Teraz sa priznajte! Ako dlho už pokukujete po tejto surovine, ale doteraz ste nenašli odvahu ju vyskúšať?
Tak či medzi tieto nerozhodné patríte aj vy, a narazili ste na tieto recepty s tempehom, už nie je cesty späť!
Vezmite si ho k ruke, vyberte jeden recept a pustite sa do tej pravej zdravej jazdy. Všetky naše varianty sú úplne skvelé a môžeme vám garantovať úplnú spokojnosť s výsledným pokrmom!
Tak ktorú dobrotu si pripravíte ako prvú?
Marinovaný tempeh v arašidovom masle
Ostrá, pečená dobrota zo sóje marinovaná v ostro-sladkej arašidovej omáčke! Super chutné, výdatné a rýchle jedlo. Ideálne na podávanie s rezancami, šalátmi a ďalších zdravých dobrôt.
Čo budeme potrebovať
Na tempeh
- 230 g tempehu
Na omáčku
- Celá čerstvá alebo sušená čili paprička
- 20 ml sezamového oleja
- 30 g slaného orechového masla (z mandlí, kešu alebo arašidov)
- 30 ml bezlepkového tamari
- 30 ml limetkovej šťavy
- 45 ml javorového sirupu
Postup
- Ak chceme odstrániť horkosť z tempehu, pridáme ho do panvice naplneného 3 centimetre vody a privedieme k miernemu varu na strednú teplotu
- Tempeh varíme celkom 10–12 minút
- Potom ho opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky
- Čím menšie kúsky, tým lepšie dokážu nasiaknuť marinádu
- A dáme ho bokom
- Zmiešame marinádu pridaním chilli, sezamového oleja, arašidového masla, tamari, limetkovej šťavy a javorového sirupu
- Šľaháme, aby sa ingrediencie spojili
- Marinádu ochutnáme a dochutíme podľa potreby
- Do marinády pridáme nakrájaný tempeh a premiešame, aby sa obalil
- Potom misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie na 24 hodín
- Počas marinovania ho občas premiešame, aby sme zaistili rovnomerné pokrytie
- Po marinovaní predhrejeme rúru na 190 stupňov
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
- Vykladáme naň tempeh a zvyšnú marinádu si ponecháme na potretie tempehu po upečení
- Pečieme 22–30 minút, kým marináda na tempehu neskaramelizuje a dozlatista sa neopečie
- Vyberieme ho z rúry a potrieme ho zostávajúcou marinádou
Tento recept na tempeh je vynikajúci pre pridanie do ázijských jedál, ako sú jarné závitky, šaláty a jedlá s rezancami!
Zvyšky uchovávajte zakryté v chladničke až 3 dni.

Bulgur so zeleninou a tempehom
Pečená zelenina a restovaná sójová kocka, ktoré sú navŕšené na bulgur a zaliate pomarančovo-kari omáčkou. Vynikajúci aj v kombinácii s mäskom vášho výberu.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml vody
- 125 g bulguru
- Batát (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
- 4 lyžičky olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 250 g feniklu (očistený a nakrájaný kocky)
- Červená cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
- Červená paprika (nakrájaná na prúžky)
- 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
- ½ lyžičky kari
- 2 lyžičky kokosového oleja
Na dresing
- 60 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky červeného vínneho octu
- ½ lyžičky kari
- Štipka soli
- Štipka mletého čierneho korenia
- 2 lyžice tekvicových semienok
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
- V hrnci si privedieme do varu vodu a potom pridáme bulgur
- Hniec zakryjme a znížime teplotu na stredne nízku
