Prekonaná zima na nás vyžaduje zvýšený prísun vitamínov, predovšetkým vitamínu C a minerálnych látok.
Najzdravšie je dodávať tieto vitamíny priamo z čerstvej zeleniny a preto zabudneme na akokoľvek dobre propagované tablety a poohliadneme sa po tom, čo sa nám ponúka.
Niektorú zeleninu môžeme pojedať samostatne, ale väčšina zeleniny, predovšetkým potom listovej, sa hodí na šaláty.
Hlávkový šalát Mimosa
Je ideálny pre váš stôl v jarnom alebo letnom období, kedy je dostatok kvalitného čerstvého šalátu.
INGREDIENCIE
- 1 hlávkový šalát
- 4 lyžice strúhanky
- 2 vajcia
- 1/2 menšieho citróna
- 6 lyžíc jemného rastlinného oleja, ideálne lisovaného za studena
- soľ
POSTUP
- Zo šalátu odoberieme vonkajšie listy, srdiečka šetrne prepláchneme a necháme stonkou nahor dôkladne odkvapkať.
- Strúhanku nasucho opečieme v nepriľnavé panvici dozlatista.
- Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme, ošúpeme a nakrájame na centimetrové kocky.
- Potom ich obalíme v teplej opražené strúhanke.
- V miske vymiešame metličkou citrónovú šťavu, soľ a olej, až vznikne hustá zálievka.
- Srdiečka šalátu rozkrojíme na niekoľko kúskov alebo rozoberieme na lístky a ešte trochu natrháme.
- Premiešame so zálievkou a rozdelíme na dva taniere.
- Šalát na tanieroch posypeme pripravenými vajíčkami.
- Ihneď podávame, pretože chrumkavá strúhanka státím vlhne a šalát vädne vplyvom zálievky.

Redkvičkový šalát s petržlenom
Jednoduchý, řízný a svěží. Ideální k jarnímu obědu.
INGREDIENCIE
- 2 zväzky reďkoviek
- 1/2 zväzku petržlenovej vňate
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
- Reďkovky dôkladne umyjeme a zbavte korienkov a lístkov.
- Nakrájame ich na plátky a dáme do misky.
- Petržlenovú vňať nasekáme najemno a pridáme k reďkvičkám.
- Ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
- Podávame ako prílohu k grilovanému alebo dusenému mäsu.

Objavte podobné tipy
Paradajkový šalát s parmezánom
Jednoduchý šalát s čerstvými bylinkami doplnený o skvelý syr parmezán.
INGREDIENCIE
- 6 paradajok, pekne zrelých, nakrájaných na kúsky
- 1 červena cibuľa, nakrájaná na jemné plátky
- 2 lyžice nasekaného koriandru
- 1 lyžička jemne sekaného kôpru
- soľ a korenie podľa chuti
- 40 g strúhaného parmezánu
POSTUP
- Paradajky a cibuľu premiešajte, zasypte koriandrom, kôprom.
- A tesne pred podávaním osoľte a zastříkneme olivovým olejom.
- Posypte parmezánom.
- Podávajte k sendvičov s bravčovým mäsom.

Špargľový šalát s jahodami a syrom
Prinášame recept na pestrý salátek so špargľou, jahodami a pikantné redukciou.
INGREDIENCIE
- 500 g zelenej špargle
- 1 balenie poľnej
- 250 g čerstvých jahôd
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžičky balzamikový redukcia
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 150 g syru typu Feta
- píniové oriešky na posypanie
POSTUP
- Ak je zelený špargľa čerstvý, nemusíme ho šúpať, stačí mu odkrojiť asi 2 cm konca, ktoré môžu byť drevnaté.
- Špargľa vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 3 minúty.
- Potom špargľu vhodíme do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostane krásne zelený a chrumkavý.
- V mise si pripravíme zálievku – vyšľaháme spolu olivový olej, balzamikový redukciu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Jahody očistíme a nakrájame na pol, píniové oriešky si na suchej panvici na miernom ohni opražíme dozlatista a dáme bokom.
- Do misy so zálievkou dáme valeriánku a starostlivo premiešame.
- Ochutený šalát rozdelíme na taniere.
- Na neho dáme na 5 cm kúsky nakrájaný schladený špargľa, pripravené jahody a navrch rozdrobíme na kúsky syr.
- Nakoniec všetko posypte píniami a môžete zakápnout pár kvapkami olivového oleja a balzamikový redukcie.
TIP : Do salátu můžete použít i jiné druhy sýrů nebo i více druhů. Kromě fety se do salátu hodí i sýry s modrou plísní, dvouplísňové sýry, sýry typu camembert, čerstvé kozí sýry nebo třeba mozzarella.

Kalerábový šalát so šunkou
Z kaleráb sa dá tiež vytvoriť chutný a rýchly šalát, ktorý si môžeme deň vopred pripraviť napríklad ako desiatu alebo doplnok k večeru.
INGREDIENCIE
- 1 kaleráb
- 1 jarná cibuľka
- 100 g kvalitnej šunky
- pažítka
- 1 syr cottage
- 1 lyžica majonézy
- soľ a korenie
POSTUP
- Kaleráby nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Šunku nakrájame na rezance, jarnú cibuľku a pažítku posekáme.
- Všetko spojíme syrom cottage a lyžicou majonézy.
- Osolíme, okoreníme a necháme chvíľku odležať v chladničke.
- Podávame s pečivom.

Správne a chutne upravená zálievka na šalát je jeho veľmi dôležitým doplnkom.
Zálievky dochucujeme podľa toho, akú chceme mať výslednú chuť, najčastejšie pripravujeme zálievky jemné, pikantné, alebo bylinkové .