Zápach dôkladne odležaných syrečkov vás desí? S našimi receptami na syrečkové nátierky nemusia – sú totiž prekvapivo jemné.
Syrečky patria medzi potraviny s jasným názorom: buď ich milujete, alebo neznášate!
Prvá skupina má však výhodu, pretože syrečky pre svoj vysoký podiel bielkovín a málo tuku zaberajú ideálne miesto v racionálnej výžive. Každý športovec by tak mal zvážiť zaradenie tejto výživnej dobroty do svojho jedálnička.
Syrečková nátierka s majonézou
Tento variant je ideálny pre milovníkov krémovejších nátierok – ak chcete hmotu tuhšiu, vymeňte majonézu za maslo!
Ingrediencie
- 200 g syra syrečkového typu – Olomoucké syrečky, Romadur, Limburger atď.
- 200 g tvarohového syra typu žervé
- 1-2 lyžice majonézy
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
Postup
- Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme, kým nevznikne jemná nátierka.
- V uzavretej nádobe skladujeme v chladničke. Vydržať by mala niekoľko dní – ale uisťujeme vás, že tak dlho si ju šetriť nebudete!

Syrečková nátierka s horčicou
Vyskúšajte aj tento jednoduchý recept na syrečkovú nátierku zo surovín, ktoré určite nájdete v chladničke.
Ingrediencie
- 200 g syra syrečkového typu
- 200 g ľubovoľného mäkkého syra
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 lyžice horčice – plnotučné či kremžské, alebo po jednej lyžici od oboch
- korenie a soľ podľa chuti
- bylinky na ozdobu (petržlen, pažítka)
Postup
- Syrečky, syr a maslo dôkladne roztlačíme vidličkou, prípadne uhnete v robote.
- Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a ostatné ingrediencie a dôkladne premiešame.
- Rovnú mažeme na pečivo!

Limburská syrová nátierka
Tento recept je variáciou na tradičnú nemeckú pivnú nátierku Obatzda, kde syrečky nahradili syr hermelínového typu.
Ingrediencie
- 200 g syra Limburger (možno použiť aj Romadur)
- 200 g taveného syra (Maratónec, Veselá krava a podobné)
- 40 g masla
- 2 a pol lyžičky sladkej papriky (najlepšie maďarskej)
- 2 lyžičky mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 80 ml pivného špeciálu (napríklad tmavé alebo pšeničné pivo)
- 40 g cibule
- malý zväzok pažítky
Postup
- Syry a maslo vyberieme z chladničky, nakrájame na malé kúsky a necháme odležať pri izbovej teplote.
- Potom ich preložíme do misky a pridáme papriku, rascu, korenie, soľ, pivo (začneme dvoma lyžicami) as pomocou vidličky dôkladne prepojíme a prehniteme.
- Zvyšné pivo postupne pridávame, kým nedosiahneme konzistenciu podľa svojich predstáv.
- Misku zakryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke tri hodiny tuhnúť.
- Misku z chladničky vytiahneme tesne pred podávaním. Nakrájame cibuľu na jemno av site ju prepláchneme pod vodou a osušíme utierkou.
- Pažítku nasekáme najemno, 2 čajové lyžičky vmiešame spolu s cibuľou do hotovej nátierky, zvyšok použijeme na posypanie.

Nízkotučná varená nátierka
Táto lahodná syrečková nátierka pripomína tavený syr a je tak skvelá napríklad na desiatu so sebou.
Ingrediencie
- 200 g syra Harzer alebo podobného
- 150 ml mlieka
- 350 g nízkotučného tvarohu
- ½ lyžičky soli
- mleté chilli
- korenie
- sušený cesnak Cesnakový prášok
- rasca
- rozmarín
- muškátový oriešok
Postup
- Syr nakrájame na čo najmenšie kúsky a za stáleho miešania necháme na strednom plameni rozpustiť v mlieku.
- Pridáme soľ a ostatné korenie
- Keď sa syr úplne rozpustí, pridáme do hrnca nízkotučný tvaroh a premiešame.
- Krátko prehrejeme a hotovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby. Hmota je za tepla ešte celkom tekutá, ale po vychladnutí zhustne a stane sa veľmi krémovou.
- Syrovú nátierku uchovávajte v chladničke a podávajte s čerstvým pečivom.

