Vynikajúce recepty na talianske cestoviny ako ich nepoznáte – 7 tipov na prípravu

Talianske cestoviny sú základnou potravinou nielen Talianov, ale dá sa povedať, že dnes už sú rozšírené po celom svete.

O ich pôvode sa traduje, že návod na ich prípravu pôvodne priviezol v 13. storočí Marco Polo zo svojich ciest po Ďalekom východe, avšak Taliani si nechcú nechať svoje prvenstvo uprieť.

Inšpirujte sa našimi receptami s talianskymi cestovinami!

Neapolské macaroni

Talianska omáčka Napoletana alebo Salsa di Pomodoro alla Napoletana je omáčka vhodná na cestoviny, ktorá je tiež najjednoduchšia zo všetkých talianskych paradajkových omáčok.

Je základom mnohých ďalších omáčok na báze obľúbených voňavých paradajok.

INGREDIENCIA:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 kg zrelých paradajok
  • 400g macaronov
  • korenie a soľ
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • parmezán

POSTUP:

  1. Paradajky dáme do misy a zalejeme vriacou vodou.
  2. Po 30 sekundách vodu zlejeme, paradajky ochladíme v studenej vode, osušíme ich, olúpeme, prepolíme a zbavíme semienok.
  3. Nahrubo nasekáme.
  4. Olivový olej rozohrejeme v hrnci.
  5. Pridáme očistenú a nasekanú cibuľu a cesnak, po 5 minútach pridáme paradajky, bobkový list.
  6. Dusíme na miernom plameni asi 20 minút.
  7. Medzitým vo vriacej osolenej vode uvaríme makaróny do podoby „aldente“.
  8. Osolíme, dochutíme čiernym korením, vytiahneme bobkový list.
  9. Omáčku servírujeme s makarónmi zdobenou strúhaným parmezánom a listami bazalky.

Neapolské macaroni

zdroj: rosariaaifornelli.blogspot.com

Penne puttanesca

Cestoviny penne môžem servírovať hromadne z jednej misy, vychutnáme si tak pri stole s rodinou skvelé talianske jednoduché a chutné jedlo.

INGREDIENCIA:

  • 400g penne cestovín
  • 4 ančovičky
  • 2 lyžice capari
  • 4 lyžice čiernych olív
  • 4 strúčiky cesnaku
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1dcl bieleho vína
  • 400g cherry paradajok
  • 4 feferónky

POSTUP:

  1. Vo vriacej osolenej vode uvaríme penne do podoby „aldente“.
  2. Medzitým si do panvice s olivovým olejom vhodíme rukou stlačený cesnak, ančovičky, ktoré rukou natrháme na kúsky, capari a nakrájané olivy.
  3. Po chvíľke ochutíme nakrájanou feferónkou a necháme pár minút restovať, aby sa spojili všetky chute.
  4. Odstránime cesnak, prilejeme biele víno a zatiaľ si nakrájame paradajky na polovičky.
  5. Akonáhle z vína vyprchá alkohol, môžeme pridať paradajky.
  6. Nakoniec v panvici zmiešame penne so všetkými ingredienciami, podľa potreby podlejeme vodou z cestovín, pridáme petržlenovú vňať, ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.
Penne puttanesca

zdroj: www.umamiandus.com

Hubová polievka s vermicelli

INGREDIENCIA:

  • 200 g vermicelli cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 g zelených fazuliek
  • 2 menšie póry
  • čerstvé petržlen
  • 200 g húb

POSTUP:

  1. Očistíme zeleninu a huby.
  2. Huby nakrájame na plátky, pór na drobnejšie kolieska.
  3. Suroviny vložíme do zeleninového vývaru spolu s nakrájaným a olúpaným cesnakom.
  4. Varíme 5 minút na slabšom plameni.
  5. Potom pridáme zelené fazuľky, pokrájané na menšie časti a varíme ďalších 10 minút.
  6. Medzitým uvaríme cestoviny do polievky.
  7. Uvarené cestoviny vložíme do taniera a zalejeme horúcou polievkou.
  8. Posypeme petržlenom.
Hubová polievka s vermicelli

zdroj: ricette.donnamoderna.com

Ravioli s ricottou a špenátom

Keď si skúsite pripraviť domácu ravioli z vlastnoručne vyrobeného cesta, iné už nebude chcieť au kupovaných už sa ani nepozastavíte.

