Pripravte si tie najlepšie a najzaujímavejšie recepty na rolády zo syra!

Recepty na syrové rolády ocenia predovšetkým tí, ktorí nechcú v kuchyni tráviť veľa času.

Tieto pochúťky sú jednoduché a môžu slúžiť ako predjedlo, pohostenie na oslavách alebo ako rýchla desiata.

Pusťte sa do príprav!

Jednoduchá syrová roláda s nivou

V tomto recepte nájdete, okrem nivy, ďalšie dva druhy syra a zaujímavú chuť karí.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý bude chutiť všetkým.

Ingrediencie

  • 230 g taveného syra
  • 1 šálka syra čedar (nastrúhaného)
  • ½ šálky nivy (rozdrobené)
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1–1,5 čajovej lyžičky kari prášku
  • ½ šálky pekanových orechov (nasekaných najemno)
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate (namleté)

Postup

  • V miske rozmixujte smotanový syr do hladka. Pridajte do neho čedar a nivu. Všetko prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 2 hodiny.
  • Medzitým, na malej panvici, rozpustite maslo a vmiešajte doň karí prášok. Restujte 1–2 minúty.
  • Pridajte pekanové orechy a restujte ďalšiu minútu.
  • Primiešajte petržlen, odstráňte z tepla a nechajte mierne vychladnúť.
  • Vychladenú syrovú zmes vyberte z chladničky a rozdeľte na polovicu. Z každej polovice vytvorte dva rovnaké valce.
  • Každý z valcov obaľte v zmesi s pekanovými orechmi a môžete podávať.
  • Servírujte s medom a obľúbenými krekermi či ovocím.

Syrová roláda, obalená orieškami, podávaná s medom, jablkami a krekrami.
zdroj: tasteofhome.com

Orechy môžete mať po ruke celý rok. Inšpirujte sa návodom na zaváranie orechov .

Výborná syrová roláda so šunkou

Chcete si na víkend pripraviť nejakú dobrotu ku káve?

Nemáte chuť na sladké?

Pripravte si túto jednoduchú roládu, ktorú zvládnu aj začiatočníci.

Ingrediencie

  • 1 ks lístkového cesta (zakúpite v potravinách)
  • 230 g šunky
  • 1 šálka syra mozzarella (nastrúhaného)
  • čerstvá petržlen
  • chren

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Listové cesto rozprestrite a celý jeho povrch pokryte plátkami šunky. Okraje (asi 1,5 cm široké) nechajte voľné.
  • Plátky šunky posypte rovnomerne syrom a zrolujte.
  • Stranu, na ktorej je zamotanie rolády ukončené, položte smerom dole na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený, plech.
  • Vložte do rúry a pečte 50 minút, kým nezačne roláda hnednúť.
  • Po upečení nechajte 10 minút odstáť a potom nakrájajte.
  • Podávajte s chrenom a obľúbeným pečivom.

Roláda so šunkou a syrom, zdobená čerstvými bylinkami.
thecomfortofcooking.com

Upečte si vlastné pečivo. Inšpirujte sa recenziami domácich pekární .

Roláda s lučinou a jahodami

Pripravte si tento skvelý recept, ktorý môžete podávať vo všedné dni, ale skvele bude chutiť aj pri slávnostnejších príležitostiach.

Ingrediencie

  • 1 šálka múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 5 vajec
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • ⅓ šálky cmaru
  • 2 čajové lyžičky vanilky
  • 1 šálka + 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 250 g lučiny
  • 6 polievkových lyžíc masla (zmäkčeného)
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 2 šálky jahôd (nakrájaných na plátky)

Postup

  • Rozohrejte rúru na 160 °C.
  • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a odložte nabok.
  • V malej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ. Rovnako odložte bokom.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do peny (potrvá to asi 5 minút).
  • Do snehu z bielkov pridajte kryštálový cukor a šľahajte ďalšie 2 minúty, kým sneh poriadne nestuhne. Odložte bokom.
  • V ďalšej miske rozšľahajte vaječné žĺtky, pridajte do nich cukor a šľahajte ďalej, kým sa všetko neprepojí.
  • Pridajte zmes s múkou, cmarom a 1 lyžičku vanilky. Šľahajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Pridajte sneh z bielkov a jemne premiešajte pomocou lyžice.
  • Takto pripravené cesto rozprestrite na pripravený plech a pečte 15–20 minút, kým cesto nestuhne. Po upečení nechajte chladnúť asi 1 minútu.
  • Po tejto dobe poprášte čistú utierku, z oboch strán, práškovým cukrom a dajte ju na cesto. Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť. Potrvá to asi 1 hodinu.
  • Medzitým v miske rozšľahajte lučinu a maslo tak, aby vznikla ľahká zmes. Šľahajte asi 4 minúty.
  • Pridajte ½ šálky práškového cukru, rum a zvyšnú lyžičku vanilky. Vyšľahajte do hladka.
  • Vychladené cesto rozbaľte, vyberte utierku a rovnomerne ho potrite pripravenou zmesou s lučinou.
  • Po celej ploche rozložte jahodové plátky a znova zrolujte.
  • Zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky na 8 hodín.
  • Po tejto dobe odstráňte fóliu a poprášte zvyšným práškovým cukrom.
  • Teraz môžete syrovú roládu s lučinou nakrájať a podávať.

