6 neodolateľných receptov na sviečkovú omáčku. Jednoduché recepty nielen pre profesionálov

Pravú sviečkovú zvládne určite každý, ak dá príprave tohto jedla aspoň trochu trpezlivosti a lásky.

Keď sa povie sviečková, každému sa určite vybaví druh hovädzieho mäsa. Nutne však nemusíte v ingredienciách hovädzie mäso použiť.

Tu si predstavíme jednoduché recepty na sviečkovú, pričom vyskúšame rôzne varianty, napríklad s bravčovým mäsom, králičím, kuracím, ale aj tradičnú hovädziu sviečkovú na smotane.

Jednoduchá sviečková na smotane

Tento recept obsahuje hovädziu sviečkovú. Je to teda tradičná babičkina sviečková ako má byť. Mäso sa nakladá cez noc do chladničky, preto si vyhraďte jeden deň na jej prípravu dopredu. Podarí sa vám určite na prvý pokus a všetkým sa budú zbiehať sliny.

Ingrediencie

  • 750g hovädzie sviečkové alebo hovädzieho chrbta
  • 50g slaniny nakrájanej na malé kúsky
  • soľ, mleté korenie
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1/2 buľvy zeleru
  • 1ks petržlenu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 5 guličiek celého korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • štipka tymiánu
  • 150g rozpusteného masla
  • šťava z 1 citróna
  • 3 lyžice horčice
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie (v prípade potreby mlieko na riedenie)
  • cukor
  • citrón nakrájaný na plátky
  • brusnicová omáčka

Postup

  • Mäso očistite a zbavte blan. Potom posypete soľou a korením.
  • Očistite cibuľu a nakrájajte ju najemno, očistite všetku zeleninu a nastrúhajte ju.
  • Nastrúhanú zeleninu do hrnca, navrch položte mäso, slaninu, pridajte korenie, pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte rozpusteným maslom.
  • Zakryte pokrievkou a nechajte cez noc v chladničke.
  • Nasledujúci deň mäso podlejte trochou vody a duste v rúre na 180 ° C, pričom kastról majte zakrytý pokrievkou.
  • Keď je mäso viditeľne udusené a mäkké, vyberte z rúry a nechajte aspoň 20 minút odležať.
  • Je dobré si pamätať počet guličiek korenia, preto ho z omáčky vyberte a omáčku pomaly priveďte do varu.
  • Pridajte horčicu, dve lyžice múky a varte asi 30 minút.
  • Prilejte smotanu a jemne povarte a občas premiešajte. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou mlieka.
  • Nakoniec rozmixujte tyčovým mixérom dochuťte soľou, pridajte trochu citrónovej šťavy alebo trochu cukru.
  • Mäso rozdeľte na porcie, teda nakrájajte na plátky a vložte späť do omáčky.
  • Podávajte s žemľovou knedľou, plátkom citróna a brusnicovou omáčkou.
jednoduchá sviečková na smotane
Zdroj: recepty.blesk.cz

Poctivá sviečková na smotane s bravčovým mäsom

Ako už bolo spomenuté v úvode, sviečková nemusí nutne obsahovať len hovädzie mäso. V tejto variante si ju vyskúšame s bravčovým mäsom.

Ingrediencie

  • 500g bravčového mäsa
  • 50g slaniny nakrájanej na kocky
  • 230 ml zeleninového vývaru (alebo kocka bujónu)
  • soľ
  • korenie
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 veľká mrkva
  • 1 stredný koreň zeleru
  • 1 stredný koreň petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 100g rozpusteného masla
  • 5 guličiek celého korenia
  • 4 guličky nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • šťava z 1 citróna
  • 235ml smotany na šľahanie a mlieko na zriedenie
  • hladká múka na zahustenie
  • V prípade potreby cukor

Postup

  • Mäso napichnite nožom a do vytvorených dierok napichnite kocky slaniny. Osoľte a okoreňte.
  • Do väčšieho hrnca nakrájajte cibuľu, nastrúhajte koreňovú zeleninu, pridajte korenie, citrónovú šťavu, ocot a navrch mäso.
  • Zalejte všetko rozpusteným maslom a nechajte cez noc v chladničke.
  • Ďalší deň zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a poduste v rúre na 160 ° C, kým mäso nebude mäkké – aspoň 2 hodiny.
  • Mäso vyberte bokom. Z hrnca vyberte všetko korenie a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
  • Prilejte smotanu a povarte. Podľa chuti pridajte soľ, citrón, ocot alebo cukor.
  • Pokiaľ omáčka nie je dostatočne hustá, môžete ju zahustiť trochou múky.
  • Mäso nakrájajte na plátky, vložte späť do omáčky a nechajte prehriať.
  • Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.
omáčka sviečková s bravčovým mäsom
Zdroj: varenistomom.sk

