Poctivé recepty na vdolky z kysnutého aj nekysnutého cesta

Vdolky alebo vdolečky sú nielen fašiangovou pochúťkou podobne, ako je to v prípade šišiek.

Nachádzajú využitie ako hlavný chod, alebo ako hutný dezert po obede.

Druhov týchto múčnikov nájdeme hneď niekoľko.

My si ale predstavíme tie najznámejšie a najobľúbenejšie recepty na vdolky.

Najlepšie bavorské vdolečky

Jedny z najlepších kysnutých špecialít na sladko. Také sú bavorské vdolky s lekvárom.

INGREDIENCIA

  • 500 g polohrubej múky
  • hrnček mlieka
  • 25 g droždia
  • 25 g masla
  • 1 lyžica cukru
  • 1 žĺtok
  • štipku soli

Na ozdobu vdolčekov:

  • poháre slivkového lekváru
  • tvaroh/šľahačka

POSTUP

  1. Do mlieka dáme cukor a rozdrobíme droždie.
  2. Necháme na teplom mieste kysnúť.
  3. Do múky pridáme lyžičku soli, premiešame a pridáme rozmiešaný kvások.
  4. Pridáme žĺtok a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto tak, aby bolo pružné.
  5. Necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu.
  6. Rozvaľkáme cesto na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
  7. Okrem klasického okrúhleho tvaru môžeme použiť aj iné tvary na neplnené múčniky a spojiť ich niekoľko na seba alebo cesto spracovať ručne do rôznych valčekov, ktoré môžeme aj prepletať.
  8. Tvary necháme ešte asi 10 minút na stole kysnúť a potom ich osmažíme na oleji po oboch stranách pri zatvorenej pokrievke.
  9. Vdolečky ozdobíme kopčekom lekváru a čiapočkou z tvarohu.
Ochutnajte tento recept na bavorské vdolky s lekvárom.
chefkoch.de

Slané vdolky s makom

Avšak musíme spomenúť aj slanú obmenu vdolkov s makom, ktoré sú veľmi obľúbené.

INGREDIENCIA

  • 7 a ½ hrnčeka chlebovej múky
  • 5 lyžičiek soli
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 3 hrnčeky vody

Na naplnenie:

  • 2 lyžice oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • mak na posyp
  • vajcia na potretie

POSTUP

  • Do misy si nasypeme múku, pridáme k nej soľ, nalejeme vlažnú vodu a do nej dáme sušené droždie s lyžičkou cukru.
  • Potom dôkladne vypracujeme hutné cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu.
  • Následne si cesto vyvaľkáme na placku, vykrojíme kolieska pomocou pohára, stredy vdolkov sploštíme, prikryjeme utierkou a necháme opäť kysnúť aspoň pol hodiny.
  • Cibuľu si nakrájame na kocky a osmažíme.
  • Potom vdolky potrieme rozšľahaným vajcom, do jamiek dáme osmaženú cibuľu a všetko zasypeme makom.
  • Vdolky dáme piecť na 230 °C.
  • Pečieme asi 12-15 minút.
Recept na makové vdolky naslané.
vikilinka.com

Vlčnovské vdolečky z rúry

Vyskúšať môžete aj recept na vdolky, ktoré je možné pripraviť aj podľa pôvodnej receptúry pečenej v rúre.

INGREDIENCIA

  • 300 g hladkej múky
  • 50 g kvasníc
  • 50 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • téglik sladkej šľahačky
  • 30 g sadla
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • lyžička rumu
  • asi 50 g masla na potretie
  • 250 g masla na tukové cesto
  • 100 g hladkej múky na tukové cesto

POSTUP

  1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, tri lyžice múky, zamiešame a prikryté necháme vybehnúť. Medzitým si pripravíme cesto tukové.
  2. Zmäknuté maslo premiešame s múkou, dôkladne ručne uhnete a necháme vychladiť.
  3. Do misy dáme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, šľahačku, rozpustený tuk, žĺtky, soľ, vanilkový cukor, rum a vypracujeme hladké pružné cesto. Dobre prepracujeme a necháme na teplom mieste kysnúť ďalšiu hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca.
  5. Vyvaľkáme aj cesto tukové – na polovičnú veľkosť cesta kysnutého.
  6. Tukové cesto položíme polovicu cesta kysnutého, druhú preložíme a cesto rozvaľkáme.
  7. Potom spojené cesto preložíme na tretiny a prikryté necháme kysnúť. Rozvaľkáme a preložíme na tretiny ešte 2x.
  8. Takto pripravené cesto rozdelíme na tretiny. Každú časť postupne rozvaľkáme dotenka.
  9. Rozdelíme na štvorčeky veľké ako dlaň a do každého vložíme guľôčku tvarohu. Guľôčky dobre zabalíme a kladieme spojom dole.
  10. Prstom vytvoríme jamku, ktorú naplníme lekvárom, navrch dáme posýpku.
  11. Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri 250 °C.
  12. Potom ešte horúce potierame maslom.
  13. Vyprážaný variant pripravujeme bez drobenky a vyprážame na oleji po oboch stranách do zozlatavenia, nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom.
Výborné vlčnovské vdolky na vyprážaný spôsob.
craftbeering.com

Máte všeobecne radi múčniky s lekvárom? Skúste recept na naše posvietenské koláče .

