Štyri netradičné recepty z húb

Už vám tečie hubová vaječina aj z uší, sušených húb máte na roky dopredu a váš košík s hubami stále preteká?

V tom prípade by sme vám mohli pomôcť. V hlavnej úlohe huby.

Inšpirujte sa štyrmi netradičnými recepty z húb.

hubové knedle

INGREDIENCIE:

  • 2 hrnčeky nakrájaných húb
  • 1 lyžica masla
  • 50 g masla do cesta
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 6 ks starších rožkov nakrájaných na kúsky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • sekaná petržlen alebo pažítka

POSTUP:

  1. V kastróle zľahka orestujeme na 1 lyžici masla osolenej huby.
  2. V mise premiešame osolenú múku, vajcia a mlieko na redšiu lepivé cestíčko.
  3. Vmiešame do neho huby, pečivo a nakoniec rozotretý cesnak, bylinky a necháme ho asi 10 minút odpočívať.
  4. Rukami namočenými v studenej vode vytvarujeme guľaté knedle.
  5. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody, vareškou je nadvihneme, aby sa neprichytili ku dnu.
  6. Zmiernime trochu plameň a vo sčasti zakrytom hrnci je varíme asi 15 minút.
  7. Hubové knedle môžete podávať s omáčkou z čerstvých húb, alebo s dusenou zeleninou, so šalátom zo surovej zeleniny.

hubové knedlezdroj : eatsmarter.de

Hubová omeleta

Chutná houbová omeleta skvěle poslouží jako rychlý dietní oběd či večeře. Přímo se nabízí různé kombinace s čerstvými houbami a bylinkami.

INGREDIENCIE:

  • 150 g húb
  • 2 ks vajec
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie
  • čerstvá sekaná petržlen alebo pažítka

POSTUP:

  1. Na panvici s olejom opražíme na plátky nakrájané huby.
  2. Restujeme asi 5 minút do zmäknutia, mierne osolíme a okoreníme.
  3. Vajcia v šálke vidličkou rozšľaháme, podľa potreby osolíme, okoreníme.
  4. Vaječnú zmes vylejeme na panvicu s trochou oleja a 2-3 minúty omeletu smažíme.
  5. Preložíme na tanier, polovicu omelety pokryjeme hubami a prehneme.
  6. Posypeme pažítkou alebo petržlenom.

Hubová omeletazdroj : weightlossresources.co.uk

Hubový šalát z hlivy ustricovej

Máte chuť na šalát z čerstvých surovín? Hliva ustricová v spojení s cesnakom a jarnou cibuľkou je zdraviu veľmi prospešná.

INGREDIENCIE:

  • 250 g hlivy ustricovej
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky rozotreného cesnaku
  • 2 nakrájané jarné cibuľky
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Na panvici s olejom opražíme na kúsky nakrájané huby spolu s cesnakom.
  2. Restujeme asi 5 minút do zmäknutia, mierne osolíme a okoreníme.
  3. Potom pridáme nakrájanú jarnú cibuľku.
  4. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Hubový šalát z hlivy ustricovej zdroj : juliasalbum.com

Hubová nátierka na hrianky

Pokiaľ máte doma čerstvé huby alebo od leta nasušené, skúste si pripraviť vynikajúce pochúťku na hrianky . Rýchla večera je hotová veľmi rýchlo.

INGREDIENCIE:

  • 3 hrste sušených húb
  • 1 ks cibuľa
  • 2 – 3 kocky smotanového syra
  • soľ a korenie
  • drvenú rascu
  • 1 lyžica oleja
  • chlieb

POSTUP:

  1. Huby vopred namočíme asi na hodinu do vody, scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Cibuľu nasekájíme najemno a opražíme ju na oleji.
  3. Pridáme huby, soľ, korenie, rasca, trošku podlejeme vodou a podusíme domäkka.
  4. Plátky chleba opečieme na oleji do chrumkava a uložíme v teple.
  5. Keď sa voda z húb vyvarí a huby zmäknú, rozmiešame je s taveným syrom a za tepla zmes natrieme na hrianky.
  6. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Hubová nátierka na hriankyzdroj : grabandgorecipes.com

Hubárčenie je našim najobľúbenejším národným „športom“, zbierajú dokonca aj tí, ktorí huby nejedia a prebytky môžeme veľmi dobre spracovať ich klasickým zavarením.

Skúsiť môžete napríklad aj rôzne druhy hubové omáčky , na ktorej nájdete návod na našom webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.