Donáška u vás nefunguje a mrazený polotovar vás omrzel?
Alebo len túžite prehĺbiť svoje schopnosti v kuchyni?
Tak či onak, čerstvá a kvalitné pizza sa dá naučiť piecť raz dva tri, lebo ste práve zavítali ku 3 jednoduchým receptom na domácu pizzu, ktoré si zamilujete!
Recept na cesto
INGREDIENCIE
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 2,5 dl studenej vody
POSTUP
- Ingrediencie prepracujeme na vláčne cesto a necháme 40 minút kysnúť.
- Vyvaľkáme 2 tenké pizze a vyvýšime okraje.
- Po obloženie pečieme dozlata v predhriatej rúre pri 220 ºC.

Existujú dve klasické a typické pizze pochádzajúce z Neapola, považovanej za pravú neapolskú pizzu , ak je u nich dodržaný postup pečenia a obkladanie. Marinara a Margherita.
Objavte podobné tipy
pizza Marinara
Názov údajne zodpovedá tým, ktorí ju priviezli do Neapola, teda námorníkom. Jedná sa o jeden z najstarších receptov. Na cesto sa kladú paradajky, cesnak a bazalka.
INGREDIENCIE
- 5 veľkých paradajok, olúpaných
- 5 strúčikov cesnaku
- 500 g mozzarelly
- 10 ančovičiek
- 2 lyžice oleja (olivového)
- soľ, oregano
POSTUP
- Paradajky zľahka podusíme na oleji.
- Potom nimi posypeme 2 pripravená cesta.
- Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ančovičky.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 7 minút, potom doplníme o syr a pečieme do jeho dozlatista.

pizza Margherita
Pizza Margherita je ďalším zo slávnych receptov. Názov pochádza od mena kráľovnej Margherity Savojské, pre ktorú bola v 18. storočí pri návšteve Neapola pripravená.
Obloženie sa skladá z paradajok, bazalky a syra mozzarella.
INGREDIENCIE
- 5 veľkých paradajok, olúpaných
- 500 g mozzarelly
- 1 lyžica oleja (olivového)
- soľ, oregano
- hrsť bazalky
POSTUP
- Paradajky rozmixujeme s cesnakom a bazalkou.
- Potom zmesou polejeme 2 pripravená cesta.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 7 minút, potom doplníme o syr a pečieme do jeho dozlatista.

Syrová pizza
Pizza Quattro Formaggi aneb syrová pizza by mala obsahovať 4 druhy syrov, aby dodržala svojmu menu. Originál máva syry:
- mozzarella
- Provolone
- gorgonzola
- grana padano
Slovenskú verziu vzhľadom k dostupnosti syrov pripravíme pomocou syrov:
- mozzarella
- Niva
- eidam
- parmezán
INGREDIENCIE
- 200 g mozzarelly
- 100 g Nivy
- 200 g eidamu
- 100 g parmezánu
- korenie
- 1 lyžica olivového oleja
POSTUP
- Na pripravená cesta nanesieme postupne všetky syry nakrájané na tenké plátky.
- Okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 220 ºC asi 8 minút.

Cesto na domácu pizzu
Na cesto sa používa:
- hladká alebo polohrubá múka
- trochu oleja
- soľ
Klasicky sa cesto pričiňuje vodou , ale môžeme ich pričiňuje aj pivom, vínom, cmarom, kefírom alebo mliekom, vždy podľa chuti a možností.
Pre kyprenie sa najčastejšie používa droždie a spracované cesto sa necháva vykysnúť. Pri nedostatku času možno použiť aj kypriaci prášok, s ním sa potom cesto nenecháva kysnúť.
Namiesto klasického cesta na pizzu je možné doma pripravovať aj iné cesta, napríklad s prídavkom varených zemiakov alebo samostatné zemiakové cesto, jogurtové cesto či tvarohové cesto.
Veľmi dobrá a rýchlo pripravená je aj pizza z kúpeného lístkového cesta strong>. Namiesto cesta sa niekedy pri domácej príprave používajú aj plátky rožkov alebo plátky varených zemiakov.
Cesto tvarujeme podľa formy, v ktorej budeme piecť. Najčastejšie je to klasická okrúhla forma na pizzu , ale môžeme piecť aj vytvarovaná kolesá na plechu. Pri domácom pečení možno piecť aj plochý tvar na plechu, kedy lepšie využijeme vyhriatej rúry.
Vyvaľkané a vytvarované cesto sa pre chuť potiera kečupom a to menej či viac ostrým, poprípade dochucuje cesnakom a ďalším korením.

Pri domácom pečení sa môžu pripravovať aj delené náplne, kedy sa kúskom cesta vo forme alebo na plechu ohraničí jednotlivé časti a do každej z nich sa potom dá iná náplň, napríklad capricciosa, quattro stagioni alebo tonno.
Chcete si pripraviť pizzu aj z iných ingrediencií? Skúste naše ďalšie recepty na pizzu , o ktorých píšeme na webe.
Ktorá pizza vás uhranula? Zdieľajte recept s priateľmi , ocenia to!