- Dusíme asi 12 minút, kým sa voda nevsiakne a bulgur nezmäkne
- Potom platňu vypneme a bulgur udržujeme v teple
- Olúpané batáty dáme do misy a pokvapkáme ich 1 lyžičkou olivového oleja
- Dochutíme soľou a korením a premiešame
- Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie vyložený papierom na pečenie
- Do rovnakej misky dáme fenikel, pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
- Premiešame, aby sa fenikel obalil, a pridáme ho k sladkým zemiakom
- Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút
- Do rovnakej misky vložíme červenú cibuľu
- Pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
- Pridáme ju na plech k sladkým zemiakom a feniklu
- Do rovnakej misky pridáme aj červenú papriku
- Pridáme 1 lyžičku olivového oleja, dochutíme, premiešame a pridáme k zvyšku zeleniny v rúre
- V rúre pečieme 10 až 15 minút, kým nie je všetka zelenina prepečená a dostatočne
- Tempeh dáme do misy a okoreníme ½ lyžičky karí a premiešame, aby sa tempeh obalil
- Na panvici rozohrejeme kokosový olej
- Tempeh na panvici opekáme asi 10 minút a občas otočíme, kým nebudú všetky strany rovnomerne opečené
- Prešľaháme pomarančovú šťavu, 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, ½ lyžičky karí, štipku soli a štipku korenia v malej miske, kým dresing nebude krémový
- Bulgur rozdelíme do 2 misiek
- Okolo bulguru rozložíme polovicu sladkých zemiakov, fenikel, červenú cibuľu a červenú papriku
- Navrch pridáme 1 lyžicu tekvicových semienok
- Každú misku pokvapkáme dresingom

Kari zmes zo sóje, sladkých zemiakov a quinoi
Čo viac vám môže ráno zdvihnúť náladu ako táto výborná a zdravá miska, ktorá hrá všetkými farbami! Tempeh, sladké zemiaky, biela fazuľa a tekvicové semienka dodávajú chuť, živiny a bielkoviny. Recept je bez oleja, lepku a orechov.
Čo budeme potrebovať
- 400 g konzervovaných bielych fazule
- 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
- 250 g varené quinoi
- Červená cibuľa
- Batát (nakrájaný na kocky)
- 4 strúčiky cesnaku (rozdrvené a nasekané)
- Lyžička sušenej bazalky (alebo 1 lyžica čerstvej bazalky)
- Šťava z 1 citróna
- Lyžička kajenského korenia
- 2 zarovnané lyžice kari
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
- Do veľkého hrnca alebo woku pridáme dve polievkové lyžice vody
- Pridáme cibuľu a cesnak so štipkou soli a mletým čiernym korením
- Na stredne vysokú teplotu opekáme, kým cibuľa nezozlátne
- Pridáme batáty
- Hrniec prikryjeme a varíme 8–10 minút, kým nie sú batáty uvarené
- Občas premiešame, aby sa batáty nelepili, av prípade potreby pridáme viac vody
- Keď sú batáty mäkké, pridáme kajenské korenie, karí, bazalku a premiešame
- Pridáme quinú, fazuľu a tempeh a dobre premiešame
- Zmes prehrejeme a podávame
Razím heslo, že zdravých surovín a pokrmov nie je nikdy dosť. Preto, ak to máte rovnako ako ja a tieto recepty z tempehu vám nestačia, pustite sa do ďalších nízkosacharidových dobrôt podľa našich postupov. Vyskúšajte napríklad tieto skvelé keto brownies , po ktorých sa vám budem zbiehať sliny!

Vyprážaný tempeh po ázijsku
Vyprážaná pochúťka zo sóje s arašidovo-zázvorovou omáčkou je hotová za necelých 35 minút a je ideálna pre akékoľvek jedlo počas náročného pracovného týždňa! Jednoduché a tak chutné!