Ovocná roláda, plnená lučinou a plátkami jahôd, sypaná práškovým cukrom.
zdroj: kraftcanada.ca

Náplne syrových rolád môžu byť rôzne. Vyskúšať môžete napríklad aj recept na neobvyklé pesto .

Najlepšie syrové roládky s chrenom

Pripravte si tento veľmi zaujímavý recept, ktorý bude chutiť všetkým, ktorí majú radi horúce pochúťky.

Ingrediencie

  • 10–12 plátkov bieleho toastového chleba
  • 50 g masla
  • 50 g múky
  • 2 lyžice cibule (najemno nakrájané)
  • 300 ml mlieka
  • 1–2 čajové lyžičky rozmarínu (nasekaného)
  • 1–1,5 čajovej lyžičky chrenu (množstvo je voliteľné)
  • 1 šálka syra na posypanie (druh voliteľný – čedar, gouda a pod.)
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Mlieko nalejte do hrnca a primiešajte do neho rozmarín. Pomaly priveďte do varu.
  • Zatiaľ rozpustite v inom hrnci maslo, pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
  • K cibuli pridajte múku a, za stáleho miešania, varte 5 minút.
  • Postupne prilievajte mlieko s rozmarínom z prvého hrnca a stále miešajte. Varte ďalších 5 minút, kým nevznikne hustá omáčka.
  • Pridajte nastrúhaný syr s chrenom a miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  • Okoreňte soľou a korením, zakryte a nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo sa všetko varí, rozohrejte rúru na 220 °C.
  • Z hrianky odrežte kôrky a každý kus natrite hrubou vrstvou vychladenej syrovej zmesi a posypte trochou nastrúhaného syra. Pevne stočte, zaistite špáradlom a vložte na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Tento postup opakujte so všetkými kusmi toastového chleba a každú rolku potrite rozpusteným maslom a posypte nakrájaným rozmarínom.
  • Vložte do rúry a pečte 8–10 minút, kým rolky nezezlátnu a na koncoch nie sú chrumkavé.
  • Podávajte nakrájané alebo vcelku, a to ihneď po upečení.

Roládky z toastového chleba, zdobené rozmarínom.
zdroj: westgold.co.nz

Z toastového chleba si môžete pripraviť aj iné pokrmy. Vyskúšajte naše ďalšie recepty z toastov .

Lososová roláda so syrom a nátierkovým maslom

Potrebujete pripraviť nápadité predjedlo, ktoré vám nezaberie veľa času a vy sa tak budete môcť venovať hosťom?

Vyskúšajte túto skvelú roládu a nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 450 g špenátu
  • 3 vajcia
  • 75 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • štipka mletého korenia
  • 200 g nátierkového masla
  • 100 g taveného syra
  • 2 polievkové lyžice citrónovej kôry (z chemicky neošetreného citróna)
  • 3 polievkové lyžice pažítky (nasekané najemno)
  • 300 g údeného lososa
  • 200 g toastového chleba

Postup

  • Zo špenátu vytlačte prebytočnú vodu.
  • Bielky oddeľte od žĺtkov a žĺtky zmiešajte so špenátom, mliekom, soľou a čiernym korením.
  • Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho opatrne do zmesi so špenátom.
  • Takto pripravenú zmes rozložte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, kým povrch mierne nezhnedne.
  • Pečte na 160 °C po dobu cca 15 minút. Potom plech vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo sa špenátová zmes pečie, zmiešajte v miske nátierkové maslo, tavený syr, citrónovú kôru a soľ. Mixujte, kým nezískate ľahkú krémovú zmes.
  • Do zmesi vmiešajte pažítku a celú misu vložte do chladničky.
  • Špenátový základ položte na potravinovú fóliu tak, aby papier na pečenie smeroval nahor. Opatrne ho stiahnite a špenátový základ potrite pripravenou zmesou z chladničky.
  • Na zmes položte lososa tak, aby sa jednotlivé kúsky ryby prekrývali.
  • Teraz začnite opatrne rolovať a hotovú roládu, zabalenú do potravinovej fólie, vložte na 1 hodinu do chladničky.
  • Po tejto dobe studenú syrovú roládu s nátierkovým maslom vyberte a ihneď nakrájajte na asi 1,5 cm kúsky.
  • Podávajte ozdobené pažítkou s opečeným toastovým chlebom.

Roláda zo špenátu, plnená mozzarellou a údeným lososom.
zdroj: arlafoods.co.uk

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z lososa .

Nepečená kuracia roláda so syrom a pestom

Neradi pečiete? Pri tomto recepte nebudete musieť.

Túto roládu totiž stačí iba krátko posmažiť. Pusťte sa do toho!

