Už vám tečie hubová vaječina aj z uší, sušených húb máte na roky dopredu a váš košík s hubami stále preteká?
V tom prípade by sme vám mohli pomôcť. V hlavnej úlohe huby.
Inšpirujte sa štyrmi netradičnými recepty z húb.
hubové knedle
INGREDIENCIE:
- 2 hrnčeky nakrájaných húb
- 1 lyžica masla
- 50 g masla do cesta
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 1 vajce
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 6 ks starších rožkov nakrájaných na kúsky
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ
- sekaná petržlen alebo pažítka
POSTUP:
- V kastróle zľahka orestujeme na 1 lyžici masla osolenej huby.
- V mise premiešame osolenú múku, vajcia a mlieko na redšiu lepivé cestíčko.
- Vmiešame do neho huby, pečivo a nakoniec rozotretý cesnak, bylinky a necháme ho asi 10 minút odpočívať.
- Rukami namočenými v studenej vode vytvarujeme guľaté knedle.
- Knedle vložíme do vriacej osolenej vody, vareškou je nadvihneme, aby sa neprichytili ku dnu.
- Zmiernime trochu plameň a vo sčasti zakrytom hrnci je varíme asi 15 minút.
- Hubové knedle môžete podávať s omáčkou z čerstvých húb, alebo s dusenou zeleninou, so šalátom zo surovej zeleniny.

Hubová omeleta
Chutná houbová omeleta skvěle poslouží jako rychlý dietní oběd či večeře. Přímo se nabízí různé kombinace s čerstvými houbami a bylinkami.
INGREDIENCIE:
- 150 g húb
- 2 ks vajec
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie
- čerstvá sekaná petržlen alebo pažítka
POSTUP:
- Na panvici s olejom opražíme na plátky nakrájané huby.
- Restujeme asi 5 minút do zmäknutia, mierne osolíme a okoreníme.
- Vajcia v šálke vidličkou rozšľaháme, podľa potreby osolíme, okoreníme.
- Vaječnú zmes vylejeme na panvicu s trochou oleja a 2-3 minúty omeletu smažíme.
- Preložíme na tanier, polovicu omelety pokryjeme hubami a prehneme.
- Posypeme pažítkou alebo petržlenom.

Objavte podobné tipy
Hubový šalát z hlivy ustricovej
Máte chuť na šalát z čerstvých surovín? Hliva ustricová v spojení s cesnakom a jarnou cibuľkou je zdraviu veľmi prospešná.
INGREDIENCIE:
- 250 g hlivy ustricovej
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky rozotreného cesnaku
- 2 nakrájané jarné cibuľky
- soľ a korenie
POSTUP:
- Na panvici s olejom opražíme na kúsky nakrájané huby spolu s cesnakom.
- Restujeme asi 5 minút do zmäknutia, mierne osolíme a okoreníme.
- Potom pridáme nakrájanú jarnú cibuľku.
- Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Hubová nátierka na hrianky
Pokiaľ máte doma čerstvé huby alebo od leta nasušené, skúste si pripraviť vynikajúce pochúťku na hrianky . Rýchla večera je hotová veľmi rýchlo.
INGREDIENCIE:
- 3 hrste sušených húb
- 1 ks cibuľa
- 2 – 3 kocky smotanového syra
- soľ a korenie
- drvenú rascu
- 1 lyžica oleja
- chlieb
POSTUP:
- Huby vopred namočíme asi na hodinu do vody, scedíme a necháme odkvapkať.
- Cibuľu nasekájíme najemno a opražíme ju na oleji.
- Pridáme huby, soľ, korenie, rasca, trošku podlejeme vodou a podusíme domäkka.
- Plátky chleba opečieme na oleji do chrumkava a uložíme v teple.
- Keď sa voda z húb vyvarí a huby zmäknú, rozmiešame je s taveným syrom a za tepla zmes natrieme na hrianky.
- Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Hubárčenie je našim najobľúbenejším národným „športom“, zbierajú dokonca aj tí, ktorí huby nejedia a prebytky môžeme veľmi dobre spracovať ich klasickým zavarením.
Skúsiť môžete napríklad aj rôzne druhy hubové omáčky , na ktorej nájdete návod na našom webe.