Čo je müsli? Každý už určite vie, že sa jedná o zmes vločiek, predovšetkým ovsených, ale niekedy aj z iných obilnín a sušeného alebo čerstvého ovocia a niektoré z ďalších ingrediencií na dochutenie.
Müsli sa aj u nás vžilo ako výdatná a pritom zdravé raňajky či ako ľahká večera.
Dá sa samozrejme kúpiť pod radom značiek a s rôznymi prísadami, ale kto dáva prednosť doma pripraveným pokrmom, tak nie je tak veľký problém si ho doma pripraviť a to čerstvé alebo suché.
Práve takéto domáce müsli sme pre vás pripravili v týchto receptoch.
Domáce zapekané müsli s medom
Müsli tyčinky sú skvelou desiatou na cesty. Jednoducho si ich môžete vziať kamkoľvek. Večer stačí dať zvyšné tyčinky do chladničky na ďalší deň.
1/2 banánu
- 500 g ovsených vločiek
- POSTUP
- hrsť slnečnicových a sezamových semienok
- 1/2 balíčka hrozienok a brusníc
- 60 g mandlí
- štipka soli
{_53_}
- Ovsené vločky zmiešame s ostatnými suchými ingredienciami.
- Banán roztlačíme na kašičku.
- Pridáme med a dôkladne všetko premiešame.
- Zmes rozprestrieme na papier na pečenie.
- Na papieri na pečenie vytvoríme zo zmiešaných surovín veľký obdĺžnik.
- Zapekáme do ružova v rúre vyhriatej na 200 ° C asi 15 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a obdĺžnik rozkrájajte na malé obdĺžničky.
TIP : Ingredience můžeme měnit dle chuti, přidat mandle, kešu, vlašské ořechy nebo sušené meruňky, místo banánu použít jablko.

Objavte podobné tipy
Domáce müsli bez cukru
Recept na zdravé maškrtenie bez výčitiek pre tých, čo by radi jedli zdravšie, alebo už cukor obmedzili.
1/2 banánu
- 1 hrnček celozrnných vločiek
- INGREDIENCIE
- 2 lyžice sezamových a slnečnicových semienok
- hrsť orechov
- hŕstka hrozienok
- 130 g medu
- 4 jablká
{_53_}
- Semienka vysypeme na pekáč s papierom na pečenie a dáme ich do rúry na 15 minút zapiecť pri 190 ° C.
- Jablká nakrájame a povaríme v troške vody, do mäkka, potom rozmixujeme.
- Banán rozmixujeme vidličkou.
- Potom pridáme hrozienka, škoricu, pyré a pečenú zmes vločiek s orieškami.
- Zmes zamiešame a dáme piecť do papierom vyloženej formy.
- Pečieme pri 190 ° C asi 25 minút.

Domáce müsli z ovsených vločiek
Nie je nad to pripraviť si vlastný müsli z kvalitných surovín.
1/2 banánu
- 100 g ovsených vločiek
- 250 g orechov a semienok (100 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných pekanových orechov, 30 g tekvicových semienok, 40 g slnečnicových semienok, 30 g kokosových lupienkov)
na marinádu
- 5 lyžíc medu
- lyžice vanilkového extraktu
- lyžička mletej škorice
- 130 g javorového sirupu
- 120 g tuku
- 1 banán
{_53_}
- Predhrejeme rúru na 165 ° C a vyložte si dva veľké plechy papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie.
- lyžička škorice
- Všetky ingrediencie na marinádu dáme do menšieho hrnca a zohrejte.
- Marinádu pridáme k suchej zmesi, premiešame, rozdelíme na dva plechy a rovnomerne rozprestrieme.
- Pečieme do zlatista približne 20-25 minút, v polovici pečenia je zľahka premiešame.

Mimo pochoutek jako je müsli, můžete z ovesných vloček připravit i jiné snídaně nebo svačiny, medovou rýži z ovocem či jogurtové lívance.
Jak nejraději připravujete ovesné vločky vy? Podělte se s námi v komentářích.