Ingrediencie

  • 4 ks kuracích pŕs
  • 3 šálky čerstvej bazalky
  • 2 polievkové lyžice parmezánu (nastrúhaného)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekaného nadrobno)
  • 2 polievkové lyžice píniových orieškov (opečených)
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 12 tenkých plátkov mozzarelly

Postup

  • Kuracie prsia rozklepte, aby mäso zmäklo a malo na výšku cca 0,5 cm.
  • V miske rozmixujte bazalku, parmezán, cesnak a píniové oriešky. Potom prilejte olivový cesnak a znovu pomixujte. Dochuťte soľou a korením a premiešajte.
  • Pestom pomažte všetky štyri kúsky mäsa a na každý kus položte tri plátky syra mozzarelly.
  • Každé kuracie prsník zrolujte a zaistite špáradlom. Posoľte a okoreňte.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie rolky do nej vložte. Každú roládku opečte zo všetkých strán tak, aby mäso nebolo surové a bolo mierne zlatisté.
  • Akonáhle sú roládky usmažené, vyberte ich z panvice a nechajte 5 minút odpočívať.
  • Následne odstráňte špáradlá a nepečenú syrovú roládu z kuracieho mäsa nakrájajte na malé kúsky.
  • Podávajte s chutným šalátom, zemiakmi alebo inou obľúbenou prílohou.

Kuracia roláda so syrom a bazalkou, podávaná s čerstvým šalátom s paradajkami.
zdroj: justataste.com

Ku kuraciemu mäsu sa skvele hodia paradajky. Pripravte si recept na šalát z paradajok .

Recept na syrovú roládu z mozzarelly

Tento pokrm je skvelý ako rýchla dobrota na pivo. K chuti vám príde napríklad pri oslave Silvestra!

Ingrediencie

  • 2 balenia mozzarelly
  • 50 g syra s chilli (nastrúhaného, druh voliteľný)
  • 2 červené papriky
  • čerstvá bazalka
  • 2 polievkové lyžice sušených paradajok (nasekaných)
  • 1 ks cukety (nakrájané na plátky, ugrilované)
  • 1 kus listového šalátu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie, a na jeho celú plochu položte plátky mozzarelly.
  • Plech vložte do rúry a pečte 15 minút, kým sa mozzarella nezleje vo veľký plát.
  • Potom plech vyberte a celý základ z mozzarelly posypte postrúhaným syrom s chilli a bazalkou.
  • Pridajte aj plátky grilovanej cukety, šalátu a sušené paradajky.
  • Teraz môžete začať rolovať. Akonáhle je roláda hotová, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočívať.
  • Akonáhle syrová roláda s mozzarellou vychladne, fóliu odstráňte a pokrm nakrájajte na, asi 1,5 cm, kusy.
  • Ihneď podávajte.

Roláda z mozzarelly, plnená bylinkami a sušenými paradajkami.
zdroj: acelineentertainment.com

Inšpirujte sa a pripravte si aj ďalšie chutné recepty so sušenými paradajkami .

Prečo jesť syr?

Recepty na syrové rolády sú nielen chutné, ale môžu byť aj zdravé.

Skutočne! Syr má niekoľko zdravotných výhod. Zoznámte sa s nimi.

  • Znižuje riziko srdcových chorôb: Niektorí vedci si myslia, že by syr mohol vysvetliť takzvaný francúzsky paradox. Ide o to, že Francúzi majú nízku mieru srdcových chorôb, a to napriek spotrebe syra a iným potravinám, bohatým na nasýtené tuky, ako je maslo alebo napríklad kačica.
  • Znižuje riziko vzniku cukrovky: Americký časopis American Journal of Clinical Nutrition zverejnil odbornú správu, že cca 28 g syra denne môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2 až o 8 %. Syr navyše obsahuje vápnik, ktorý zvyšuje sekréciu inzulínu a môže znížiť inzulínovú rezistenciu, čím môže znížiť riziko vzniku choroby.
  • Spomaľuje starnutie: Podľa štúdie z roku 2016, ktorú zverejnila organizácia European Journal of Clinical Nutrition, ľudia, ktorí jedli cca 50 g syra denne, znížili pravdepodobnosť úmrtia až o 38 % ako tomu bolo u ľudí, ktorí sa syru vyhýbali. Vedci si toto vysvetľujú prítomnosťou vápnikov, ktorý znižuje krvný tlak a obmedzuje vstrebávanie tukov v čreve.
  • Zlepšuje hladinu cholesterolu: Štúdia z roku 2015, zverejnená organizáciou International Life Sciences Institute, porovnávala hladinu cholesterolu v krvi u ľudí, ktorí jedli predpísanú stravu so syrom au ľudí, ktorí jedli maslo. Hoci obe diéty mali približne rovnaké množstvo nasýtených tukov a kalórií, jedáci syrov ukončili svoje pokusy s nižším cholesterolom ako ich náprotivky, konzumujúce maslo. Svoju úlohu môže hrať nielen prítomnosť vápnika, ale aj vitamín K2, ktorý sa v syre nachádza.
  • Posilňuje ľudské telo: Štúdia z roku 2014, ktorú zverejnila organizácia Clinical Interventions in Aging, uviedla, že mliečne bielkoviny, kazeín a srvátka, ktoré sú v syre obsiahnuté, by mohli byť zdrojom energie, a teda celkového zlepšenia telesnej sily u dospelých nad 60 rokov .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.