Zelenina je nevyhnutnou súčasťou našich plnohodnotných jedálničkov. Kto neje zeleninu, ako by nežil.
V potravinách je zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Samozrejme v sebe ale schováva oveľa viac ďalších prospešných látok.
A čo potom zelenina nakladaná? S týmito recepty na nakladanú zeleninu vykúzlite v kuchyni nielen rýchle, ale aj výborné pokrmy.
zeleninová omáčka
Zeleninová omáčka alebo tiež, ako sa hovorí, zeleninová čalamáda sa v domácnosti naozaj nestratí. Hodí sa ako k mäsu, ktoré s ňou prelejete a dodá jedlu takzvanú čerešničku na torte, alebo tiež napríklad len k samotným cestovinám.
INGREDIENCIE
- 200 gramov zeleniny
- 40 gramov masla
- 30 gramov múky
- 0,5 vody alebo vývaru
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka
- 1 žĺtok
POSTUP
- Očistenú zeleninu umyjeme a pokrájame na drobné kúsky
- Drevnaté časti dáme vyvariť spolu s vývarom z kosti alebo masoxu, mäkké časti dusíme na rozpustenom masle
- Podusenú zeleninu zaprášime múkou, necháme ju speniť a prilievame po častiach vývar
- Dostatočne zriedenou omáčku necháme variť, až je zelenina mäkká
- Hotovú omáčku zjemníme žĺtkom, ktorý rozmiešame v troške vychladnuté omáčky
Na prípravu omáčky je vhodné použiť zeler, špargľa, pór alebo miešanou zeleninu.
Objavte podobné tipy
Lečo po domácky
INGREDIENCIE
- zhruba 1 kg paradajok
- 4 papriky
- 2 klobásy
- 2 cibule
- soľ
- korenie
- troška papriky mletej
- 6 vajec
POSTUP
- Všetku zeleninu spoločne s cibuľou nakrájame na kocky
- Najprv opražíme cibuľku s klobásou a až potom pridáme zeleninu a trochu dusíme
- Potom osolíme, pridáme korenie a trošku mletej červenej papriky
- Nakoniec dáme rozšľahané vajcia a ešte chvíľku miešame
Podávať môžeme s opekanými toasty alebo zemiakmi.
paprikové čatní
INGREDIENCIE
- 5 zelených a 5 červených paprík
- 5 väčších cibúľ
- 5 lyžíc práškového cukru
- 1 lyžica francúzskej (alebo iné ostré) horčice, 1,5 dl octu
- 1,5 dl bieleho vína
- 1 lyžička soli
POSTUP
- Papriky očistíme, umyjeme a s olúpanú cibuľou nakrájame nadrobno
- Všetko dáme do hrnca, pridáme cukor, horčicu, ocot a soľ a pri miernej teplote zvoľna dusíme
- Nakoniec pridáme biele víno a ešte chvíľu dusíme
- Ihneď plníme do pohárov a zaviečkujeme
- Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť
Sterilizovaný zeleninový šalát s hubami
INGREDIENCIE
- 2 mrkvy
- 1/4 zeleru
- 1/2 karfiolu
- 2 cibule
- paprika
- 3 sladkokyslé uhorky
- 1/2 pohára sterilizovaného hrášku
- 1 kg miešaných húb
POSTUP
- Huby nakrájame na kocky a uvaríme do polomäkka v mierne osolenej vode
- Mrkva nakrájanú na kocky varíme asi 5 minút
- Potom pridáme nakrájaný zeler, karfiol rozobratý na ružičky, kapiu nakrájanú na prúžky a varíme ešte 3 minúty
- Zeleninovú zmes scedíme, pridáme půlená kolieska cibule, uhorky nakrájané na kocky, scedený sterilizovaný hrášok a varené huby
- Zmes premiešame, naplníme do pohárov, zalejeme sladkokyslým nálevom a sterilizujeme 40 minút pri 90 ° C
A ako zeleninu využiť ešte inak? Vyskúšajte recept na lososa so zeleninou.