Syr ako hlavný chod je veľmi chutné a výživné jedlo a neznámejšieho úpravou je asi vyprážaný.
Ale nemusíme ho vždy smažiť Je to síce najrýchlejší spôsob, ako ho dať hotový rýchlo na tanier, ale ak máme chvíľu času naviac, tak z neho môžeme pripraviť syrový nákyp.
S pridaním ďalších surovín získame ďaleko pestrejšie jedlo.
Inšpirujte sa našimi receptami na syrový nákyp!
Syrový nákyp s jemnou bešamelovou omáčkou
Ste milovníci syra? Skúste si pripraviť chutný syrový nákyp, jeho príprava nie je vôbec náročná ako na čas tak i na suroviny.
INGREDIENCIE:
- 1 cibuľa
- 80 g masla
- 80 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 4 vajcia
- 50 g šunky na kocky
- 100 g čedaru
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1 lyžica oleja
- 50 g parmezánu
POSTUP:
- Cibuľu nasekáme na jemno a necháme zosklovatieť na rozohriatom masle.
- Zaprášime ju hladkou múkou a orestujeme.
- Za stáleho miešania postupne prilejeme mlieko a privedieme k varu.
- Varíme, kým zmes nezhustne.
- Potom odstavíme a necháme čiastočne vychladnúť.
- Do omáčky postupne vmiešame žĺtky, šunku, čedar, korenie a soľ.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do syrovej omáčky.
- Zapekaciu formu vymažeme olejom a vysypeme nastrúhaným parmezánom.
- Nalejeme syrovou zmes a posypeme zvyšným nastrúhaným čedar.
- Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme pri 180 ° C asi 30 minút.
zdroj : www.sobeys.com
Objavte podobné tipy
Syrový nákyp so špenátom a pšenom
Viete že, syr je: em>
- vďaka svojmu zloženiu považovaný za koncentrát zdravia a sily strong>
- vhodnou potravinou aj pri redukčnom stravovanie, ale musíte si vedieť vybrať správny druh
- Syry strong> si ceníme najmä pre vysoký obsah plnohodnotných bielkovín strong> a využiteľného vápnika. Bielkoviny pôsobí ako tlmiče hladu a pri chudnutí zároveň bráni strate svalovej hmoty
INGREDIENCIE:
- 1 hrnček pšena
- 1 hrnček čerstvého špenátu
- 3 vajcia
- 1/2 lyžičky tymiánu
- pažítka
- morská soľ
- olivový olej
- 250 g syra (eidam, gouda, mozzarella, …)
POSTUP:
- Pripravíme si pšeno.
- Prepláchneme je horúcou vodou, potom dáme do kastrólika, zalejeme vodou.
- Varíme asi 15 minút, kým sa z nich nevyvarí všetka voda.
- Medzitým si rozšľaháme vajcia, pridáme do nich tymián, trochu soli a vetvičiek najemno nasekanej pažítky.
- Po uvarení necháme pšeno na pár minút vychladnúť a zatiaľ si pripravíme špenát.
- Špenátové listy na hrubo nasekáme.
- Pšeno zmiešame v mise so špenátom a dochutíme soľou.
- Vzniknutú zmes dáme do olejom vymastenej zapekacej misy a zalejeme rozšľahanými vajíčkami s bylinkami.
- PECM na 190 ° C počas 20 minút.
- Po dvadsiatich minútach pridáme na vrch nákypu nastrúhaný syr a zapekáme ďalších 5 minút.
- Nákyp chutí naozaj výborne s paradajkami alebo paradajkovým šalátom.
zdroj : naturallyella.com
Syrový nákyp s rožky
Syrový nákyp z rožkov, syru a vajec ochutený muškátovým kvetom bude skvelou a celkom hutnú večerou.
INGREDIENCIE:
- 3 vajcia
- 4 rožky, starší
- 100 g tvrdého syra
- 300 ml mlieka
- pažítka
- soľ
- 50 g masla
- štipka muškátového kvetu
POSTUP:
- Rožky nakrájame na kocky
- pridáme 2/3 strúhaného syra, jemne sekanou pažítku, nakrájanú údeninu a premiešame.
- Zmes dáme do tukom vymastenej zapekacej misky a zalejeme osoleným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia.
- Poukladáme kúsky tuku, posypeme zvyškom syra a vo vyhriatej rúre zapečieme.
- Ako príloha sa hodia zeleninový šalát, šalát z červenej repy alebo nakladaná uhorka.
zdroj : www.theworktop.com
Jemný syrový nákyp so šunkou
Bude skvelý a chutný vďaka roztlačeným žĺtkom a ušlehanému snehu z bielkov.
INGREDIENCIE:
- 150 g syr typu ementálu, nakrájaného na kusy
- 4 kusy vajec
- 60 g hladká múka
- 300 g mlieko
- 80 g maslo
- 1 štipka muškátového orieška, nastrúhaného
- 1 čajová lyžička soli
- 1 štipka čierneho korenia, mleté
- 150 g plátkové šunky, na kocky
- 1 smotana na šľahanie, min. 30% tuku
POSTUP:
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Vložte syr do nádoby na mixovanie a strúhame pár sekúnd.
- Preložíme do nádoby a odložíme nabok.
- Do nádoby na mixovanie vložíme žĺtky, múku, mlieko, maslo, muškátový oriešok, soľ a korenie a mixujeme 3 minúty.
- Pridáme syr a smotanu a mixujeme ďalších 10 sekúnd.
- Do zmesi zamiešame šunku a ušľahaný sneh z bielkov.
- Zmes preložíme do 6 maslom vymastených a múkou vysypaných nákypových misiek.
- Vložte ich do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 30-35 minút.
- Ihneď podávame.
zdroj : allfreecopycatrecipes.com
Okrem týchto základných surovín možno syrový nákyp doplniť napríklad:
- mäsom
- zeleninou
- dusenými hubami
- zemiakmi
- cestovinami
- čerstvými bylinkami