Sviečková omáčka z králika

Máte chuť na sviečkovú, ale radi by ste odľahčenejšiu formu? Potom si túto omáčku pripravte práve z králika.

Ingrediencie

  • 1kg králika
  • 100g slaniny/údeného
  • 2ks väčšia cibuľa
  • 2ks väčšie mrkvy
  • 1/2 buľvy zeleru
  • 1ks stredný petržlen
  • 4 guličky nového korenia
  • 5 guličiek celého korenia
  • 3 bobkové listy
  • 3 lyžice horčice
  • 2 lyžice cukru
  • 100g masla
  • 250ml smotany na šľahanie
  • Soľ
  • 230ml zeleninového vývaru (bujón)
  • Múka na zahustenie
  • Brusnice

Postup

  • Zeleninu očistite, nastrúhajte. Slaninu nakrájajte na kocky.
  • Králika (vypitvaného) rozporcujte, odstráňte tuk a blany a umyte ho. Potom porcie prešpikujte slaninou a osoľte.
  • Mäso dajte do pekáča, pričom ho celé obložte nastrúhanou zeleninou, pridajte korenie, cukor a zalejte vývarom.
  • Pekáč prikrytý pokrievkou dajte na noc do chladničky.
  • Ďalší deň mäso polejte rozpusteným maslom, prikryte pokrievkou a dajte piecť na cca 60 minút pri 220 °C.
  • V prípade potreby prilejte trochu vody.
  • Po hodine by mäso malo byť zmäknuté. Vyberte ho spoločne so všetkým korením a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
  • Rozmixovanú omáčku dajte na platňu a priveďte do varu. Prilejte smotanu, pridajte horčicu, zahustite múkou a ešte chvíľu povarte.
  • Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu, cukor, soľ a nakoniec do omáčky vložte králika a prehrejte.
  • Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.
sviečková omáčka s králikom
Zdroj: veseloboruvky.cz

Premýšľate o multifunkčnom hrnci? Aj v takom hrnci pripravíte svoju obľúbenú sviečkovú. Prečítajte si našu recenziu na 5 multifunkčných hrncov.

Falošná sviečková na smotane

V tomto recepte sa zameriame na sviečkovú omáčku bez mäsa. Pokiaľ chcete úplný vegetariánsky variant, namiesto hovädzieho vývaru pridajte zeleninový.

Ingrediencie

  • 1ks väčšia cibuľa
  • 100g rozpusteného masla
  • 1/2 buľvy zeleru (1 menšia)
  • 2ks mrkvy
  • Hladká múka na zahustenie
  • Citrónová šťava a soľ na dochutenie
  • 1ks petržlenu
  • 4 guličky celého korenia
  • 2ks bobkového listu
  • 3 guličky nového korenia
  • 0,5l hovädzieho vývaru z kocky (alebo zeleninový)
  • 200 ml smotany
  • Cukor
  • Brusnicová omáčka

Postup

  • Cibuľu nakrájajte najemno, zeleninu očistite a nastrúhajte nahrubo.
  • V hrnci rozpustite maslo, cibuľu, zeleninu a chvíľku poduste.
  • Zalejte vývarom, pridajte korenie a priveďte do varu.
  • Za občasného miešania varte cca 30-40 minút.
  • Potom vyberte všetko korenie, zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom, prilejte smotanu a ešte krátko povarte.
  • Dochuťte soľou, citrónom alebo cukrom.
  • Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.
falošná sviečková na smotane
Zdroj: erecepty.eu

Rýchla sviečková s kuracím mäsom

Pripravte si sviečkovú s kuracím mäsom. Nielenže je odľahčenejšou formou, je tiež rýchlejšia na prípravu.

