Nie je eidam ako eidam! Prečítajte si o tomto delikátnej syre viac a naučte sa s ním variť!

Kto by nepoznal eidam! Ale viete odkiaľ pochádza, ako sa vyrába alebo aké druhy môžeme rozlišovať a čo znamenajú rôzne farebné obaly, do ktorých sa balia?

Pokiaľ nie, je ten správny čas to napraviť a prečítať si o tomto lahodnom syre viac!

Vďaka našim tipom do kuchyne, si ho vychutnáte ešte ako nikdy predtým!

Čo je syr eidam?

Pôvod tohto syra nájdeme v severských oblastiach Holandska. Je to polomäkký syr, ktorý je vyrobený z kravského mlieka a jeho výroba podlieha tradičnej holandskej receptúre, ktorá siaha až do začiatkov 13. storočia.

Jeho označenie však nespadá pod ochranné označenie, a preto si ho môžeme vychutnať v rôznych častiach sveta, čo má za následok odlišnosti v chuti, kvalite surovín aj textúre.

Napriek tomu všetky odrody mávajú polopevnú textúru, ktorá sa ľahko strúha a tiež dobre rozpúšťa, v dôsledku toho sa bežne používa na prípravu rôznych pokrmov as obľubou sa jej aj samotný.

Pravý okrúhly holandský syr v červenom vosku.
Zdroj: tasteatlas.com

Ako sa vyrába eidam?

Prírodné živočíšne syridlo sa pridáva do pasterizovaného kravského mlieka. Syridlo pomáha s produkciou tvarohu. Akonáhle mlieko stuhne a vytvorí sa, syrenina, tá sa nakrája a srvátka sa scedí.

Odkvapkávanie prebytočnej srvátky podporuje ideálnu koncentráciu chuti a textúry. Po úplnom odkvapkaní sa tvaroh umiestni do foriem a potom sa dôkladne nasolí, čo zabraňuje množeniu baktérií a dodáva chuť.

Nakoniec ďalší mesiac zreje na drevených policiach, pričom syry môžu zrieť až 1 rok. Týmto procesom zosilní v chuti, zatiaľ čo krémová textúra a jemnejšie podtóny si vychutnáte u menej vyzretých druhov.

Základ tvorí jemná zmes krémových a orechových tónov s náznakmi soli. U nevyzretých syrov nájdeme pružnú textúru, postupom času je skôr suchšia a drobivejšia.

V Holandsku sa eidam predáva bez voskového obalu. Mimo Holandska však môžu existovať rôzne farby vosku pre jednoduchšie rozlíšenie jeho vlastností:
Čierny vosk : zreje minimálne 17 týždňov
Zelený vosk : s bylinkovou príchuťou
Hnedý vosk : s príchuťou korenia
Oranžový vosk : s príchuťou rasce

Malý obchodík so širokým výberom povoskovaného syra.
Zdroj: myfavouritepastime.com

Ako eidam chutí?

Tento syr je popisovaný ako jemný, pretože jeho chuť je obvykle mierna s nádychom sladkosti. Niekto v ňom cíti orechové tóny.

Niektoré druhy majú slanú chuť, zatiaľ čo iné druhy majú nevýraznú chuť. Tieto odlišnosti sú spôsobené kvalitou mlieka, ktoré sa pri výrobe používa.

Nutričné hodnoty eidamu (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
356 kcal 1,4 g 1,4 g 28 g 18 g 25 g 0 g 965 mg

Tento syr má vysoký obsah sodíka a fosforu. Obsahuje aj vitamín A, cholín a je skvelým zdrojom vápnika.

Ako použiť eidam v kuchyni?

Možno z neho tvarovať syrové guličky, plniť s ním kôrky pri pizze, pridať ho do cesta na chlieb, obaliť v trojobale a usmažiť z neho syrové tyčinky, alebo sa pustite do týchto netradičných receptov s vyprážaným syrom
Bežne sa tiež používa na výrobu slaných lievancov
Možno ho takmer v čomkoľvek rozpustiť, počnúc od zemiakov a cestovín po tieto slané syrové palacinky alebo tieto lahodné syrové koláče
Tento syr sa tiež skvele hodí do syrových polievok a syrových omáčok
Tradične sa hodí k vínu a bežne sa objavuje na obložených misách so syrom po večeri alebo alternatívne na misách s predjedlami, často vedľa sušienok a ovocných nátierok
Jemná verzia tohto syra sa najlepšie hodí so sladším ovocím, ako sú čerešne, zatiaľ čo vyzretejšie verzie sú často kombinované so slanými orechmi a údeným mäsom
Ako predjedlo alebo dezert vyzreté odrody servírujte v spojení s kyslými jablkami alebo hruškami

Párovanie s nápojmi

Víno – Beaujolais, Champagne, Chardonnay, Malbec, Pinot gris, Rizling, Sauvignon blanc, Shiraz, Viognier

Pivo – ležiaky, belgické Ale, Bock, hnedé/orieškové hnedé pivo, jablčné a ovocné pivá, svetlé Ale, Porter, Saison ale, Stout

Najrôznejšie nápady na lahodné syrové recepty.
Zdroj: befunky.com

Cesnaková nátierka s eidamom

  • 170 g eidamu
  • 5 polievkových lyžíc majonézy
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ¼ lyžičky soli
  • Štipka mletého čierneho korenia

Postup

  • Syr najemno postrúhajte
  • Cesnak olúpte a rozdrvte
  • Syr, cesnak, majonézu a kyslú smotanu dajte do misy, dochuťte čiernym korením a soľou a miešajte, kým sa všetko nespojí
  • Pred podávaním necháme cesnakovú nátierku asi 15 minút odpočinúť pri izbovej teplote
Chlieb pomazaný lahodnou a krémovou cesnakovo syrovou nátierkou.
Zdroj: laurenslatest.com

Čím eidam nahradiť?

Rovnako jemnú chuť má Gouda, aj s takmer totožnými vlastnosťami. Tento syr má hustú a pružnú textúru a vyznačuje sa sladkými a krémovými tónmi s podtónmi lieskových orieškov a mäkkého masla.

Ostrejšia náhrada je čedar. Ten sa môže pochváliť tónmi lieskových orieškov a karamelizovaného masla.

Skladovanie

Ak je syr obalený voskom, nemusí byť chladený.

Po rozbalení by sa však mal zakryť, aby nevysychal. Samozrejme, aj keď je pokrytý voskom, syr by sa nemal dávať do miestnosti, kde je teplo alebo na miesta, kam svieti slnko, aby sa nepokazil.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)