Tie najlepšie perníčky na Mikuláša v 3 krokoch

Vedeli ste, že pečenie perníkov patrí aj k mikulášske tradícii? Dnes to už nie je príliš zvykom, ale tá detská radosť v očiach – keď medovníky sú súčasťou nádielky, za trochu práce navyše stojí. Navyše si otestujeme perníkářský um ešte pred Vianocami a druhou várku potom vyladíte k dokonalosti.

Na mikulášske perníčky sú najvhodnejšie vykrajované figúrky a samozrejme by to mali byť predovšetkým figúrky mikulášske trojica , alebo len niektoré z nich. Veľkosť figúrok záleží len na nás. S menšími figúrkami sa lepšie manipuluje a lepšie sa zdobí, veľké figúrky sú zase atraktívnejšie.

Pretože príslušná vykrajovadlá vlastné len málokto, je potrebné si z tuhého kartónu vystrihnúť šablóny, podľa ktorej sa potom budú figúrky vykrajovať nožom.

Pozrite sa, ako upiecť skvelé perníčky len v troch jednoduchých krokoch .

Prvý krok – cesto

Cesto je základom úspechu. S nasledujúcim receptom sa nepomýlite, perníčky budú ako od babičky. Sladké. Krehké. Medové.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 120 g medu
  • 190 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • šťava z 1 citróna
  • perníkové korenie
  • 1 žĺtok

POSTUP

  1. Maslo si rozohrejeme a premiešame s medom.
  2. Vmiešame vajíčka.
  3. Do väčšej misy dáme múku, sódu bikarbónu, práškový cukor, perníkové korenie a citrónovú šťavu.
  4. Maslo s medom a vajciami tiež vlejeme do misy.
  5. Vypracujeme cesto.
  6. Cesto rozdelíme na dve časti a necháme 30 minút stuhnúť v chladničke.
  7. Rúru si rozohrejeme na 170 ° C.
  8. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary.
  9. Pečieme približne 10 minút.
  10. Necháme vychladnúť.

Hotový recept na skvelé cesto na mikulášske perníčky

Druhý krok – poleva

Tradičné Bílková poleva. Bez nej je z perníčkov len polovica zážitku.

INGREDIENCIE

  • 2 bielky
  • 350 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

POSTUP

  1. Práškový cukor na dvakrát preosejeme cez sito.
  2. Pridáme bielky a citrónovú šťavu.
  3. Ručne šľaháme, kým poleva nezačne držať tvar.

Hotový recept na najlepšiu polevu na mikulášske perníčky

Tretí krok – zdobenie

Už len pár detailov a máme hotovo.

INGREDIENCIE

  • perníčky
  • poleva
  • zdobiace vrecko

POSTUP

  1. Pripravíme si vychladnuté perníčky.
  2. Sáčok naplníme polevou.
  3. Zdobíme tromi základnými typmi čiar.
  4. Rovné čiary – polevu pomaly vymačkne a poukladáme na perník.
  5. Bodky – jednoduché a efektné.
  6. Kvapôčky – vytvoríme bodku a jemne pretiahneme.
  7. Kreslíme čerta, Mikuláša a anjela.
  8. Alebo zdobíme medovníčky klasicky po obvode s prekvapením v stredu.

Skvelý výsledok zdobenie mikulášskych perníkov
Tip : podívejte se na techniky zdobení perníčků.

Pre farebné odtiene polevu rozdelíme do menších mištičiek a zafarbíme potravinárskym farbivom.

Perníčky netreba nechávať odležať, sú okamžite mäkké.

Perníčky dávame ako súčasť mikulášskej nádielky. Svoju funkciu však splní aj ako hravá dekorácia.

Vyskúšajte tiež vianočné medovníčky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte mu 5 hviezdičiek. :)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované informácie sú označené *

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.