Čo by ste mali vedieť o syre mozzarella? Kompletné informácie na jednom mieste

Zaujímajú vás, z čoho sa vyrába syr mozzarella?

Chcete si zistiť výživové hodnoty a možnosti, ako ju využiť v kuchyni?

Potom ste tu správne!

Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o tomto syre, ako sa vyrába a ďalšie zaujímavosti.

Čo je vlastne mozzarella?

Čerstvá mozzarella je plátkový tvarohový syr, ktorý pochádza z Talianska. Tradične sa vyrába z mlieka vodného byvola (nie severoamerického byvola alebo bizóna, ako sa mnohí mylne domnievajú) a má veľmi jemnú mliečnu chuť.

Čerstvá mozzarella je považovaná za jeden zo zdravších syrov, pre svoj nízky obsah tuku a sodíka. Mozzarella z vodného byvola je výživnejšia ako mozzarella z kravského mlieka, má vyššiu koncentráciu vápnika, bielkovín a železa a má nižší obsah cholesterolu.

Na rozdiel od mnohých druhov syrov nezreje a namiesto toho sa konzumuje ihneď po vyrobení. Mala by sa jesť pri izbovej teplote, aby ste si naplno užili jej jemnú a sviežu chuť. Čerstvá mozzarella sa dá ľahko zohnať v supermarketoch a špecializovaných obchodoch.

Ceny sa mierne líšia od výrobcu k výrobcovi a zdroju mlieka, pričom byvolie mlieko je drahšie ako kravská mozzarella.

Taliansky syr mozzarella.
Zdroj: thespruceeats.com

Porovnanie výživových hodnôt vybraných mozzarell

Z plnotučného mlieka So zníženým obsahom tuku Bez tuku Byvolie
Energia 299 kcal / 1251 kJ 254 kcal / 1063 kJ 141 kcal / 590 kJ 283 kcal / 1183 kJ
Bielkoviny 22,17 g 24,26 g 31,70 g 28 g
Sacharidy 2,40 g 2,77 g 3,50 g 3 g
Tuky 22,14 g 15,92 g 0 g 17 g
Soľ 1,22 g 1,55 g 1,86 g 0,4 g

Vitamíny

Z plnotučného mlieka So zníženým obsahom tuku Bez tuku
Vitamín B1 0,030 mg 0,018 mg 0,020 mg
Vitamín B2 0,283 mg 0,303 mg 0,300 mg
Vitamín B3 0,104 mg 0,105 mg 0,120 mg
Vitamín B5 0,141 mg 0,079 mg
Vitamín B6 0,037 mg 0,070 mg 0,080 mg
Vitamín B12 2,280 µg 0,820 µg 0,920 µg
Vitamín A 179.000 RAE 127.000 RAE 127.000 RAE

Minerály

Z plnotučného mlieka So zníženým obsahom tuku Bez tuku
Vápnik 505 mg 782 mg 961 mg
Železo 0,440 mg 0,220 mg 0,310 mg
Horčík 20 mg 23 mg 33 mg
Fosfor 354 mg 463 mg 656 mg
Draslík 76 mg 84 mg 106 mg
Sodík 486 mg 619 mg 743 mg
Zinok 2,92 mg 2,76 mg 3,920 mg
Meď 0,011 mg 0,025 mg 0,034 mg
Mangán 0,030 mg 0,010 mg
Selén 17 µg 14,400 µg 18,900 µg

Ako sa vyrába mozzarella?

Proces výroby mozzarelly sa nazýva cestovinové filata. Mlieko sa inkubuje so srvátkovým štartérom obsahujúcim termofilné baktérie a potom sa pridá syridlo, aby sa vytvorila syrenina. Syrenina sa zahrieva vo vode alebo srvátke, kým nevytvorí povrazce s elastickou štruktúrou. Syrenina sa pretiahne, uhnite do hladka a potom sa z nich vytvarujú okrúhle guličky, z ktorých vznikne čerstvý syr mozzarella.

