8 receptov s hlivou ustricovou v hlavnej úlohe. Aký z nich vyskúšate ako prvý?

Hliva ustricovitá je elixírom mladosti, vďaka ktorej sa aj z obyčajného pokrmu stane gurmánsky zážitok.

Má jemnú chuť a príjemnú hubovú arómu.

Vyskúšajte naše luxusné recepty s hlivou ustricovou v 8 rôznych variantoch!

Máme pre vás polievku, šalát aj omáčku.

Prajeme vám dobrú chuť!

Šalát s quionou a hlivou ustricovou

Hlivu milujeme pre jej jemnú chuť a je hviezdou tohto jednoduchého a lahodného šalátu. Vykúšajte túto ľahkú a zdravú večeru či obed!

Ingrediencie

  • 1/2 šálky nevarené quinoy
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/3 šálky vegánskej majonézy
  • 4 šálky čerstvého špenátu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
  • 230 g hlivy ustricovej

Postup

  • Quinú uvarte podľa návodu na obale.
  • Odrežte nožičky hlivy ustricovej a natrhajte ju na stredne veľké kúsky.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Rozpáľte grilovaciu panvicu na strednom plameni a huby grilujte, zľahka ich pritlačte stierkou a otočte, aby sa opekali z každej strany.
  • V malej miske prešľahajte olivový olej, vegánsku majonézu, citrónovú šťavu a cesnak, aby ste vytvorili dresing.
  • Pokiaľ je príliš hustý, zrieďte vodou, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • V miske zmiešajte špenát a uvarenú quinú.
  • Pridajte dresing a premiešajte.
  • Navrch dajte grilovanú hlivu ustricovú a podávajte.
  • Zakončite čerstvo mletým čiernym korením.
Quinoa so špenátom a hlivou na tanieri s vedľa položenou lyžicou a mištičkou soli.
www.elmfoods.com

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty z quinoy alebo ako využiť túto záhadnú potravinu!

Vyprážaná hliva ustricová

Skvelá vegánska alternatíva k vyprážanému kurčaťu! Jedná sa o super chrumkavú pochúťku, ktorá je neuveriteľne jednoduchá na prípravu.

Ingrediencie

  • 150 g hlivy ustricovej
  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky mletej papriky
  • 1 a ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky sušenej cibule
  • 1 lyžička kurkumy
  • ¼ lyžičky kajenského korenia (pridajte viac alebo menej podľa toho, ako pikantné máte radi)
  • 1 lyžička soli
  • trocha korenia
  • olej na vyprážanie

Možnosti dipu:

  • zmiešajte rovnaké množstvo majonézy s bbq omáčkou a štipkou jablčného octu,
  • sriracha

Postup

  • Hlivu ustricovú utrite vlhkou papierovou utierkou, aby ste ju zbavili nečistôt.
  • Do veľkej misy pridajte múku a všetko korenie.
  • Zmiešajte dohromady.
  • Do druhej misy pridajte ⅓ šálky múčnej zmesi so ¾ šálky vody.
  • Šľahajte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu cesta
  • Ponorte každú hlivu do mokrej zmesi cesta a potom do zmesi múky.
  • Každú hlivu obaľte znovu v mokrej zmesi cesta a potom znovu v múčnej zmesi, uistite sa, že sú huby úplne obalené múkou.
  • V hrnci rozpáľte olej na vysokú teplotu a do neho opatrne po dávkach vkladajte huby.
  • Nepreplňujte hrniec, môžete vyprážať niekoľko hliv naraz v závislosti na tom, aký veľký je váš hrniec.
  • Nechajte ich pár minút smažiť zo všetkých strán dozlatista
  • Vyberte a položte na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej, a potom položte na chladiacu mriežku, aby zostali chrumkavé, kým nebude hotový zvyšok.
  • Užite si vyprážanú hlivu s vašou obľúbenou omáčkou!
Obaľované kusy hlivy servírované na tanieri s vedľa položenými mištičkami s dipom
www.cookingwithayeh.com

