Tipy na jednoduché a chutné plnené tortilly

Plnené tortilly už nie sú gastronomickú novinkou, ale stali sa obľúbenou súčasťou nášho bežného jedálnička ako ľahký obed alebo chutná večera.

Poskytujú totiž veľký priestor nielen pre využitie rôznych receptov, ale aj pre vlastnú fantáziu a tým uspokoja chute hociktorého labužníka. Plníme je náplňami z najrôznejších surovín, prevláda však mäso a zelenina.

Tortilly sa síce dajú bežne kúpiť ako polotovar, ktorý pri domácej príprave pred plnením iba prehrejeme, ale najlepšie je pripraviť si domáce tortilly.

Základný recept na domáce pšeničnú tortillu

INGREDIENCIE

  • 500 g múky pšeničnej hladkej (možno použiť aj z polovice múku celozrnnú)
  • 1 lyžica soli
  • 3/4 hrnčeka olivového oleja
  • 3/4 hrnčeka vody
  • 1 lyžička prášku do pečiva

POSTUP

  1. V mise zmiešame 2/3 múky so soľou, vodou a olivovým olejom.
  2. Vytvoríme hladké a pružné cesto.
  3. Potom pridáme postupne zvyšnú múku a opäť vymiešame do hladkého cesta.
  4. Cesto rozdelíme na 12-16 rovnakých dielov a každý rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na veľmi tenkú placku.
  5. Na sporáku si rozohrejeme panvicu na stredne silnú teplotu a tortilly na nej z oboch strán krátko opečte do svetlo zlata.
TIP : Pokud nespotřebujeme všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.

Mäsová náplň do tortill

Bez najrôznejších placiek si mexickú kuchyňu ani nedokážeme predstaviť. Mäsová náplň vtipne (a ekonomicky) využíva predného hovädzieho; podusení v pikantnej zmesi mu dodá správny šmrnc.

INGREDIENCIE

  • 1000 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plechovky pečených fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 ľadový šalát
  • 3 paradajky
  • 1 zväzok koriandru
  • 1 biela cibuľa
  • 100 g syru čedar
  • 180 g kyslej smotany
  • 200 g guacamole
  • soľ
  • korenie
  • 8 tortill

POSTUP

  1. Mleté chudé mäso osolíme, okoreníme a nasucho dáme opekať na rozpálenú panvicu.
  2. Oheň stiahnite na polku a mäso opekáme do hneda, aby bolo sypké.
  3. Medzitým nakrájame paradajky na kocky a cibuľu, koriander najemno.
  4. Premiešame, osolíme, okoreníme a šalát necháme odpočinúť.
  5. Do ďalšej panvice vlejeme fazuľa, privedieme k varu a necháme prebublávať, kým sa paradajková šťava nezredukuje a nezhustne.
  6. Keď sú fazuľa prehriate, prilejeme je k mäsu a necháme spoločne ešte chvíľu variť.
  7. Pšeničné placky ohrejeme a naplníme mäsovou zmesou a nasekaným ľadovým šalátom, poukladáme syrom a zabalíme.
  8. Podávajte s paradajkovým šalátom, kyslou smotanou a guacamole.

Mäsová náplň do tortilly itesco.cz

Zeleninová náplň do tortilly

Na zelenině si můžete opravdu pochutnat, když ji s různými náplněmi zabalíte do tortilly. Může sloužit i jako méně tradiční pohoštění pro návštěvy.

INGREDIENCIE

  • 250 g syra typu Gervais, Lučina
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 biely jogurt
  • 1 lyžica jemne sekaného kôpru
  • 3 šálky jemne nakrájanej zeleniny ako brokolica, karfiol, mrkva alebo zelené papriky
  • 1 šálka strúhaného syra typu Čedar
  • soľ a korenie
  • 8 tortill

POSTUP

  1. V mise zmiešame dohromady syr, majonézu, jogurt, kôpor, soľ a korenie.
  2. Zmesou natrieme tortilly, posypeme zeleninou a strúhaným syrom.
  3. Tortillu zmotáme, zabalíme a utiahneme.
  4. Necháme v chladničke vychladiť 2 hodiny.
  5. Pred servírovaním rozkrojíme tortillu na niekoľko rovnakých častí.

Zeleninová náplň do tortilly culinaryhill.com

K bezproblémové přípravě těchto pokrmů vyzkoušejte nejlepší pánve s odjímatelnou rukojetí

Syrová náplň do tortill

Syry sú pomerne obľúbené, výhodou je, že môžete použiť svoj obľúbený druh a spolu s čerstvým sekaným koriandrom bude vždy chutiť.

Koriander podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, má protikŕčové účinky, bráni nadúvaniu, používa sa pri chrípke a hnačkách, posilňuje nervový systém, má protizápalové účinky.

INGREDIENCIE

  • 1 1/2 šálok syra typu Čedar
  • 5 lyžíc majonézy
  • 1 kyslá smotana
  • 1 malá plechovka kukurice
  • 10 plátku kvalitnej šunky
  • korenie
  • 1 lyžička posekaného koriandra
  • 10 tortill

POSTUP

  1. Zmiešame syr, majonézu, kyslú smotanu a kukuricu., Pridáme štipku korenia.

  2. Na každú tortillu kladieme plátok šunky, potrieme ho zmesou a posypeme štipkou koriandru.
  3. Zrolujeme a podávame.

Syrová náplň do tortilly bettycrocker.com

Možností čím plnit tortill je spousty. Sem patří dušené houby, protože i ty se hodí do tortill. Další možností mohou být i ryby nejčastěji konzervované například tuňák. Vše můžeme ještě doplnit zeleninou, uzeninou nebo i omáčkou.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.