Tieto recepty na vianočné pečivo s makom musíte tento rok skúsiť!

Už Vás nebaví pečenie tradičného vianočného pečiva, ale aj tak by ste radi zachovali tradičné vianočné tabuľu?

Tak prečo do pečenia tento rok nezakomponovať mak?

Je to tradičná česká surovina a pritom na Vianoce tak zanedbávaná!

Vyskúšajte naše recepty na makové vianočné pečivo a uvidíte, že predčí Vaše očakávania!

Maková očká

ingrediencie

  • 150 g marcipánu
  • 100 g zmäknutého masla
  • 200 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 50 g mletého maku
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • ríbezľový lekvár na dokončenie

postup

  • Nastrúhajte najemno marcipán. Aby sa marcipán dobre strúhal, je dobré ho dopredu dobre vychladiť.
  • Utrite zmäknuté maslo, sála, vajcia, cukor a vanilkový cukor. Potom pridávajte múku, mak a marcipán.
  • Vypracujte cesto.
  • Z cesta vyvaľkajte valčeky s priemerom zhruba 3 centimetre. Z nich krájajte 2 centimetre hrubé plátky. Pokiaľ bude cesto príliš lepiť, nechajte ho vychladiť.
  • Odkrojený plátky klaďte na papierom na pečenie vyložený plech. Do každého plátku prstom urobte jamku.
  • Do každého jamky dajte lyžičkou trochu ríbezľovej marmelády.
  • Pečte na 180 ° C približne 20 minút.

Pre zjemnenie chuti môžete pridať trochu mandľového aróma.

Na záver môžete ľahko postriekať horkou či bielou čokoládou.

Výborne bude na makových očkách chutiť aj citrónová poleva.

vianočné maková očká s marmeládou
Foto www.gutekueche.at

Makové cukroví zlepované lekvárom

ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 70 g cukru kryštál
  • 70 g mletého maku
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 vaječný bielok
  • lekvár na dokončenie

postup

  • Múku, cukor a mak na doske premiešajte a vytvorte kôpku, do ktorej urobte jamku.
  • Do jamky dajte maslo a bielok a dobre prepracujte.
  • Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky odpočinúť.
  • Potom vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary.
  • Pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° c po dobu zhruba 10 minút.
  • Po upečení nechajte vychladnúť, potom natrite lekvárom a zlepujte.

Pri vykrajovanie si môžete hrať s tvarmi cukroví. Zvoliť môžete klasiku, používanú napríklad na linecké koláčiky – teda kvetinky či srdiečka s otvorom v hornom diele.

Ak máte radi hravosť, vykrajovať môžete napríklad zvieratka či iné veselé tvary. Pamätajte ale aj na praktickosť, cukrovinky je zlepované, preto voľte skôr symetrické tvary, ktoré sa jednoduchšie vrstvia.

vianočné makovej cukrovinky zlepované lekvárom
Foto www.chefkoch.de

Nepečené makovej cukroví bez múky

ingrediencie

na cesto

  • 1 hrnček sušených datlí bez kôstok
  • 3/4 hrnčeka vlašských či kešu orechov (môže byť aj kombinácia)
  • ¾ hrnčeka mandľové múky
  • ¼ hrnčeka kokosovej múky
  • ¼ hrnčeka mletého maku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

na dokončenie

  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžica javorového sirupu či medu

postup

  • Najprv si vyložte plech papierom na pečenie a odložte.
  • V mixéri postupne rozmixujte orechy, potom pridajte datle a znova mixujte.
  • Potom pridajte zvyšné suroviny na cesto a krátko premixujte, kým nevznikce husté cesto. Ak je zmes príliš lepkavá, pridajte kokosovú múku, ak je naopak príliš hustá, pridajte citrónovú šťavu.
  • Potom lyžicou vydlabávejte zmes a tvorte guličky. Tie odkladajte na pripravený plech.
  • Keď budú všetky guľôčky hotové, vložte plech do chladničky na aspoň 30 minút.
  • Medzitým si pripravte polevu: rozpustite kokosový olej a dôkladne premiešajte s ostatnými surovinami.
  • Guličky namáčajte do pripravenej polevy (vyňať ich môžete vidličkou) a odkladajte späť na plech a nechajte opäť v chladničke stuhnúť.
  • Pre lepšie pokrytie polevou, znovu namáčajte a nechajte opäť zatuhnúť.

Menej tradičné suroviny ako je kokosová či mandľová múka môžete pokojne nahradiť strúhaným kokosom a celými lúpaný Mádl. Pred užitím v recepte oboje len zomeľte.

Recept na tieto makovej guličky môžete využiť aj počas roka. Guličky môžete napichovať na špajle a vytvoriť tak krásna lízanky pre deti i dospelých. Na špajli môžete uviazať aj tenkú látkovú stuhu. Uvidíte, ako nádherne budú vyzerať napríklad na rodinnej oslave!

nepečené makové guľôčky bez múky
Foto minimalistbaker.com

makové hviezdičky

ingrediencie

na cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 100 g mletého maku
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli

na dokončenie

  • slivkový lekvár
  • biela poleva či čokoláda

postup

  • Na doske zmiešajte všetky sypké suroviny a vytvorte z nich kôpku s jamkou uprostred. Do neho dajte zostávajúce suroviny na cesto. Vypracujte hladké cesto.
  • Hotové cesto zabaľte do fólie nechajte v chladničke aspoň pol hodiny odpočinúť.
  • Predhrejte rúru na 160 ° C.
  • Potom vyvaľkajte na 2-3 milimetre hrubý plát a vykrajujte hviezdičky.
  • Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte 10 – 12 minút.
  • Upečené a úplne vychladnuté hviezdičky zlepujte lekvárom a namáčajte v rozpustenej bielej čokoláde alebo polievajte bielou polevou.

Hviezdy je dobré nechať niekoľko dní uležať v dóze. Budú tak krásne mäkké a chute prepojené.

makovej hviezdičky lepené lekvárom
Foto www.lw-heute.de

makové rožteky

ingrediencie

  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 90 g práškového cukru
  • 80 g mletého maku
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka soli

postup

  • Utrite maslo s cukrom. Potom pridajte žĺtok, oriešky a mak.
  • Na záver primiešajte korenia a múku.
  • Dobre prepracujte v hladké cesto, zrolujte do valček a zabaľte do fólie. Dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Z vychladnutého cesta odkrojujte malé kúsky, z ktorých tvarujte drobné rožteky.
  • Rožteky pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C počas približne 12 minút.

Makové rožky môžete podávať niekoľkými spôsobmi. Môžete ich jednoducho posypať přesátým práškovým cukrom, zlepovať je marmeládou či lekvárom, konce namáčať v čokoláde a alebo treba čokoládou (bielou či klasickú) postriekať. Stačí si len vybrať tú Vašu obľúbenú variáciu!

zlepované makové rožky s čokoládou
Foto www.gutekueche.at

Ak máte mak radi a nechcete si ho vychutnávať iba v čase Vianoc, môžete sa inšpirovať ďalšími recepty na makovej múčniky a dopriať si tak makovej chuti po celý rok!

Keď je reč o maku a pečenie, musíme spomenúť aj klasickú makovú náplň do tradičných staročeských koláčikov a Honzových buchiet. Môžete sa pozrieť, ako na ňu a ešte dnes vyskúšať!

Mak sa perfektne hodí aj ku slávnostnejším príležitostiam, môžete vytvoriť napríklad Makovo-tvarohové tortičky. Tie iste nesklamú žiadnu návštevu či oslávenca!

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.