Lahodný a neskutočne všestranný syr ricotta. Naučte sa ho efektívne používať do vašich receptov

Milujete ricottu? Ale neviete poriadne odkiaľ sa vzala a ako s ňou poriadne pracovať, aby ste si ju mohli užiť na najrôznejšie spôsoby?

Už nemusíte hľadať ďalej, náš článok obsahuje všetky potrebné informácie na to, aby ste si ju mohli vychutnať v čo najviac kombináciách, a to ako slaných tak sladkých.

Dozviete sa čím ju prípadne nahradiť, keby vám došla, alebo aký z troch druhov ricotty, kam použiť.

Čo je ricotta?

Proces výroby ricotty je jednoduchý napriek tomu jedinečný. Zatiaľ čo väčšina syrov sa vyrába z plnotučného mlieka, ricotta sa tradične vyrába opakovaným varením srvátky, ktorá zostala po výrobe týchto syrov.

Výroba ricotty začala ako dodatočný zdroj príjmov a ďalší zdroj potravy pre súkromných farmárov. Ale ako sa syr stal populárnejším, výrobcovia začali vyrábať tento štýl syra aj z plnotučného mlieka, aby uspokojili dopyt.

Dnes môžete nájsť ricottu vyrobenú zo srvátky, ale obvykle sa zmieša s trochou plnotučného mlieka alebo smotany, aby sa zvýšil obsah tuku a dodal syru viac krémovejšej textúry.

Lahodný syr plný hrudiek, ktorý je servírovaný v bielej mištičke.
Zdroj: melskitchencafe.com

Ako sa ricotta vyrába?

Na vytvorenie syra musí byť srvátka alebo mlieko okyslené buď prirodzenou fermentáciou, alebo pridaním kyseliny, ako je citrónová šťava, ocot alebo cmar. Veľko-výrobcovia tiež bežne pridávajú syridla a zahusťovadlá. Keď sa okyslená srvátka zahreje takmer do varu, bielkoviny sa zhlukujú a tvoria tvarohové hrudky. Z vychladnutého a precedeného sypkého tvarohu vznikne nadýchaná ricotta.

Nutričné hodnoty ricotty (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
174 kcal 3 g 0,3 g 13 g 8 g 11 g 0 g 84 mg

Typy ricotty a ako ich použiť?

Prvým typom ricotty je tá cenovo najdostupnejšia, ktorú bežne kúpite v obchode. Tieto syry sú pevné a relatívne husté a ich textúra je drsná a zrnitá, pretože boli vyrobené pomocou strojov, ktoré rozbijú jemnú syreninu.

Tieto syry sú najlepšie pre pokrmy, ako sú výdatné lasagne, kde sa ich pevnosť hodí medzi vrstvy cestovín a paradajkovej omáčky, ale ich zrnitá textúra neovplyvní výslednú kvalitu pokrmu.

Druhý typ ricotty je nadýchanejší, a vyrába sa vyhladením syra, aby sa odstránila zrnitosť. Tieto syry sú textúrou príjemnejšie a už nemajú pevnú štruktúru.

Pokiaľ chcete túto ricottu použiť, skúste s ňou naplniť ravioly alebo ju použite ako ľahký základ pre náplň do cannolli, na výrobu veľmi ľahkých nokov alebo si pripravte toast s ricottovou nátierkou.

Ricotta vs. Ricotta Salata

Ricotta ako čerstvý syr, sa premení na ricotta salata , keď sa lisuje, osolí a vysuší. Štruktúra sa stáva drobivejšia, podobná ako má syr feta aj s podobnou slanosťou.

Ricottu a ricottu salata nemožno zameniť. Zatiaľ čo čerstvú ricottu je možné pridávať do pokrmov po lyžičkách a zamiešať alebo ako náplň do cestovín, ricotta salata je dobrou voľbou pre finálnu úpravu pokrmov, ako posypka na šalát alebo ozdoba do polievky.

Zlisovaný kus syra ricotta salata.
Zdroj: thekitchn.com

Čo urobiť s ricottou?

Ricotta sa často objavuje v receptoch na lasagne a ďalšie talianskych zapečených pokrmoch.

Je to tiež bežná prísada do plnky pre ravioli, manicotti a ďalších druhov plnených cestovín.

Do dezertov sa dá použiť podobne ako mascarpone v cheesecaku alebo zmiešaná s cukrom, korením a použiť ju na plnenie talianskych cannoli alebo ako krém do torty.

Ricotta môže nahradiť majonézu v sendvičoch a môže byť použitá v omeletách a quiche.

