8 lahodných receptov na tempeh! Vychutnajte si túto dobrotu zo sóje na rôzne spôsoby

Teraz sa priznajte! Ako dlho už pokukujete po tejto surovine, ale doteraz ste nenašli odvahu ju vyskúšať?

Tak či medzi tieto nerozhodné patríte aj vy, a narazili ste na tieto recepty s tempehom, už nie je cesty späť!

Vezmite si ho k ruke, vyberte jeden recept a pustite sa do tej pravej zdravej jazdy. Všetky naše varianty sú úplne skvelé a môžeme vám garantovať úplnú spokojnosť s výsledným pokrmom!

Tak ktorú dobrotu si pripravíte ako prvú?

Marinovaný tempeh v arašidovom masle

Ostrá, pečená dobrota zo sóje marinovaná v ostro-sladkej arašidovej omáčke! Super chutné, výdatné a rýchle jedlo. Ideálne na podávanie s rezancami, šalátmi a ďalších zdravých dobrôt.

Čo budeme potrebovať

Na tempeh

  1. 230 g tempehu

Na omáčku

  • Celá čerstvá alebo sušená čili paprička
  • 20 ml sezamového oleja
  • 30 g slaného orechového masla (z mandlí, kešu alebo arašidov)
  • 30 ml bezlepkového tamari
  • 30 ml limetkovej šťavy
  • 45 ml javorového sirupu

Postup

  1. Ak chceme odstrániť horkosť z tempehu, pridáme ho do panvice naplneného 3 centimetre vody a privedieme k miernemu varu na strednú teplotu
  2. Tempeh varíme celkom 10–12 minút
  3. Potom ho opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky
  4. Čím menšie kúsky, tým lepšie dokážu nasiaknuť marinádu
  5. A dáme ho bokom
  6. Zmiešame marinádu pridaním chilli, sezamového oleja, arašidového masla, tamari, limetkovej šťavy a javorového sirupu
  7. Šľaháme, aby sa ingrediencie spojili
  8. Marinádu ochutnáme a dochutíme podľa potreby
  9. Do marinády pridáme nakrájaný tempeh a premiešame, aby sa obalil
  10. Potom misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie na 24 hodín
  11. Počas marinovania ho občas premiešame, aby sme zaistili rovnomerné pokrytie
  12. Po marinovaní predhrejeme rúru na 190 stupňov
  13. Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
  14. Vykladáme naň tempeh a zvyšnú marinádu si ponecháme na potretie tempehu po upečení
  15. Pečieme 22–30 minút, kým marináda na tempehu neskaramelizuje a dozlatista sa neopečie
  16. Vyberieme ho z rúry a potrieme ho zostávajúcou marinádou

Tento recept na tempeh je vynikajúci pre pridanie do ázijských jedál, ako sú jarné závitky, šaláty a jedlá s rezancami!
Zvyšky uchovávajte zakryté v chladničke až 3 dni.

Marinovaná sójová kocka v arašidovom masle s chilli práškom a koriandrom.
Zdroj: dishingouthealth.com

Bulgur so zeleninou a tempehom

Pečená zelenina a restovaná sójová kocka, ktoré sú navŕšené na bulgur a zaliate pomarančovo-kari omáčkou. Vynikajúci aj v kombinácii s mäskom vášho výberu.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 ml vody
  2. 125 g bulguru
  3. Batát (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
  4. 4 lyžičky olivového oleja
  5. Soľ
  6. Mleté čierne korenie
  7. 250 g feniklu (očistený a nakrájaný kocky)
  8. Červená cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
  9. Červená paprika (nakrájaná na prúžky)
  10. 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
  11. ½ lyžičky kari
  12. 2 lyžičky kokosového oleja

Na dresing

  1. 60 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  2. 2 lyžice olivového oleja
  3. 2 lyžičky červeného vínneho octu
  4. ½ lyžičky kari
  5. Štipka soli
  6. Štipka mletého čierneho korenia
  7. 2 lyžice tekvicových semienok

