Grilovanie v alobale má svoje výhody. Mäso sa nepripeká na gril, môžeme ich grilovať v menších kúskoch a vhodne dopĺňať nielen ďalšími surovinami, ale aj marinády alebo rôznymi koreniacimi omáčkami vhodnými na grilovanie.
Okrem mäsa sa pri použití alobalu veľmi dobre griluje zelenina alebo ovocie, huby a syry.
Pre tento článok sme pre vás vybrali 5 najlepších receptov na grilované pochúťky v alobale.
Grilovaná zelenina v alobale s balsamicovou zálievkou
Výborný teplý predkrm alebo doplnok ku grilovaným mäsám, alebo ako samostatný hlavný chod ktorým určite potešíte ľudí, ktorí dodržiavajú životosprávu alebo sú vegetariáni.
INGREDIENCIE
- 3 papriky
- 1 cuketa zelená, nakrájaná na plátky
- 2 huby Portobello alebo veľké šampiňóny
- 1 biela alebo fialová cibuľa, nakrájaná na hrubé plátky
- 2 paradajky nakrájané na polovicu
- 1 kukurice, rozkrájané na klátiky
na balsamicovou zálievku
- 3/4 šálky kvalitného olivového oleja
- 1/4 šálky kvalitného balzamikového octu
- 1 lyžica rozotreného cesnaku
- 1 lyžica čerstvo nakrájanej bazalky
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana a sušeného tymianu (alebo čerstvý rozmarín a tymián)
- 1 lyžička soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
POSTUP
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na balsamicovou zálievku.
- Všetku nakrájanú zeleninu a huby zalejeme pripravenou zálievkou.
- Necháme marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Zeleninu zabalíme do alobalu a vytvoríme pevné balíčky.
- Vložíme buď priamo na gril, alebo môžeme grilovať aj v rúre pri 180 ° C asi 20 -30 minút.

Grilovaný ananás s čili v alobale
Môže byť sladkou bodkou za skvelým obedom alebo večerou.
INGREDIENCIE
- 1 ks ananásu
- 2 chilli papričky
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica masla
- vanilková zmrzlina
POSTUP
- Ananás olúpeme a nakrájame na kolieska.
- Chilli papričky zbavíme semienok, nakrájame na drobno a zmiešame s cukrom.
- Pridáme do neho lyžicu rozpusteného masla.
- V tejto zmesi potom jednotlivé kolieska ananásu obaľujeme.
- Z alobalu si urobíme hniezdo, do ktorého usadíme jednotlivé ananásová kolieska.
- Tie grilujeme na už rozpálenom grile.
- Ku koncu je z alobalu vyberieme a položke je priamo na mriežku grile, aby cukor zkaramelizoval.
- Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Objavte podobné tipy
Grilované šampiňóny v alobale
Doprajte si príjemnú zmenu pri grilovaní. Na gril patrí tiež mimo obľúbeného mäsa aj huby.
INGREDIENCIE
- 4 lyžice roztaveného masla
- 4 lyžičky zmesi korenia (drvenú rascu, koriander, čierne korenie, zázvor, sladká paprika)
- petržlenová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- lyžička citrónovej šťavy
POSTUP
- Maslo premiešame so zmesou korením a ostatnými ingredienciami.
- Zmes pridáme k hubám a dobre premiešame.
- Huby umiestnime do stredu fólie.
- Vytiahneme strany fólie, dvakrát sklopíme a tesne uzavrieme.
- Balíčky umiestnime na gril a grilujeme z každej strany 7 -8 minút do mäkka.

Grilovaný hermelín v alobale s dijonskej horčice na pive
Aj keď iste vôňa a chuť šťavnatého mäsa pri grilovaní nemá konkurenciu, svoju obľubu si čím ďalej tým viac získava tiež grilovaný hermelín.
INGREDIENCIE:
- 1 Hermelín na gril (4 ks syra)
- 4 lyžičky dijonskej celozrnnej horčice
- 2 väčšie cibule
- 60 g kompótových, čerstvých alebo mrazených brusníc
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice hnedého cukru
- 200 ml svetlého piva
- soľ
POSTUP:
- V hlbokej panvici nahrejeme oleja.
- Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu a brusnice.
- Akonáhle cibuľa začne zlatnúť, prisypeme cukor a miešame, kým sa nerozpustí a nezačne karamelizovať.
- Zalejeme pivom, podľa chuti prisolíme a odstavíme.
- Hermelíny potrieme horčicou, dáme do alobalu a na každý dáme 1/4 cibule a zabalíme.
- Dáme ich na gril a pečieme 5-7 minút z každej strany.

Grilované kuracie mäso v alobale
Mäso je klasika, ktorá pri grilovaní iste nikdy nesklame.
INGREDIENCIE
- kuracie stehná
- 5 lyžíc lesného medu
- 30 g zázvor
- soľ a korenie
- 75 g rozpusteného masla
- rozmarín
- 1 cibuľa
- 1 citrón
POSTUP
- Kuracie stehná umyjeme a osušíme, rozdelíme na menšie časti.
- Do masla pridáme nasekaný rozmarín a nastrúhaný zázvor a med.
- Potom kura jemne osolíme a okoreníme.
- Kurča položíme na pripravený alobal a celé potrieme pripravenou zmesou.
- Potom ku kurčaťu pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a celé dokonale zabalíme.
- Vložíme na gril a za postupného otáčania grilujeme na miernom ohni 75 minút.
- Po vybratí kura servírujeme s plátkami citróna, aby si ho hostia mohli pokvapkať.

K prílohám ktoré najčastejšie podávame ku grilovaným pokrmom patrí rozhodne pečivo v rôznych formách, k mäsovým pokrmom zeleninové šaláty.