Výborné recepty na desiaty v zdravom duchu. Inšpirujte sa!

Prestaňte si dávať na desiatu obložený chlieb a vyskúšajte niečo nové.

Pripravili sme si pre vás 5 vynikajúcich receptov na zdravé desiaty, ktoré sú vhodné aj pre deti.

Chceli ste placky z karfiolu alebo radšej jablčné chipsy?

Vyberte si, na čo práve máte chuť!

Bruschetta s paradajkami

Skvelé talianske predjedlo alebo zdravá desiata plná čerstvých paradajok a bazalky s ľahkou chuťou cesnaku. Je to ideálna rýchlovka, čo poteší nielen milovníkov zeleniny.

INGREDIENCIA

  • 1 bageta alebo ciabatta
  • 4 väčšie vyzreté paradajky
  • zväzok čerstvej bazalky
  • soľ
  • korenie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Pečivo nakrájajte na plátky a dajte nasucho opiecť do rúry alebo sendvičovača.
  2. Medzitým pripravte paradajkovú zmes.
  3. Paradajky nakrájajte na drobné kocky.
  4. Bazalku najemno nasekajte a spolu so soľou, čiernym korením a lyžicou olivového oleja dôkladne, ale zľahka premiešajte.
  5. Na záver pridajte prelisované strúčiky cesnaku.
  6. Horúce chleby vyberte z rúry, ihneď ich potrite olivovým olejom a bohato nazdobte paradajkovou zmesou.
Opečené plátky pečiva s paradajkami a bazalkou.
www.inspiredtaste.net

V sendvičovači sa bruschetta pečie výborne na vrúbkovanom nástavci určenom na gril. Čo ešte ďalšie títo pomocníci vedia? Viac sa dočítate vo veľkom teste sendvičovačov .

Jablčné chipsy so škoricou

Na tenké plátky nakrájané jablká, ktoré sú ľahko posypané škoricou a potom pečené do chrumkava, si zamiluje celá vaša rodina! Ideálne zdravé maškrtenie.

INGREDIENCIA

  • 3 veľké sladké chrumkavé jablká
  • 3/4 lyžičky mletej škorice

POSTUP

  • Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny vašej rúry a predhrejte rúru na 90 stupňov Celzia.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Umyte jablká.
  • Vykrájajte z jabĺk jadrovníka.
  • Mandolínou (odporúčané) alebo veľmi ostrým nožom nakrájajte jablká vodorovne na kolieska s hrúbkou cca 0,3 cm.
  • Rozložte jablká v jednej vrstve na pripravené plechy.
  • Posypte škoricou.
  • Pečte 1 hodinu v hornej a spodnej tretine rúry.
  • Vyberte plechy z rúry a vymeňte polohu plechov (plech z hornej tretiny rúry dajte do dolnej tretiny a naopak).
  • Pokračujte v pečení ďalšie 1 až 1 a 1/2 hodiny, kým nebude jeden jablkový chips vybratý z rúry po 2 až 3 minútach pri izbovej teplote chrumkavý.
  • Akonáhle budete spokojní s chrumkavosťou (celková doba sa bude líšiť v závislosti na hrúbke vášho plátku a druhu jablka), vypnite rúru a nechajte jablká v rúre 1 hodinu sedieť, kým sa neochladí.
  • Pokiaľ sa nebojíte, že ste ich prepiekli, okamžite vyberte plech z rúry a nechajte odležať pri izbovej teplote.
Chipsy z jabĺk naukladané na sebe a posypané škoricou.
www.wellplated.com

Zdravé tortillové rolky

Tieto rolky so zeleninou a krémovým syrom sa stanú najobľúbenejšou desiatou vašich detí, tým si buďte istí!

