Čím naplniť tortillu? Inšpirujte sa našimi receptami na najlepšie tortillové náplne a nebudete ľutovať!

Plnená tortilla má už dlhú dobu svoje miesto v gastronómii a stali sa obľúbenou súčasťou nášho bežného jedálnička ako ľahký obed alebo chutná večera.

Poskytujú totiž veľký priestor nielen na využitie vlastnej fantázie a tým uspokoja chute hociktorého labužníka.

Viete, že sa tortilly plnia aj na sladko?

Tortilla plnená kuracím mäsom

Recept je ideálny pre vyťažené dni, kedy v pár krokoch vykúzlite chutnú večeru pre celú vašu rodinu.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 6 tortill
  • 175 g syra, strúhaného
  • 250 g trhaného kuracieho mäsa
  • 2 stredné paradajky, nakrájané na plátky
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 2 lyžičky limetkovej alebo citrónovej šťavy
  • hrsť nasekaného koriandra
  • 4 lyžice kyslej smotany

Postup

  • Začnite prípravou jednoduchého guacamole.
  • Avokádo rozpoľte, vykôstkujte, olúpte a nakrájajte na plátky, potom roztlačte so šťavou z limetky alebo citrónu a trochou korenia.
  • Na strednú teplotu si rozohrejte panvicu, potrite 1 lyžičkou oleja a pridajte tortillu.
  • Polovicu tortilly posypte hŕstkou syra, potom pridajte kura a pár plátkov paradajok. Dochuťte trochou soli a korenia.
  • Chvíľu pečte, aby sa syr rozpustil, potom priklopte a pečte, kým tortilla nebude chrumkavá.
  • Tortillu vyberte z panvice a nakrájajte na štvrtiny.
  • Podávajte s guacamole a kyslou smotanou, posypané trochou koriandra.

Na bezproblémovú prípravu tohto pokrmu vyskúšajte najlepšie panvice s odnímateľnou rukoväťou. Vyberte si správne vďaka našim recenziám!

Tortillová placka naplnená kuracím mäsom, syrom a dipom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Tortilly so syrovou náplňou

Syry sú pomerne obľúbené, výhodou je, že môžete použiť svoj obľúbený druh a spolu s čerstvým sekaným koriandrom bude vždy chutiť.

Koriander podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, má protikŕčové účinky, bráni nadúvaniu, používa sa pri chrípke a hnačkách, posilňuje nervový systém, má protizápalové účinky.

Čo budeme potrebovať

  • 1 1/2 šálok syra typu Čedar
  • 5 lyžíc majonézy
  • 1 kyslá smotana
  • 1 malá plechovka kukurice
  • 10 plátku kvalitnej šunky
  • korenie
  • 1 lyžička sekaného koriandra
  • 10 tortill

Postup

  1. Zmiešame syr, majonézu, kyslú smotanu a kukuricu., pridáme štipku korenia.
  2. Na každú tortillu kladieme plátok šunky, potrieme ho zmesou a posypeme štipkou koriandra.
  3. Zrolujeme a podávame.
Wrapy naplnené syrom a nátierkovým maslom.
Zdroj: peasandcrayons.com

Tortilla s hovädzou náplňou

Bez najrôznejších placiek si mexickú kuchyňu ani nedokážeme predstaviť. Mäsová náplň využíva predného hovädzieho; poduseného v pikantnej zmesi, ktoré mu dodá správny říz.

