V ktoromkoľvek chladnom období roka prídu na chuť teplé nátierky pripravované z rôznych surovín.
Jednou z nich môže byť aj masová nátierka. Svojím spôsobom prípravy patrí síce medzi tie viac sýtiaci, ale možno ju pripraviť aj tak, aby spĺňala zásady správnej výživy.
To isté platí aj o chuti, môže byť ostrejšie alebo veľmi jemná. Teplú masovú nátierku podávame s pečivom, najčastejšie k večeri.
Mäsová nátierka z pečeného mäsa
INGREDIENCIE
- 400 g zvyškov pečeného mäsa
- 1 varené vajíčko
- 50 g kyslých uhoriek
- 1 cibuľa
- soľ, korenie na dochutenie
- 1 lyžica plnotučnej horčice
POSTUP
- Pečené mäso, vajíčka, uhorku a cibuľu pomelieme na strojčeku.
- Osolíme, okoreníme a dochutíme horčicou.
- Podávame s čerstvým pečivom.

Mäsová nátierka z vareného mäsa – Bulharka
INGREDIENCIE
- 400 g vareného hovädzieho mäsa
- 2 ks cibule
- 4 uvarené zemiaky
- 6 sterilizovaných uhoriek
- 6 lyžice kečupu
- 6 lyžíc majonézy
- korenie, červená paprika, soľ
POSTUP
- Hovädzie mäso a zemiaky v mlynčeku pomelieme.
- Okrem zemiakov a mäsa, pomelieme aj cibuľu a uhorky.
- Cibuľu a uhorky melieme až po mäse, mlynček sa s nimi vyčistí a nezostávajú v ňom zbytočne kúsky mäsa.
- Zomletú hmotu je nutné nechať odležať v chladničke – stačí poldeň.
- Bulharka totiž bez tohto kroku nedochutíme. Buď bude výsledok nedochutený, alebo naopak prekorenené.
- Suroviny sa preleží, chute sa preženú a následné dochutenie je otázkou chvíľky.
- Na dokončenie použijeme kečup, celú majonézu, korenie, červenú papriku, soľ je potreba výnimočne.

Objavte podobné tipy
Pikantné mäsová nátierka
INGREDIENCIE
- 300 g hovädzieho mletého mäsa
- 1 lyžičku nasekaného tymiánu
- 100 g mixu farebných pálivých papričiek
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 2 lyžice kvalitného kečupu
- soľ, korenie
- plátky pečiva
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Plátky pečiva opečieme na oleji a necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
- Na oleji potom orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme mäso.
- Opečieme ho dohneda, potom pridáme paradajkový pretlak, kečup, nakrájané papričky, tymián, soľ, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
- Zmes ešte chvíľu opekáme, nakoniec podľa potreby ešte osolíme a okoreníme.
- Mäsovú zmes navrstvíme na hotové hrianky a ozdobíme bylinkami.

Diétne kuracie mäsová nátierka
INGREDIENCIE
- 400 g vareného kuracieho mäsa
- 200 g syra typu gervais
- 1 malá jarná cibuľka nakrájaná
- 1 lyžice bieleho jogurtu
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Kuracie mäso rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme syr a mixujeme spoločne.
- Pridáme biely jogurt a jarnú cibuľku, soľ a korenie a opäť rozmixujeme do hladkej peny.
- Môžeme podávať so pečivom alebo toasty opečeným na sucho.

Francúzska mäsová nátierka z bôčika -Rillettes
INGREDIENCIE
- 2 kg bôčika s kosťou
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1,5 kg chrbtovej slaniny
- 3 ks bobkových listov
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g soli
- primerane mletého čierneho korenia
- 200 ml kvalitného bieleho vína
- 500 ml vody
- 2 štipky rozmarínu
- 2 štipky tymianu
POSTUP
- Bôčik vykostíme a zbavíme kože, nakrájame ho spolu s mäsom a masťou na kocky.
- Do veľkého hrnca dáme najprv mierne povoliť sadlo.
- Pridáme trošku vody.
- Až sa sadlo trochu rozpustí pridáme bôčik, mäso, kosti a kože a víno.
- Prikryjeme pokrievkou a necháme mierne prebublávať 3 hodiny.
- Občas zamiešame a prilejeme vodu tak aby sa mäso dusilo.
- Po 3 hodinách odkryjeme, vylovíme kosti, kože.
- Pridáme soľ, korenie, všetky koreniny a cesnak (strúčiky stlačíme plochou stranou noža, tak až prasknú a krásne sa rozvonia) a necháme odkryté veľmi pomaly bublať ďalšie 3 hodinky.
- Môžeme nechať mierne prebublávať dlhšiu dobu, čím dlhšie sa provařuje, tým bude zmes chutnejšie.
- Odstavíme z platne a necháme chvíľku vychladnúť. Vylovíte korenie a hotový rillettes prelejeme do pripravených misiek, prípadne pohárov.
- Po stuhnutí v chladničke môžeme to, čo nespotrebujeme v dohľadnej dobe môžeme zamraziť.

Teplé masové nátierky môžeme síce pripraviť len zo samotného a primerane dochuteného mäsa, ale často sa do nich pridávajú aj iné obľúbené ingrediencie.
Ako pečivo môžete využiť napríklad domáceho pečiva, o ktorom píšeme v našich článkoch na webe.