Tie najlepšie výživné strukovinové nátierky

Strukoviny sú v domácnostiach opomínanou surovinou pri príprave nátierok. Sú však skvelú variantou pre prípravu nielen rýchle , ale aj zdravé a chutné nátierky . Skvelým doplnkom strukovinové nátierky je zelenina, vajcia, údeniny, bylinky a koreniny.

Výživová hodnota strukovín je naozaj vysoká. Svojim obsahom rastlinných bielkovín nahrádzajú živočíšne bielkoviny z mäsa. Okrem toho obsahujú aj dôležité nerastné látky, ako je napríklad vápnik, fosfor a horčík . V strukovinách nechýba ani pomerne vysoké množstvo vitamínu B.

Na nátierku z strukovín sú vhodné strukoviny každého druhu, musíme ich však vopred uvariť. Pre skrátenie doby varenia sa strukoviny namáča do studenej vody, najlepšie deň vopred, v ktorej sa následne varí.

Strukoviny vždy solíme až po uvarení a zásadne nepridávame rôzne prostriedky na urýchlenie zmäknutia.

Šošovicová nátierka so zeleninou

Ak milujete šošovku v akomkoľvek podaní, rozhodne si vyskúšajte recept na šošovkové nátierku.

INGREDIENCIE

  • 20 dkg šošovka
  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • kúsok zeleru
  • Pažítka alebo petržlenová vňať
  • soľ
  • Citrónová šťava – podľa chuti

POSTUP

  1. Uvarenú šošovicu si rozmixujeme. Potom k nej pridáme zeleninu – prelisovaný cesnak, jemne nastrúhanú mrkvu, zeler a jemne posekanú pažítku alebo petržlenovú vňať.
  1. Pridáme olej a osolíme. Podľa chuti môžeme pridať korenie i korenie – štipku čili, sladkú papriku alebo niektorú z koreniacich zmesí. V prípade potreby môžeme do nátierky pridať citrónovú šťavu, aby bola kyslejšie.

šošovicová nátierka

Pre vylepšenie nátierky môžeme pridať na jemno nakrájané údené mäso, údeninu alebo rôzne syry. Pre sladkokyslú chuť sa hodí využiť aj sterilizovaných uhoriek alebo zmesou zeleniny. Do šošovkové nátierky sú vhodné aj varená vajcia , nakrájané na kocky.

Fazuľová nátierka s chrenom

Fazuľa sú veľmi chutnou surovinou. Máte ich tiež radi?

Vyskúšajte si recept na skvelú fazuľovú nátierku .

INGREDIENCIE

  • 20 dkg fazule
  • 7 dkg masla
  • 1 lyžica strúhaného chrenu
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • petržlenová vňať

POSTUP

  1. Uvarené a odkvapkané fazuľa rozmixujeme. Pridáme zmäknuté maslo, jemne nastrúhanú alebo nasekanú cibuľu a nastrúhaná chren.
  2. Osolíme a premiešame. Natierame na chlieb potretý maslom a zdobíme petržlenovou vňaťou.

fazuľová nátierka

Do fazuľové nátierky môžeme pridať nadrobno nakrájané alebo zomleté ​​ údené, varené či pečené mäso . Klame však tiež pridať rôzne druhy salám, párkov alebo klobásu .

Vhodné je pridávať aj mäkké rozomletej syry alebo nastrúhané tvrdšie syry.

Pre zjemnenie fazuľové nátierky možno pridať kyslú smotanu, majonézu alebo jogurt . Do takejto nátierky sa hodí pridať na kocky nakrájaná varená vajcia .

hrachová nátierka

Neoddeliteľnou súčasťou všetkých strukovín je samozrejme hrách.

Už ste niekedy skúšali hrachovú nátierku? Vyskúšajte tento recept, ktorý si určite zamilujete.

INGREDIENCIE

  • 20 dkg uvareného hrachu
  • 10 dkg mrkvy
  • 10 dkg zeleru
  • 5 dkg petržlenu
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • soľ

POSTUP

  1. Uvarený hrach pomelieme alebo rozmixujeme.
  2. Zeleninu očistíme a najemno postrúhame na strúhadle. Ošúpanú cibuľu nakrájame na jemné kocky. Cesnak prelisujeme a všetko pridáme k umletému hrachu.
  3. Osolíme, pridáme lyžičku majoránky a dôkladne premiešame do hladkej hmoty. Môžeme pridať aj lyžicu oleja alebo 2 lyžice majonézy. Podávame s tmavým pečivom.

hrachová nátierka

Nátierky zo strukovín možno podávať, či už vo forme teplé či studené, tak aj s chuťou jemnou či ostrejšie. Môžeme ich podávať s pečivom všetkých druhov, zdravšie je však pečivo celozrnné. Výborné sú nátierky aj na opekaných toastoch alebo hriankach, ozdobené kúsky čerstvej zeleniny .

Pokiaľ máte radi aj sladké verziu nátierok, nebojte sa vyskúšať sladké nátierky z ovocia, ktoré si určite obľúbia aj vaše deti.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.