Postup

  1. Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
  2. V hrnci si privedieme do varu vodu a potom pridáme bulgur
  3. Hniec zakryjme a znížime teplotu na stredne nízku
  4. Dusíme asi 12 minút, kým sa voda nevsiakne a bulgur nezmäkne
  5. Potom platňu vypneme a bulgur udržujeme v teple
  6. Olúpané batáty dáme do misy a pokvapkáme ich 1 lyžičkou olivového oleja
  7. Dochutíme soľou a korením a premiešame
  8. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie vyložený papierom na pečenie
  9. Do rovnakej misky dáme fenikel, pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
  10. Premiešame, aby sa fenikel obalil, a pridáme ho k sladkým zemiakom
  11. Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút
  12. Do rovnakej misky vložíme červenú cibuľu
  13. Pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
  14. Pridáme ju na plech k sladkým zemiakom a feniklu
  15. Do rovnakej misky pridáme aj červenú papriku
  16. Pridáme 1 lyžičku olivového oleja, dochutíme, premiešame a pridáme k zvyšku zeleniny v rúre
  17. V rúre pečieme 10 až 15 minút, kým nie je všetka zelenina prepečená a dostatočne
  18. Tempeh dáme do misy a okoreníme ½ lyžičky karí a premiešame, aby sa tempeh obalil
  19. Na panvici rozohrejeme kokosový olej
  20. Tempeh na panvici opekáme asi 10 minút a občas otočíme, kým nebudú všetky strany rovnomerne opečené
  21. Prešľaháme pomarančovú šťavu, 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, ½ lyžičky karí, štipku soli a štipku korenia v malej miske, kým dresing nebude krémový
  22. Bulgur rozdelíme do 2 misiek
  23. Okolo bulguru rozložíme polovicu sladkých zemiakov, fenikel, červenú cibuľu a červenú papriku
  24. Navrch pridáme 1 lyžicu tekvicových semienok
  25. Každú misku pokvapkáme dresingom
Mix zeleniny so sójovou dobrotou grilovanej v rúre.
Zdroj: shortgirltallorder.com

Kari zmes zo sóje, sladkých zemiakov a quinoi

Čo viac vám môže ráno zdvihnúť náladu ako táto výborná a zdravá miska, ktorá hrá všetkými farbami! Tempeh, sladké zemiaky, biela fazuľa a tekvicové semienka dodávajú chuť, živiny a bielkoviny. Recept je bez oleja, lepku a orechov.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g konzervovaných bielych fazule
  2. 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
  3. 250 g varené quinoi
  4. Červená cibuľa
  5. Batát (nakrájaný na kocky)
  6. 4 strúčiky cesnaku (rozdrvené a nasekané)
  7. Lyžička sušenej bazalky (alebo 1 lyžica čerstvej bazalky)
  8. Šťava z 1 citróna
  9. Lyžička kajenského korenia
  10. 2 zarovnané lyžice kari
  11. Soľ
  12. Mleté čierne korenie

Postup

  1. Do veľkého hrnca alebo woku pridáme dve polievkové lyžice vody
  2. Pridáme cibuľu a cesnak so štipkou soli a mletým čiernym korením
  3. Na stredne vysokú teplotu opekáme, kým cibuľa nezozlátne
  4. Pridáme batáty
  5. Hrniec prikryjeme a varíme 8–10 minút, kým nie sú batáty uvarené
  6. Občas premiešame, aby sa batáty nelepili, av prípade potreby pridáme viac vody
  7. Keď sú batáty mäkké, pridáme kajenské korenie, karí, bazalku a premiešame
  8. Pridáme quinú, fazuľu a tempeh a dobre premiešame
  9. Zmes prehrejeme a podávame

Razím heslo, že zdravých surovín a pokrmov nie je nikdy dosť. Preto, ak to máte rovnako ako ja a tieto recepty z tempehu vám nestačia, pustite sa do ďalších nízkosacharidových dobrôt podľa našich postupov. Vyskúšajte napríklad tieto skvelé keto brownies , po ktorých sa vám budem zbiehať sliny!

Skvelý recept na farebnú zmes z ryže a tempehu v karí omáčke.
Zdroj: fullofplants.com

Vyprážaný tempeh po ázijsku

Vyprážaná pochúťka zo sóje s arašidovo-zázvorovou omáčkou je hotová za necelých 35 minút a je ideálna pre akékoľvek jedlo počas náročného pracovného týždňa! Jednoduché a tak chutné!

