Tie najlepšie výživné recepty na nátierky zo šošovky 5x inak

Milujete strukoviny a nebaví vás ich pripravovať stále na ten istý spôsob?

Vyskúšajte naše recepty na šošovkové nátierky v 5 rôznych obmenách!

Použite tradičnú zelenú šošovku, ale aj červenú alebo dokonca čiernu.

Nech si vyberiete akúkoľvek, veríme, že vám bude chutiť.

Šošovicová nátierka s horčicou

Táto nátierka je lahodná, zdravá a výživná, vhodná na raňajky, do sendviča ako obed alebo na párty. Vyskúšajte zase niečo nové!

Ingrediencie

  • 2 šálky uvarené šošovky
  • 1 žltá cibuľa, nadrobno nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžičky horčice
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

Postup

  1. Na panvici zohrejte 2 lyžice oleja, pridajte cibuľu a skaramelizujte.
  2. Pridajte šošovku, soľ a korenie.
  3. Zmes miešajte na strednom plameni po dobu 5 minút alebo menej.
  4. Nakoniec pridajte horčicu a cesnak.
  5. Hotovú zmes nechajte 5 minút vychladnúť, potom ju vložte do kuchynského robota a mixujte po dobu 30 sekúnd alebo pokiaľ nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  6. Odložte nátierku na 20 minút do chladničky.
  7. Podávajte na plátkoch bagety alebo v sendviči s niekoľkými plátkami čerstvej uhorky.
  8. Užite si to!
Nátierka zo šošovky a horčice natretá na plátkoch bagety s uhorkou.
www.thegreenloot.com

Nátierka z čiernej šošovky

Nátierka z čiernej šošovky je zdravá a chuťovo znamenitá. Pokiaľ ste čiernu šošovku ešte neskúšali, musíte to ihneď napraviť, pretože je naozaj o čo stáť!

Ingrediencie

  • 1 šálka varené čierne šošovky (pokojne ju prevarte, ak chcete nátierku kašovitú)
  • šťava z 1 limetky
  • 2 štipky soli
  • mleté čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej cibule
  • 5 lyžíc vody izbovej teploty
  • zelenina na servírovanie

Postup

  1. Rozmixujte varenú šošovku v kuchynskom robote.
  2. Pridajte limetkovú šťavu, štipku soli, sušený cesnak a cibuľu.
  3. Premiešajte.
  4. Po troškách pridávajte olivový olej spolu s vodou a opäť trochu rozmixujte.
  5. Dávajte pozor na konzistenciu, ktorú chcete mať ani nie príliš tekutú, ani nie príliš suchú.
  6. Pokračujte v pridávaní olivového oleja a vody do požadovanej konzistencie.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Podávajte s rôznymi druhmi chrumkavej zeleniny.
Dip z čiernej šošovky s bylinkou na vrchu v servírovacej miske obložený paprikou a ďalšou zeleninou.
www.food52.com

Šošovicová paštéta s vlašskými orechmi

Táto paštéta s vlašskými orechmi je mimoriadne výživné občerstvenie a ideálna ako predjedlo. Je plná zdravých tukov a bielkovín, krásne slaná a úplne lahodná!

Ingrediencie

  • 3/4 šálky surové hnedé alebo zelené šošovky
  • 3/4 šálky vlašských orechov
  • 2 lyžičky olivového oleja (možno nahradiť 2 lyžicami zeleninového vývaru)
  • 2 šalotky, nasekané
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu)
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžica biele miso pasty (voliteľne, ale ak vynecháte, pridajte ďalšie 1/4 čajovej lyžičky soli)
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  1. Vložte šošovku do hrnca.
  2. Naplňte hrniec dostatočným množstvom vody, aby sa šošovka poriadne ponorila.
  3. Vodu priveďte do varu a varte cca 20-25 minút, alebo pokiaľ šošovka nie je mäkká, ale nie je vodnatá alebo kašovitá.
  4. Šošovku sceďte a odložte bokom.
  5. Zatiaľ čo sa šošovka varí, zahrejte na miernom plameni panvicu.
  6. Pridajte vlašské orechy.
  7. Za stáleho miešania opekajte orechy asi 5 minút, alebo pokiaľ nie sú ľahko opečené.
  8. Orechy dajte bokom.
  9. Vráťte panvicu na sporák a zvýšte plameň na strednú teplotu.
  10. Pridajte olivový olej a šalotku.
  11. Restujte šalotku za stáleho miešania 2 minúty a potom pridajte cesnak.
  12. Restujte cesnak a šalotku ďalšie 3 minúty, alebo pokiaľ nie je všetko mäkké a voňavé.
  13. Pridajte šošovku a všetko dobre premiešajte.
  14. Vyberte panvicu z tepla.
  15. Do mixéra dajte opečené vlašské orechy spolu so soľou a poriadne rozmixujte.
  16. Pridajte šošovkovú zmes a všetky ostatné prísady spolu s 1/3 -1/2 šálkou vody (toľko, koľko potrebujete, aby ste získali hustú, napriek tomu hladkú a roztierateľnú konzistenciu, podobnú humusu).
  17. Spracujte paštétu do hladka.
  18. Podávajte s toastami alebo krekrami.
Paštéta zo šošovky s vlašskými orechmi servírovaná v miske s toastami.
www.thefullhelping.com

Potrebovali by ste novú varnú dosku? Pozrite sa na náš test plynových dosiek a zistite, či je pre vás najvhodnejší.

