Recepty so zázvorom v kuchyni! Čaj, sušienky, polievky a mnoho ďalších receptov.

Zázvor má špecifickú ostrú chuť, pre ktorú je obľúbený po celom svete.

Prinášame vám tie najlepšie recepty so zázvorom, ktoré stoja za vyskúšanie!

Chcete čaj, hovädzie či radšej sušienky?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!

Tekvicová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom

Táto polievka z tekvice, zázvoru a kokosového mlieka je lahodná a skvele výživná. Rez čerstvého zázvoru dodáva sladkému základu kokosu a tekvice krásny šmrnc. Užite si to!

INGREDIENCIA

  • 1 kg tekvica
  • 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 20 gramov čerstvého zázvoru
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia a veľký plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Tekvicu olúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky.
  3. Položíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a rukami premiešame, aby sa v oleji poriadne obalila.
  4. Tekvicu pečieme v rúre približne 45 minút, alebo pokiaľ nebude veľmi mäkká a nezačne na okrajoch karamelizovať.
  5. Zatiaľ čo sa tekvica pečie, ošúpeme zázvor a pripravíme si zvyšok ingrediencií.
  6. Upečenú tekvicu, vývar, kokosové mlieko, zázvor, rascu a škoricu dáme do mixéra.
  7. Mixujeme, kým nebude zmes super hladká.
  8. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
Polievka z tekvice, zázvoru a kokosového mlieka servírovaná v miskách a ozdobená krémom a čerstvými bylinkami. Vedľa sú položené dve lyžice.
www.nourisheveryday.com

Pozrite sa aj na naše recenzie elektrických sporákov . Možno sa vám práve budú hodiť!

Zázvorový čaj

Čaj zo zázvoru je skvelý nielen na zahriatie, ale funguje aj ako perfektný bojovník proti prechladnutiu.

INGREDIENCIA

  • 1 koreň zázvoru asi 5 cm dlhý
  • 1 l vody
  • 4 lyžice medu
  • 1/2 citróna
  • hrsť mäty

POSTUP

  1. Koreň olúpeme a nastrúhame.
  2. Nastrúhaný zázvor presypeme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 10 minút.
  3. Čaj scedíme a chuť doladíme medom, citrónom a mätou.
  4. Podávame teplé.
Čaj zo zázvoru v sklenených hrnčekoch s plátkami citróna a vedľa je položený kus čerstvého zázvoru a ďalšie plátky citróna.
www.detoxinista.com

Hovädzie so zázvorom

Tento pokrm by ste mohli z fľaku servírovať v luxusnej reštaurácii a rozhodne sa stane vašim obľúbeným. Chrumkavo vyprážané hovädzie mäso v lahodnej sladko-pikantnej omáčke zo sójovej omáčky s čerstvým zázvorom, cesnak a chilli si zamiluje celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

Na cestíčko:

  • 1 šálka kukuričného škrobu
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička bieleho korenia
  • ¾ šálky vody
  • 1 veľké vajcia

Na mäso:

  • 500 g flank steak, nakrájaná na tenké prúžky
  • rastlinný olej, podľa potreby

Na omáčku:

  • 1/3 šálky sójovej omáčky
  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 2 lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžička vločiek červeného chilli

Na vyprážanie:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, lisovaného
  • 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica sezamových semienok
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky

POSTUP

  1. Vo veľkej mise prešľaháme kukuričný škrob, múku a biele korenie.
  2. Pridáme vodu a vajcia a šľaháme, kým nie je cesto hladké.
  3. Hovädzie rezančeky premiešame s cestom, kým nebudú úplne obalené.
  4. Naplníme veľkú panvicu 5 cm oleja.
  5. Zahrejeme olej na 177 stupňov Celzia.
  6. V dávkach pridávame rezančeky hovädzieho mäsa do rozpáleného oleja.
  7. Pomocou vidličky premiešame a počas varenia rozlomíme rezančeky.
  8. Vyprážame rezančeky hovädzieho mäsa po dobu 3 až 4 minút, alebo kým nebudú zlatisto hnedé.
  9. Vyberieme hovädzie rezančeky dierovanou lyžicou a necháme ich odkvapkať na plechu vyloženom papierovými utierkami.
  10. V strednej miske prešľaháme sójovú omáčku, vodu, tmavú sójovú omáčku, ocot, trstinový cukor a chilli.
  11. Omáčku dáme bokom.
  12. Sezamový olej rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
  13. Pridáme cesnak a zázvor a restujeme 1 minútu, alebo pokiaľ nebudú voňavé.
  14. Nalejeme omáčku na panvicu a za stáleho miešania varíme 1 až 2 minúty, kým mierne nezhustne.
  15. Pridáme osmažené rezančeky hovädzieho mäsa na panvicu a premiešame, aby sa obalili v omáčke.
  16. Hovädzie mäso a omáčku varíme 1 až 2 minúty, kým omáčka nezhustne a úplne nepokryje každý prúžok hovädzieho mäsa.
  17. Mäso ozdobíme sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou.
  18. Užite si to!
Chrumkavo vyprážané hovädzie mäso v lahodnej sladko-pikantnej omáčke zo sójovej omáčky s čerstvým zázvorom, cesnak a chilli servírované v mištičke s ryžou, klinom limetky a paličkami.
www.thecreativebite.com

Vyskúšajte aj naše recepty na flank steak 5x inak. Nebojte sa vyskúšať nové spôsoby prípravy!