Ingrediencie

  • 3-4 kuracie prsia
  • 2ks mrkvy
  • 1/2 buľvy zeleru
  • 1ks väčšia cibuľa
  • 1ks petržlenu
  • 500ml kuracieho vývaru (bujón)
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek celého korenia
  • 3 bobkové listy
  • 70g masla
  • 1 téglik 12% smotany
  • 1ks citróna
  • Hladká múka na zahustenie
  • Brusnice

Postup

  • Cibuľu nakrájajte najemno. Zeleninu očistite a nakrájajte na hrubej vzorke.
  • Na troche masla speňte cibuľu, potom pridajte nastrúhanú zeleninu a nechajte zľahnúť.
  • Potom pridajte maslo, bobkový list a kuracie prsia vcelku, ktoré nechajte zbelieť z oboch strán.
  • Ďalej zalejte vývarom, aby všetko bolo ponorené, pridajte guličkové korenie, prikryte pokrievkou a nechajte asi hodinu dusiť.
  • Medzitým v smotane rozmiešajte múku (asi 3 lyžice).
  • Po hodine dusenia vyberte mäso a všetko korenie vrátane bobkového listu.
  • Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom, potom prilejte smotanu s múkou a chvíľku povarte.
  • Dochuťte citrónom, cukrom alebo napríklad horčicou podľa chuti.
  • Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.
Sviečková na smotane s kuracím mäsom
Zdroj: thewanderingwanderluster.com

Babičkina sviečková na smotane

Uvarte si tradičnú sviečkovú ako od babičky. Vráťte sa do detských rokov a zaspomínajte na tento báječný nedeľný obed.

Ingrediencie

  • 1kg hovädzie sviečkové
  • 80g slaniny nakrájanej na dlhé prúžky
  • 1 hrnček hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička soli
  • 1 polievková lyžica octu
  • 2 strúčiky cesnaku, drvené
  • 1 veľká mrkva
  • 1ks menšieho zeleru
  • 1 stredný koreň petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 100g rozpusteného masla
  • 10 guličiek celého korenia
  • 8 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 téglik smotany

Postup

  • Začnite deň vopred kvôli naloženiu mäsa.
  • Mäso očistite, prepichajte na dierky, do ktorých napcháte slaninové prúžky a osoľte.
  • Cibuľu nakrájajte, koreňovú zeleninu očistite a nastrúhajte na hrubej vzorke.
  • Do hrnca alebo pekáča vložte mäso, obaľte ho nastrúhanou zeleninou, pridajte korenie, cesnak, citrónovú šťavu, ocot a dajte cez noc do chladničky.
  • Druhý deň rozpustite maslo, ktoré do hrnca nalejete. Zalejte vývarom a dajte dusiť do rúry na 180 ° C aspoň na dve hodiny.
  • Vždy po pol hodine mäso v hrnci obráťte.
  • Po vybratí z rúry mäso vyberte spoločne so všetkým korením.
  • Zeleninu rozmixujte, prilejte smotanu a priveďte do varu.
  • Omáčku môžete ešte dochutiť cukrom, citrónom, horčicou alebo čímkoľvek, čo máte radi.
  • Podávajte s nakrájaným mäsom, knedľou a brusnicami.
sviečková omáčka s hovädzím mäsom
Zdroj: czechspecials.cz

TIP: Zostalo vám hovädzie mäso a neviete čo s ním? Inšpirujte sa a uvarte si výborný hovädzí vývar , ktorý si môžete zamraziť do zásoby.

Prečo sa omáčka nazýva sviečková?

Jednou z možností, prečo sa jej tak hovorí je práve tvar mäsa do špičky. Možné je tiež to, že časť mäsa alebo hovädzia sviečka sa nachádza v miestach hovädzieho dobytka, kde sa vyskytuje veľa loja, čo je surovina, z ktorej sa sviečky kedysi dávno vyrábali.

Skôr pravdivejšou teóriou názvu je skutočnosť, že v stredoveku bola jedna z cechových povinností mäsiarskeho majstra a síce pripraviť raz za rok večeru pre tovariša. Večera sa tak konala, keď sa tovariši vrátili do učenia po letných prázdninách a bola pri sviečkach. Podávala sa pravidelne hovädzia pečienka, teda pečienka pri sviečkach, tiež sviečková pečienka.

Ku sviečkovej neodmysliteľne patria žemľové knedle. Ak si chcete pripraviť domáci, určite navštívte náš recept na domáce žemľové knedle .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.