Objavte podobné tipy
Syrečkový tataráčik
Ingrediencie
- 200 g syrečkov
- 1 šálka kyslej smotany
- 1 šálka crème fraîche
- 2 stonky jarnej cibuľky
- 1 zväzok pažítky
- 1 lyžička horčica
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- mletá paprika
- soľ a korenie
Postup
- Syr nakrájame na malé kocky, jarnú cibuľku a pažítku na tenké krúžky.
- Zmiešame ho s kyslou smotanou, crème fraîche a horčicou,
- Pridáme strúčik prelisovaného cesnaku.
- Dochutíme citrónovou šťavou, paprikou, soľou a korením, dôkladne premiešame a necháme pár hodín odležať v chladničke.
- Pred podávaním znovu okoreníme podľa chuti.

Čo spôsobuje zápach u syrov typu syrečiek?
Romadur, syrečky alebo Limburger – charakteristický odér týchto mliečnych produktov spôsobuje baktérie Brevibacterium linens, ktorá na povrchu týchto syrov vytvára mazovú vrstvu, ktorá je zdrojom typického štipľavého zápachu.
Pokiaľ by sme teda z týchto syrov odrezali kôrku, zápachu ho zbavíme!
To by bola ale pekelná škoda, pretože práve aróma prepožičiava tvarôžkom nezameniteľné kúzlo.
Pre čo najlepší zážitok z konzumácie tvarôžkových produktov ich neodporúčame jesť ihneď po kúpe, ale pekne odležané. Ak však nechceme, aby sme ich cítili všade po byte, uskladníme ich v dobre uzavretom pohári.
Tvarôžky sú skvelé aj na nakladanie! Skúste náš recept na Nakladané olomoucké tvarôžky či iné syry .
A aká že je najlepšia nátierka zo syrečkov?
Bez okolkov prezradíme, že základ všetkých receptov je rovnaký: k syru tvarôžkového typu pridáme na zjemnenie iný mliečny produkt – krémový syr, tavený syr, tvaroh, žervé, lučinu, maslo, majonézu, dokonca aj mascarpone! Niekto si vystačí len s pridaním trochy mlieka, aby dosiahol požadovanú konzistenciu.
Náš tip: niekedy vás na najlepšiu kombináciu privedie to, čo práve máte v chladničke, preto nie je nutné sa pevne držať receptov a každý má možnosť si nájsť tú svoju najobľúbenejšiu variáciu.
Ďalej nesmie chýbať najemno nakrájaná cibuľka (prípadne sušená) az korenia sa výborne hodí rasca, či už mletá, alebo celá na ozdobu. Ďalším ingredienciám sa medze nekladú – hodí sa mletá aj čerstvá paprika rôznych druhov, sladká aj pikantná, ďalej uhorky, reďkovky, pažítka či iné čerstvé bylinky.
Jedine nátierka z Olomouckých syrečkov? Nie nutne!
Olomoucké syrečky, alias tvarôžky z Loštíc, ako vám lepšie upresní Wikipédia , majú v Čechách dlhú tradíciu a sme na ne právom hrdí.
Na výrobu typicky zapáchajúcich syrov však výhradný patent nemáme, a tak ich alternatívy nájdeme aj v iných kuchyniach, a to predovšetkým u našich nemecky hovoriacich susedov či v krajinách s tradične syrárskym zameraním, ako napríklad v Belgicku, kde zároveň mocne holdujú pivu. Pivo a syrečky tvoria idylické kombo, a pokiaľ ide o nátierky, máme pre vás aj jednu, ktorá v sebe pivo rovno obsahuje!
Najznámejšou zahraničnou alternatívou k našim olomouckým tvarôžkom je nemecký Limburger. V slovenských obchodoch tiež hojne narazíme na produkty Harzer Käse alebo pôvodom belgický Romadur.
Pri syrečkách platí, že skôr než značka tú najlepšiu chuť pripraví správne odležanie.
Veríme, že každá nátierka zo syrečkov zožne úspech a pokiaľ tohto typu syra nemáte stále dosť, nechajte sa inšpirovať ďalšími receptami a pripravte si tvargle z Hanej na mnoho spôsobov !
Prajeme dobrú chuť a za všetkých okolností riadne dotiahnuté viečko pohára so syrečky!