Špargľová sezóna netrvá príliš dlho – od marca do júna, preto s jeho prípravou príliš neotáľajme.
Špargľa, čiže špargl, patrí k lahôdkovým zeleninám, z ktorých môžeme vykúzliť chutnú polievku, rizoto alebo krém.
Má vysoký obsah folátov a draslíka a funguje aj ako prírodný antioxidant.
Aj preto si podľa tohto článku môžete pripraviť 3 jednoduché a chutné recepty. Ale o tom neskôr, poďme sa teraz pozrieť, čo ten špargľa je.
Špargľa a jeho charakteristika
Málokto vie, že kuchynský špargľa je veľmi blízko príbuzný s všeobecne známou izbovou kvetinou a doplnkom viazaných kytíc, ktorému sa bežne hovorí asparágus. Pre kuchynské použitie však boli pestované špeciálne odrody.
Z špargle sa používajú mladé dužinaté výhonky, a to buď vybielené, alebo zelené. Biele výhonky sa v kuchyni považujú za cennejšie, ale pravda je taká, že zelené výhonky obsahujú viac vitamínu C. Celkovo špargľa obsahuje menšie množstvo vitamínu C, minerálnych látok, cukrov a bielkovín. Obsah výživných látok je veľmi nízky, preto sa ideálne hodí pre diéty zamerané na zníženie váhy.
Nezanedbateľné nie sú ani jeho liečivé vlastnosti, pretože upravuje hodnoty krvného tlaku, podporuje kardiovaskulárny systém a prospieva obličkám. Všeobecne priaznivý účinok má na zníženie pocitu únavy a povzbudenie organizmu.
A teraz recepty.
Špargľová polievka
Pripravte si jemnú krémovú polievku z bieleho alebo zeleného špargle.
INGREDIENCIE:
- 1 kg bielej špargle
- 1 téglik sladkej smotany
- 3 lyžičky kukuričného škrobu
- 2 citróny
- korenie
- 1 lyžica cukru
- soľ
- 150 g masla
- petržlenová vňať
POSTUP:
- Biela špargľa umyjeme a olúpeme.
- Vodu uvedieme v hrnci do varu a vložíme do nej špargľu tak, aby voda špargľa prevyšovala iba o 1 cm.
- Do vody pridáme šťavu z 1 citróna, soľ a maslo.
- Varíme asi 10 minút.
- Až je špargľa uvarený, tak ho vo vode rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Pridáme korenie a smotanu.
- Ako zahustenie použijeme škrob z kukurice.
- Ďalej môžeme podľa potreby ešte polievku okysliť citrónom.
- Na tanieriku sypeme petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
špargľové rizoto
Keď doplníme špargľa dusenou ryžou, získame báječné rizoto, ktoré bude výborne chutiť s parmezánom.
INGREDIENCIE:
- asi 300 g špargle
- 1 cibuľa
- lyžica masla
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice vňati petržlenu
- 300 g ryže
- 100 ml bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
POSTUP:
- Najprv si pripravíme ryžu. V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, do ktorej pridáme ryžu.
- Prilejeme víno a vodu a dusíme asi 15 minút.
- Potom k ryži pridáme nakrájaný špargľu a ďalej dusíme do zmäknutia ryže aj špargle.
- Rizoto podávame posypané zelenú petržlenom a strúhaným parmezánom.

Špargľový krém
Špargľový krém najlepšie chutí s chrumkavým pečivom. Na jeho prípravu použijeme sladkú smotanu a hlavne muškátový kvet, ktorý krém ochutí.
INGREDIENCIE:
- 1 téglik sladkej smotany
- 150 g špargle
- 2 lyžice múky
- 100 g masla
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP:
- Pripravíme si špargľa – umyjeme ho a odkrojíme drevnaté konce a nakrájame ho na kúsky.
- V kastróle rozpustíme maslo a dáme orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Potom pridáme múku a vyrobíme si zlatú zásmažku.
- Tú zalejeme vodou alebo vývarom a vsypeme do nej nakrájaný špargľu.
- Varíme spoločne asi 25 minút do zmäknutia špargle.
- Polievku rozmixujeme na krémovú konzistenciu tyčovým mixérom.
- Do krému vložíme maslo a osolíme ho.
- Nakoniec krém zjemníme sladkou smotanou a dochutíme muškátovým kvetom.

Pre redukčnú diétu podávame špargľu bez prílohy, pretože aj tak je veľmi chutný. Bežne ho však podávame s prílohou, ktorú tvorí varené zemiaky.
Ak máme špargľa upravený len veľmi jednoducho, podávame ho napríklad len preliaty maslom.
Zemiaky môžeme doplniť napríklad domáce majonézou . Ku špargle pripravenému s omáčkou sa hodia aj jemné cestoviny.