Sviečková omáčka je zjednodušené pomenovanie, v kuchárskych knihách ju takmer vždy nájdeme pod názvom sviečková pečienka so smotanovou omáčkou.
Riadne a so starostlivosťou pripravená bývala táto omáčka výhradne nedeľným obedom alebo jedným z chodov pri rôznych slávnostných príležitostiach vrátane svadobných hostín.
Mierne zjednodušená sa potom podávala aj ako bežné jedlo a obľúbeným domácim jedlom zostala doteraz.
Hoci sú recepty na sviečkovú dobre známe, pripravili sme pre vás 3 recepty, z ktorých vás možno niektoré prekvapí.
Hovädzia sviečková na smotane
Najvyhľadávanejšie česká klasika.
INGREDIENCIE
mäso a omáčka
- 750 g mäsa hovädzej sviečkovej
- 150 g slaniny
- 300 g cibule
- 300 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 150 g koreňovej petržlenu
- 10 guličiek celého čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 4 listy bobkového listu
- 80 g krupicového cukru
- 1 citrón
- 1 l vody, vývaru alebo vína na zaliatie
- 80 g plnotučnej horčice
- soľ
- cukor
- ocot
- olej
- 50 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
na podávanie
- 100 ml vyšľahanej šľahačky
- 100 g brusníc
- 1 citrón
POSTUP
- Očistený kus mäsa prešpikujeme.
- Z polovičné dávky slaniny nakrájame klinky a namočíme ich do soli, mäso na niekoľkých miestach tenkým nožom prerežeme po vlákne a slaninu vtlačíme dovnútra.
- Zviažeme motúzom do úhľadného valčeka a na oleji ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
- Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, pridáme na rozpálený olej po mäse a vypečie.
- Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a orestujeme do zlatohneda.
- Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
- Zalejeme vodou (prípadne hovädzím vývarom alebo bielym vínom), pridáme horčicu, osolíme, priklopíme a vložíme do rúry.
- Pečieme, až je mäso mäkké, asi 1-1,5 hodiny.
- Potom mäso vyberieme z omáčky a prepasírujeme cez husté sito alebo vyberieme korenie a zmes rozmixujeme.
- Podľa gusta dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme maslo a smotanu.
- Z mäsa odstránime povrázok a naporcujeme ho.
- Na tanier servírujeme plátok mäsa s knedľou, podlejeme omáčkou, ozdobíme kopčekom šľahačky, brusnicami a plátkom citróna.
Tip: Sviečkovú na smotane môžeme podávať ako s klasickým žemľovou knedľou, ale aj karlovarskou knedľou.

Objavte podobné tipy
Sviečková omáčka bez smotany
Pre milovníkov odľahčené kuchyne.
INGREDIENCIE:
- Mäso (hovädzie, ale môže byť akékoľvek)
- 1 väčšia cibuľa
- 50 g slaniny
- 200 g petržlenu
- 200 g zeleru
- 300 g mrkvy
- 50 g masla
- 10 guličiek nového korenia
- 8 guľôčok čierneho korenia
- 5 bobkových listov
- 3 klinčeky
- 150 g bieleho jogurtu
- soľ
- cukor
- citrón
POSTUP
- Očistený kus mäsa prešpikujeme.
- Mäso opečieme na oleji zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
- Na rozpálený olej po mäse vložíme nakrájanú cibuľu na kocky a restujeme.
- Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a restujeme ďalej do zlatohneda.
- Potom pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať a vhodíme okrájané a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok).
- Zalejeme vodou a dusíme mäso do mäkka asi 2 hodiny.
- Potom mäso vyberieme a nakrájame ho na kúsky.
- Omáčku prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka
- Pridáme biely jogurt a prevaríme.
- Zahusťovať netreba, zelenina zahustí omáčku sama.
- Dochutíme soľou, cukrom a citrónom.
- Omáčku podávame s knedľou alebo cestovinami.

Rýchla sviečková z halali
Keď sa ponáhľate, nesmiete čas variť a napriek tomu si chcete pochutnať, pripravte si túto verziu sviečkovej.
INGREDIENCIE:
- 600 g hovädzie zadné mäso
- 1 pohár zeleniny halali (sterilizovaná zelenina na sviečkovú)
- 250 ml smotana
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
- cukor
- citrónová šťava
POSTUP:
- Hovädzie mäso nakrájame na stredne veľké kúsky.
- Sprudka opečieme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a necháme podusiť do mäkka asi 45 minút.
- Keď je mäso skoro mäkké, pridáme Halal a ešte chvíľu dusíme.
- Mäso vyberieme, omáčku rozmixujeme.
- Do smotany pridáme múku a rozmiešame.
- Prilejeme do rozmixovanej omáčky a miešame až do zhustnutia.
- Omáčku prevaríme, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a vložíme späť mäso.
- Podávame so žemľovou knedľou a brusnicami.

Okrem hovädzieho mäsa sa ako sviečková pripravuje aj zverina, predovšetkým srnčej a diviačie mäso alebo zajac. Z bravčového mäsa je najvhodnejší pliecko.
Pomerne chutí je aj sviečková z hydinového mäsa, ktorým môže byť predovšetkým sliepky, prípadne kurča.
Ku sviečkovej neodmysliteľne patrí žemľové knedle. Ak si chcete pripraviť domáci, určite navštívte náš recept na domácu žemľové knedle.