Čo budeme potrebovať

Na arašidovú omáčku

  1. ½ lyžičky mletého zázvoru
  2. Lyžica javorového sirupu
  3. 2 lyžice sójovej omáčky
  4. Lyžička ryžového vínneho octu
  5. ½ lyžičky sezamových semienok
  6. 80 g prírodného arašidového masla
  7. 60 ml horúcej vody
  8. Štipka chilli papričiek

Na tempeh

  1. 230 g tempehu (nakrájaného na kocky)
  2. Štipka morskej soli
  3. Štipka korenia
  4. Lyžica kokosového oleja (alebo sezamového oleja)
  5. 2 kg brokolice (zbavené veľké stopky a nakrájané)
  6. Veľká mrkva (olúpaná a olúpaná)

Postup

  1. Na arašidovú omáčku si všetky ingrediencie vyšľaháme dohromady v mise
  2. Odložíme ju nabok, kým ju nebudeme potrebovať použiť
  3. Na tempeh si na panvici rozohrejeme olej
  4. Keď je olej horúci, pridáme tempeh a opekáme ho z každej strany asi 2 minúty, kým nebudú všetky strany chrumkavé a prepečené
  5. Pridáme 2 polievkové lyžice omáčky a miešame asi minútu alebo dve, kým sa všetko nevstrebe do tempehu
  6. Dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením
  7. Tempeh vyberieme z panvice a dáme bokom
  8. Do rovnakej panvice pridáme brokolicu a mrkvu a varíme asi 2 minúty
  9. Potom pridáme niekoľko lyžíc vody a panvicu zakryjeme
  10. Zeleninu necháme v pare dusiť asi 2 minúty
  11. Zložíme pokrievku, znížime teplotu na strednú a pridáme tempeh a arašidovú omáčku
  12. Premiešame, aby sa všetko v omáčke obalilo, a potom necháme v omáčke variť ďalšie 2-3 minúty.
  13. Odstránime z platne a posypeme sezamovými semienkami
Vyprážaná sójová kocka s rezancami a čerstvou zeleninou s arašidovou omáčkou.
Zdroj: rebelrecipes.com

Hamburger s trhaným sójovým mäsom

Nie je nič lepšie ako mať možnosť si vybrať. A preto sme pre vás pripravili recept s tempehom, ktoré v hamburgeri dokonale nahradí trhané hovädzie alebo bravčové mäso. Ochutnajte a uvidíte, že si pochutnáte!

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica olivového oleja
  2. Cibuľa (nakrájaná)
  3. 460 g tempehu (rozdrobeného)
  4. 60 g trstinového cukru
  5. ½ lyžičky cesnakového prášku
  6. Štipka kajenského korenia
  7. Malá nakrájaná zelená paprika
  8. Malá cuketa (pozdĺžne rozštvrtená a nakrájaná na plátky)
  9. 125 g kukurice
  10. Lyžica červeného octu
  11. Lyžica sójovej omáčky
  12. 400 g plechovka paradajkovej omáčky
  13. 2 lyžice paradajkového pretlaku
  14. Soľ
  15. Korenie
  16. 6 hamburgerových buliek

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej
  2. Pridáme cibuľu a varte do zmäknutia, asi 3 minúty. Vmiešajte rozdrobený tempeh a varte ešte 2 minúty. Pridajte cukor, cesnakový prášok a kajenské korenie a miešame asi 1 minútu
  3. Teplotu znížime na strednú a pridáme do panvice papriku, cuketu, kukuricu, červený vínny ocot a sójovú omáčku
  4. Za stáleho miešania varíme 3 minúty
  5. Pridáme paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak, soľ a korenie a za stáleho miešania varíme ďalšie 3-4 minúty, kým zelenina nezmäkne
  6. Za pomocou lyžice zmes z tempehu nanášame na hamburgerové hrčky a podávame

Ďalšou bez masou alternatívou, čím naplniť hamburger sú tieto placky zo šošovky , vyskúšajte ich na najrôznejšie spôsoby!

Dokonalý hamburger bez mäsa len z trhaného sójového plátku so zeleninou.
Zdroj delishknowledge.com

Údený tempeh s cestovinami

Toto jedlo s ázijským nádychom s rezancami a je ochutené trojitou dávkou sezamu, ktorý je ukrytý v tahini paste, semienkach a oleji (sezam je skvelým zdrojom vápnika). Ďalším bonusom v tomto pokrme sú čisté pohánkové rezance, ktoré neobsahujú lepok.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  1. 80 g tahini
  2. 60 ml limetkovej šťavy
  3. 2 lyžice sójovej omáčky
  4. 2 lyžice cukru (prírodný granulovaný, kokosový, datľový alebo agávový sirup)

Na tempeh

  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • Lyžica sójovej omáčky
  • 230 g údeného tempehu (nakrájaný na kocky)

