Teplé nátierky z mäsa pre labužníkov

V ktoromkoľvek chladnom období roka prídu na chuť teplé nátierky pripravované z rôznych surovín.

Jednou z nich môže byť aj masová nátierka. Svojím spôsobom prípravy patrí síce medzi tie viac sýtiaci, ale možno ju pripraviť aj tak, aby spĺňala zásady správnej výživy.

To isté platí aj o chuti, môže byť ostrejšie alebo veľmi jemná. Teplú masovú nátierku podávame s pečivom, najčastejšie k večeri.

Mäsová nátierka z pečeného mäsa

INGREDIENCIE

  • 400 g zvyškov pečeného mäsa
  • 1 varené vajíčko
  • 50 g kyslých uhoriek
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie na dochutenie
  • 1 lyžica plnotučnej horčice

POSTUP

  1. Pečené mäso, vajíčka, uhorku a cibuľu pomelieme na strojčeku.
  2. Osolíme, okoreníme a dochutíme horčicou.
  3. Podávame s čerstvým pečivom.
Mäsová nátierka z pečeného mäsa
Zdroj: www.nasagel.cz

Mäsová nátierka z vareného mäsa – Bulharka

INGREDIENCIE

  • 400 g vareného hovädzieho mäsa
  • 2 ks cibule
  • 4 uvarené zemiaky
  • 6 sterilizovaných uhoriek
  • 6 lyžice kečupu
  • 6 lyžíc majonézy
  • korenie, červená paprika, soľ

POSTUP

  1. Hovädzie mäso a zemiaky v mlynčeku pomelieme.
  2. Okrem zemiakov a mäsa, pomelieme aj cibuľu a uhorky.
  3. Cibuľu a uhorky melieme až po mäse, mlynček sa s nimi vyčistí a nezostávajú v ňom zbytočne kúsky mäsa.
  4. Zomletú hmotu je nutné nechať odležať v chladničke – stačí poldeň.
  5. Bulharka totiž bez tohto kroku nedochutíme. Buď bude výsledok nedochutený, alebo naopak prekorenené.
  6. Suroviny sa preleží, chute sa preženú a následné dochutenie je otázkou chvíľky.
  7. Na dokončenie použijeme kečup, celú majonézu, korenie, červenú papriku, soľ je potreba výnimočne.
Mäsová nátierka z vareného mäsa - Bulharka
Zdroj: recepty-fotky.chytrazena.cz

Pikantné mäsová nátierka

INGREDIENCIE

  • 300 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 lyžičku nasekaného tymiánu
  • 100 g mixu farebných pálivých papričiek
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice kvalitného kečupu
  • soľ, korenie
  • plátky pečiva
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Plátky pečiva opečieme na oleji a necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
  2. Na oleji potom orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme mäso.
  3. Opečieme ho dohneda, potom pridáme paradajkový pretlak, kečup, nakrájané papričky, tymián, soľ, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
  4. Zmes ešte chvíľu opekáme, nakoniec podľa potreby ešte osolíme a okoreníme.
  5. Mäsovú zmes navrstvíme na hotové hrianky a ozdobíme bylinkami.
Pikantné mäsová nátierka
Zdroj: prozeny.cz

Diétne kuracie mäsová nátierka

INGREDIENCIE

  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 200 g syra typu gervais
  • 1 malá jarná cibuľka nakrájaná
  • 1 lyžice bieleho jogurtu
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Kuracie mäso rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme syr a mixujeme spoločne.
  2. Pridáme biely jogurt a jarnú cibuľku, soľ a korenie a opäť rozmixujeme do hladkej peny.
  3. Môžeme podávať so pečivom alebo toasty opečeným na sucho.
Diétne kuracie mäsová nátierka
Zdroj: cookingchanneltv.com

Francúzska mäsová nátierka z bôčika -Rillettes

INGREDIENCIE

  • 2 kg bôčika s kosťou
  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1,5 kg chrbtovej slaniny
  • 3 ks bobkových listov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g soli
  • primerane mletého čierneho korenia
  • 200 ml kvalitného bieleho vína
  • 500 ml vody
  • 2 štipky rozmarínu
  • 2 štipky tymianu

POSTUP

  1. Bôčik vykostíme a zbavíme kože, nakrájame ho spolu s mäsom a masťou na kocky.
  2. Do veľkého hrnca dáme najprv mierne povoliť sadlo.
  3. Pridáme trošku vody.
  4. Až sa sadlo trochu rozpustí pridáme bôčik, mäso, kosti a kože a víno.
  5. Prikryjeme pokrievkou a necháme mierne prebublávať 3 hodiny.
  6. Občas zamiešame a prilejeme vodu tak aby sa mäso dusilo.
  7. Po 3 hodinách odkryjeme, vylovíme kosti, kože.
  8. Pridáme soľ, korenie, všetky koreniny a cesnak (strúčiky stlačíme plochou stranou noža, tak až prasknú a krásne sa rozvonia) a necháme odkryté veľmi pomaly bublať ďalšie 3 hodinky.
  9. Môžeme nechať mierne prebublávať dlhšiu dobu, čím dlhšie sa provařuje, tým bude zmes chutnejšie.
  10. Odstavíme z platne a necháme chvíľku vychladnúť. Vylovíte korenie a hotový rillettes prelejeme do pripravených misiek, prípadne pohárov.
  11. Po stuhnutí v chladničke môžeme to, čo nespotrebujeme v dohľadnej dobe môžeme zamraziť.
Francúzska mäsová nátierka z bôčika -Rillettes
Zdroj: cuisineaz.com

Teplé masové nátierky môžeme síce pripraviť len zo samotného a primerane dochuteného mäsa, ale často sa do nich pridávajú aj iné obľúbené ingrediencie.

Ako pečivo môžete využiť napríklad domáceho pečiva, o ktorom píšeme v našich článkoch na webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.