INGREDIENCIA:

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • voda podľa potreby
  • olej extra virgin
  • soľ

Náplň:

  • 250 g ricotty
  • 300 g listového špenátu
  • 200 g parmezánu
  • 1 žĺtok
  • muškátový oriešok
  • pár lístkov šalvie
  • maslo
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Múku zmiešame s vajcami, kvapkou olivového oleja a štipkou soli.
  2. Podľa potreby pridáme vodu.
  3. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodiny odležať v chladničke.
  4. Špenát sparíme vo vode, necháme odkvapkať a potom nasekáme.
  5. V mise ho zmiešame s ricottou a žĺtkom, dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a bielym korením.
  6. Odležané cesto rozvaľkáme na štyri rovnaké pláty.
  7. Na dva diely cesta vytvoríme lyžicou kôpky náplne.
  8. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, prikryjeme zvyšnými plátmi cesta a rukami dôkladne pritlačíme kraje, rovnako tak okolo jednotlivých kôpok.
  9. Vzniknuté ravioli vykrajujeme v tvare štvorčekov a potom ich uvaríme v osolenej vode.
  10. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme pár lístkov šalvie a uvarenej ravioli, zasypeme strúhaným parmezánom, premiešame a servírujeme.
Ravioli s ricottou a špenátom

zdroj: cucchiaio.it

Farfalle s quatro formaggi a lososom

Milujete talianske cestoviny? S touto omáčkou plnej syra doplnenou údeným lososom chutia úplne skvele.

INGREDIENCIA:

  • 300 g cestovín farfalle
  • 50 g syra typu ementál
  • 50 g syra mozzarella
  • 50 g syra blaťáckeho zlata
  • 50 g parmezánu
  • 100 g údeného lososa, nakrájaný na menšie kúsky
  • 100 ml smotany
  • štipka muškátového orieška

POSTUP:

  1. Vo vriacej osolenej vode uvaríme farfalle do podoby „aldente“.
  2. Medzitým si do panvice nalejeme smotanu.
  3. Pridáme nastrúhané syry.
  4. Miešame do zhustnutia.
  5. Pridáme cestoviny farfalle, muškátový oriešok, petržlenovú vňať a údeného lososa.
Farfalle s quatro formaggi a lososom

zdroj : ilclubdellericette.it

Tortellini s mletým mäsom a bolonskou omáčkou

INGREDIENCIA:

  • cesto z receptu na ravioli
  • 200 g mletého mäsa (mix hovädzie a bravčové)
  • bolonská omáčka

POSTUP:

  1. Pripravíme si najprv bolonskú omáčku a medzitým cesto podľa receptu na raviloli.
  2. Odležané cesto rozvaľkáme na dva rovnaké pláty.
  3. Na diely cesta vytvoríme lyžicou kôpky náplne z ochuteného mletého mäsa soľou a korenia.
  4. Vytvoríme štvorce, prehneme do trojuholníka a vytvoríme torrteliny.
  5. Torteliny uvaríme v osolenej vode.
  6. Torteliny podávané preliate boloňskou omáčkou.
Tortellini s mletým mäsom a bolonskou omáčkou

zdroj : agrodolce.it

Špagety carbonara

Keď ich ochutnáte, tak si ich zamilujete. Ich príprava je navyše úplne jednoduchá a rýchla.

INGREDIENCIA:

  • 400g špagety
  • 200g Pancetta – možno nahradiť anglickou slaninou
  • 6 žĺtkov
  • 100g strúhaného parmezánu
  • 50 ml olej extra virgin
  • čierne mleté korenie

POSTUP:

  1. Na panvicu s trochou oleja vhodíme nakrájanú slaninu na rezančeky.
  2. Opečieme do chrumkava.
  3. Zvlášť zmiešame žĺtky s parmezánom a korením.
  4. Vyšľaháme.
  5. Uvarené špagety vhodíme na panvicu so slaninou, prehádžeme, nakoniec mimo oheň zmiešame s vyšľahanými žĺtkami.
Špagety carbonara

zdroj : lospicchiodaglio.it

Tip: Na vyprážanie s minimom tuku využite panvice s nepriľnavou úpravou. Mrknite na hodnotenie panvíc s teflónovou úpravou .

Tip na záver

Cestoviny môžeme sami doma farbiť podľa chuti . Najvhodnejšie prírodné farbivá sú:

  • špenát,
  • červená repa,
  • tiež šafran alebo tekvica.

Špenát zafarbia cestoviny na zeleno, červená repa na červeno, šafran žlto az tekvice získajú cestoviny krásnu oranžovú farbu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.