Čo budeme potrebovať
Na arašidovú omáčku
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- Lyžica javorového sirupu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Lyžička ryžového vínneho octu
- ½ lyžičky sezamových semienok
- 80 g prírodného arašidového masla
- 60 ml horúcej vody
- Štipka chilli papričiek
Na tempeh
- 230 g tempehu (nakrájaného na kocky)
- Štipka morskej soli
- Štipka korenia
- Lyžica kokosového oleja (alebo sezamového oleja)
- 2 kg brokolice (zbavené veľké stopky a nakrájané)
- Veľká mrkva (olúpaná a olúpaná)
Postup
- Na arašidovú omáčku si všetky ingrediencie vyšľaháme dohromady v mise
- Odložíme ju nabok, kým ju nebudeme potrebovať použiť
- Na tempeh si na panvici rozohrejeme olej
- Keď je olej horúci, pridáme tempeh a opekáme ho z každej strany asi 2 minúty, kým nebudú všetky strany chrumkavé a prepečené
- Pridáme 2 polievkové lyžice omáčky a miešame asi minútu alebo dve, kým sa všetko nevstrebe do tempehu
- Dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením
- Tempeh vyberieme z panvice a dáme bokom
- Do rovnakej panvice pridáme brokolicu a mrkvu a varíme asi 2 minúty
- Potom pridáme niekoľko lyžíc vody a panvicu zakryjeme
- Zeleninu necháme v pare dusiť asi 2 minúty
- Zložíme pokrievku, znížime teplotu na strednú a pridáme tempeh a arašidovú omáčku
- Premiešame, aby sa všetko v omáčke obalilo, a potom necháme v omáčke variť ďalšie 2-3 minúty.
- Odstránime z platne a posypeme sezamovými semienkami

Objavte podobné tipy
Hamburger s trhaným sójovým mäsom
Nie je nič lepšie ako mať možnosť si vybrať. A preto sme pre vás pripravili recept s tempehom, ktoré v hamburgeri dokonale nahradí trhané hovädzie alebo bravčové mäso. Ochutnajte a uvidíte, že si pochutnáte!
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja
- Cibuľa (nakrájaná)
- 460 g tempehu (rozdrobeného)
- 60 g trstinového cukru
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- Štipka kajenského korenia
- Malá nakrájaná zelená paprika
- Malá cuketa (pozdĺžne rozštvrtená a nakrájaná na plátky)
- 125 g kukurice
- Lyžica červeného octu
- Lyžica sójovej omáčky
- 400 g plechovka paradajkovej omáčky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- Soľ
- Korenie
- 6 hamburgerových buliek
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a varte do zmäknutia, asi 3 minúty. Vmiešajte rozdrobený tempeh a varte ešte 2 minúty. Pridajte cukor, cesnakový prášok a kajenské korenie a miešame asi 1 minútu
- Teplotu znížime na strednú a pridáme do panvice papriku, cuketu, kukuricu, červený vínny ocot a sójovú omáčku
- Za stáleho miešania varíme 3 minúty
- Pridáme paradajkovú omáčku, paradajkový pretlak, soľ a korenie a za stáleho miešania varíme ďalšie 3-4 minúty, kým zelenina nezmäkne
- Za pomocou lyžice zmes z tempehu nanášame na hamburgerové hrčky a podávame
Ďalšou bez masou alternatívou, čím naplniť hamburger sú tieto placky zo šošovky , vyskúšajte ich na najrôznejšie spôsoby!

