Pripravte si slávny recept na obrátený koláč Tarte tatin, ktorý je nepostrádateľnou súčasťou francúzskej gastronómie

Už ste niekedy skúšali recepty na tarte tatin? Ak milujete ovocie a karamel, potom je to múčnik presne pre vás.

Čo tak urobiť radosť svojim ratolestiam, partnerovi, blízkym príbuzným alebo napríklad kamarátom a vykúzliť obrátený koláč?

Je to pochúťka, o ktorej sa hovorí, že vlastne vznikla omylom! No, keby každý omyl chutil tak luxusne, máme postarané!

Vyskúšajte niektorý z našich variantov a uvidíte, ktorý z nich si nakoniec zamilujete zo všetkých najviac.

Klasický Tarte tatín

Tento obľúbený francúzsky koláč, ktorému sa tiež hovorí obrátený, je vynikajúca pochúťka, čo sa rozplynie na jazyku. Má unikátnu štruktúru, charakteristickú chuť a hodí sa na akúkoľvek príležitosť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 polievková lyžica cukru kryštál
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 vychladeného čerstvého nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • 1 veľký žĺtok
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Na ovocný základ:

  • 6 stredne veľkých sladkých jabĺk
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/3 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 lyžička fleur de sel (Soľného kvetu)

Postup:

  • Najskôr začneme prípravou cesta, aby mohlo pred spracovaním odpočívať.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme nakrájané maslo a rukami premneme, kým nezískame drobivú textúru.
  • V malej miske rozšľaháme vidličkou žĺtok s citrónovou šťavou a pridáme k ostatným surovinám.
  • Miesime, kým nezískame hladké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Pokiaľ sa nám bude zdať príliš suché, môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu vody.
  • Zabalíme do plastovej fólie a uložíme do chladničky, kým nebudeme cesto potrebovať (minimálne na 30 minút, maximálne na 24 hodín).
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na štvrtky. Dáme do misy a pokvapkáme 2 lyžicami citrónovej šťavy, aby nezhnedla. Štvrtky jabĺk premiešame, aby sa šťava dostala všade.
  • V liatinovej panvici (alebo akejkoľvek inej, ktorú je možné vložiť do rúry na 220 ° C) rozpustíme na strednom ohni maslo s cukrom a dreň z vanilkového struku, ktorý stačí prepoliť a vnútro zoškrabnúť nožom.
  • Za stáleho miešania varíme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a tekutina sa nezačne variť. Pridáme štvrtky jabĺk, premiešame, aby sa obalili, a stiahneme plameň na minimum.
  • Zakryjeme kusom alobalu, aby para zostala vo vnútri (môžeme použiť aj pokrievku) a varíme 20 minút, kým jablká nezmäknú (ale nie kašovitá). Počas varenia občas premiešame, aby boli jablká stále preliate tekutinou.
  • Dierovanou lyžicou presunieme štvrtky jabĺk na chladiacu mriežku a rovnomerne posypeme soľným kvetom (fleur de sel). Zvýšime teplotu a zvyšnú tekutinu varíme tak dlho, až sa z nej vytvorí zlatistý karamel. Odstavíme z platne a predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
  • Cesto vyberieme z chladničky, položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme to kruhu o veľkosti 30 cm.
  • Vychladnuté štvrťky jabĺk naukladáme späť do panvice na karamel vonkajšou stranou dole. Zakryjeme vyváľaným cestom a okraje opatrne „zastrkáme“ za ovocie po celom obvode panvy.
  • Nožom alebo vidličkou urobíme do povrchu cesta niekoľko dierok, aby mohla počas pečenia odchádzať para. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút na 220 °C.
  • Potom stiahneme teplotu na 190 stupňov a necháme piecť ďalších 20 minút dozlatista. Hotový koláč necháme 5 minút odpočinúť a hneď potom otočíme hore dnom na servírovací tanier. Nesmieme čakať dlhšie, aby karamel nezatuhol a jablká nezostali prilepené na dne panvice.
  • Ešte teplé podávame s kopčekom crème fraiche alebo šľahačky. Kto chce, môže nechať Tarte tatin najskôr vychladnúť a potom servírovať s vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Ak fandíte sladkým dobrotám s ovocím, omrknite recepty na posýpkové koláče .

Francúzsky obrátený koláč z karamelizovaných jabĺk s chrumkavou maslovou kôrkou.
Zdroj: https://www.pardonyourfrench.com

Tarte tatín z lístkového cesta

Francúzska kuchyňa má svoje osobité kúzlo, zvlášť pokiaľ ide o sladučké múčniky a dezerty. Kombinácia ovocia s karamelom je jedinečná a má senzačnú chuť. Vďaka použitiu hotového cesta je navyše behom chvíle hotovo a môže sa ísť hodovať.

