V sezóne čerstvých sliviek sa bez nich nemožno zaobísť.
Je ich mnoho druhov – podľa zvoleného typu cesta.
Tie najpreverenejšie recepty sa dedili od babičiek. O čom že je reč?
Áno, uhádli ste – o slivkových knedle . Päť najlepších receptov sa dozviete práve tu!
Slivkové zemiakové knedle
Zemiakové knedle majú svojich priaznivcov naprieč republikou aj generáciami. Pokiaľ patríte medzi nich a máte radi sladké aj slané varianty, je tento recept práve pre vás. Slivkové knedle zo zemiakového cesta sú jednoducho klasika.
INGREDIENCIA
- 1 kg zemiakov
- soľ
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 120 g hrubej krupice
POSTUP
- Zemiaky uvarte a počkajte, až vychladnú.
- Suché ich olúpte a nastrúhajte na jemno
- Pridajte ostatné ingrediencie, premiešajte a vytvorte cesto
- Vyvaľkajte 3 valčeky, odkrajujte plátky, do nich vložíte švestičky.
- Varte vo vriacej vode, pomaly, asi 20 minút.

Slivkové knedle z krupicovej kaše
Krupicovú kašu deti jednoducho milujú. Aj dospelí pre ňu často majú slabosť a radi si zaspomínajú na bezstarostné detstvo. A čo tak pripraviť z nej sladké knedle?
INGREDIENCIA
- 3/4 l mlieka
- 200 g detskej krupičky
- 1 vajce
- 500 g hrubej múky
- 2 lyžice cukru múčka
- štipka soli
POSTUP
- Uvarte krupicovú kašu a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte kašu so zvyškom ingrediencií, výsledkom by malo byť nelepivé cesto.
- Utvorte valčeky, odkrajujte plátky, do každého zabaľte slivku (ak chceme menšie knedličky dáme len polovicu slivky).
- Varte vo vriacej vode 5 minút
- Na tanieri môžete knedle preliať maslom a posypať škoricou.

Slivkové knedle z tvarohového cesta
Tieto domáce slivkové knedle sú vďaka tvarohu ľahko stráviteľné a plné cenných bielkovín.
INGREDIENCIA
- 1 mäkký tvaroh
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
POSTUP
- Tvaroh, múku, vajcia i soľ vymiešajte na vláčne cesto.
- Z cesta vytvorte 3 až 4 valce.
- Z nich odkrajujte plátky, na každý položte slivku a starostlivo zabaľte
- Varte 8-10 minút.

TIP: Ak vás zaujal práve tento variant sladkých knedlí, pozrite sa na ďalšie recepty na knedle z tvarohového cesta .
Objavte podobné tipy
Kysnuté knedle zo sliviek s makom
Hľadáte recept na tie najlepšie slivkové knedle? Tu je! Kysnuté cesto síce zaberie trochu času, ale výsledok rozhodne stojí za to.
INGREDIENCIA
- 500 g polohrubej múky
- 1 balíček droždia
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžica cukru
- štipka soli
- slivky
- mletý mak
- 250 g masla
- cukor múčka
POSTUP
- Múku preosejte do misy, urobte do nej jamku a do nej rozdrobte droždie, zasypte cukrom a zalejte tromi lyžicami vlažného mlieka
- Nechajte vzísť kvások
- Potom prilejte zvyšok mlieka, pridajte vajcia a soľ a premiešajte na hladké cesto
- Nechajte ho na teplom mieste približne hodinu vykysnúť
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na hrubší plát
- Z neho vykrajujte kolieska
- Do každého zabaľte slivku a vytvorte knedlíček
- Knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu
- V malom hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Hotové knedle posypte makom zmiešaným s cukrom a prelejte maslom

Nechce sa vám cesto na knedle hnevať ručne? Na jeho ľahké vypracovanie poslúži elektrický hnetač. Viac o elektrických šľahačoch a hnetačoch v našej recenzii .
Slivkováky zo spareného cesta
Jednoduchší variant páleného cesta. Pripravte si ľahké a rýchle, nekysnuté slivkové knedle.
INGRADIENCIA
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica masla
- štipka soli
- slivky
POSTUP
- V hrnci ohrejte mlieko a nechajte v ňom rozpustiť lyžicu masla
- Múku zmiešajte so soľou a zalejte horúcim mliekom
- Premiešajte a zakryte pokrievkou, nechajte desať minút spariť
- Potom vypracujte na hladké cesto
- Vytvorte valčeky az tých odkrajujte plátky
- Do každého plátku zabaľte slivku a krúživými pohybmi v ruke vytvorte knedlíček
- Knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ sami nevyplávajú na hladinu

Tip y na servírovanie
- Knedle posypte strúhaným tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a prelejte rozpusteným maslom
- Ďalším tradičným variantom je makovo-cukrový posyp
- Skvelou obmenou môže byť opražená strúhanka s cukrom a plátkami mandlí
- Ak hľadáte niečo naozaj luxusné pripravte si sladkú omáčku – ohrejte smotanu, pridajte do nej cukor podľa chuti a vanilku
- Na tanieri môžete knedle ozdobiť vetvkou mäty, lístkami medovky alebo rebríčka
- Úplnú dokonalosť dosiahnete jedlými kvetmi.
Ste na sladké a zároveň knedlový typ? V tom prípade vám odporúčame naše ďalšie recepty na ovocné knedle .