Krémový francúzsky Roquefort sa môže stať dominantou vašej kuchyne! Naučte sa ho správne používať

Jeho nezameniteľná chuť môže dokonale doladiť každý pokrm, to je francúzsky Roquefort!

V článku sa dočítate, čo ho robí tak jedinečným, ako by mal dobre dozretý syr chutiť, do akých receptov ho použiť a ako ho čo najlepšie uskladniť, aby vám vydržal čo najdlhšie.

Začnite s čítaním, nech si ho môžete čo najskôr začať vychutnávať.

Čo je Roquefort?

Tento klasický syr s modrou plesňou, obľúbený medzi kráľmi a pápežmi, sa vyrába z ovčieho mlieka a je ľahko rozpoznateľný podľa jeho modrých žiliek tiahnucich sa po mäkkom a drobivom tele. Je krémový a aromatický, komplexný a intenzívny, s ostrými a štipľavými tónmi.

Zatiaľ čo jedinečné vlastnosti Roquefortu sú z veľkej časti dané zrením v jaskyniach blízko Toulouse v južnej časti Francúzska, veľkú úlohu vo výslednej chuti hrá aj mlieko oviec Lacaune. Ovce, ktoré sa pasú na pastvinách v Occitanii, produkujú mlieko silnej a plnej chuti.

Lahodný francúzsky syr na modrom tanieriku s orechmi.
Zdroj: castellocheese.com

Ako sa Roquefort vyrába?

Čerstvé a nepasterizované mlieko sa zahreje a naleje do uzavretých kadí, potom sa zmieša so zmesou kultúry, penicillium roqueforti a syridla.

Tie začnú zrážať mlieko a kvasinky tiež vyvolávajú vznik modrej plesne, vyvíjajúceho sa zo stredu syra.

Po stuhnutí sa syrenina melie a tvaruje vo formách, ktoré sa nechávajú pri skladovaní odkvapkať. V priebehu výroby sa ručne nanáša silný soľný roztok, ktorý zabraňuje nadmernému rastu plesní na kôre.

Krátko potom je syr v soľnom náleve prepichnutý oceľovými ihlami, čo umožní modrým žilkám sa rozvíjať.

Prirodzene vytvorené jaskyne na útesoch pri dedine Roquefort slúžia ako miesto, kde syr zreje, čo mu umožňuje v priebehu zrenia absorbovať vlhkosť.

Syr sa po 20 dňoch zrenia zabalí do fólie, čím sa spomalí rozvoj modrej plesne. To umožňuje zmäkčiť textúru Roquefortu a dať mu jeho krémovú konzistenciu.

Po 3 mesiacoch zrenia sa fólia odstráni a Roquefort sa rozosiela do obchodov.

Naskladané syry na drevených držiakoch v jaskyni, kde zreje.
Zdroj: montecristomagazine.com

Nutričné hodnoty Roquefortu (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
369 kcal 2 g 0 g 31 g 19 g 22 g 2 g 1 809 mg

Ako by mal Roquefort chutiť?

Mladý Roquefort má pomerne pevnú textúru a má jemne kovovú chuť. Cítiť je sladká chuť ovčieho mlieka a modré plesňové žilkovanie.

S vekom získava Roquefort krémovejšiu konzistenciu a modré žilky dosahujú až k okraju syra.

Po uplynutí zrenia 9 mesiacov, je jeho chuť veľmi silná a korenená, s otvorene sladkou a bohatou chuťou vychádzajúcou z mlieka.

Nakrájaný a nalámaný francúzsky syr na papieri na pečenie.
Zdroj: thegoodlifefrance.com

Čím Roquefort nahradiť?

Od jemnej až po štipľavú chuť, Gorgonzola ponúka podobnú chuť a konzistenciu ako Roquefort. Táto talianska klasika sa môže pochváliť komplexnými, takže je ideálna do šalátov, na steaky alebo na vašu obloženú misu.

Stilton je tiež skvelou náhradou a zároveň prináša svoje vlastné kvality. Tradičný Stilton je o niečo menej intenzívny ako jeho francúzsky náprotivok, je chuťovo intenzívny so zemitými hubovými nádychmi, ktoré dopĺňajú jeho silnú arómu.

Polmesiac plesňového syra stilton.
Syr Stilton Zdroj: hartingtoncreamery.co.uk

Porovnanie výživových hodnôt vo vybraných syroch v 100 g

Druh syra Kalórie Tuk Bielkoviny
Roquefort 1453 kJ 31 g 18 g
Gorgonzola 1344 kJ 27 g 20 g
Camembert 1213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1 463 kJ 36 g 6 g
Balkánsky syr 976 kJ 20 g 11 g
Mozarella 947 kJ 17 g 18 g
Cottage 497 kJ 7 g 11 g

Ako sa Roquefort najlepšie vychutnať?

Smotanová textúra Roquefortu a pikantná chuť robí z tohto modrého syra bohatú pochúťku, ktorú si môžete vychutnať v šaláte, v týchto šťavnatých hamburgeroch , samotnú s ovocím, chutney alebo marmeládou (pripravte si jednu z týchto domácich marmelád ), na krekroch, s chlebom hustej omáčke, dresingu, plnke alebo dip.

Roquefort je možné tiež podávať ako zálievku na šalát alebo z neho urobiť dresing z modrého syra.

Roquefort je možné tiež použiť ako náplň do cestovín a slaných koláčov, ako je tento zeleninový quiche .

Jeho slanosť z neho robí perfektnú prílohu k mäsu, ale krásne funguje aj v spojení so sladkými vecami, ako je med, hrozno, figy alebo jablko.

Skvele sa snúbi aj s orechmi, ako je tento šalát z roquefortu a vlašskými orechmi .

Pokiaľ ide o párovanie vína, na rozdiel od mnohých iných syrov sa Roquefort v skutočnosti najlepšie spáruje s bielymi vínami, najmä Sauternes alebo dokonca sladšími možnosťami, ako je Rizling rýnsky, alebo obohatenými vínami, ako je sherry alebo portské.

Roquefort sa tiež skvele hodí k pivu, najmä k orieškovo hnedým pivám, a tiež k dlhoročným whisky a bourbonom.

Rôzne varianty na jedlo s francúzskym plesňovým syrom.
Zdroj: Befunky.com

Skladovanie Roquefortu

Ak chcete maximalizovať trvanlivosť syra po otvorení, zabaľte pôvodný obal pevne do plastovej fólie alebo hliníkovej fólie a umiestnite do chladničky.

Pri správnom skladovaní vydrží klin roquefortu v chladničke 3 až 4 týždne.

Ak chcete Roquefort zmraziť, tak ho nakrájajte na kusy nie väčšie ako 250 ga pevne ho zabaľte do odolnej hliníkovej fólie alebo plastovej mraziacej fólie alebo vložte do mraziaceho vrecka.

Pri správnom skladovaní si zachová najlepšiu kvalitu po dobu asi 6 mesiacov.

Roquefort, ktorý bol rozmrazené v mikrovlnnej rúre alebo v studenej vode, by mal byť okamžite použitý.
Mrazený syr sa môže drobiť a stratiť časť svojej chuti a bude sa najlepšie hodiť k vareným pokrmom, ako sú omáčky, polievky a kastról.

Ako spoznáte, že sa Roquefort pokazil?

Roquefort, ktorý sa kazí, obvykle získa veľmi tvrdú štruktúru, stmavne, bude silne zapáchať a môže sa objaviť pleseň.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)