Ingrediencie:

  • Hladká múka na posypanie
  • 500 g lístkového cesta
  • 800 g menších jabĺk (ideálne zmes sladkých a kyslých odrôd)
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml Calvadosu
  • 1 vanilkový struk (pozdĺžne rozpolíme a vyškriabeme dreň)
  • 50 g masla nakrájaného na kocky

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
  • Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme hotové lístkové cesto na kruh s veľkosťou cca 28 – 32 cm pri hrúbke asi 0,5 – 1 cm. Cesto dajte zatiaľ na jednu stranu. Jablká olúpeme, potom ich vodorovne rozpolíme a pomocou lyžičky zbavíme jadrovníka.
  • Zapekaciu panvicu dáme na sporák pri strednej teplote, pridáme cukor, Calvados, vanilkovú dreň aj struk. Cukor necháme rozpustiť a varíme, kým zo zmesi nevznikne svetlý karamel.
  • Pracujeme s maximálnou opatrnosťou a nikdy neochutnávame horúci karamel, aby nedošlo k nepríjemnému popáleniu.
  • Akonáhle karamel získa gaštanovo hnedý nádych, vložíme delené jablká. Opatrne všetko na panvici premiešame a varíme cca 5 minút, kým jablká nezačnú mäknúť a nezačnú voňať.
  • Pridáme nakrájané maslo, a nakoniec zaklopíme vyváľaným plátom cesta. Uhladíme a okraje opatrne zasunieme okolo jabĺk pomocou varešky, tým nehrozí, že sa dotkneme horúceho karamelu.
  • Tarte Tatin vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút dozlatista.
  • Hotové vyberieme z rúry as maximálnou opatrnosťou vyklopíme na servírovací tanier. Pre istotu použijeme rukavice určené na manipuláciu pri pečení.
  • Necháme asi tak 15 minút odpočívať, aby karamel vychladol. Potom rozdelíme na jednotlivé porcie a ozdobíme crème fraîche alebo zmrzlinou.
Koláč z lístkového cesta s mäkkým šťavnatým ovocím a chrumkavým karamelom podľa Jamie Olivera.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com

Hruškový koláč

Tarte tatin sa vo väčšine prípadov robí s jablkami, ale výnimkou nie sú ani ďalšie druhy ovocia. Táto verzia je perfektná nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. S každým sústom si ju zamilujete oveľa viac.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka kyslej smotany

Na náplň:

  • 5 – 6 väčších pevných hrušiek
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice cukru krupice
  • 2/3 hrnčeka cukru kryštál
  • 4 lyžice čerstvého masla
  • 2 lyžičky mletého kandizovaného zázvoru
  • Ľahko nastrúhaný čerstvý muškátový oriešok (alebo mletý muškátový oriešok)

Postup:

  • Maslo nakrájame na kocky a necháme stáť pri izbovej teplote. V samostatnej veľkej mise zmiešame múku, cukor a soľ.
  • Rukami zapracujeme maslo do múky, kým sa neutvoria malé kúsky masla o veľkosti hrášku.
  • Vidličkou vmiešame kyslú smotanu. Z cesta vytvarujeme guľu a vytvarujte kotúč. Pred vyváľaním zabalíme do plastovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
  • Hrušky olúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Jednu polovicu hrušky si dáme bokom, tá bude na stred koláča a zvyšné polovičky ešte raz pozdĺžne rozrežeme.
  • Odstránime jadrovník, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou, tým zabránime zhnednutiu hrušiek. Posypeme 2 lyžicami cukru a premiešame, aby sa cukor a citrónová šťava rozliali po všetkých hruškách.
  • V liatinovej panvici (musí ísť dať do rúry) na strednom plameni rozpustíme maslo. Maslo premiešame tak, aby pokrylo aj steny panvice. Nasypeme 2/3 hrnčeka cukru na maslo v rovnomernej vrstve. Panvicu odstavíme z platne.
  • Do stredu panvice umiestnime polovicu hrušky reznou stranou nahor. Štvrtky hrušiek naukladáme dookola po celom povrchu tesne vedľa seba.
  • Vrátime späť na platňu a pri strednej teplote varíme zhruba 20 až 30 minút, aby zmes skaramelizovala. Potom zložíme z platne a odložíme na papier na pečenie aj s panvicou.
  • Hrušky posypeme strúhaným muškátovým orieškom a mletým kandizovaným zázvorom.
  • Cesto rozvaľkáme na plát o niečo väčší ako je veľkosť panvice. Vyvaľkaný plát cesta položíme na hrušky a okraje jemne zasunieme k okraju formy. Musíme byť opatrní, panvica aj jej obsah sú stále horúce. Môžeme si pomôcť vidličkou a použiť ju na zasunutie cesta namiesto prstov.
  • Rúru predhrejeme na 190 stupňov a vložíme do nej liatinovú panvicu. Necháme 5 minút a znížime teplotu na 175 stupňov. Pečieme cca 3 – 40 minút, aby získal koláč zlatistý až hnedý nádych.
  • Vyberte z rúry a veľmi opatrne otočíme obsah panvice do servírovacej misy, pričom použijeme ochranné chňapky
  • Pred podávaním necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Podávame s trochou vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.
Karamelizovaný koláč obrátený hore nohami.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Mini koláčiky s jahodami