INGREDIENCIA

  • 1 šálka nakrájanej zeleniny: brokolica, mrkva, červená paprika
  • 110 g zmäkčeného krémového syra
  • 1/3 šálky majonézy
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky sušeného kôpru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čierneho korenia
  • 2 veľké pšeničné tortilly
  • 1/2 šálky strúhaného čedaru
  • 2 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky

POSTUP

  • Vyberte si zeleninu podľa voľby a nasekajte ju na extra malé kúsočky.
  • Nechajte krémový syr zmäknúť.
  • V strednej miske zmiešajte krémový syr, majonézu, cesnakový prášok, kôpor, soľ a korenie.
  • Tortilly dajte najskôr na 15–20 sekúnd do mikrovlnnej rúry.
  • Potrite ohriate tortilly majonézovou zmesou a rovnomerne posypte zeleninou, čedarom a nakrájanou jarnou cibuľkou.
  • Pevne rolujte od jedného okraja tortilly až na druhú stranu.
  • Upevnite špáradlom alebo dvoma a nechajte 20 minút vychladiť v mrazničke, aby stuhla.
  • Zostáva už len nakrájať a podávať!
Rolky plnené zeleninou a krémovým syrom.
www.peasandcrayons.com

Zaujíma vás, čím ďalším môžete naplniť tortillu? Inšpirujte sa našimi receptami na najlepšie tortillové náplne a nebudete ľutovať!

Karfiolové placky

Výhodou tohto receptu je možnosť podávať placky ako v teplej úprave, tak aj v studenej. V studenej forme skvele doplní ľubovoľný šalát z čerstvej zeleniny. Užite si túto skvelú a hlavne zdravú popoludňajšiu desiatu!

INGREDIENCIA

  • 1 karfiol
  • 1 lyžička rasce
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • soľ a korenie
  • 3 vajcia
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Karfiol rozoberte na jednotlivé ružičky, tvrdé konce hlúbov odrežte a zvyšok zhruba desať minút povarte vo vriacej okmínovanej vode.
  2. Sceďte a nechajte úplne vychladnúť.
  3. Potom karfiol roztlačte šťouchadlom na zemiaky, pridajte muškátový oriešok a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov.
  5. Žĺtky pridajte ku karfiolu a bielky vyšľahajte na tuhý sneh.
  6. K zmesi pridajte múku.
  7. Nakoniec opatrne pridajte aj vyšľahané bielky.
  8. V panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja.
  9. Z karfiolovej zmesi postupne odoberajte a smažte malé placky z oboch strán dozlatista.
Placky z karfiolu v panvici a na tanieri.
www.lowcarbmaven.com

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na placky z karfiolu . Vyskúšajte ich všetky!

Domáci čokoládový termix

Zdravá pochúťka, ktorá uspokojí vaše chute na sladké a do tela doplní aj slušné množstvo proteínov a vápnika.

INGREDIENCIA

  • 500 g jemného mäkkého tvarohu
  • 250 ml kyslej smotany (prípadne gréckeho jogurtu)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 10 datlí
  • 1 lyžička kakaa
  • 100 g 70 % horkej čokolády (cca 15 – 20 g si odložte na nastrúhanie, poslúži na posypanie termixu)

POSTUP

  • Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
  • Datle zalejte horúcou vodou a nechajte ich cca 30 minút zmäknúť.
  • Potom ich sceďte a spolu s vanilkovým cukrom rozmixujte ručným mixérom na hladkú kašu.
  • Tvaroh utrite s datľovou kašou, pridajte kyslú smotanu, opäť premiešajte a potom pomocou metličky primiešajte horkú čokoládu.
  • Pokiaľ by bol krém málo sladký, môžete pridať malé množstvo cukru.
  • Krém nalejte do sklenených pohárov, nahrubo nasekajte alebo nastrúhajte horkú čokoládu a krém posypte.
  • Nechajte minimálne 3 hodiny chladiť v chladničke.
Termíx z čokolády v pohároch, ozdobený nakrájanou čokoládou.
www.recepty.cvicte.sk

Prečo sú zdravé desiaty dôležité?

  • Pochutiny medzi jedlami vás pomôžu ochrániť pred prílišným hladom medzi raňajkami, obedom a večerou, čo pomáha predchádzať prejedaniu.
  • Vďaka desiate tiež môžete do stravy zahrnúť živiny a potraviny , ktoré vám chýbali v predchádzajúcich jedlách. Ľudia, ktorí si medzi jedlá zaradia jednu až dve desiaty, konzumujú viac živín, ako je vláknina, vápnik a vitamín C, v porovnaní s tými, ktorí desiatu nekonzumujú.
  • Olovrant môže byť rozhodne dobrá vec, len sa rozhodne zamerajte na konzumáciu výživných potravín . Vyhnite sa spracovávaným desiatam z obchodu.

A ako sa vám dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.