Údený tempeh s cestovinami
Toto jedlo s ázijským nádychom s rezancami a je ochutené trojitou dávkou sezamu, ktorý je ukrytý v tahini paste, semienkach a oleji (sezam je skvelým zdrojom vápnika). Ďalším bonusom v tomto pokrme sú čisté pohánkové rezance, ktoré neobsahujú lepok.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- 80 g tahini
- 60 ml limetkovej šťavy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice cukru (prírodný granulovaný, kokosový, datľový alebo agávový sirup)
Na tempeh
- 2 lyžičky sezamového oleja
- Lyžica sójovej omáčky
- 230 g údeného tempehu (nakrájaný na kocky)
Na rezance
- 230 g pohánkových rezancov
- 12 listov šalátu
- Lyžica sezamového oleja
- Žltá cibuľa (rozpolená a nakrájaná na tenké plátky)
- ¼ hlávky čínskej kapusty (nakrájané na dlhé úzke plátky)
- Červená paprika (nakrájaná na dlhé, úzke prúžky)
- 8 gramov nasekaného čerstvého koriandra (alebo bazalky)
- Sezamové semienka
- Lyžica chilli (alebo omáčka Sriracha)
Postup
- Na prípravu omáčky si v malej miske zmiešame tahini, limetkovú šťavu, sójovú omáčku a cukor alebo sirup
- Na tempeh si vo veľkej panvici rozohrejeme na strednú teplotu olej a sójovú
- Pridáme tempeh a premiešame, aby sa obalil
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a tempeh pečieme, kým nebude väčšina strán zlatisto hnedá a osmažená
- Tempehové krutóny vyberieme a umiestnime na tanier
- Na rezance si rezance uvaríme podľa návodu na obale
- Keď sú al dente, zložíme ich z platne a scedíme
- Medzitým si ostrým nožom nakrájame šalát
- V rovnakej panvici, na ktorej sa robil tempeh, rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a varíme na strednú teplotu, kým nezmäkne a nezozlátne
- Pridáme šalát, panvicu zakryjeme a varíme 7 až 8 minút, kým kapusta trochu nezvädne
- Pridáme nakrájanú kapustu a papriku
- Zvýšime teplotu a varíme ďalšie 3 minúty, pokiaľ nebude zelenina uvarená
- Zložíme ju z platne
- Do zmesi pridáme uvarené rezance a dôkladne ich so zeleninou premiešame
- Cestovinovú zmes prelejeme omáčkou
- Pridáme koriander alebo bazalku a sezamové semienka
- Navrch nasypeme tempeh
- Dochutíme čili alebo Srirachou

Slaný koláč zo sójových kociek
Luxusný slaný koláč zo šťouchaných zemiakov plnený lahodným a zdravým tempehom vás úplne odzbrojí. Skvelá kombinácia korenia robí tento pokrm skutočným chuťovým zážitkom!
Čo budeme potrebovať
Na zemiakovú kašu
- 6 zemiakov (očistených a nakrájaných na štvrtky)
- 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
- 125 ml plnotučného mlieka
- 125 ml čistého gréckeho jogurtu
- Soľ
- Korenie
Na náplň z tempehu
- 2 lyžice kokosového oleja
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
- Zelený zeler (nakrájaný na kocky)
- 2 klobúky šampiňónov portobello (nakrájané na drobné kúsky)
- 250 g mrazeného hrášku
- 230 g tempehu (rozdrobený)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 60 g paradajkového pretlaku
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- Vetvička čerstvého rozmarínu
- Vetvička čerstvej šalvie
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Do veľkého hrnca s vriacou vodou pridáme zemiaky a varíme ich 20 minút, kým ich nebudeme môcť ľahko prepichnúť vidličkou
- Teplotu vypneme, zemiaky scedíme a vrátime ich do hrnca
- Pokrčíme ich šťouchadlom na zemiaky, kým zemiaky nedosiahnu požadovanú konzistenciu.
- Vmiešame cesnak, mlieko, grécky jogurt a podľa chuti osolíme a okoreníme
- V prípade potreby znovu roztlačíme šťouchadlom na zemiaky, aby sa ingrediencie plne premiešali
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravíme si tempehovú náplň
- Kokosový olej si rozohrejeme panvici vhodné do rúry
- Vmiešame cibuľu a varíme 4 minúty, kým nezosklovatí
- Pridáme mrkvu a zeler a varíme ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť
- Vmiešame huby a varíme za častého miešania po dobu 3 minút, kým huby nezhnednú
- Vmiešame mrazený hrášok, tempeh, zeleninový vývar a paradajkový pretlak
- Na zmes z tempehu položíme vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
- Panvicu prikryjeme, zvýšime teplotu na vysokú, zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme 10 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe a nevyvarí
- Odstránime vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
- Zmes tempehu ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a korením
- Na tempehovú zmes lyžicou rozložíme zemiakovú kašu
- Preložíme všetko do rúry a odkryté pečieme 30 minút, kým zemiaky nezezlátnu
- V prípade potreby na posledných 5 minút opekajte na nízku teplotu (pre väčšiu zlatavosť)
- Podávame s čerstvým tymiánom a mletým čiernym korením

Jarné závitky s tempehom
Tieto jarné závitky tempeh sú chutné, zdravé a super ľahké na prípravu! Tento vegánsky recept inšpirovaný Áziou je super ľahký na prípravu, je sýty, ale v brušku budete mať ako v izbičke!
