Šošovkové recepty v rôznych obmenách: inšpirujte sa!

Zdravá lahôdka s množstvom bielkovín? To je šošovka! Recepty na nej sa v našej kuchyni vyskytujú už od nepamäti.

Avšak šošovka má však v kuchyni omnoho rozmanitejšie využitie než ste si mysleli.

V našich receptoch sa môžete inšpirovať menej častými variantmi šošovkových pokrmov, ako je smažená šošovka alebo šošovkový šalát.

Šošovka na kyslo

INGREDIENCIE

  • 3 (1/4 l) hrnčeky šošovky
  • 2 lyžice masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice octu
  • 1 lyžička cukru
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie
  • voda

POSTUP

  1. Prepláchnuté šošovku dáme cez noc do hrnca s vodou.
  2. Vodu zlejeme a nalejeme novú, pridáme soľ, bujón, ocot a cukor. Namiesto bujónu môžeme dať vývar, ak máme. Varíme do mäkka.
  3. Na masti necháme zosklovatieť cibuľku nakrájanú na kocky. Pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zápražku zriedime vodou z varenej šošovky a vlejeme ju k šošovke.
  4. Necháme dovariť a dochutíme ešte soľou, korením, octom, podľa chuti.
  5. Šošovka na kyslo je vynikajúci s údeným mäsom, smaženú cibuľkou, volským okom, uhorkou a chrumkavým chlebom.

Hotová šošovka na kyslo receptyonline.cz

šošovicová polievka

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nadrobno
  • 2-3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 stonky zeleru, jemne nasekané
  • 2 stredné mrkvy na tenšie kolieska
  • 6 hrnčekov vody
  • 1 veľký zemiak na kocky
  • 1 (1/4 l) hrnček zelené alebo hnedé šošovky
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1/4 hrnčeka sekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. V polievkovom hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujeme asi 5 min na strednej teplote. Pridajte cesnak, zeler, mrkvy a restujte 3-4 min.
  2. Pridajte vodu, zemiaky, šošovicu, papriku a bobkový list. Priveďte do varu a zvoľna varte pod pokrievkou do zmäknutia asi 30 min.
  3. Pridajte paradajky, petržlenovú vňať alebo koriander a varte ešte 15 min na nízkej teplote.
  4. Osoľte, okoreňte. Pred podávaním posypte posekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. A šošovicová polievka môže na stôl. Dobrú chuť.

Hotová šošovicová polievka vegkitchen.com

Letný šošovkový šalát

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice bieleho balzamikového octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky nakrájané na jemno
  • 2 hrnčeky uvarenej šošovky
  • 2 hrnčeky olúpané a na kocky nakrájané uhorky hadovky
  • 1 hrnček cherry paradajok na polovičky
  • 1 šalotka na jemno
  • 1/2 hrnčeka rozdrobeného syra feta
  • 1/4 hrnčeka nasekaného koriandru
  • 2 nasekané čerstvé lístky mäty
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  1. V malej miske zmiešajte balzamikový olej s dijonskej horčice. Pridajte olivový olej a jarnú cibuľku. Dajte stranou.
  2. Vo väčšej miske zmiešajte šošovku, uhoriek, paradajky, šalotku, syr, koriander a mätu. Zalejte dresingom a premiešajte.
  3. Šošovkový šalát osoľte, okoreňte a je hotovo.

Hotový recept na šošovkový šalát kitchenconfidante.com

Zapekaná šošovka

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky šošovky
  • 4 hrnčeky vody na zaliatie šošovky
  • 1 stredná cibuľa na kocky
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka kečupu
  • 1/4 hrnčeka dijonskej horčice
  • 1/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka balzamikového octu
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Prepláchnite šošovku, v hrnci ju zalejte vodou a priveďte do varu. Stlmte teplotu a varte asi 30 min. Pozor, šošovka sa nesmie rozvariť.
  2. Predhrejte rúru na 180 ° C. Medzitým na panvici osmažte cibuľku s cesnakom na olivovom oleji.
  3. Zlejte vodu z šošovky a 1 hrnček šošovkové vody si dajte bokom. Šošovicu dajte do zapekacej misy, prilejte hrnček šošovkové vody a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte. Pečte pod pokrievkou približne hodinu. Posledných 15 minút pečte bez pokrievky. Priebežne dolievajte vodu, ak by hrozilo, že sa šošovka začne pripaľovať.
  4. Zapekaná šošovka je výborná sama o sebe alebo ju môžeme servírovať s dobrou ryžou.

Hotová zapekaná šošovka awaytogarden.com

vyprážané šošovka

INGREDIENCIE

  • 1 hrnček šošovky
  • soľ
  • lyžička korenia alebo červenej papriky
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja

POSTUP

  1. Povarte šošovku v hrnci s vodou, kým nezmäkne. Zlejte vodu a šošovku rozložte na papierovej utierke. Nechajte asi hodinu osušiť.
  2. V panvici rozohrejte olej a šošovku niekoľko minút zmažte. Okoreňte soľou, korením a rascou
  3. Vyprážané šošovka je sama o sebe výborná ako zdravá desiata alebo ju môžeme pripraviť pre návštevu na zdravé zobanie.

Hotová vyprážané šošovka tasteofbeirut.com

Dusená šošovka s údeným

INGREDIENCIE

  • 400 g šošovice
  • 1 bobkový list
  • hrsť zmesi korenia (majorán, tymián, petržlenová vňať)
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 150g zeleru
  • lyžice rastlinného oleja
  • lyžice vínneho octu
  • soľ, čerstvo mleté ​​biele korenie
  • 4 plátky údeného bravčového mäsa
  • 100 g slaniny

POSTUP

  1. V sitku prepláchnite šošovku. Dajte variť osolenú vodu. Pridajte šošovku, stlmte teplotu a varte do zmäknutia asi 30 minút. Po 15 minútach pridajte bylinky a bobkový list
  2. Zatiaľ si očistite zeler, mrkvu, cibuľu a nakrájajte na kocky. Slaninu tiež pokrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej pridajte slaninu a zeleninu a smažte dokiaľ nie je slanina chrumkavá a zelenina mäkká (2-3 minúty).
  3. Z šošovky vyberte bobkový list a zlejte vodu. Zmiešajte šošovku so slaninou a zeleninou. Dochuťte octom, korením a soľou.
  4. Na panvici osmažte plátky bravčového do hneda (2-3 minúty). Šošovku dajte na tanier, na nej položte opečený plátok údeného a posypte trochou majoránky. Dusená šošovka je hotová. Dobrú chuť.

Hotová dusená šošovka s údeným eatsmarter.com

Dobrým pomocníkom v príprave šošovky je starý dobrý papiňák. Skrátite dobu prípravy a šošovku nemusíte ani dopredu namáčať. Dbajte však na dostatočné množstvo vody, aby ste ju nepripálili.

Skúste aj iné strukovinové pokrmy , všetky stoja za to!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.