Na rezance

  • 230 g pohánkových rezancov
  • 12 listov šalátu
  • Lyžica sezamového oleja
  • Žltá cibuľa (rozpolená a nakrájaná na tenké plátky)
  • ¼ hlávky čínskej kapusty (nakrájané na dlhé úzke plátky)
  • Červená paprika (nakrájaná na dlhé, úzke prúžky)
  • 8 gramov nasekaného čerstvého koriandra (alebo bazalky)
  • Sezamové semienka
  • Lyžica chilli (alebo omáčka Sriracha)

Postup

  1. Na prípravu omáčky si v malej miske zmiešame tahini, limetkovú šťavu, sójovú omáčku a cukor alebo sirup
  2. Na tempeh si vo veľkej panvici rozohrejeme na strednú teplotu olej a sójovú
  3. Pridáme tempeh a premiešame, aby sa obalil
  4. Zvýšime teplotu na stredne vysokú a tempeh pečieme, kým nebude väčšina strán zlatisto hnedá a osmažená
  5. Tempehové krutóny vyberieme a umiestnime na tanier
  6. Na rezance si rezance uvaríme podľa návodu na obale
  7. Keď sú al dente, zložíme ich z platne a scedíme
  8. Medzitým si ostrým nožom nakrájame šalát
  9. V rovnakej panvici, na ktorej sa robil tempeh, rozohrejeme olej
  10. Pridáme cibuľu a varíme na strednú teplotu, kým nezmäkne a nezozlátne
  11. Pridáme šalát, panvicu zakryjeme a varíme 7 až 8 minút, kým kapusta trochu nezvädne
  12. Pridáme nakrájanú kapustu a papriku
  13. Zvýšime teplotu a varíme ďalšie 3 minúty, pokiaľ nebude zelenina uvarená
  14. Zložíme ju z platne
  15. Do zmesi pridáme uvarené rezance a dôkladne ich so zeleninou premiešame
  16. Cestovinovú zmes prelejeme omáčkou
  17. Pridáme koriander alebo bazalku a sezamové semienka
  18. Navrch nasypeme tempeh
  19. Dochutíme čili alebo Srirachou
Bezlepkové cestoviny s vyprážaným temehom as dusenou zeleninou s omáčkou.
Zdroj: okonomikitchen.com

Slaný koláč zo sójových kociek

Luxusný slaný koláč zo šťouchaných zemiakov plnený lahodným a zdravým tempehom vás úplne odzbrojí. Skvelá kombinácia korenia robí tento pokrm skutočným chuťovým zážitkom!

Čo budeme potrebovať

Na zemiakovú kašu

  1. 6 zemiakov (očistených a nakrájaných na štvrtky)
  2. 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
  3. 125 ml plnotučného mlieka
  4. 125 ml čistého gréckeho jogurtu
  5. Soľ
  6. Korenie

Na náplň z tempehu

  1. 2 lyžice kokosového oleja
  2. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  3. 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
  4. Zelený zeler (nakrájaný na kocky)
  5. 2 klobúky šampiňónov portobello (nakrájané na drobné kúsky)
  6. 250 g mrazeného hrášku
  7. 230 g tempehu (rozdrobený)
  8. 250 ml zeleninového vývaru
  9. 60 g paradajkového pretlaku
  10. 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  11. Vetvička čerstvého rozmarínu
  12. Vetvička čerstvej šalvie
  13. Soľ
  14. Korenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Do veľkého hrnca s vriacou vodou pridáme zemiaky a varíme ich 20 minút, kým ich nebudeme môcť ľahko prepichnúť vidličkou
  3. Teplotu vypneme, zemiaky scedíme a vrátime ich do hrnca
  4. Pokrčíme ich šťouchadlom na zemiaky, kým zemiaky nedosiahnu požadovanú konzistenciu.
  5. Vmiešame cesnak, mlieko, grécky jogurt a podľa chuti osolíme a okoreníme
  6. V prípade potreby znovu roztlačíme šťouchadlom na zemiaky, aby sa ingrediencie plne premiešali
  7. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravíme si tempehovú náplň
  8. Kokosový olej si rozohrejeme panvici vhodné do rúry
  9. Vmiešame cibuľu a varíme 4 minúty, kým nezosklovatí
  10. Pridáme mrkvu a zeler a varíme ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť
  11. Vmiešame huby a varíme za častého miešania po dobu 3 minút, kým huby nezhnednú
  12. Vmiešame mrazený hrášok, tempeh, zeleninový vývar a paradajkový pretlak
  13. Na zmes z tempehu položíme vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
  14. Panvicu prikryjeme, zvýšime teplotu na vysokú, zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme 10 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe a nevyvarí
  15. Odstránime vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
  16. Zmes tempehu ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a korením
  17. Na tempehovú zmes lyžicou rozložíme zemiakovú kašu
  18. Preložíme všetko do rúry a odkryté pečieme 30 minút, kým zemiaky nezezlátnu
  19. V prípade potreby na posledných 5 minút opekajte na nízku teplotu (pre väčšiu zlatavosť)
  20. Podávame s čerstvým tymiánom a mletým čiernym korením
Slaný koláč plnený šťouchanými zemiakmi s tempehom a zeleninou.
Zdroj: vegantraveleats.com

