Vychutnajte si bryndzu z ovčieho mlieka. Dokonalá pochúťka z karpatských krajín

Pokiaľ milujete syry všetkého druhu a pokrmy si bez nich nedokážete ani predstaviť, potom si prečítajte tento článok!

S čím si vychutnať slovenskú bryndzu, ako sa vyrába, čím ju možno nahradiť a ako ich na tom nutrične sa dozviete, ak budete čítať ďalej.

Čo je to bryndza?

Tradičná bryndza je mäkký, miešaný, solený a drobivý 100% ovčí syr poloroztierateľnej konzistencie. Medzi ovčími, kravskými alebo kozími syrmi neexistuje, čo sa týka jeho chuti, žiadny náhradník. Pri návšteve Slovenska naozaj nemôžete vynechať ich tradičné národné jedlo „bryndzové halušky“.

Čerstvá hrudkovitá bryndza.
Zdroj: grandmagazine.argusmedia.sk

Ako sa bryndza vyrába?

Bryndza sa vyrába za použitia minimálne 50% koncentrovaného ovčieho mlieka, aj keď toto percento môže byť oveľa vyššie v závislosti od preferencií výrobcu. Je to mäkký syr veľmi podobný syru feta .

Postup výroby je taký, že sa najskôr zasýri sladké ovčie mlieko. To sa potom nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkovitý ovčí syr. Následne sa v bryndzárni triedi a umýva vodou. Potom prichádza na rad zrenie, ktoré sa realizuje pri teplote 20 °C v syrárskych vaniach. Po vyzretí sa odstráni kôra, vytlačí sa prebytočná srvátka a následne sa rozdrví. Táto rozdrvená hmota sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.

Rozdrobená bryndza v miske.
Zdroj: cheese.com

Pôvod a história bryndze

Pôvod bryndze sa nedá na 100% potvrdiť, pretože slovo pochádza z rumunčiny a bolo o ňom prvýkrát spomenuté v Dubrovníku v roku 1730. Rumunsky bryndza znamená valašský syr (čím označovali akýkoľvek druh slaného syra) Na Slovensko ho potom priniesli migrujúci. Avšak až Slováci prišli na postup, kedy sa taký tvrdý syr rozdrobí, presolí a je tak ľahšie použiteľný as dlhšou životnosťou.

Čo sa týka histórie na Slovensku, tí bryndzu jedli už od 14. storočia (nehľadiac na to, že sa stala bežnou až v 17. storočí). Prvá komerčná výroba tohto syra začala v 80. rokoch 18. storočia v severnej časti stredného Slovenska, a to v regióne Liptov.

Bryndza alebo bryndza?

Pôvodný názov pochádza z rumunského brînzâ , čo je starobylé slovo karpatských pastierov. Označenie bryndza sa potom uchytila v slovenčine. V poľštine potom brędza av ukrajinčine brýn(d)za . V slovenčine je jediným správnym názvom BRYNZA .

Nutričné hodnoty syra bryndza na 100 g

Ovčia bryndza Kravská bryndza Kozí bryndza
Energetická hodnota 275 kcal 246 kcal 255 kcal
Bielkoviny 16 g 12 g 14 g
Sacharidy 2 g 2 g 0,5 g
Tuky 23 g 21 g 22 g

Je bryndza zdravá?

Syr bryndza je plný asi dvadsiatich druhov dôležitých laktobaktérií. Tieto baktérie sa v syre premnožia pri procese zrenia av 1 g bryndze je asi miliarda takých laktobaktérií. Keď porovnáme probiotické jogurty a nápoje s bryndzou, tak tie obsahujú iba 1-2 druhy živých kultúr, čo sa s bryndzou nedá absolútne porovnávať.

Bryndza znižuje škodlivý cholesterol, pomáha so znížením krvného tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Je skvelá v prevencii proti rakovine hrubého čreva a zvyšuje imunitu. V porovnaní s kravským mliekom, ktoré obsahuje v 1 litri asi 1 g vápnika, ovčie mlieko ho obsahuje rovno dvojnásobok. Takže 1 kg bryndze obsahuje cca 6 g vápnika, čo dobre pôsobí proti rednutiu kostí.

Čerstvý syr z ovčieho mlieka a bylinky.
Zdroj: tasteatlas.com

Najlepšia bryndza

Pri testovaní desiatok brýnd rôzneho pôvodu a od rôznych výrobcov, ako najlepšia z nich vyšla bryndza od Agrofarma Červený Kameň – bryndza plnotučná. (Zdroj: dTest)

Najlepšia slovenská bryndza podľa výsledkov testu.
Zdroj: dtest.cz

Ako využiť bryndzu v kuchyni?

Bryndza je veľmi chutný a lahodný syr. Hojne sa využíva v tradičnom slovenskom pokrme – bryndzových haluškách. Môžete ju vyskúšať v podaní so zemiakovými knedľami, ktorým dodá bohatú chuť. Výborná je aj na čerstvo upečenom chlebe alebo na pečených krekroch. Syr tiež skvele funguje v šalátoch, ako je zmes paradajok a papriky. Využitie nájde aj v príprave najrôznejších nátierok.

Recepty s bryndzou

Bryndzove halusky so slaninou.
Zdroj: zdraví.pravda.sk

Ako uchovávať bryndzu?

Bryndzu skladujeme v chladničke pri 4 – 6 °C a najlepšie vo vhodnej uzatvárateľnej nádobe. Trvanlivosť má 14 dní od dátumu výroby a je dobré ju po otvorení spotrebovať čo najskôr. Bryndzu môžeme aj zmraziť, ale po rozmrazení ju spotrebujeme naraz.

Kde kúpiť bryndzu?

Najlepšie bryndze je možné zakúpiť na farmárskych trhoch, ktoré sa konajú v rôznych ročných obdobiach. Tu určite nešliapnete vedľa. Pokiaľ však nemáte v blízkosti žiadne takéto trhovisko, môžete ju zakúpiť v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných supermarketoch v oddelení mliečnych výrobkov.

Ako na domácu bryndzu

Budete potrebovať:

  • syridlo mikrobiálne
  • chlorid vápenatý
  • mezofilnú kultúru
  • mlieko – kravské, kozie, ovčie – aké máte k dispozícii

Pozrite sa na videorecept na tradičnú slovenskú bryndzu:

#Recepty na vidličke - Domáca bryndza | Forkassion

Pokiaľ ste dodnes nevedeli, čo pojem bryndza znamená, dúfame, že už máte všetky znalosti, a čo nevidieť si aj vy doma uvaríte nejakú dobrotu s týmto lahodným syrom.

A ako si vychutnávate bryndzu vy? Podeľte sa s nami v komentároch! 🙂

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)