Zdravá lahôdka s množstvom bielkovín? To je šošovka! Recepty na nej sa v našej kuchyni vyskytujú už od nepamäti.
Avšak šošovka má však v kuchyni omnoho rozmanitejšie využitie než ste si mysleli.
V našich receptoch sa môžete inšpirovať menej častými variantmi šošovkových pokrmov, ako je smažená šošovka alebo šošovkový šalát.
Šošovka na kyslo
INGREDIENCIE
- 3 (1/4 l) hrnčeky šošovky
- 2 lyžice masti
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice octu
- 1 lyžička cukru
- 1 zeleninový bujón
- 1 cibuľa
- soľ, korenie
- voda
POSTUP
- Prepláchnuté šošovku dáme cez noc do hrnca s vodou.
- Vodu zlejeme a nalejeme novú, pridáme soľ, bujón, ocot a cukor. Namiesto bujónu môžeme dať vývar, ak máme. Varíme do mäkka.
- Na masti necháme zosklovatieť cibuľku nakrájanú na kocky. Pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zápražku zriedime vodou z varenej šošovky a vlejeme ju k šošovke.
- Necháme dovariť a dochutíme ešte soľou, korením, octom, podľa chuti.
- Šošovka na kyslo je vynikajúci s údeným mäsom, smaženú cibuľkou, volským okom, uhorkou a chrumkavým chlebom.
receptyonline.cz
Objavte podobné tipy
šošovicová polievka
INGREDIENCIE
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa nadrobno
- 2-3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 stonky zeleru, jemne nasekané
- 2 stredné mrkvy na tenšie kolieska
- 6 hrnčekov vody
- 1 veľký zemiak na kocky
- 1 (1/4 l) hrnček zelené alebo hnedé šošovky
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 2 bobkové listy
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1/4 hrnčeka sekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- V polievkovom hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujeme asi 5 min na strednej teplote. Pridajte cesnak, zeler, mrkvy a restujte 3-4 min.
- Pridajte vodu, zemiaky, šošovicu, papriku a bobkový list. Priveďte do varu a zvoľna varte pod pokrievkou do zmäknutia asi 30 min.
- Pridajte paradajky, petržlenovú vňať alebo koriander a varte ešte 15 min na nízkej teplote.
- Osoľte, okoreňte. Pred podávaním posypte posekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. A šošovicová polievka môže na stôl. Dobrú chuť.
vegkitchen.com
Letný šošovkový šalát
INGREDIENCIE
- 2 lyžice bieleho balzamikového octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 jarné cibuľky nakrájané na jemno
- 2 hrnčeky uvarenej šošovky
- 2 hrnčeky olúpané a na kocky nakrájané uhorky hadovky
- 1 hrnček cherry paradajok na polovičky
- 1 šalotka na jemno
- 1/2 hrnčeka rozdrobeného syra feta
- 1/4 hrnčeka nasekaného koriandru
- 2 nasekané čerstvé lístky mäty
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- V malej miske zmiešajte balzamikový olej s dijonskej horčice. Pridajte olivový olej a jarnú cibuľku. Dajte stranou.
- Vo väčšej miske zmiešajte šošovku, uhoriek, paradajky, šalotku, syr, koriander a mätu. Zalejte dresingom a premiešajte.
- Šošovkový šalát osoľte, okoreňte a je hotovo.
kitchenconfidante.com
Zapekaná šošovka
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky šošovky
- 4 hrnčeky vody na zaliatie šošovky
- 1 stredná cibuľa na kocky
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/4 hrnčeka kečupu
- 1/4 hrnčeka dijonskej horčice
- 1/4 hrnčeka javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka balzamikového octu
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- soľ, korenie
POSTUP
- Prepláchnite šošovku, v hrnci ju zalejte vodou a priveďte do varu. Stlmte teplotu a varte asi 30 min. Pozor, šošovka sa nesmie rozvariť.
- Predhrejte rúru na 180 ° C. Medzitým na panvici osmažte cibuľku s cesnakom na olivovom oleji.
- Zlejte vodu z šošovky a 1 hrnček šošovkové vody si dajte bokom. Šošovicu dajte do zapekacej misy, prilejte hrnček šošovkové vody a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte. Pečte pod pokrievkou približne hodinu. Posledných 15 minút pečte bez pokrievky. Priebežne dolievajte vodu, ak by hrozilo, že sa šošovka začne pripaľovať.
- Zapekaná šošovka je výborná sama o sebe alebo ju môžeme servírovať s dobrou ryžou.
awaytogarden.com
vyprážané šošovka
INGREDIENCIE
- 1 hrnček šošovky
- soľ
- lyžička korenia alebo červenej papriky
- 1/2 lyžičky rímskej rasce
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
POSTUP
- Povarte šošovku v hrnci s vodou, kým nezmäkne. Zlejte vodu a šošovku rozložte na papierovej utierke. Nechajte asi hodinu osušiť.
- V panvici rozohrejte olej a šošovku niekoľko minút zmažte. Okoreňte soľou, korením a rascou
- Vyprážané šošovka je sama o sebe výborná ako zdravá desiata alebo ju môžeme pripraviť pre návštevu na zdravé zobanie.
tasteofbeirut.com
Dusená šošovka s údeným
INGREDIENCIE
- 400 g šošovice
- 1 bobkový list
- hrsť zmesi korenia (majorán, tymián, petržlenová vňať)
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 150g zeleru
- lyžice rastlinného oleja
- lyžice vínneho octu
- soľ, čerstvo mleté biele korenie
- 4 plátky údeného bravčového mäsa
- 100 g slaniny
POSTUP
- V sitku prepláchnite šošovku. Dajte variť osolenú vodu. Pridajte šošovku, stlmte teplotu a varte do zmäknutia asi 30 minút. Po 15 minútach pridajte bylinky a bobkový list
- Zatiaľ si očistite zeler, mrkvu, cibuľu a nakrájajte na kocky. Slaninu tiež pokrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej pridajte slaninu a zeleninu a smažte dokiaľ nie je slanina chrumkavá a zelenina mäkká (2-3 minúty).
- Z šošovky vyberte bobkový list a zlejte vodu. Zmiešajte šošovku so slaninou a zeleninou. Dochuťte octom, korením a soľou.
- Na panvici osmažte plátky bravčového do hneda (2-3 minúty). Šošovku dajte na tanier, na nej položte opečený plátok údeného a posypte trochou majoránky. Dusená šošovka je hotová. Dobrú chuť.
eatsmarter.com
Dobrým pomocníkom v príprave šošovky je starý dobrý papiňák. Skrátite dobu prípravy a šošovku nemusíte ani dopredu namáčať. Dbajte však na dostatočné množstvo vody, aby ste ju nepripálili.
Skúste aj iné strukovinové pokrmy , všetky stoja za to!