Šošovicová nátierka s citrónom a bylinkami

Prelínajúce sa chute zeleniny, byliniek a korenia vám zachutnajú v tejto zdravej nátierke. Je protizápalová, diétna a strašne jednoduchá. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 šálka zelenej šošovky (nevarené)
  • 1/2 strednej žltej cibule (nasekané)
  • 1 stredná stonka stopkatého zeleru (nasekaná)
  • 1,5 lyžice olivového oleja
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate (plus viac na ozdobu)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • citrónová kôra (z 1 citróna)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zalejte šošovku, cibuľu a stopkový zeler 2 a ½ šálky vody.
  2. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte po dobu 30 minút, alebo pokiaľ nebude šošovka mäkká.
  3. Sceďte a nechajte si všetku zostávajúcu tekutinu, ktorá vám z varenia zostala, bokom.
  4. V kuchynskom robote alebo vysokorýchlostnom mixéri rozmixujte šošovku s 1 lyžicou olivového oleja, petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, 3/4 citrónovej kôry, soľou, sušeným cesnakom a čiernym korením do hladka.
  5. Po lyžici pridávajte tekutinu z varenia do zmesi, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  6. Ozdobte ďalšou petržlenovou vňaťou a citrónovou kôrou a pred podávaním pokvapkajte zvyšnou lyžičkou olivového oleja.
Nátierka zo šošovky, citróna a byliniek v servírovacej miske, ktorá je obložená zeleninou.
www.verywellfit.com

Pokiaľ by ste si radšej dali šošovku v inej podobe, inšpirujte sa našimi receptami na skvelé šošovkové polievky v 8 rôznych variantoch!

Jednoduchá nátierka z červenej šošovky

Táto korenená, sladko-slaná nátierka z červenej šošovky s javorovým sirupom, čerstvými bylinkami, sušenými paradajkami a miso pastou je úplne delikátna záležitosť, ktorá sa hodí nielen na rannú toast.

Ingrediencie

  • 1 šálka červené šošovky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • 2 lyžice paradajkového pyré
  • 3 sušené paradajky
  • 1–2 lyžice výživných kvasníc
  • 2 lyžice javorového sirupu a ďalšie na podávanie
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička kurkumy
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 polievková lyžica biele miso pasty (voliteľne)
  • 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného ligurčeka (voliteľne)
  • 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného kôpru (voliteľne)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Rozdrvte cesnak a pokrájajte cibuľu.
  2. Pridajte do veľkého hrnca a za častého miešania restujte na strednom plameni asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezhnedne.
  3. Počas restovania pridajte 1-2 lyžice vody, aby ste zabránili pripáleniu.
  4. Pridajte šošovku a zeleninový vývar a varte ďalších 10-15 minút, pokiaľ nie je šošovka mäkká a tekutina sa nevstrebe.
  5. Preložte varenú šošovku do kuchynského robota so zvyškom ingrediencií a spracujte do hladka a dobre premiešajte.
  6. V prípade potreby dolaďte korenie.
  7. Podávajte teplé alebo studené s ďalším javorovým sirupom a nasekaným kôprom.
  8. Užite si to!
Dip z červenej šošovky s javorovým sirupom posypaná bylinkami v servírovacej miske s tyčinkami.
www.greenevi.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na nátierky z červenej šošovky , napríklad s červenou repou či pečenou mrkvou.

Ako šošovku správne uvariť a uchovať

Šošovka sa predáva v dvoch formách: konzervovaná a sušená . Zatiaľ čo konzervy sú vhodné na použitie na okamžité použitie, ako je rýchly šalát alebo príloha, sušená verzia funguje dobre pre polievky a dusené mäsa či šaláty.

Vrece sušenej šošovky môže naozaj vydržať navždy, ale najlepšie je ho spotrebovať do jedného roka od nákupu (alebo do dátumu uvedeného na obale). Po otvorení vrecka uložte všetku zostávajúcu šošovku do vzduchotesnej nádoby a skladujte ju na chladnom a suchom mieste .

Jednou z výhod šošovky je, že ju možno uvariť za menej ako hodinu . Aj keď sa to zdá ako zbytočný krok, nikdy nezabudnite pred varením šošovku prepláchnuť a preosiať, aby ste odstránili kamene alebo úlomky. Kamene nájdete len zriedka, ale stáva sa.

Pri varení zaobchádzajte so šošovkou skôr ako s cestovinami ako s ryžou – šošovka nemusí absorbovať všetku tekutinu z varenia tak, ako ryža. Všeobecne platí, že z jednej šálky sušenej šošovky získate dva až dva a pol šálky varenej šošovky.

A akú nátierku ste si vybrali vy? Dajte nám vedieť do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.