Sviečkovú na smotane i bez: recepty na 3 rôzne varianty

Sviečková omáčka je zjednodušené pomenovanie, v kuchárskych knihách ju takmer vždy nájdeme pod názvom sviečková pečienka so smotanovou omáčkou.

Riadne a so starostlivosťou pripravená bývala táto omáčka výhradne nedeľným obedom alebo jedným z chodov pri rôznych slávnostných príležitostiach vrátane svadobných hostín.

Mierne zjednodušená sa potom podávala aj ako bežné jedlo a obľúbeným domácim jedlom zostala doteraz.

Hoci sú recepty na sviečkovú dobre známe, pripravili sme pre vás 3 recepty, z ktorých vás možno niektoré prekvapí.

Hovädzia sviečková na smotane

Najvyhľadávanejšie česká klasika.

INGREDIENCIE

mäso a omáčka

  • 750 g mäsa hovädzej sviečkovej
  • 150 g slaniny
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 150 g koreňovej petržlenu
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 4 listy bobkového listu
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 citrón
  • 1 l vody, vývaru alebo vína na zaliatie
  • 80 g plnotučnej horčice
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • olej
  • 50 g masla
  • 200 ml smotany na šľahanie

na podávanie

  • 100 ml vyšľahanej šľahačky
  • 100 g brusníc
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Očistený kus mäsa prešpikujeme.
  2. Z polovičné dávky slaniny nakrájame klinky a namočíme ich do soli, mäso na niekoľkých miestach tenkým nožom prerežeme po vlákne a slaninu vtlačíme dovnútra.
  3. Zviažeme motúzom do úhľadného valčeka a na oleji ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
  4. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, pridáme na rozpálený olej po mäse a vypečie.
  5. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a orestujeme do zlatohneda.
  6. Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
  7. Zalejeme vodou (prípadne hovädzím vývarom alebo bielym vínom), pridáme horčicu, osolíme, priklopíme a vložíme do rúry.
  8. Pečieme, až je mäso mäkké, asi 1-1,5 hodiny.
  9. Potom mäso vyberieme z omáčky a prepasírujeme cez husté sito alebo vyberieme korenie a zmes rozmixujeme.
  10. Podľa gusta dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme maslo a smotanu.
  11. Z mäsa odstránime povrázok a naporcujeme ho.
  12. Na tanier servírujeme plátok mäsa s knedľou, podlejeme omáčkou, ozdobíme kopčekom šľahačky, brusnicami a plátkom citróna.

Tip: Sviečkovú na smotane môžeme podávať ako s klasickým žemľovou knedľou, ale aj karlovarskou knedľou.

Hovädzia sviečková na smotane mattawamum.com/

Sviečková omáčka bez smotany

Pre milovníkov odľahčené kuchyne.

INGREDIENCIE:

  • Mäso (hovädzie, ale môže byť akékoľvek)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 50 g slaniny
  • 200 g petržlenu
  • 200 g zeleru
  • 300 g mrkvy
  • 50 g masla
  • 10 guličiek nového korenia
  • 8 guľôčok čierneho korenia
  • 5 bobkových listov
  • 3 klinčeky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • soľ
  • cukor
  • citrón

POSTUP

  1. Očistený kus mäsa prešpikujeme.
  2. Mäso opečieme na oleji zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
  3. Na rozpálený olej po mäse vložíme nakrájanú cibuľu na kocky a restujeme.
  4. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a restujeme ďalej do zlatohneda.
  5. Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
  6. Zalejeme vodou a dusíme mäso do mäkka asi 2 hodiny.
  7. Potom mäso vyberieme a nakrájame ho na kúsky.
  8. Omáčku prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka
  9. Pridáme biely jogurt a prevaríme.
  10. Zahusťovať netreba, zelenina zahustí omáčku sama.
  11. Dochutíme soľou, cukrom a citrónom.
  12. Omáčku podávame s knedľou alebo cestovinami.

Falošná sviečková na smotane bez smotany doma.nova.cz

Rýchla sviečková z halali

Keď sa ponáhľate, nesmiete čas variť a napriek tomu si chcete pochutnať, pripravte si túto verziu sviečkovej.

INGREDIENCIE:

  • 600 g hovädzie zadné mäso
  • 1 pohár zeleniny halali (sterilizovaná zelenina na sviečkovú)
  • 250 ml smotana
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • cukor
  • citrónová šťava

POSTUP:

  1. Hovädzie mäso nakrájame na stredne veľké kúsky.
  2. Sprudka opečieme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a necháme podusiť do mäkka asi 45 minút.
  3. Keď je mäso skoro mäkké, pridáme Halal a ešte chvíľu dusíme.
  4. Mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme.
  5. Do smotany pridáme múku a rozmiešame.
  6. Prilejeme do rozmixovanej omáčky a miešame až do zhustnutia.
  7. Omáčku prevaríme, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a vložíme späť mäso.
  8. Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.

Rýchla sviečková z halali janasfood.blogspot.cz

Okrem hovädzieho mäsa sa ako sviečková pripravuje aj zverina, predovšetkým srnčej a diviačie mäso alebo zajac. Z bravčového mäsa je najvhodnejší pliecko.

Pomerne chutí je aj sviečková z hydinového mäsa, ktorým môže byť predovšetkým sliepky, prípadne kurča.

Ku sviečkovej neodmysliteľne patrí žemľové knedle. Ak si chcete pripraviť domáci, určite navštívte náš recept na domácu žemľové knedle.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte mu 5 hviezdičiek. :)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované informácie sú označené *

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.