Čo budeme potrebovať
Na tempeh
- 115 g tempehu (nakrájaný na tenké plátky)
- 60 ml kokosového oleja
- 2 lyžice chilli cesnakové omáčky
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- Lyžička mletého cesnaku
Na omáčku
- 90 g arašidového masla
- 45 ml kokosového oleja
- 2-3 lyžice vody
- 15 ml Sriracha omáčky
- Lyžička ryžového octu
- Lyžička agávového sirupu
- Štipka cesnakového prášku
- Štipka zázvorového prášku
Na závitky
- 6 ks vietnamského ryžového papiera
- 50 g hlávkového šalátu
- 125 g strúhanej červenej kapusty
- 2 nakrájané zelené cibule
- 120 g nakrájanej žltej papriky
- 120 g strúhanej mrkvy
- 180 g uhorkových plátkov (nakrájané pozdĺžne)
Postup
- Tempeh nakrájame pozdĺžne na tenké plátky
- V malej miske zmiešame tempeh a ingrediencie na marinádu
- Všetko premiešame, aby sa tempeh dobre obalil
- Rozpálime panvicu na stredne nízku teplotu, pridáme do nej tempeh a zvyšok marinády
- Pečieme 10-15 min, kým tempeh z oboch strán nezhnedne
- Na omáčku zmiešame všetky ingrediencie a šľaháme do hladkej konzistentnej zmesi a dáme bokom
- Na závitky naplníme veľkú misku vodou
- Ponoríme do nej jeden ryžový papier, aby zmäkol
- Vytiahneme ho a položíme ho na doštičku
- List ryžového papiera naplníme zeleninou
- Od každého druhu naukladáme pár kúskov a nakoniec pridáme tri plátky tempehu
- Preložíme hornú a spodnú časť papiera cez náplň
- Preložíme ľavú a pravú stranu a pevne zrolujeme
- Postup opakujeme so zvyšnými ryžovými papiermi

Čo je tempeh?
Z čoho tempeh vlastne je? Je pokrm vyrobený zo sóje, ktorý bol prvýkrát vyrobený v Indonézii a prvá zmienka o ňom pochádza z 19. storočia.
Je to hmota podobná upečenej buchte, ktorá je vyrobená z varených a mierne fermentovaných sójových bôbov.
Od 70. rokov 20. storočia sa tempeh stáva ľahko dostupnou surovinou aj v západných krajinách a dostáva sa tak do jedálnička najmä medzi vegetariánmi a vegánmi, ako bežná náhrada za mäso.
Táto fermentácia pomáha rozkladať kyselinu, ktorú sója obsahuje, čo robí tempeh lepšie stráviteľným.
Tempeh sa dá upravovať a pripravovať na najrôznejšie spôsoby. Osmažte si ho na kokosovom oleji a podávajte ho ku kuskusu, alebo ním nahraďte mleté hovädzie mäso a vyrobte si vegetariánsky burger alebo ho nakrájajte nadrobno, prípadne aj nastrúhajte a pridajte si do polievky alebo bezmäsého chilli noc carne.
Tempeh je známy pre svoju mierne pikantnú orechovú, zemitú chuť, ktorá je niekedy prirovnávaná k chuti húb.