Špenátové rizoto s hlivou ustricovou

Rizoto plné chuti vhodné na zvláštnu príležitosť! Je jednoduché na prípravu, zdravé a užije si ho celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 230 g hlivy ustricovej
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja (plus navyše na ozdobu)
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • morská soľ podľa chuti
  • 4 lyžice mirinu
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
  • 3/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky (biele a zelené časti)
  • 1 a 1/2 šálky ryže Arborio
  • 2/3 šálky suchého bieleho vína
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej talianskej petržlenovej vňate
  • štipka oregana
  • 1/2 citróna
  • 1/3 šálky strúhaného syra Parmigiano-Reggiano (plus ďalší na servírovanie)
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup

  • Očistite huby a pozdĺžne ich nakrájajte, ak sú veľké, alebo ich jednoducho oddeľte, ak sú malé.
  • Na strednej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a asi 15 sekúnd na ňom opekajte polovicu nakrájaného cesnaku.
  • Pridajte huby a veľkú štipku soli a huby 4 až 5 minút restujte na vysokej teplote.
  • Pridajte mirin a pokračujte v miešaní, zatiaľ čo sa tekutina varí, ešte 4 až 5 minút.
  • Vypnite oheň a nechajte huby na teplej panvici, kým ich nebudete potrebovať.
  • Zeleninový vývar priveďte do varu a udržujte horúci v prikrytom hrnci.
  • Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja vo veľkej nepriľnavej panvici a smažte červenú cibuľu, zvyšný cesnak a jarnú cibuľku na vysokej teplote.
  • Miešajte, kým sa cibuľa nezačne farbiť, asi 6 minút.
  • Pridajte ryžu k cibuľovej zmesi a miešajte ju na strednom plameni po dobu 2 až 3 minút.
  • Prilejte víno a počas varenia stále miešajte.
  • Pridajte špenát, petržlenovú vňať a oregano a 2–3 minúty varte, kým špenát nezvädne.
  • K ryži pridajte polievkovú naberačku horúceho vývaru a za stáleho varu zamiešajte.
  • Keď sa tekutina takmer vsiakne, pridajte ďalšiu naberačku.
  • Takto pokračujte, kým sa väčšina vývaru nespotrebuje a ryža nie je al dente, 20 až 25 minút.
  • Okolo ryžových zrniek, ktoré už nie sú chrumkavé, ale stále pevné, sa vytvorí ľahko krémová omáčka.
  • Krátko predtým, ako je rizoto hotové, huby znova premiešajte na strednom plameni – stačí minútka.
  • Keď ryža dosiahne dokonalú mäkkú a pevnú štruktúru, vytlačte do nej pár kvapiek citrónovej šťavy, vmiešajte poslednú naberačku vývaru a strúhaný parmezán a ochutnajte.
  • V prípade potreby dochuťte ďalšou kvapkou citróna alebo trochou korenia.
  • Rizoto nalejte do plytkých misiek.
  • Každú porciu pokvapkajte trochou olivového oleja a položte lyžicou restovaných húb.
  • Pridajte ďalší parmezán.
  • Servírujte!
Rizoto so špenátom a hlivou servírované na tanieri s lyžicou.
www.kitchentreaty.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!

Falošná držková polievka

Tento recept na držkovú polievku z hlivy ustricovej je vegetariánsky, jednoduchý na prípravu a potrebujete naň iba 4 hlavné ingrediencie!

