Aké je najlepšie a najchutnejšie občerstvenie na všetkých oslavách?
Tieto recepty na syrovú roláda z plátkového syra a nielen z neho!
Odporúčame robiť 2 až 3 dávky, pretože sa na stole veľmi dlho neohrejú.
Syrová roláda z plátkového syra
Klasický recept na roládu zo syra, ktorá sa skvele hodí, ako občerstvenie na každú párty.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla
- 50 g múky (pšeničná múka)
- 250 ml mlieka
- 200 g plátkového syra
- 4 žĺtky
- Soľ
- korenie
- Muškátový oriešok (strúhaný)
- 4 bielky
- 2 červené papriky
- 2 zväzky pažítky
- 300 g smotanového syra
- kajenské korenie
Postup
- Na cesto si v hrnci rozpustíme maslo.
- Pridáme múku a restujeme dozlatista. Zalejeme mliekom a krátko povaríme.
- Potom v zmesi rozpustíme 200 g plátkového syra.
- Do zmesi mlieka a syra vmiešame žĺtok, zmes dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame.
- Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C 15 minút.
- Plát cesta necháme mierne vychladnúť.
- Papriky nakrájame na malé kocky. Pažítku nakrájame na malé valčeky.
- Smotanový syr zmiešame s paprikou a pažítkou a dochutíme soľou, korením a kajenským korením.
- Syrové cesto priečne rozpolíme a každé potrieme zmesou syra a papriky.
- Zrolujte s papierom na pečenie do dvoch malých rolád. Rolády posypeme syrom a necháme krátko gratinovať pod grilom.
Milujete syry? Potom by vám nemal utiecť tieto perfektné recepty zo syrov , ktoré si zamilujete!

Syrová roláda s plátkovým syrom a so slaninou
Roláda z plátkového syra môže mať viac podôb. Skúste tento recept na roládu so syrom, plné mäsa a slaniny!
Čo budeme potrebovať
- 2 kusy hovädzie roštené
- 2 lyžice horčice
- 200 g rukoly
- kolík slaniny
- Gouda
- 300 g plátkového syra
- 300 g zelenej špargle
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup
- Na jednu roládu potrebujete podľa veľkosti 3-4 plátky Goudy a 5-6 plátkov slaniny.
- Vnútro hovädzej rolády najprv dochuťte soľou a korením, potom potrie horčicou.
- Potom položte syrom a rukolou a nakoniec zrolujte.
- Nakoniec pevne zabalíme prúžky slaniny.
- Roláda tak neskôr pri opekaní dobre drží a nepotrebuje špajle.
- Teraz roládu opečieme na panvici zo všetkých strán a vložíme do zapekacej misy.
- Na rolády položíme ešte plátkový syr a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 45 minút.
- Tesne pred podávaním umyjeme zelenú špargľu av prípade potreby ošúpeme.
- Potom ich jednoducho vložte do panvice s trochou olivového oleja a na strednom stupni restujte asi 5-10 minút.

Roláda z troch druhov syra
Neuveríte, aká syrová roláda môže byť chutná, keď sa dajú do kopy parmezán, s kozím syrom a ricottou. Pochutnajte si!
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mlieka
- 75 g masla
- 100 g hladkej múky
- 7 vajec (oddelených)
- 125 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
- štipka kajenského korenia
- 125 g mäkkého kozieho syra bez kôry (rozdrobený)
- 120 g crème fraîche alebo kyslej smotany
- 250g ricotty
- 40 g jemných pikantných papričiek (nahrubo nasekaných)
- 40 g sušených paradajok (nakrájaných nahrubo)
- 30 g čiernych olív bez kôstky (nasekaných)
- hrsť nasekaných lístkov bazalky plus malé lístky na ozdobu
- 75 g čerstvého bazalkového pesta
- 1 lyžica panenského olivového oleja
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie a jemne potrieme maslom.
- V malej panvici priveďte mlieko do varu a odstavte bokom.
- V stredne veľkej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania minútu restujeme na strednú teplotu.
- Postupne vmiešame ohriate mlieko a miešajte 2 minúty, kým nebude hladké a husté.
- Zložte panvicu z platne, ochlaďte na minútu.
- Vmiešajte žĺtky, 50 g parmezánu, kajenské korenie a trochu korenia.
- Bielky dajte do veľkej čistej misy a šľahajte, kým nevytvoria mäkké špičky.
- Vmiešajte do omáčky.
- Zmes rozotrieme do pripravenej formy a povrch posypeme ďalšími 25 g parmezánu.
- Pečte 15 minút, kým sa nenafúkne a nezozlátne.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odležať a potom úplne vychladnúť.
- Medzitým zmiešajte kozí syr s crème fraîche alebo kyslou smotanou do hladka, potom vmiešajte ricottu, zvyšných 25 g parmezánu a trochu korenia.
- Po vychladnutí opatrne lyžicou naneste zmes kozieho syra na povrch rolády do vzdialenosti 2,5 cm od každého dlhého okraja a posypte nakrájanými pikantnými paprikami, paradajkami, čiernymi olivami a bazalkou.
- Roládu zmotajte, zabaľte do papiera, a potom potravinársku fóliu.
- Dajte na plech a nechajte aspoň 4 hodiny chladiť.
- Na podávanie roládu rozbaľte a nakrájajte na 12 plátkov hrubých asi 3-4 cm.
- Položte ich na plech vyložený nepriľnavým papierom a nechajte vyhriať na izbovú teplotu.
- Posypte extra 25 g parmezánu a zohrejte v rúre nastavenej na 180 ° C, po dobu 5-6 minút, ale strážte ich, aby sa náplň neroztiekla a nevytiekla.
- Medzitým zmiešajte pesto s extra panenským olivovým olejom.
- Plátky rolády preložte na nahriate taniere a podávajte s pestom na boku, ozdobené malými lístkami bazalky.
Ako prílohu k tomuto recepty na syrovú roládu môžete zvoliť aj pečivo. A čo môže byť lepšie ako chlieb z domácej pekárne? Tú najlepšiu pekáreň si môžete vybrať z našej recenzie na našom webe ! V obchode už si žiaden nekúpite!

