tu nebol aj recept podobný tiramisu? Namiesto mascarpone použijeme tvaroh, aby bol výsledok ešte lahodnejší.

Ingrediencie

  • 40-45 cukrárskych piškótov
  • 300ml silnej kávy
  • 6 lyžíc rumu
  • 450g tvarohu vo vaničke
  • 4 vajcia
  • 100g cukru kryštál
  • 480ml smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky holandského kakaa
  • Štipka soli

Postup

  • V mise zmiešajte uvarenú kávu s rumom a postupne ponárajte cukrárske piškóty. Len trochu z každej strany aby neboli úplne nasiaknuté a mokré.
  • Do pripravenej tortovej formy alebo inej zapekacej misy skladajte základnú vrstvu piškótov.
  • Pripravte si krém pomocou ručného mixéra tak, že vyšľaháte tvaroh so žĺtkami a 50g cukru.
  • Pomocou šľahača vyšľahajte smotanu a vanilkový extrakt a zmiešajte s tvarohovou zmesou.
  • Vyšľahajte bielky so štipkou soli do peny a potom zašľahajte ďalších 50g cukru. Zmiešajte s tvarohovou zmesou.
  • Polovicu krému rovnomerne rozotrite na spodnú vrstvu piškótov. Potom namočte ďalšie piškóty do kávy s rumom a naskladajte ďalšiu vrstvu na krém.
  • Navrch rovnomerne rozotrite druhú polovicu krému, uhlaďte a dajte do chladničky na 2-3 hodiny.
  • Vychladnutý dezert posypte kakaom, zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  • Hotový dezert podávajte nakrájaný na kúsky.
Kúsok tvarohovej tiramisu s holandským kakaom.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Máte radi tvarohové dezerty? Inšpirujte sa týmito receptami na tvarohové múčniky , z ktorých si určite vyberiete!

Kávový dezert s čerešňovou omáčkou

Výbornú kávovú panna cotta s prelivom z čerešní si zamilujete. Ak nemáte čerešne, preliv môžete urobiť aj z jahôd, malín alebo napríklad sliviek.

Ingrediencie na panna cotta

  • 200ml plnotučného mlieka
  • 300ml smotany
  • 4 žĺtky
  • 1 lyžička instantnej kávy
  • 65g cukru
  • 4 plátky želatíny

Ingrediencie na preliv

  • 350g čerešní (alebo jahôd, malín či sliviek)
  • 1 celá škorica
  • 1 vyškriabaný vanilkový struk
  • 50g cukru
  • 300ml vody alebo červeného vína
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup

  • Najprv vyšľahajte 4 žĺtky do peny.
  • Potom priveďte do varu mlieko s vanilkovým extraktom, kávou a cukrom. Uvarené mlieko zmiešajte s vyšľahanými žĺtkami.
  • Želatínové plátky namočte na 1 minútu do studenej vody.
  • Zmäknutú želatínu vmiešajte do zmesi, nechajte ju rozpustiť a zmes nechajte vychladnúť.
  • Smotanu vyšľahajte do tuha a zmiešajte s vychladnutým krémom. Vzniknutú zmes nalejte do pohárov a dajte stuhnúť do chladničky najmenej na 2 hodiny.
  • Omáčku pripravíte tak, že čerešne umyjete a rozpolíte.
  • Červené víno priveďte do varu spoločne s cukrom, škoricou a vydlabaným obsahom vanilkového struku.
  • Duste 5 minút a potom pridajte čerešne. Tekutinu nakoniec zahustíte kukuričným škrobom rozpusteným v studenej vode.
  • Hotovou omáčkou prelejte vychladenú panna cottu a podávajte.
Kávová panna cotta s ovocným prelivom.
Zdroj: malteskitchen.de

Pre kávových milovníkov máme tiež pripravené top 3 recepty na ľadovú kávu.

K týmto kávovým dezertom už chýba len šálka dobrej kávy. Koľko šálok denne je ale pre človeka ešte prínosné a koľko šálok je naopak zlé pre jeho zdravie?

Známe je, že vďaka obsahu kofeínu si človek po požití kávy užíva zlepšené sústredenie, nárast energie a rýchlejšie reakcie. Kofeín povzbudzuje aj po fyzickej stránke a to pri spaľovaní tukov, vďaka čomu poskytuje telu rýchle palivo av krvi vzrastá hladina adrenalínu. Ten organizmus naštartuje k lepšiemu a efektívnejšiemu fyzickému výkonu.

Podľa štúdií bolo zistené, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú priemerne tri šálky kávy denne, trpia menej kardiovaskulárnymi ochoreniami a je u nich nižšie riziko mŕtvice a diabetu 2. typu.

Avšak je tu riziko, pokiaľ to ľudia s pitím kávy preháňajú, môžu sa dostaviť aj negatívne účinky. Príliš vysoký príjem kofeínu pôsobí na ľudské telo tak, že spôsobuje nespavosť, úzkosti, zvýšený krvný tlak a taktiež zažívacie problémy.

Aj pri káve teda platí, všetkého veľmi škodí. Je teda potrebné si množstvo vypitej kávy strážiť, pretože pri predávkovaní kofeínom môže dôjsť aj k zlyhaniu obličiek.

Pokiaľ si teda upečiete niektorý z našich múčnikov a dezertov, jedna káva bohato stačí.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.