Ak máte doma niekoľko menších zapekacích misiek, ideálne o veľkosti ako malý dezertný tanierik, potom je najvyšší čas ich využiť na prípravu tarte tatin.

Ingrediencie:

  • 30 g masla + na vymazanie foriem
  • 1/4 hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice vody
  • 1 vanilkový struk (rozpolíme, vyškriabeme dreň)
  • 500 g očistených a opláchnutých jahôd
  • 2 pláty hotového maslového lístkového cesta

Na ozdobu:

  • Smotana na šľahanie
  • 1 – 2 vrecká vanilkového cukru

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si malé okrúhle koláčové formy alebo zapekacie misky, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
  • Maslo, cukor, vodu, dreň z vanilky aj vanilkový struk dáme na nepriľnavú panvicu na strednú teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  • Privedieme do varu a varíme 5 minút, stiahneme z platne a vyhodíme vanilkový struk.
  • Jahody dáme do misiek/foriem a prelejeme karamelom. Cesto položíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme placku s hrúbkou 0,5 cm.
  • Z cesta nakrájame kolieska s priemerom väčším, než je formička/miska a položíme na jahody.
  • Takto spracujeme aj zvyšný karamel, jahody a cesto.
  • Misky položíme na plech a pečieme cca 25 minút, alebo kým cesto nie je nadýchané so zlatistým nádychom.
  • Koláče vyklopíme na dezertné taniere a ozdobíme šľahačkou, ktorú vyšľaháme s vanilkovým cukrom.
Luxusný jahodový tarte tatín.
Zdroj: https://www.donnahay.com.au

Bezlepkový jablkový tatín

Ak patríte k tým, ktorých trápia neznášanlivosť lepku, nie je hneď dôvod, zriekať sa sladkých maškrty. Len si ich musíte pripraviť bez lepku a uvidíte, že si pochutnáte rovnako, ako u tých klasických.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka amarantovej múky
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múčky
  • 1/3 hrnčeka bielej ryžovej múky
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla nakrájaného na malé kúsky
  • 1 vajce veľkosti L

Na jablčnú náplň:

  • 5 až 6 stredne veľkých jabĺk (ošúpaných, zbavených jadrovníkov a rozpolených)
  • 5 lyžíc čerstvého nesoleného masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 hrnčeka cukru

Postup:

  • Do veľkej misy preosejeme amarantovú, mandľovú a ryžovú múku. Pridáme cukor a soľ.
  • Pomocou vidličky zapracujeme maslo do múky.
  • Pridáme ľahko rozšľahané vajcia a miešame, kým sa zo zmesi nevytvoria gule. Zabalíme do papiera na pečenie a dáme na 30 minút do chladničky.
  • V panvici, ktorú je možné vložiť do rúry, rozpustíme na strednom ohni 5 lyžíc masla. Vmiešame cukor a varíme asi 1 – 2 minúty, aby vznikla karamelová omáčka.
  • Na panvicu položíme jednu vrstvu jabĺk reznou stranou dole. Jablká dusíme v karamelovej omáčke asi 15 minút, kým jablká nezmäknú (nesmú byť mäkké a kašovité).
  • Panvicu odstavíme z tepla a predhrejeme si rúru na 220 stupňov.
  • Veľký list papiera na pečenie ľahko posypeme ryžovou múkou. Vychladnuté cesto položíme na múkou posypaný papier a prikryjeme druhým veľkým listom voskovaného papiera.
  • Pomocou valčeka vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 – 1 cm. Na cesto položíme jedálenský tanier, ktorý je väčší ako panvica a nožom ho orežeme.
  • Vyvaľkané cesto položíme na jablká v panvici. Pomaly odlepíme voskovaný papier od cesta. Pomocou vidličky jemne zatlačíme na vonkajšie okraje cesta.
  • Pečieme asi 20 minút, alebo pokiaľ nebude koláčik zlatisto hnedý. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
  • Potom preklopíme na servírovací tanier. Nakrájame a môžeme podávať.
Klasický francúzsky obrátený koláč bez lepku.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Niečo málo o Tarte Tatin záverom

Preslávený francúzsky jablkový koláč, ktorý je charakteristický obráteným pečením. Najskôr sa totiž dno formy pokryje maslom s cukrom, z ktorých vyrobíme karamel, potom sa pridajú jablká a nakoniec cesto. Až keď je upečený, obrátime koláč ovocím nahor.