Objavte podobné tipy
Roláda zo syra a cukety
Namiesto plátkového syra, plátky cukety, ale aj tak je táto roláda so syrom jedným z najlepších receptov vôbec! Náplň môžete ľubovoľne obmieňať, namiesto parmezánu použiť fetu alebo namiesto olív sušené paradajky.
Čo budeme potrebovať
- 250 g odtučneného syra ricotta
- 30 g strúhaného parmezánu
- 100 g plátkového syra
- 2 lyžice mletej čerstvej bazalky
- 1 lyžica kapary
- 1 lyžica nasekaných gréckych olív
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 4 stredné cukety
Čo budeme potrebovať
- V malej miske zmiešajte prvých 9 ingrediencií.
- Nakrájajte cuketu pozdĺžne na hrubšie plátky.
- Na vymastenom grilovacej panvici opekajte zakrytú cuketu na strednú teplotu.
- Grilujte do mäkka, 2–3 minúty z každej strany.
- Plátkový syr prekrojte na pol.
- Na koniec každého plátku cukety položte po celej dĺžke kusy plátkového syra a potom naň rozotrite 1 polievkovú lyžicu zmesi ricotty.
- Každý zrolujte a zaistite špáradlom.
Viete, že sa cuketa hodí aj do sladkých pokrmov? Vyskúšajte ju v týchto najlepších múčnikoch z cukety a uvidíte , o aké dobroty ste až doteraz prichádzali!

Závitky z grilovaného plátkového syra
O toľko jednoduchšie a chutnejšie ako tradičné recepty na syrovú roládu z plátkového syra! Tri ingrediencie sú všetko, čo potrebujete!
Čo budeme potrebovať
- 8 plátkov bieleho toastu (okrájané kôrky)
- 8 plátkov syra čedar
- 60 g masla
Postup
- Pomocou valčeka vyvaľkajte toastový chlieb na tenký plátok.
- Na každý krajec chleba položte plátok syra a pevne ho zrolujte.
- Rozpustite 2 lyžice masla vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
- V dávkach pridávajte rolky na panvicu a grilujte, kým nie sú všetky strany zlatisto hnedé a syr sa neroztaví, asi 3-4 minúty, podľa potreby pridajte ďalšie maslo.
- Ihneď podávajte.

Syrové závitky z tortilly
Tortillové wrapy s grilovaným plátkovým syrom ponúkajú chutný variant klasického jedla. Vyskúšajte tieto rolky, ako desiatu alebo kedykoľvek, keď budete potrebovať zahnať chuť na slané.
Čo budeme potrebovať
- 4 tortilly
- 250 g syra čedar
- 100 g plátkového syra
- 15 ml rozpusteného masla
- 60 ml kečupu
Postup
- Na tortilly poukladáme plátkový syr, ktorý posypeme čedarom.
- Tortilly zrolujte.
- Vonkajšok tortill potrieme rozpusteným maslom.
- Opekajte za občasného obracania asi 5 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a tortilly nebudú zo všetkých strán dozlatista opečené.
- Nakoniec ich prekrojíme napoly a podávame s kečupom na namáčanie.

Tipy na náplne do syrovej rolády
- Tvaroh, šunka, bylinková soľ
- Nátierkovým maslom a taveným syrom
- Syr, šunka, majonéza, horčica, vajcia natvrdo
- Čerstvý syr s červenou repou
- Nátierkovým maslom, kapiou, cesnakom, šunka
- Nátierkové maslo s hroznovým vínom
- Smotanový syr s hroznovým vínom
- Pažítkové nátierkové maslo, saláma junior, kapia, cesnak