Máte chuť na poriadny zákusok?
Vdolek, Koblížek či iný vyprážaný múčnik?
Urobte si hody! S týmito 5 jednoduchými recepty na vyprážané múčniky to zvládnete!
Vyprážané múčniky a jogurtové cesto
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- kypriaci prášok
- 5 vajec
POSTUP
- Zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, žĺtky a bielkovým snehom.
- Bochníčky nemusíme tvarovať, len lyžicou vykrajujeme rôzne veľké kúsky cesta a ihneď ich smažíme.
- Cesto sa hodí na drobnejšie vyprážané pečivo, ktoré po vypražení obalíme v cukre, prípadne je zdobíme lekvárom, tvarohom alebo šľahačkou.

Vyprážané múčniky a tvarohové cesto
Tvarohové cesto má podobne ako jogurtové tú výhodu, že sa do neho používa kypriaci prášok do pečiva a nenecháva sa teda kysnúť.
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 100 g tvarohu
- 5 vajec
POSTUP
- Múku s kypriacim práškom spracujeme so žĺtkami a tvarohom a nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
- Môžeme ihneď tvarovať malé dolky alebo iné tvary a okamžite je smažiť.
- Neplníme je, ale až po usmažené je potierame alebo zdobíme podľa chuti. Namiesto náplne môžeme pridať do cesta hrozienka, drobné kúsky mäkkého sušeného ovocia, strúhané jablká.

Vyprážané múčniky a náplne
Šišky plníme:
- hustejšie marmeládou
- zahusteným džemom
- zahusteným tvarohom
- hustým uvareným pudingom
- náplňou z Nutelly
- čokoládovou nátierkou
Marmeláda sa najčastejšie používa:
- marhuľová
- jahodová
- višňová
Hodí sa ale aj menej častá:
- citrónová
- pomarančová
- šípová
Hustota náplne je dôležitá preto, aby náplň počas smaženia nevytekala a nepripaľovala sa. Väčší a neprimerané množstvo náplne môže spôsobiť to, že múčniky budú príliš ťažké a pri smažení sa dostatočne nenafúkne a tým im bude chýbať kyprosť.
vyprážanie múčnikov
Tuku musí byť dostatočné množstvo, aby vyprážané tvary mohli voľne plávať a boli do polovice ponorené do tuku. To je tajomstvo bieleho prúžku u šišiek.
Vkladáme ich do horúceho tuku, ale teplotu ovládame tak, aby sa všetko dobre prosmažilo.
Najskôr smažíme prikryté, tým sa múčniky nafúknu, po obrátení odkryjeme a dosmažíme.
Obraciame len lopatkou, nikdy do žiadneho kúsku nepícháme , pretože by cesto kleslo.
Usmažené šišky obaľujeme:
- v cukre
- v cukre so škoricou
- kakaom
- strúhaným kokosom
Najobľúbenejšie vyprážané múčniky
Najobľúbenejšie sú:
- domáce šišky
- bavorskej dolky
- Vlčnovská dolky
- marhule v cestíčku
- vyprážané broskyne
domáce šišky
INGREDIENCIE:
- 2 hrnčeky vlažného mlieka
- 35 g droždia
- 1 lyžica cukru
- 50 g masla
- 3 žĺtky
- 1 lyžica rumu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 kg hladkej múky
- štipka soli
- 250 g zaváraniny
- 250 ml oleja na vyprážanie
POSTUP:
- Do hrnčeka mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru.
- Premiešame a necháme v teple vzísť kvások.
- Maslo so žĺtkami a zvyšným cukrom vymiešame.
- Pridáme lyžičku rumu a vanilkový cukor.
- Do misy preosejeme múku, vlejeme kvások a zvyšné mlieko.
- Vareškou všetko spracujeme tak, aby vzniklo pružné cesto.
- Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 35 minút.
- Potom cesto znova premiesime a vyvaľkáme asi na plát asi 2cm vysoký.
- Šišky vykrajujeme kolieskom na šišky z rozváľaného plátu. Polovicu koliesok pokryjeme náplní a každé koliesko prekryjeme prázdnym kolieskom.
- Potom znova vykrojíme, aby sme získali guľatý tvar.
- Utvoríme uzlíček, hore cesto pevne spojíme a spojenou časťou nadol položíme na pomúčený plech s papierom na pečenie alebo na utierku a dáme znova do tepla.
- Necháme ešte pol hodiny kysnúť.
- Medzitým nalejeme do hlbšieho kastrólika toľko oleja, aby v ňom šišky mohli plávať, a olej rozpáľte.
- Šišky vkladáme tak, aby sa nedotýkali. Obrátime a smažíme kým rovnomerne nezozlátnu.