Najlepšie kysnuté vdolky od babičky

Hľadáte recept na vdolky, ktoré sa zakaždým povedú? Máme skvelý tip. Overené pohostenie pre každú návštevu.

INGREDIENCIA

  • 500 g múky
  • ½ balíčka čerstvého droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g cukru
  • soľ
  • 2 vajcia
  • cukor na obalenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Do misy si nasypeme múku, urobíme do nej jamku a do jamky nadrobíme droždie, lyžičku cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka.
  • Prikryjeme a necháme vzísť kvások.
  • Po 10 minútach pridáme rozpustené maslo, zvyšok cukru, mlieka, vajcia a štipku soli.
  • Všetko dôkladne prehniteme, cesto opäť prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste ďalších 30 minút.
  • Potom z cesta urobíme valček a rozdelíme ho na 12 kusov.
  • Z každého kúska urobíme guľu, ktorú sploštíme, aby bola placka uprostred najtenšia.
  • Vdolky skladáme na pomúčenú dosku, opäť prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.
  • Potom vdolky vyprážame v dostatočnom množstve rozpáleného tuku z oboch strán zhruba 5-7 minút dozlatista.
Kysnuté vdolečky sú náramné najmä s lekvárom a tvarohom
genussregion-oberfranken.de

Jogurtové vdolky bez kysnutia

Nemáte čas čakať, až cesto vzíde? Máme pre vás alternatívu, ktorou sú vyprážané vdolky bez kysnutia.

INGREDIENCIA

  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • kyslá smotana
  • ovocie

POSTUP

  • Vajcia si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme jogurt a zamiešame.
  • Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  • Z hustejšieho cesta tvoríme v nižšej vrstve rozpáleného oleja vdolky, ktoré vyprážame z každej strany dozlatista asi minútu.
  • Podávame s kyslou smotanou a obľúbeným ovocím.
Jogurtové vdolečky s kyslou smotanou a ovocím.
bunch.woolworths.com.au

Vyskúšajte aj vdolky z domáceho jogurtu. Je možné ho zhotoviť veľmi ľahko. Ak vás zaujíma viac, pozrite sa, ako sme otestovali jogurtovače .

Domáce vdolky zo zemiakov

Už ste niekedy skúšali vdolky zo zemiakového cesta? Sú určite hutnejšie, ale aj výživnejšie.

INGREDIENCIA

  • 200 g polohrubej múky
  • 150 g zemiakov varených v šupke
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • 1 vajíčko
  • ½ čerstvého droždia
  • 1 dl mlieka
  • marmeláda

POSTUP

  • Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme vzísť kvások.
  • Do misy si dáme múku, nastrúhame zemiaky, pridáme soľ, zvyšok cukru, vajcia a pridáme vykysnutý kvások.
  • Cesto vypracujeme a necháme kysnúť asi hodinu.
  • To potom vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, ktoré uprostred sploštíme.
  • Vyprážame na rozpálenom tuku z každej strany dozlatista.
  • Podávame s marmeládou, ale môžeme pridať aj tvaroh, šľahačku alebo kyslú smotanu.
Zemiakové vdolečky podomácky.
receptik.interez.sk

Oceniť tiež môžete recepty na sladké lievančeky . Na výber sú kysnuté aj nekysnuté.

Prečo sa vlastne vdolkom hovorí vdolky? Možno k tomu viedlo vytvorenie jamky, ktorá je uprostred múčnika. Ten je tam zámerne, aby došlo k ľahšiemu prepečeniu stredu a zároveň, aby sa tu udržala náplň.

Na rozdiel od šišiek sa teda vdolečky neplnia, ale náplň sa pokladá na ne. Tu patrí tradične tvaroh, lekvár, ale aj kyslá smotana, šľahačka, marmeláda, alebo dokonca med a škorica.

Cesto je typicky kysnuté, ale dnes sa už dočkalo aj ľahších obmien, kde je možné využiť kypriaci prášok alebo jedlú sódu. Dočkáte sa tak podobného spracovania za zlomok času.

Sic sú v dnešných časoch recepty na vdolky poťažmo vyprážané, podľa našich babičiek sa piekli na mriežke.

A ktorý z receptov oslovil najviac vás? Ako sa vám to podarilo? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.