Tie najlepšie recepty na domácu pizzu na plech

Donáška u vás nefunguje a mrazený polotovar vás omrzel?

Alebo len túžite prehĺbiť svoje schopnosti v kuchyni?

Tak či onak, čerstvá a kvalitné pizza sa dá naučiť piecť raz dva tri, lebo ste práve zavítali ku 3 jednoduchým receptom na domácu pizzu, ktoré si zamilujete!

Recept na cesto

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 2,5 dl studenej vody

POSTUP

  1. Ingrediencie prepracujeme na vláčne cesto a necháme 40 minút kysnúť.
  2. Vyvaľkáme 2 tenké pizze a vyvýšime okraje.
  3. Po obloženie pečieme dozlata v predhriatej rúre pri 220 ºC.
Recept na cesto na pizzu
Zdroj: sailusfood.com

Existujú dve klasické a typické pizze pochádzajúce z Neapola, považovanej za pravú neapolskú pizzu , ak je u nich dodržaný postup pečenia a obkladanie. Marinara a Margherita.

pizza Marinara

Názov údajne zodpovedá tým, ktorí ju priviezli do Neapola, teda námorníkom. Jedná sa o jeden z najstarších receptov. Na cesto sa kladú paradajky, cesnak a bazalka.

INGREDIENCIE

  • 5 veľkých paradajok, olúpaných
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 500 g mozzarelly
  • 10 ančovičiek
  • 2 lyžice oleja (olivového)
  • soľ, oregano

POSTUP

  1. Paradajky zľahka podusíme na oleji.
  2. Potom nimi posypeme 2 pripravená cesta.
  3. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ančovičky.
  4. Pečieme v predhriatej rúre asi 7 minút, potom doplníme o syr a pečieme do jeho dozlatista.
Recept na domácu pizzu marinara

pizza Margherita

Pizza Margherita je ďalším zo slávnych receptov. Názov pochádza od mena kráľovnej Margherity Savojské, pre ktorú bola v 18. storočí pri návšteve Neapola pripravená.

Obloženie sa skladá z paradajok, bazalky a syra mozzarella.

INGREDIENCIE

  • 5 veľkých paradajok, olúpaných
  • 500 g mozzarelly
  • 1 lyžica oleja (olivového)
  • soľ, oregano
  • hrsť bazalky

POSTUP

  1. Paradajky rozmixujeme s cesnakom a bazalkou.
  2. Potom zmesou polejeme 2 pripravená cesta.
  3. Pečieme v predhriatej rúre asi 7 minút, potom doplníme o syr a pečieme do jeho dozlatista.
pizza margarita
Zdroj: grubhub.com

Syrová pizza

Pizza Quattro Formaggi aneb syrová pizza by mala obsahovať 4 druhy syrov, aby dodržala svojmu menu. Originál máva syry:

  • mozzarella
  • Provolone
  • gorgonzola
  • grana padano

Slovenskú verziu vzhľadom k dostupnosti syrov pripravíme pomocou syrov:

  • mozzarella
  • Niva
  • eidam
  • parmezán

INGREDIENCIE

  • 200 g mozzarelly
  • 100 g Nivy
  • 200 g eidamu
  • 100 g parmezánu
  • korenie
  • 1 lyžica olivového oleja

POSTUP

  1. Na pripravená cesta nanesieme postupne všetky syry nakrájané na tenké plátky.
  2. Okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 220 ºC asi 8 minút.
Recept na domácu syrovú pizzu

Cesto na domácu pizzu

Na cesto sa používa:

  • hladká alebo polohrubá múka
  • trochu oleja
  • soľ

Klasicky sa cesto pričiňuje vodou , ale môžeme ich pričiňuje aj pivom, vínom, cmarom, kefírom alebo mliekom, vždy podľa chuti a možností.

Pre kyprenie sa najčastejšie používa droždie a spracované cesto sa necháva vykysnúť. Pri nedostatku času možno použiť aj kypriaci prášok, s ním sa potom cesto nenecháva kysnúť.

Namiesto klasického cesta na pizzu je možné doma pripravovať aj iné cesta, napríklad s prídavkom varených zemiakov alebo samostatné zemiakové cesto, jogurtové cesto či tvarohové cesto.

Veľmi dobrá a rýchlo pripravená je aj pizza z kúpeného lístkového cesta . Namiesto cesta sa niekedy pri domácej príprave používajú aj plátky rožkov alebo plátky varených zemiakov.

Cesto tvarujeme podľa formy, v ktorej budeme piecť. Najčastejšie je to klasická okrúhla forma na pizzu , ale môžeme piecť aj vytvarovaná kolesá na plechu. Pri domácom pečení možno piecť aj plochý tvar na plechu, kedy lepšie využijeme vyhriatej rúry.

Vyvaľkané a vytvarované cesto sa pre chuť potiera kečupom a to menej či viac ostrým, poprípade dochucuje cesnakom a ďalším korením.

cesto na pizzu
Zdroj: marthastewart.com

Pri domácom pečení sa môžu pripravovať aj delené náplne, kedy sa kúskom cesta vo forme alebo na plechu ohraničí jednotlivé časti a do každej z nich sa potom dá iná náplň, napríklad capricciosa, quattro stagioni alebo tonno.

Chcete si pripraviť pizzu aj z iných ingrediencií? Skúste naše ďalšie recepty na pizzu , o ktorých píšeme na webe.

Ktorá pizza vás uhranula? Zdieľajte recept s priateľmi , ocenia to!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.