Ingrediencie

  • 500 g hlivy ustricovej (bez nožičiek), nakrájané na tenké
  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1/3 šálky červeného vínneho octu
  • červené čili vločky na ozdobu

Postup

  • Huby umyte pod studenou vodou, osušte a zbavte nožičiek.
  • Nakrájajte ich na tenké prúžky.
  • V malom hrnci rozpustite maslo.
  • Pridajte huby a varte 10 minút, kým huby nepustia tekutinu.
  • Zmiešajte múku a vodu, prešľahajte, aby ste odstránili hrudky, a pridajte do hrnca.
  • Pridajte soľ a mlieko.
  • Varte ďalších 10 minút.
  • V malej miske alebo pohári zmiešajte cesnak a ocot.
  • Polievku podávajte s 1-2 lyžicami (alebo viacerými) zmesi cesnaku a octu a čili vločkami.
Držková polievka z hlivy servírovaná v miske a naberaná lyžicou.
www.cookinglsl.com

Krémová omáčka z hlivy ustricovej

Táto smotanová hubová omáčka s červeným vínom je úplne vynikajúca a má úžasnú zamatovú textúru. Navyše je neuveriteľne jednoduchá – za pouhých 30 minút máte hotovo! Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu ako je hovädzí steak, bravčové mäso aj kura.

Ingrediencie

  • 500 g hlivy ustricovej
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ šálky suchého červeného vína
  • ¼ šálky smotany na šľahanie
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte hlivu ustricovú.
  • Varte na vysokej teplote asi 4 minúty.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Pridajte ½ šálky vína, priklopte pokrievkou a nechajte huby a víno variť asi 10 minút.
  • Pridajte smotanu, dobre premiešajte a varte na miernom plameni ďalšie 2 minúty.
  • Dochuťte a servírujte!
Smotanová hubová omáčka s červeným vínom na panvici.
www.juliasalbum.com

Hubové ragú s cestovinami

Ragú z hlivy ustricovej je skvelou vegetariánskou alternatívou k tradičnému mäsovému ragú, ktoré navyše skvele chutí. V kombinácii s cestovinami tak hravo vykúzlite úžasný obed či večeru!

Ingrediencie

  • 2 šálky nastrúhanej hlivy ustricovej
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 340 g cestovín pappardelle
  • 1 šálka paradajkovej omáčky
  • 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 1/2 lyžice balzamikového octu
  • 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
  • syr burrata na ozdobenie (voliteľne)
  • chilli, korenie a soľ podľa chuti

Postup

  • Začnite tým, že podusíte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Ďalej pridajte korenie a dobre premiešajte.
  • Pridajte nakrájané huby.
  • Prilejte balzamikový ocot a sójovú omáčku a nechajte huby variť.
  • Pridajte paradajkovú omáčku a nechajte povariť.
  • Ragú premiešajte s uvarenými cestovinami, trochou vody z cestovín, nastrúhaným parmezánom a voliteľne posypte nastrúhaným syrom burrata!
Ragú z hlivy s cestovinami servírované na tanieroch s vidličkou.
www.lindseyeatsla.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny s hlivou ustricovou . Sú rýchle a zdravé!

Hrianky s hlivou a syrom Brie

Hliva ustricovitá orestovaná spolu s cesnakom a tymiánom, servírovaná na hrianke s rozpusteným Brie, je úplne luxusná záležitosť, ktorú si skvele vychutnáte s pohárom vychladeného bieleho vína.

Ingrediencie

  • 200 g hlivy ustricovej
  • 3 lyžice masla
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 1 lyžica bieleho vína (voliteľne)
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 4 hrubé plátky opečených hrianok
  • 125 g kvalitného syra Brie

Postup

  • Očistite huby suchou kefou, aby ste odstránili všetky nečistoty a väčšie huby natrhajte asi na 2,5 cm kúsky.
  • Rozohrejte veľkú nepriľnavú panvicu na stredne vysokom plameni, až bude pekne horúca, pridajte maslo, huby a soľ.
  • Restujte 2 minúty, premiešajte a pridajte strúčiky cesnaku a víno (ak používate).
  • Varte ďalšie 1-2 minúty, kým okraje húb nezezlátnu.
  • Pridajte lístky tymiánu a dajte bokom.
  • Zahrejte rúru na funkciu gril.
  • Nakrájajte syr Brie na asi 5-6 mm plátky.
  • Hrianky posypte Brie a 1/4 hubové zmesi.
  • Usporiadajte hrianky na plech a položte ich pod gril.
  • Pečte 1–2 minúty, alebo kým sa Brie mierne nerozpustí a nezhnedne na okrajoch.
  • Vzhľadom na to, že sa rúry líšia, kontrolujte hrianky často, nech sa vám nepripália.
  • Dobrú chuť!
Hliva ustricovitá orestovaná spolu s cesnakom a tymiánom, servírovaná na hriankach s rozpusteným Brie.
www.sprig-of-thyme.com