Jarné závitky s tempehom

Tieto jarné závitky tempeh sú chutné, zdravé a super ľahké na prípravu! Tento vegánsky recept inšpirovaný Áziou je super ľahký na prípravu, je sýty, ale v brušku budete mať ako v izbičke!

Čo budeme potrebovať

Na tempeh

  1. 115 g tempehu (nakrájaný na tenké plátky)
  2. 60 ml kokosového oleja
  3. 2 lyžice chilli cesnakové omáčky
  4. 2 lyžičky mletého zázvoru
  5. Lyžička mletého cesnaku

Na omáčku

  1. 90 g arašidového masla
  2. 45 ml kokosového oleja
  3. 2-3 lyžice vody
  4. 15 ml Sriracha omáčky
  5. Lyžička ryžového octu
  6. Lyžička agávového sirupu
  7. Štipka cesnakového prášku
  8. Štipka zázvorového prášku

Na závitky

  1. 6 ks vietnamského ryžového papiera
  2. 50 g hlávkového šalátu
  3. 125 g strúhanej červenej kapusty
  4. 2 nakrájané zelené cibule
  5. 120 g nakrájanej žltej papriky
  6. 120 g strúhanej mrkvy
  7. 180 g uhorkových plátkov (nakrájané pozdĺžne)

Postup

  1. Tempeh nakrájame pozdĺžne na tenké plátky
  2. V malej miske zmiešame tempeh a ingrediencie na marinádu
  3. Všetko premiešame, aby sa tempeh dobre obalil
  4. Rozpálime panvicu na stredne nízku teplotu, pridáme do nej tempeh a zvyšok marinády
  5. Pečieme 10-15 min, kým tempeh z oboch strán nezhnedne
  6. Na omáčku zmiešame všetky ingrediencie a šľaháme do hladkej konzistentnej zmesi a dáme bokom
  7. Na závitky naplníme veľkú misku vodou
  8. Ponoríme do nej jeden ryžový papier, aby zmäkol
  9. Vytiahneme ho a položíme ho na doštičku
  10. List ryžového papiera naplníme zeleninou
  11. Od každého druhu naukladáme pár kúskov a nakoniec pridáme tri plátky tempehu
  12. Preložíme hornú a spodnú časť papiera cez náplň
  13. Preložíme ľavú a pravú stranu a pevne zrolujeme
  14. Postup opakujeme so zvyšnými ryžovými papiermi
Lahodné vietnamské závitky plné zeleniny a sójového mäsa.
Zdroj: lindseyeatsla.com

Čo je tempeh?

Z čoho tempeh vlastne je? Je pokrm vyrobený zo sóje, ktorý bol prvýkrát vyrobený v Indonézii a prvá zmienka o ňom pochádza z 19. storočia.

Je to hmota podobná upečenej buchte, ktorá je vyrobená z varených a mierne fermentovaných sójových bôbov.

Od 70. rokov 20. storočia sa tempeh stáva ľahko dostupnou surovinou aj v západných krajinách a dostáva sa tak do jedálnička najmä medzi vegetariánmi a vegánmi, ako bežná náhrada za mäso.

Táto fermentácia pomáha rozkladať kyselinu, ktorú sója obsahuje, čo robí tempeh lepšie stráviteľným.

Tempeh sa dá upravovať a pripravovať na najrôznejšie spôsoby. Osmažte si ho na kokosovom oleji a podávajte ho ku kuskusu, alebo ním nahraďte mleté hovädzie mäso a vyrobte si vegetariánsky burger alebo ho nakrájajte nadrobno, prípadne aj nastrúhajte a pridajte si do polievky alebo bezmäsého chilli noc carne.

Tempeh je známy pre svoju mierne pikantnú orechovú, zemitú chuť, ktorá je niekedy prirovnávaná k chuti húb.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.