Syrový nákyp štyrikrát inak: recepty & inšpirácie

Syr ako hlavný chod je veľmi chutné a výživné jedlo a neznámejšieho úpravou je asi vyprážaný.

Ale nemusíme ho vždy smažiť Je to síce najrýchlejší spôsob, ako ho dať hotový rýchlo na tanier, ale ak máme chvíľu času naviac, tak z neho môžeme pripraviť syrový nákyp.

S pridaním ďalších surovín získame ďaleko pestrejšie jedlo.

Inšpirujte sa našimi receptami na syrový nákyp!

Syrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou

Ste milovníci syra? Skúste si pripraviť chutný syrový nákyp, jeho príprava nie je vôbec náročná ako na čas tak i na suroviny.

INGREDIENCIE:

  • 1 cibuľa
  • 80 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 50 g šunky na kocky
  • 100 g čedaru
  • mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  • 1 lyžica oleja
  • 50 g parmezánu

POSTUP:

  1. Cibuľu nasekáme na jemno a necháme zosklovatieť na rozohriatom masle.
  2. Zaprášime ju hladkou múkou a orestujeme.
  3. Za stáleho miešania postupne prilejeme mlieko a privedieme k varu.
  4. Varíme, kým zmes nezhustne.
  5. Potom odstavíme a necháme čiastočne vychladnúť.
  6. Do omáčky postupne vmiešame žĺtky, šunku, čedar, korenie a soľ.
  7. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do syrovej omáčky.
  8. Zapekaciu formu vymažeme olejom a vysypeme nastrúhaným parmezánom.
  9. Nalejeme syrovou zmes a posypeme zvyšným nastrúhaným čedar.
  10. Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme pri 180 ° C asi 30 minút.

Syrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou

zdroj : www.sobeys.com

Syrový nákyp so špenátom a pšenom

Viete že, syr je:

  • vďaka svojmu zloženiu považovaný za koncentrát zdravia a sily
  • vhodnou potravinou aj pri redukčnom stravovanie, ale musíte si vedieť vybrať správny druh
  • Syry si ceníme najmä pre vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a využiteľného vápnika. Bielkoviny pôsobí ako tlmiče hladu a pri chudnutí zároveň bráni strate svalovej hmoty

INGREDIENCIE:

  • 1 hrnček pšena
  • 1 hrnček čerstvého špenátu
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • pažítka
  • morská soľ
  • olivový olej
  • 250 g syra (eidam, gouda, mozzarella, …)

POSTUP:

  1. Pripravíme si pšeno.
  2. Prepláchneme je horúcou vodou, potom dáme do kastrólika, zalejeme vodou.
  3. Varíme asi 15 minút, kým sa z nich nevyvarí všetka voda.
  4. Medzitým si rozšľaháme vajcia, pridáme do nich tymián, trochu soli a vetvičiek najemno nasekanej pažítky.
  5. Po uvarení necháme pšeno na pár minút vychladnúť a zatiaľ si pripravíme špenát.
  6. Špenátové listy na hrubo nasekáme.
  7. Pšeno zmiešame v mise so špenátom a dochutíme soľou.
  8. Vzniknutú zmes dáme do olejom vymastenej zapekacej misy a zalejeme rozšľahanými vajíčkami s bylinkami.
  9. PECM na 190 ° C počas 20 minút.
  10. Po dvadsiatich minútach pridáme na vrch nákypu nastrúhaný syr a zapekáme ďalších 5 minút.
  11. Nákyp chutí naozaj výborne s paradajkami alebo paradajkovým šalátom.

Syrový nákyp bez žemlí so špenátom a pšeno

zdroj : naturallyella.com

Syrový nákyp s rožky

Syrový nákyp z rožkov, syru a vajec ochutený muškátovým kvetom bude skvelou a celkom hutnú večerou.

INGREDIENCIE:

  • 3 vajcia
  • 4 rožky, starší
  • 100 g tvrdého syra
  • 300 ml mlieka
  • pažítka
  • soľ
  • 50 g masla
  • štipka muškátového kvetu

POSTUP:

  1. Rožky nakrájame na kocky
  2. pridáme 2/3 strúhaného syra, jemne sekanou pažítku, nakrájanú údeninu a premiešame.
  3. Zmes dáme do tukom vymastenej zapekacej misky a zalejeme osoleným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia.
  4. Poukladáme kúsky tuku, posypeme zvyškom syra a vo vyhriatej rúre zapečieme.
  5. Ako príloha sa hodia zeleninový šalát, šalát z červenej repy alebo nakladaná uhorka.

Syrový nákyp s rožky

zdroj : www.theworktop.com

Jemný syrový nákyp so šunkou

Bude skvelý a chutný vďaka roztlačeným žĺtkom a ušlehanému snehu z bielkov.

INGREDIENCIE:

  • 150 g syr typu ementálu, nakrájaného na kusy
  • 4 kusy vajec
  • 60 g hladká múka
  • 300 g mlieko
  • 80 g maslo
  • 1 štipka muškátového orieška, nastrúhaného
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 štipka čierneho korenia, mleté
  • 150 g plátkové šunky, na kocky
  • 1 smotana na šľahanie, min. 30% tuku

POSTUP:

  1. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Vložte syr do nádoby na mixovanie a strúhame pár sekúnd.
  3. Preložíme do nádoby a odložíme nabok.
  4. Do nádoby na mixovanie vložíme žĺtky, múku, mlieko, maslo, muškátový oriešok, soľ a korenie a mixujeme 3 minúty.
  5. Pridáme syr a smotanu a mixujeme ďalších 10 sekúnd.
  6. Do zmesi zamiešame šunku a ušľahaný sneh z bielkov.
  7. Zmes preložíme do 6 maslom vymastených a múkou vysypaných nákypových misiek.
  8. Vložte ich do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 30-35 minút.
  9. Ihneď podávame.

Jemný syrový nákyp so šunkou

zdroj : allfreecopycatrecipes.com

Okrem týchto základných surovín možno syrový nákyp doplniť napríklad:

  • mäsom
  • zeleninou
  • dusenými hubami
  • zemiakmi
  • cestovinami
  • čerstvými bylinkami

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.