Domáci kandizovaný zázvor

Urobte si svoj vlastný domáci kandizovaný zázvor! Jeho chuť je mnohonásobne lepšia ako z obchodu, čerstvejšia a živšia. Je skvelý len tak na desiatu alebo ho môžete pridať do rôznych múčnikov. A ako bonus vám zostane skvelý sirup, ktorý je v nápojoch úplne fenomenálny!

INGREDIENCIA

  • 500 g olúpaného zázvoru, nakrájaného na tenké plátky (ručne alebo pomocou mandolíny – je to oveľa jednoduchšie)
  • štipka soli
  • 2 šálky bieleho kryštálového cukru
  • cukor navyše na obaľovanie

POSTUP

  1. Nakrájaný zázvor dáme do stredného hrnca a podlejeme vodou.
  2. Privedieme do varu a varíme 30 minút.
  3. Necháme si 1/2 šálky zázvorovej vody a potom zlejeme plátkami zázvoru.
  4. Nakrájaný zázvor vložíme späť do hrnca s odloženou zázvorovou vodou, cukrom a štipkou soli.
  5. Privedieme do varu, znížime teplotu na strednú a varíme odkryté po dobu 35-40 minút alebo kým teplota na teplomere neukáže 107 stupňov Celzia.
  6. Zázvor scedíme v sitku nad miskou, aby sme zachytil sirup, ktorý si môžeme nechať do nápojov.
  7. Plátky zázvoru rozložíme na chladiacu mriežku, ktorú dáme na plech na pečenie a plátky čo najlepšie oddelíme.
  8. Necháme 2 hodiny vychladnúť.
  9. Plátky zázvoru dáme do misy s cukrom, aby boli celé potiahnuté.
  10. Potom zázvor položíme späť na chladiacu mriežku, aby tam cez noc odležal.
  11. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
  12. Vydrží niekoľko mesiacov.
Sladký sušený zázvor v mištičke.
www.daringgourmet.com

Zázvorová limonáda

Užite si túto osviežujúcu limonádu zo zázvoru, ktorá je ideálna pre horúce letné dni.

INGREDIENCIA

  • 200 g cukru
  • 1 liter vody
  • 1 liter perlivej vody
  • 5 cm koreňa zázvoru
  • 3 citróny
  • hrsť čerstvej mäty
  • 1 citrón / limetka na ozdobu

POSTUP

  1. Koreň olúpeme a nastrúhame rovnako ako na čaj.
  2. Po uvarení však priamo do hrnca nasypeme cukor a miešame, kým sa nerozpustí.
  3. Počkáme, až sa zvarený sirup schladí, a dolejeme ho perlivou vodou a šťavou z 3 citrónov.
  4. Podávame s lístkami mäty a kolieskom citróna alebo limetky.
Limonáda zo zázvoru v pohároch so slamkou, ozdobená čerstvou mätou a plátkom citróna.
www.tasteofhome.com

Osviežte sa počas letných dní a využite k tomu aj naše ďalšie recepty na domáce limonády !

Mrkvová polievka so zázvorom

Nasledujúci recept na polievku z mrkvy, zázvoru a karí je jednoduchý, ale má čistú chuť a zamatovú textúru! Toto žiarivo oranžové pyré si zamiluje každý.

INGREDIENCIA

  • 2 korene zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 mrkví
  • 1 lyžica oleja
  • lyžička kari
  • soľ, korenie
  • 1 liter vývaru
  • téglik smotany
  • petržlenová vňať na ozdobu

POSTUP

  1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame, zázvor nastrúhame.
  2. Na rozpálenom oleji opražíme cesnak, pridáme mrkvu a zázvor a podlejeme vývarom.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme karí a povaríme do zmäknutia mrkvy a zázvoru.
  4. Všetko premixujeme a vrátime do hrnca.
  5. Vmiešame smotanu.
  6. Na tanieri ozdobíme petržlenom.
Polievka z mrkvy, zázvoru a karí servírovaná v dvoch miskách so slamkou, ozdobená čerstvými bylinkami, smotanou a semienkami.
www.choosingchia.com

Zázvorové sušienky

Ak chcete deťom pripraviť zdravšiu maškrtu, vyskúšajte tento recept na sušienky zo zázvoru, škorice a medu. Pochutí si na ňom celá rodina!

INGREDIENCIA

  • 250 g hladká múka
  • 3 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica medu
  • 2 žĺtky
  • 5 cm čerstvého koreňa zázvoru

POSTUP

  1. Múku a korenie prehniteme s maslom.
  2. Pridáme cukor, med a žĺtky.
  3. Rozmixujeme s nastrúhaným zázvorom.
  4. Spojité cesto necháme hodinu oddýchnuť v chladničke.
  5. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme.
  6. Pečieme pri 175 ºC do zozlatavenia.
Sušienky so zázvorom servírované na mriežke.
www.bbcgoodfood.com

Pripravte si tiež naše populárne recepty na popraskané sušienky crinkles , po ktorých sa len zaprášia!

Zázvor neškriabeme nožom, ale škrabkou . Pre nápoje potom krájame nožom na tenké plátky, do pokrmov strúhame na strúhadle.

Zázvor je taktiež vhodný ako prísada do rôznych čajov, a to pre jeho liečivé účinky.

Našli ste svoj obľúbený zázvorový recept? Podeľte sa oň s priateľmi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.