Bavorské dolky
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- hrnček mlieka
- 25 g droždia
- 25 g masla
- 1 lyžica cukru
- 1 žĺtok
- štipku soli
Na ozdobu doliek:
- poháre slivkového lekváru
- tvaroh / šľahačka
POSTUP
- Do mlieka dáme cukor a rozdrobíme droždie.
- Necháme na teplom mieste kysnúť.
- Do múky pridáme lyžičku soli, premiešame a pridáme vyšľahané kvások.
- Pridáme žĺtok a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto tak, aby bolo pružné.
- Necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu.
- Rozvaľkáme cesto na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
- Okrem klasického okrúhleho tvaru môžeme použiť aj iné tvary na neplnené múčniky a spojiť ich niekoľko na seba alebo cesto spracovať ručne do rôznych valčekov, ktoré môžeme aj preplietať.
- Tvary necháme ešte asi 10 minút na stole kysnúť a potom ich osmažíme na oleji po oboch stranách pri zatvorenej pokrievke.
- Dolky ozdobíme kopčekom lekváru a čiapočkou z tvarohu.

Vlčnovská dolky
INGREDIENCIE
- 300 g hladkej múky
- 50 g kvasníc
- 50 ml mlieka
- 50 g cukru
- téglik sladkej šľahačky
- 30 g masti
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- lyžička rumu
- asi 50 g masla na potretie
- 250 g masla na tukové cesto
- 100 g hladkej múky na tukové cesto
POSTUP
- Kvasnice rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, tri lyžice múky, zamiešame a prikryté necháme vybehnúť. Medzitým si pripravíme cesto tukové.
- Zmäknuté maslo premiešame s múkou, dôkladne ručne uhnetieme a necháme vychladiť.
- Do misy dáme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, šľahačku, rozpustený tuk, žĺtky, soľ, vanilkový cukor, rum a vypracujeme hladké pružné cesto. Dobre prepracujeme a necháme na teplom mieste kysnúť ďalšiu hodinu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca.
- Vyvaľkáme i cesto tukové – na polovičnú veľkosť cesta kysnutého.
- Tukové cesto položíme polovicu cesta kysnutého, druhú preložíme a cesto rozvaľkáme.
- Potom spojené cesto preložíme na tretiny a prikryté necháme kysnúť. Rozvaľkáme a preložíme na tretiny ešte 2x.
- Takto pripravené cesto rozdelíme na tretiny. Každú časť postupne rozvaľkáme dotenka.
- Rozdelíme na štvorčeky veľké ako dlaň a do každého vložíme guličku tvarohu. Guličky dobre zabalíme a kladieme spojom nadol.
- Prstom vytvoríme jamku, ktorý naplníme lekvárom, navrch dáme posýpku.
- Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri 250 ° C.
- Potom ešte horúce potierame maslom.
- Smaženú variantu pripravujeme bez mrveničky a vyprážame na oleji po oboch stranách do zezlatavění, nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom.

Marhule v cestíčku
INGREDIENCIE
- 250 g polohrubej múky
- 10 marhúľ
- hrnček a pol mlieka
- 150 g polohrubá múka
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
POSTUP
- V mlieku rozšľaháme vajcia, múku, vanilkový cukor a štipku soli. Cesto by malo mať desiatovom konzistenciu.
- Marhule rozpolíme a poprášime vanilkovým cukrom, obalíme v cestíčku a vypražíme dozlatista z oboch strán.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

vyprážané broskyne
INGREDIENCIE
- 1/2 kg broskýň
- štipka soli
- 1 lyžička práškového cukru
- pol hrnčeka mlieka
- 2 vajcia
- 5 lyžíc polohrubej múky
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Na cestíčko vyšľaháme vajcia, mlieko, soľ, cukor a polohrubú múku.
- Olúpeme a rozpolíme broskyne.
- Broskyne obalíme v cestíčku a opražíme z oboch strán dozlatista.
- Servírujeme so šľahačkou, kyslou smotanou, alebo šálky.

Tip na záver:
Ak máte strach, že cesto nenadobudne, pridajte do neho trochu rumu, ktorý cesto pri kysnutí nadlehčí a pri vyprážaní obmedzuje množstvo tuku, ktoré múčniky vsakujú.
Pokiaľ máte záujem o viac šišiek, nielen vyprážaných, určite vyskúšajte recepty na Fašiangový šišky.
Usmažila ste šišky jedna báseň? Podeľte sa o úspechy s priateľmi na facebooku – je to ľahké, pod článkom je modré facebookovej tlačidlo!