V rade obchodov sa objavujú cenovo zvýhodnené ponuky mrazených kačíc .
Prečo si preto neurobiť sviatočný obed s dozlatista upečenú kačicou, s bielym alebo červeným hlávkovým alebo kyslou kapustou a kysnutým, či ešte lepšie s zemiakovou knedľou.
S našimi receptami to nie je žiadny problém a kačacie pochúťku vám vynachválí celá rodina.
pečená kačica
Kačicu možno piecť vcelku aj rozporciovanú na kusy. Nezabúdame na pravidelné podlievanie horúcou vodou, prípadne vínom alebo marinádou.
Ak nechceme, aby sa kačici prepadla brušnú časť, tak brušnú dutinu vyplníme kúsky zemiakov alebo malými kyslejšími jabĺčkami.
INGREDIENCIE
- kačica
- rasca
- soľ
POSTUP
- Mäso umyte, osušte a rovnomerne posoľte a pokmínujte z oboch strán, vonku i vo vnútri tela. Vložte do Peace prsiami dole a vložte do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečte hodinu, občas podlejte.
- Po sčervenanie mäsa kačicu vyberte. Zlejte tuk a vráťte späť, tentoraz prsiami nahor. Zvýšte teplotu na 200 ° C a pečte dozlatista.
- Podávajte naporciované na kusy s knedľou.
Objavte podobné tipy
Kačica na pomarančoch
Tradičné úpravu vo Francúzsku môžete skúsiť aj vy doma. Svieža lahodný pokrm.
INGREDIENCIE
- kačica
- 4 pomaranče
- vývar (najlepšie kačacie, môže byť aj kuracie)
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica masla
- soľ
- korenie
POSTUP
- Dva pomaranče olúpte. Šupku nakrájajte na tenké prúžky a krátko povarte, aby stratila horkosť.
- Kačicu osoľte a okoreňte zo všetkých strán. Nezabudnite na brušnú dutinu. Vložte do nej polovicu nakrájaných kúskov pomarančovej kôry, vložte do pekáča, podlejte a pečte 15 minút na 230 ° C. Potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte cca hodinu a pol domäkka. Nechajte odpočívať.
- Medzitým čo sa bude piecť kačica v rúre, pripravte si omáčku. Do kastrólika dajte pokrájané pomaranča zbavené šupky na kolieska, cukor a z posledných dvoch pomarančov vytlačenú šťavu.
- Zredukujte na tretinu. Zalejeme vývarom a zvaríme na polovicu. Dochuťte soľou a korením, ak treba. Vmiešajte maslo.
- Kačicu podávajte s pečenými zemiakmi preliate pomarančovou omáčkou.
plnená kačica
Receptov na plnky je celá rada, stačí si len vybrať. Do kačice sa vždy hodí hutnejšie a kořeněnější plnka.
Plnenú kačicu po naplnení zašijeme alebo zaistíme špáradlami a pečieme ju chrbtom nadol. Počas pečenia podlievame horúcou vodou alebo vývarom.
INGREDIENCIE
- kačica
- soľ
- korenie
- rasca
- 3 rožky
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- muškátový orech
- hrsť žihľavy alebo špenátu
- 120 g údeného mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
POSTUP
- Kačicu najlepšie deň vopred osolíme, naplníme plnkou, zaistíme ihlicami alebo zašijeme a pokmínujeme.
- Plnku si pripravíme tak, že rožky nakrájané na kocky vložíme do misy, hojne pokropíme mliekom, aby nasiakli.
- Osolíme, okoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška, pridáme drvený cesnak, rozšľahané vajce, žihľavy (špenát) a na kocky nakrájané údené mäso. Rukou premiešame.
- Kačicu vložíme do pekáča, hruďou nadol. Podlejeme, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a dve hodiny pozvoľna pečieme pri 160 ° C.
- Potom ju otočíme, podlejeme ak je potrebné a pečieme ďalšie cca hodinu dozlata. Po upečení je dobré nechať mäso min. 10 minút tzv. Spočinúť.
- Podávame tradične s chlpatým knedľou a červenou kapustou.
Roláda z kačice
ingrediencie
- kačica
- plátky slaniny
- plnka – klobása, údenina, vajcia, zelenina, kapusta … podľa chuti
postup
- Kačicu vykostíme podobným spôsobom ako kura, to znamená, že uvoľníme a stiahneme kožu a potom začneme od pŕs uvoľňovať na obe strany mäso od kostí.
- Masový plát mierne naklepeme a upravíme na roládu. Prípadne prerezaná miesta zakryjeme plátkami salámy alebo anglickej slaniny, ktorá dodá lepšiu chuť.
- Plníme údeninou, klobásou, plnkou z húb, z vajec, zo zeleniny alebo z kapusty. Naplnenú roládu zvinieme, oviažeme pevne niťou a upečieme.
- Podávame nakrájané na plátky so zemiakmi alebo ryžou.
Kačica na mede
Med je veľkou pochúťkou, to je všeobecne známe, ale že sa dá použiť aj v kombinácii s mäsom, už vie málokto.
ingrediencie
- kačica
- med
- soľ
- tymián
- rasca
- 4 jablká
- 50 g sušených sliviek
- hydinový vývar
- 150 ml vína
postup
- Umytú a osušenú kačicu osoľte zo všetkých strán. Rozkrojte jablká a 4 polky zmiešajte so slivkami. Zmesou naplňte brušnú dutinu a zaistite ihlicami.
- Kačicu vložte do pekáča, posypeme rascou, podlejeme vývarom a vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte zvoľna 3 hodiny.
- Mäso treba strážiť. Vo chvíli keď mäso začne zlatnúť, pekáč priklopte, veko odkryte na poslednú hodinu, aby sa urobila chrumkavá kôrka. Nezabudnite v tej chvíli tiež pridať zvyšná jablká.
- Po celú dobu kačicu potierajte mäso zmesou medu a vína. Možno potierať aj výpekom.
- Podávajte s žemľovou, chlpatým či zemiakovou knedľou.
Prílohy ku kačici
Klasickou prílohou k pečenej kačici sú knedle. Môžu to byť kysnuté knedle, zemiakové knedle z varených zemiakov alebo chlpaté knedle zo surových zemiakov.
Ďalšia klasickú prílohou je dusené kapusty a to buď kyslú alebo hlávková bielej či červenej. Práve červená kapusta sa ku kačici podáva veľmi často. Kto sa nemôže rozhodnúť, tak môže pripraviť kapusta dve, obed je potom pestrejšia. Prípadný zvyšok kapusta môžeme uložiť do mrazničky a využiť pri niektorom inom obede.
Ak kačicu pripravujeme iným, dá sa povedať modernejším spôsobom, napríklad ako minútku, potom prílohou môže byť aj dusená ryža alebo opekané zemiaky. Namiesto kapusta podávame zeleninový šalát.
Ešte menej tradičnými prílohami sú teplá tortilla a rôzne druhy studených omáčok.