Vedeli ste, že pečenie perníkov patrí aj k mikulášske tradícii? Dnes to už nie je príliš zvykom, ale tá detská radosť v očiach – keď medovníky sú súčasťou nádielky, za trochu práce navyše stojí. Navyše si otestujeme perníkářský um ešte pred Vianocami a druhou várku potom vyladíte k dokonalosti.
Na mikulášske perníčky sú najvhodnejšie vykrajované figúrky a samozrejme by to mali byť predovšetkým figúrky mikulášske trojica , alebo len niektoré z nich. Veľkosť figúrok záleží len na nás. S menšími figúrkami sa lepšie manipuluje a lepšie sa zdobí, veľké figúrky sú zase atraktívnejšie.
Pretože príslušná vykrajovadlá vlastné len málokto, je potrebné si z tuhého kartónu vystrihnúť šablóny, podľa ktorej sa potom budú figúrky vykrajovať nožom.
Pozrite sa, ako upiecť skvelé perníčky len v troch jednoduchých krokoch .
Prvý krok – cesto
Cesto je základom úspechu. S nasledujúcim receptom sa nepomýlite, perníčky budú ako od babičky. Sladké. Krehké. Medové.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 120 g medu
- 190 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- šťava z 1 citróna
- perníkové korenie
- 1 žĺtok
POSTUP
- Maslo si rozohrejeme a premiešame s medom.
- Vmiešame vajíčka.
- Do väčšej misy dáme múku, sódu bikarbónu, práškový cukor, perníkové korenie a citrónovú šťavu.
- Maslo s medom a vajciami tiež vlejeme do misy.
- Vypracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na dve časti a necháme 30 minút stuhnúť v chladničke.
- Rúru si rozohrejeme na 170 ° C.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary.
- Pečieme približne 10 minút.
- Necháme vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Druhý krok – poleva
Tradičné Bílková poleva. Bez nej je z perníčkov len polovica zážitku.
INGREDIENCIE
- 2 bielky
- 350 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
POSTUP
- Práškový cukor na dvakrát preosejeme cez sito.
- Pridáme bielky a citrónovú šťavu.
- Ručne šľaháme, kým poleva nezačne držať tvar.

Tretí krok – zdobenie
Už len pár detailov a máme hotovo.
INGREDIENCIE
- perníčky
- poleva
- zdobiace vrecko
POSTUP
- Pripravíme si vychladnuté perníčky.
- Sáčok naplníme polevou.
- Zdobíme tromi základnými typmi čiar.
- Rovné čiary – polevu pomaly vymačkne a poukladáme na perník.
- Bodky – jednoduché a efektné.
- Kvapôčky – vytvoríme bodku a jemne pretiahneme.
- Kreslíme čerta, Mikuláša a anjela.
- Alebo zdobíme medovníčky klasicky po obvode s prekvapením v stredu.

Pre farebné odtiene polevu rozdelíme do menších mištičiek a zafarbíme potravinárskym farbivom.
Perníčky netreba nechávať odležať, sú okamžite mäkké.
Perníčky dávame ako súčasť mikulášskej nádielky. Svoju funkciu však splní aj ako hravá dekorácia.
Vyskúšajte tiež vianočné medovníčky.