Restovaná hliva ustricovitá so zelenými fazuľkami

Luxusný restovaný pokrm z hlivy ustricovej, zelených fazuliek, omáčky hoisin a ďalších niekoľkých bežných ingrediencií, ktoré máte väčšinou v špajze. Ide o rýchlu prílohu, ktorú môžete servírovať napríklad ku grilovanému mäsu!

Ingrediencie

  • 1 balenie hlivy ustricovej
  • 250 g zelených fazuliek (môžu byť aj mrazené)
  • 4 lyžice oleja
  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 1/2 až 1 lyžička omáčky Hoisin
  • 2 polievkové lyžice vody
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • soľ podľa chuti

Postup

  • Hlivu nakrájajte na požadovanú veľkosť a dajte bokom (neumyte ju).
  • Fazuľky umyte a nakrájajte na rovnakú veľkosť.
  • Potom tieto jednotlivé fazuľky prekrojte pozdĺžne napoly, aby boli odhalené semená.
  • Umiestnite panvicu na mierny stredný plameň a nalejte lyžicu oleja.
  • Nechajte rozohriať olej a potom do panvice pridajte nakrájanú hlivu ustricovú.
  • Dochuťte soľou a na stredne vysokom ohni 3-5 minút restujte hlivu ustricovú, kým jej okraje nezhnednú a nezačnú mierne chrumkať.
  • Akonáhle zhnednú, presuňte hlivu do samostatnej misky a rovnakú panvicu umiestnite na mierny stredný oheň.
  • Nalejte na panvicu dve lyžice oleja, zohrejte, potom pridajte plátky cesnak a restujte 2-3 minúty na miernom strednom ohni.
  • Zmiešajte omáčku Hoisin s vodou a nalejte na restovaný cesnak.
  • Potom pridajte fazuľku a nakoniec korenie.
  • V prípade potreby dochuťte soľou.
  • Akonáhle sa voda úplne zredukuje a fazuľa sú uvarené, pridajte chrumkavé huby.
  • Zmiešajte a varte ingrediencie na veľmi miernom ohni 2-3 minúty.
  • Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou.
  • Podávajte teplé!
Zmes hlivy a zelených fazuliek v panvici.
www.islandsmile.org

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie nerezových panvíc . Aké majú vlastnosti, povrchovú úpravu a ako vedú teplo? Predstavíme vám ich hlavné výhody a prípadné nedostatky.

  • Z hlivy ustricovej pripravujeme obvyklé hubové jedlá.
  • Predovšetkým ju dusíme alebo zapekáme so zeleninou , so zemiakmi, ryžou, cestovinami.
  • Niekedy dopĺňame alebo priamo zahusťujeme vajcami, syrom , pridávať môžeme aj smotanu.
  • Hlivu môžeme využiť aj do obľúbených hubníkov .
  • Môže byť využitá do omáčok či polievok , ale aj úplne samostatne.
  • Možno ju variť, smažiť, piecť, zapekať .
  • Môže byť predjedlom aj hlavným chodom , fantázii sa rozhodne medze nekladú

Pripravili sme si pre vás rozsiahly článok o hlive ustricovej . Ako je prospešná pre naše telo? Aké sú jej benefity? To všetko a oveľa viac sa dozviete v nasledujúcom článku!

Chutili vám pokrmy z hlivy podľa našich receptov? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.