Historické okienko: Legenda hovorí, že mozzarella vznikla vlastne omylom, a to tak, že sa jednému nešikovnému neapolskému syrárovi dostala hruda tvarohu do vedra s horúcou vodou.

Výroba talianskeho syra mozzarella.
Zdroj: people.com

Čím nahradiť mozzarellu?

Čerstvá mozzarella je jedinečná a ťažko nahraditeľná. Nahradiť ju môžete iným plátkovým syrom, ale jej chuť už nikdy nebude rovnaká.

Je možné mozzarellu tepelne upravovať?

Pokiaľ poznáte základy talianskej kuchyne, viete, že mozzarella je základom na talianskej pizze. Niet preto pochýb o tepelnej úprave tohto syra. Dá sa zapekať s cestovinami, zemiakmi, na pizzi a iných slaných koláčoch a dokonca aj zahrnúť do polievok.

Je mozzarella zdravá?

Tento taliansky syr je vhodný do zdravého stravovania a najmä pri chudnutí . Samozrejme sa to s mozzarellou nesmie preháňať a musíte myslieť na svoj denný energetický príjem a výdaj. V jednom balení mozzarelly (125 g) sa skrýva 1591 kJ, 26 g bielkovín, 29 g tukov a 3 g sacharidov. Výživoví poradcovia odporúčajú mozzarellu v light verzii, teda bez tuku, prípadne so zníženým obsahom tuku.

Pre zdravú výživu je vhodná aj preto, že obsahuje dosť vody, a teda nižší podiel soli a fosforu. Dodá vám dostatok vápnika – asi 100 g mozzarelly vám pokryje 80% dennú potrebu vápnika.

Druhy mozzarelly

Tvrdá mozzarella – v Česku sa pod označením mozzarella často predáva tehla syra z kravského mlieka so 45 % tuku v sušine.

Mozzarella light – nižší obsah tuku, vyrába sa z menej tučného mlieka a obvykle obsahuje cca 30% tuku v sušine.

Mozzarella di bufala (buvolie mozzarella) – nielen že je vyrobená z byvolieho mlieka, ale tiež je citeľne drahšia as výraznejšou chuťou. Oproti obyčajnej mozzarelle obsahuje viac tuku. Po rozkrojení tejto mozzarelly z nej tečie väčšie množstvo tekutiny.

Pizza mozzarella – názov je iba obchodná. Ide o veľké balenie mozzarelly, ktorá sa predáva v gastronómii v tvare dlhého valca bez nálevu.

Rôzne druhy mozzarelly.
Zdroj: imageprofessionals.com

Použitie mozzarelly v pokrmoch

Tento syr poznáte pravdepodobne na pizzi av pečených talianskych jedál. Mozzarella má využitie v mnohých receptoch. Používa sa v rôznych čerstvých a varených pokrmoch. Môžete ju navrstviť do šalátu caprese alebo do dobrého sendviča či panini .

Môžete si ho vychutnať jednoducho, pokvapkaný olivovým olejom alebo ako príloha k melónu či paradajkám. Čerstvá mozzarella je tiež nádherne krémovou a rozplývavou zložkou náplní a plniek do mäsa a mäsových guličiek , kurčaťa a vegetariánskych jedál.

Šalát caprese s mozzarellou.
Zdroj: eatthismuch.com

Ako na domácej mozzarellu?

Vyrobiť si domácu mozzarellu je ľahké . Potrebujete iba syridlo, kyselinu citrónovú, mlieko a vodu. Syridlo a kyselinu citrónovú nájdete v obchodoch so zdravou výživou alebo online. Za 30 minút môžete mať čerstvú mozzarellu, ktorú si môžete vychutnať a zapôsobiť na svoju rodinu alebo hostí.

Videorecept na domácu mozzarellu zo 4 ingrediencií:

30 Minute Homemade Fresh Mozzarella Cheese

Váš domáci syr mozzarella si môžete vychutnať napríklad v obľúbenom šalátku Caprese alebo na domácej pizze! Dajte nám vedieť, ako máte radi mozzarellu a pochváľte sa nejakým dobrým receptom. 🙂

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)