Tie najlepšie recepty s naloženou zeleninou

Zelenina je nevyhnutnou súčasťou našich plnohodnotných jedálničkov. Kto neje zeleninu, ako by nežil.

V potravinách je zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Samozrejme v sebe ale schováva oveľa viac ďalších prospešných látok.

A čo potom zelenina nakladaná? S týmito recepty na nakladanú zeleninu vykúzlite v kuchyni nielen rýchle, ale aj výborné pokrmy.

zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka alebo tiež, ako sa hovorí, zeleninová čalamáda sa v domácnosti naozaj nestratí. Hodí sa ako k mäsu, ktoré s ňou prelejete a dodá jedlu takzvanú čerešničku na torte, alebo tiež napríklad len k samotným cestovinám.

INGREDIENCIE

  • 200 gramov zeleniny
  • 40 gramov masla
  • 30 gramov múky
  • 0,5 vody alebo vývaru
  • soľ
  • čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka
  • 1 žĺtok

POSTUP

  1. Očistenú zeleninu umyjeme a pokrájame na drobné kúsky
  2. Drevnaté časti dáme vyvariť spolu s vývarom z kosti alebo masoxu, mäkké časti dusíme na rozpustenom masle
  3. Podusenú zeleninu zaprášime múkou, necháme ju speniť a prilievame po častiach vývar
  4. Dostatočne zriedenou omáčku necháme variť, až je zelenina mäkká
  5. Hotovú omáčku zjemníme žĺtkom, ktorý rozmiešame v troške vychladnuté omáčky

zeleninová čalamáda

Na prípravu omáčky je vhodné použiť zeler, špargľa, pór alebo miešanou zeleninu.

Lečo po domácky

INGREDIENCIE

  • zhruba 1 kg paradajok
  • 4 papriky
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • soľ
  • korenie
  • troška papriky mletej
  • 6 vajec

POSTUP

  1. Všetku zeleninu spoločne s cibuľou nakrájame na kocky
  2. Najprv opražíme cibuľku s klobásou a až potom pridáme zeleninu a trochu dusíme
  3. Potom osolíme, pridáme korenie a trošku mletej červenej papriky
  4. Nakoniec dáme rozšľahané vajcia a ešte chvíľku miešame

zeleninové lečo

Podávať môžeme s opekanými toasty alebo zemiakmi.

paprikové čatní

INGREDIENCIE

  • 5 zelených a 5 červených paprík
  • 5 väčších cibúľ
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 lyžica francúzskej (alebo iné ostré) horčice, 1,5 dl octu
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 lyžička soli

POSTUP

  1. Papriky očistíme, umyjeme a s olúpanú cibuľou nakrájame nadrobno
  2. Všetko dáme do hrnca, pridáme cukor, horčicu, ocot a soľ a pri miernej teplote zvoľna dusíme
  3. Nakoniec pridáme biele víno a ešte chvíľu dusíme
  4. Ihneď plníme do pohárov a zaviečkujeme
  5. Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť

paprikové čatní

Sterilizovaný zeleninový šalát s hubami

INGREDIENCIE

  • 2 mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • 1/2 karfiolu
  • 2 cibule
  • paprika
  • 3 sladkokyslé uhorky
  • 1/2 pohára sterilizovaného hrášku
  • 1 kg miešaných húb

POSTUP

  1. Huby nakrájame na kocky a uvaríme do polomäkka v mierne osolenej vode
  2. Mrkva nakrájanú na kocky varíme asi 5 minút
  3. Potom pridáme nakrájaný zeler, karfiol rozobratý na ružičky, kapiu nakrájanú na prúžky a varíme ešte 3 minúty
  4. Zeleninovú zmes scedíme, pridáme půlená kolieska cibule, uhorky nakrájané na kocky, scedený sterilizovaný hrášok a varené huby
  5. Zmes premiešame, naplníme do pohárov, zalejeme sladkokyslým nálevom a sterilizujeme 40 minút pri 90 ° C

zeleninový šalát

A ako zeleninu využiť ešte inak? Vyskúšajte recept na lososa so zeleninou.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.