Taliani si ju často vychutnávajú natretú na toastu s trochou medu a obzvlášť dobre sa hodí k čerstvým fíg.

Tipy na recepty s ricottou

Citrónové cestoviny s ricottou
Ricottové gnocchi
Cannelloni plnené špenátom a ricottou
Pesto zo sušených paradajok s ricottou
Zdrav placka z cukety a bylinkovej ricotty s cesnakovým dipom, paradajkami a trochou kozieho syra
Jahodový koláč s ricottou
Malinová torta s krémom z ricotty
Ricottové palacinky
Citrónový koláč s ricottovou náplňou
Zapečené toasty s ricottou a čerstvým letným ovocím
Pokrmy, ktoré môžeme s ricottou uvariť.
Zdroj: Befunky.com

Čo je podobné syru ricotta?

V prvom rade môžete vždy siahnuť po syre cottage ktorý je ricotto podobný.

Čerstvý kozí syr je tiež dobrou náhradou ricotty. Pozor ale vyzretý kozí syr bude oveľa hutnejší a chuťovo výraznejší.

Textúry kyslej smotany a ricotty sú samozrejme úplne odlišné. Ale kyslá smotana môže v menšom množstve obstáť ako alternatíva k ricotte, najmä v receptoch kde syr nie je najdôležitejšou zložkou.

Potom sú to najrôznejšie smotanové syry, vrátane mascarpone. Queso fresco poskytuje podobnú textúru a sviežu chuť ricotty.

Cottage syr servírovaný v miske s čučoriedkami.
Syr cottage Zdroj: germanshepherddog.info

Porovnanie výživových hodnôt vo vybraných syroch v 100 g

Druh syra Kalórie Tuk Bielkoviny
Ricotta 519 kJ 13 g 11 g
Camembert 1 213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1 463 kJ 36 g 6 g
Balkánsky syr 976 kJ 20 g 11 g
Mozarella 947 kJ 17 g 18 g
Cottage 497 kJ 7 g 11 g

Recept na domácu ricottu

  • 2 l plnotučného mlieka
  • 250 ml cmar

Postup

  • Majte po ruke utierku, takú veľkú, aby prekrývala vršok sitka, pričom bude prečnievať aj po stranách
  • Opláchnite utierku vo vode a vytlačte prebytočnú vodu
  • Zložte utierku do dvoch vrstiev, ktoré úplne zakryjú sitko. Umiestnite sitko do drezu
  • Nalejte plnotučné mlieko a cmar do hrnca a zapnite teplotu na strednú
  • Teplota by nemala byť vysoká, aby sa mlieko dostalo do varu. Prvých 5 minút, kedy sa mlieko ohrieva, často miešajte, aby sa mlieko nepripálilo ku dnu hrnca
  • Po 5 minútach otestujte teplomerom teplotu mlieka. Keď je okolo 35 – 40 stupňov Celzia, prestaňte mlieko miešať a nechajte ho nerušene ohrievať. Začnete si všímať, že mlieko na povrchu hustne. Tým sa tvorí tvaroh (hrudky).
  • Keď teplota mlieka dosiahne 80 stupňov Celzia, vypnite teplotu. Nechajte mlieko 5 minút odstáť. Nemiešajte.
  • Pomocou dierovanej lyžice opatrne vyberte tvaroh (hrudky) z hrnca do sitka prekrytého tenkou tkaninou.
  • Syreninu necháme v cedníku 5 až 10 minút odkvapkať.
  • Okolo syreniny omotajte tenkú látku a hore zviažte gumičkou.
  • Zaveste zväzok s tvarohom, aby z neho odkvapkávalo čo najviac tekutiny. Syr takto necháme aspoň 30 minút
  • Domácu ricottu vyberte z utierky a vložte ju do misy
  • Ihneď podávajte alebo chlaďte
  • Ricottu spotrebujte do troch až štyroch dní
Návod ako si vyrobiť ľahko a jednoducho domácu ricottu.
Zdroj: ethnicspoon.com

Ako ricottu skladovať?

Syr ricotta rýchlo podlieha skaze a musí byť uchovávaná v chladničke v tesne uzavretej nádobe.

Mala by mať snehovo bielu farbu a žltnutie indikuje vek a zhoršenie stavu.

Akonáhle ju otvoríte, spotrebujte ju do jedného týždňa.

Ricottu je možné bezpečne zmraziť po dobu až šiestich mesiacov, aj keď to môže ovplyvniť textúru a chuť. Pred použitím ju pomaly rozmrazujte v chladničke.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)