Čo budeme potrebovať

  • 1000 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plechovky pečených fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 ľadový šalát
  • 3 paradajky
  • 1 zväzok koriandra
  • 1 biela cibuľa
  • 100 g syra čedar
  • 180 g kyslej smotany
  • 200 g guacamole
  • soľ
  • korenie
  • 8 tortill

Postup

  1. Mleté chudé mäso osolíme, okoreníme a nasucho dáme opekať na rozpálenú panvicu.
  2. Oheň stiahnite na polovicu a mäso opekáme do hneda, aby bolo sypké.
  3. Medzitým nakrájame paradajky na kocky a cibuľu, koriander najemno.
  4. Premiešame, osolíme, okoreníme a šalát necháme oddýchnuť.
  5. Do ďalšej panvice vlejeme fazuľu, privedieme do varu a necháme prebublávať, kým sa paradajková šťava nezredukuje a nezhustne.
  6. Keď sú fazuľa prehriate, prilejeme ich k mäsu a necháme spoločne ešte chvíľu variť.
  7. Pšeničné placky ohrejeme a naplníme mäsovou zmesou a nasekaným ľadovým šalátom, poukladáme syrom a zabalíme.
  8. Podávajte s paradajkovým šalátom, kyslou smotanou a guacamole.

K hovädziemu mäsu sa skvele hodia huby! Vychutnajte si tento recept na plnenú tortillu s tými najlepšími hubami, ktoré nájdete v našich lesoch. O tom ako správne špongiu vybrať a použiť, je napísané v našom katalógu húb !

Naplnená mexická placka hovädzím, ročným mäsom a zeleninou.
Zdroj: thecookierookie.com

Plnená tortilla zeleninou

Na zelenine si môžete naozaj pochutnať, keď ju s rôznymi náplňami zabalíte do tortilly. Môže slúžiť aj ako menej tradičné pohostenie pre návštevy.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g syra typu Gervais, Lučina
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 biely jogurt
  • 1 lyžica jemne sekaného kôpru
  • 3 šálky jemne nakrájanej zeleniny ako brokolica, karfiol, mrkva alebo zelenej papriky
  • 1 šálka strúhaného syra typu Čedar
  • soľ a korenie
  • 8 tortill

Postup

  1. V mise zmiešame dohromady syr, majonézu, jogurt, kôpor, soľ a korenie.
  2. Zmesou natrieme tortilly, posypeme zeleninou a strúhaným syrom.
  3. Tortillu zmotáme, zabalíme a utiahneme.
  4. Necháme v chladničke vychladiť 2 hodiny.
  5. Pred servírovaním rozkrojíme tortillu na niekoľko rovnakých častí.
Misa plná farebnej zeleniny, zabalenej do mexických placiek.
Zdroj: biancazapatka.com

Máte strach, že vám tortilly počas prípravy vychladnú. Pokojne ich dajte na chvíľku zapiecť do sendvičovača. Ak oceníte radu s výberom tohto pomocníka, žmurknite na tipy, ako vybrať najlepší sendvičovač .

Možností čím plniť tortill je veľa. Sem patria dusené huby, pretože aj tie sa hodia do tortill. Ďalšou možnosťou môžu byť aj ryby najčastejšie konzervované napríklad tuniak. Všetko môžeme ešte doplniť zeleninou, údeninou alebo aj omáčkou .

Recept na domácu tortillu

Nie je nič lepšie ako nefalšovaná mexická placka, ktorú si pripravíte doma. Je to jednoduchšie ako by sa mohlo zdať!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g múky pšeničnej hladkej (možno použiť aj z polovice múku celozrnnú)
  • 1 lyžica soli
  • 3/4 hrnčeka olivového oleja
  • 3/4 hrnčeka vody
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup

  1. V mise zmiešame 2/3 múky so soľou, vodou a olivovým olejom.
  2. Vytvoríme hladké a pružné cesto.
  3. Potom pridáme postupne zvyšnú múku a opäť vymiešame do hladkého cesta.
  4. Cesto rozdelíme na 12-16 rovnakých dielov a každý rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na veľmi tenkú placku.
  5. Na sporáku si rozohrejeme panvicu na stredne silnú teplotu a tortilly na nej z oboch strán krátko opečte do svetlo zlata.

Ak nespotrebujeme všetko cesto, tortilly môžete tiež opiecť, ale ešte o trochu kratšiu dobu a zamraziť. Až ich budete chcieť použiť, len ich vyberte z mrazničky, zľahka orastie vodou a rozpečte krátko na grile či panvici

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.