Podľa dostupných informácií je tento koláč dielom sestier Tatinových. Táto dvojica (Caroline a Stéphanie) prevádzkovala Hotel Tatin neďaleko Paríža. Hovorí sa, že Stephanie raz chystala ich tradičný jablkový koláč, pričom ovocie s maslom a cukrom bolo na panvici až veľmi dlho.

Vďaka tomu by ten pôvodný koláč nechutil, ako by mal. Ľahko pripálené ovocie sa pokúsila zachrániť tým, že naň dala cesto a jednoducho dala do rúry aj s panvicou, aby sa múčnik upiekol a jablká neboli úplne spálené.

Všetko zakončila tým, že koláč vyklopila vlastne dnom nahor a servírovala hosťom. Tí jej výtvor ocenili veľmi kladne. Samozrejme, že kolujú rôzne verzie histórie Tarte Tatin.

Niekto tvrdí, že len upiekla svoj typický karamelizovaný jablkový koláč obrátene, alebo dokonca kolovala aj historka, že už bol v nejakej kuchárke tento sladký skvost spomínaný o 40 rokov skôr. Nech už je pravda akákoľvek, táto pochúťka sa dočkala vysokého ocenenia.

Stala sa súčasťou menu Hotela Tatin a bol podávaný ako miestna špecialita Torte Solognote. Zvláštne je, že o jeho názov TarteTatin sa zaslúžil až slávny francúzsky spisovateľ Curnonsky.

Rovnako parížska reštaurácia Maxim´s ho ocenila a zaradila na svoj jedálniček, pretože majiteľovi stačila jedna ochutnávka a koláču úplne prepadol. Práve Maxim’s bolo prvým miestom v Paríži, kde bolo možné túto lahôdku ochutnať.

Aké ovocie a cesto použiť na koláč?

Okrem jabĺk, ktoré sú po ňom typické, sa dajú použiť hrušky, jablká, jahody, slivky, dule, broskyne, ananás a tiež paradajky.

Samozrejme, že sa dajú pripraviť aj zeleninové varianty a výnimkou nie je ani cibuľa, ktorá je veľmi príjemným spestrením. Pokiaľ ide o cesto, tak správny tarte tatin sa pripravuje z krehkého alebo lístkového cesta.

Čo je liek Fleur de Sel?

Originálny názov je Flor de Sal, ale hovorí sa mu aj Flower of Salt či Soľný kvet. Hovorí sa, že je to jedna z najlepších a najlahodnejších druhov soli na celom svete, navyše sa radí k tým úplne najkvalitnejším. To sa samozrejme odráža aj na jeho cene.

Ako sa dá soľný kvet získať?

Dá sa povedať, že sa získava skoro rovnako ako morská soľ, a to odparovaním morskej vody. Líši sa iba spôsob zberu a lokalita, kde k tomu dochádza. Soľný kvet je produkovaný iba na pár miestach.

Potrebuje totiž úplne špecifické morské aj poveternostné podmienky. Ideálne je na tieto účely pobrežie Francúzska alebo španielska Mallorca.

Existujú špeciálne soľné jazierka, ktoré postupne vysychajú. Zostávajú soľné kryštáliky, ktoré sa následne zbierajú iba ručne. Fleur de Sal má charakteristickú chuť ako morský vzduch. Zaujímavá je aj štruktúra, pripomínajúca miniatúrne doštičky, čo je pri soli veľmi neobvyklé.

U nás je to veľmi nezvyčajná a veľa ľudí o nej nemá ani tušenie. Vo väčšine prípadov to nie je niečo, čo nájdeme len tak v supermarkete, naopak musíme vždy hľadať v internetových obchodoch.

Čo sa týka ceny, tak 100 gramov vychádza okolo 100 korún, záleží na výrobcovi, predajcovi aj balení. Okrem 100 gramových balení, sa dajú zohnať napríklad aj 500 gramové. Pre začiatočníkov je samozrejme najvhodnejšie zvoliť to najmenšie balenie na skúšku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.