Sviečkovú na smotane i bez: recepty na 3 rôzne varianty

Sviečková omáčka je zjednodušené pomenovanie, v kuchárskych knihách ju takmer vždy nájdeme pod názvom sviečková pečienka so smotanovou omáčkou.

Riadne a so starostlivosťou pripravená bývala táto omáčka výhradne nedeľným obedom alebo jedným z chodov pri rôznych slávnostných príležitostiach vrátane svadobných hostín.

Mierne zjednodušená sa potom podávala aj ako bežné jedlo a obľúbeným domácim jedlom zostala doteraz.

Hoci sú recepty na sviečkovú dobre známe, pripravili sme pre vás 3 recepty, z ktorých vás možno niektoré prekvapí.

Hovädzia sviečková na smotane

Najvyhľadávanejšie česká klasika.

INGREDIENCIE

mäso a omáčka

  • 750 g mäsa hovädzej sviečkovej
  • 150 g slaniny
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 150 g koreňovej petržlenu
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 citrón
  • 1 l vody, vývaru alebo vína na zaliatie
  • 80 g plnotučnej horčice
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • olej
  • 50 g masla
  • 200 ml smotany na šľahanie

na podávanie

  • 100 ml vyšľahanej šľahačky
  • 100 g brusníc
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Očistený kus mäsa prešpikujeme.
  2. Z polovičné dávky slaniny nakrájame klinky a namočíme ich do soli, mäso na niekoľkých miestach tenkým nožom prerežeme po vlákne a slaninu vtlačíme dovnútra.
  3. Zviažeme motúzom do úhľadného valčeka a na oleji ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
  4. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, pridáme na rozpálený olej po mäse a vypečie.
  5. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a orestujeme do zlatohneda.
  6. Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
  7. Zalejeme vodou (prípadne hovädzím vývarom alebo bielym vínom), pridáme horčicu, osolíme, priklopíme a vložíme do rúry.
  8. Pečieme, až je mäso mäkké, asi 1-1,5 hodiny.
  9. Potom mäso vyberieme z omáčky a prepasírujeme cez husté sito alebo vyberieme korenie a zmes rozmixujeme.
  10. Podľa gusta dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme maslo a smotanu.
  11. Z mäsa odstránime povrázok a naporcujeme ho.
  12. Na tanier servírujeme plátok mäsa s knedľou, podlejeme omáčkou, ozdobíme kopčekom šľahačky, brusnicami a plátkom citróna.

Tip: Sviečkovú na smotane môžeme podávať ako s klasickým žemľovou knedľou, ale aj karlovarskou knedľou.

Hovädzia sviečková na smotane mattawamum.com/

Sviečková omáčka bez smotany

Pre milovníkov odľahčené kuchyne.

INGREDIENCIE:

  • Mäso (hovädzie, ale môže byť akékoľvek)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 50 g slaniny
  • 200 g petržlenu
  • 200 g zeleru
  • 300 g mrkvy
  • 50 g masla
  • 10 guličiek nového korenia
  • 8 guľôčok čierneho korenia
  • 5 bobkových listov
  • 3 klinčeky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • soľ
  • cukor
  • citrón

POSTUP

  1. Očistený kus mäsa prešpikujeme.
  2. Mäso opečieme na oleji zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
  3. Na rozpálený olej po mäse vložíme nakrájanú cibuľu na kocky a restujeme.
  4. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a restujeme ďalej do zlatohneda.
  5. Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
  6. Zalejeme vodou a dusíme mäso do mäkka asi 2 hodiny.
  7. Potom mäso vyberieme a nakrájame ho na kúsky.
  8. Omáčku prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka
  9. Pridáme biely jogurt a prevaríme.
  10. Zahusťovať netreba, zelenina zahustí omáčku sama.
  11. Dochutíme soľou, cukrom a citrónom.
  12. Omáčku podávame s knedľou alebo cestovinami.

Falošná sviečková na smotane bez smotany doma.nova.cz

Rýchla sviečková z halali

Keď sa ponáhľate, nesmiete čas variť a napriek tomu si chcete pochutnať, pripravte si túto verziu sviečkovej.

INGREDIENCIE:

  • 600 g hovädzie zadné mäso
  • 1 pohár zeleniny halali (sterilizovaná zelenina na sviečkovú)
  • 250 ml smotana
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • cukor
  • citrónová šťava

POSTUP:

  1. Hovädzie mäso nakrájame na stredne veľké kúsky.
  2. Sprudka opečieme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a necháme podusiť do mäkka asi 45 minút.
  3. Keď je mäso skoro mäkké, pridáme Halal a ešte chvíľu dusíme.
  4. Mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme.
  5. Do smotany pridáme múku a rozmiešame.
  6. Prilejeme do rozmixovanej omáčky a miešame až do zhustnutia.
  7. Omáčku prevaríme, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a vložíme späť mäso.
  8. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.

Rýchla sviečková z halali janasfood.blogspot.cz

Okrem hovädzieho mäsa sa ako sviečková pripravuje aj zverina, predovšetkým srnčej a diviačie mäso alebo zajac. Z bravčového mäsa je najvhodnejší pliecko.

Pomerne chutí je aj sviečková z hydinového mäsa, ktorým môže byť predovšetkým sliepky, prípadne kurča.

Ku sviečkovej neodmysliteľne patrí žemľové knedle. Ak si chcete pripraviť domáci, určite navštívte náš recept na domácu žemľové knedle.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.