Smažíme dolky, šišky a ďalšie múčniky

Máte chuť na poriadny zákusok?

Vdolek, Koblížek či iný vyprážaný múčnik?

Urobte si hody! S týmito 5 jednoduchými recepty na vyprážané múčniky to zvládnete!

Vyprážané múčniky a jogurtové cesto

INGREDIENCIE

  • 250 g hladkej múky
  • kypriaci prášok
  • 5 vajec

POSTUP

  1. Zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, žĺtky a bielkovým snehom.
  2. Bochníčky nemusíme tvarovať, len lyžicou vykrajujeme rôzne veľké kúsky cesta a ihneď ich smažíme.
  3. Cesto sa hodí na drobnejšie vyprážané pečivo, ktoré po vypražení obalíme v cukre, prípadne je zdobíme lekvárom, tvarohom alebo šľahačkou.
Recept na mini jogurtové vyprážané guličky

Vyprážané múčniky a tvarohové cesto

Tvarohové cesto má podobne ako jogurtové tú výhodu, že sa do neho používa kypriaci prášok do pečiva a nenecháva sa teda kysnúť.

INGREDIENCIE

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g tvarohu
  • 5 vajec

POSTUP

  1. Múku s kypriacim práškom spracujeme so žĺtkami a tvarohom a nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
  2. Môžeme ihneď tvarovať malé dolky alebo iné tvary a okamžite je smažiť.
  3. Neplníme je, ale až po usmažené je potierame alebo zdobíme podľa chuti. Namiesto náplne môžeme pridať do cesta hrozienka, drobné kúsky mäkkého sušeného ovocia, strúhané jablká.

Vyprážané múčniky a náplne

Šišky plníme:

  • hustejšie marmeládou
  • zahusteným džemom
  • zahusteným tvarohom
  • hustým uvareným pudingom
  • náplňou z Nutelly
  • čokoládovou nátierkou

Marmeláda sa najčastejšie používa:

  • marhuľová
  • jahodová
  • višňová

Hodí sa ale aj menej častá:

  • citrónová
  • pomarančová
  • šípová

Hustota náplne je dôležitá preto, aby náplň počas smaženia nevytekala a nepripaľovala sa. Väčší a neprimerané množstvo náplne môže spôsobiť to, že múčniky budú príliš ťažké a pri smažení sa dostatočne nenafúkne a tým im bude chýbať kyprosť.

vyprážanie múčnikov

Tuku musí byť dostatočné množstvo, aby vyprážané tvary mohli voľne plávať a boli do polovice ponorené do tuku. To je tajomstvo bieleho prúžku u šišiek.

Vkladáme ich do horúceho tuku, ale teplotu ovládame tak, aby sa všetko dobre prosmažilo.

Najskôr smažíme prikryté, tým sa múčniky nafúknu, po obrátení odkryjeme a dosmažíme.

Obraciame len lopatkou, nikdy do žiadneho kúsku nepícháme , pretože by cesto kleslo.

Usmažené šišky obaľujeme:

  • v cukre
  • v cukre so škoricou
  • kakaom
  • strúhaným kokosom

Najobľúbenejšie vyprážané múčniky

Najobľúbenejšie sú:

  • domáce šišky
  • bavorskej dolky
  • Vlčnovská dolky
  • marhule v cestíčku
  • vyprážané broskyne

domáce šišky

INGREDIENCIE:

  • 2 hrnčeky vlažného mlieka
  • 35 g droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 50 g masla
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica rumu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1/2 kg hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 g zaváraniny
  • 250 ml oleja na vyprážanie

POSTUP:

  1. Do hrnčeka mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru.
  2. Premiešame a necháme v teple vzísť kvások.
  3. Maslo so žĺtkami a zvyšným cukrom vymiešame.
  4. Pridáme lyžičku rumu a vanilkový cukor.
  5. Do misy preosejeme múku, vlejeme kvások a zvyšné mlieko.
  6. Vareškou všetko spracujeme tak, aby vzniklo pružné cesto.
  7. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 35 minút.
  8. Potom cesto znova premiesime a vyvaľkáme asi na plát asi 2cm vysoký.
  9. Šišky vykrajujeme kolieskom na šišky z rozváľaného plátu. Polovicu koliesok pokryjeme náplní a každé koliesko prekryjeme prázdnym kolieskom.
  10. Potom znova vykrojíme, aby sme získali guľatý tvar.
  11. Utvoríme uzlíček, hore cesto pevne spojíme a spojenou časťou nadol položíme na pomúčený plech s papierom na pečenie alebo na utierku a dáme znova do tepla.
  12. Necháme ešte pol hodiny kysnúť.
  13. Medzitým nalejeme do hlbšieho kastrólika toľko oleja, aby v ňom šišky mohli plávať, a olej rozpáľte.
  14. Šišky vkladáme tak, aby sa nedotýkali. Obrátime a smažíme kým rovnomerne nezozlátnu.
Recept na domáce šišky, ktoré zvládne každý!

Bavorské dolky

INGREDIENCIE

  • 500 g polohrubej múky
  • hrnček mlieka
  • 25 g droždia
  • 25 g masla
  • 1 lyžica cukru
  • 1 žĺtok
  • štipku soli

Na ozdobu doliek:

  • poháre slivkového lekváru
  • tvaroh / šľahačka

POSTUP

  1. Do mlieka dáme cukor a rozdrobíme droždie.
  2. Necháme na teplom mieste kysnúť.
  3. Do múky pridáme lyžičku soli, premiešame a pridáme vyšľahané kvások.
  4. Pridáme žĺtok a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto tak, aby bolo pružné.
  5. Necháme pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu.
  6. Rozvaľkáme cesto na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska.
  7. Okrem klasického okrúhleho tvaru môžeme použiť aj iné tvary na neplnené múčniky a spojiť ich niekoľko na seba alebo cesto spracovať ručne do rôznych valčekov, ktoré môžeme aj preplietať.
  8. Tvary necháme ešte asi 10 minút na stole kysnúť a potom ich osmažíme na oleji po oboch stranách pri zatvorenej pokrievke.
  9. Dolky ozdobíme kopčekom lekváru a čiapočkou z tvarohu.
Recept na bavorskej dolky

Vlčnovská dolky

INGREDIENCIE

  • 300 g hladkej múky
  • 50 g kvasníc
  • 50 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • téglik sladkej šľahačky
  • 30 g masti
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • lyžička rumu
  • asi 50 g masla na potretie
  • 250 g masla na tukové cesto
  • 100 g hladkej múky na tukové cesto

POSTUP

  1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, tri lyžice múky, zamiešame a prikryté necháme vybehnúť. Medzitým si pripravíme cesto tukové.
  2. Zmäknuté maslo premiešame s múkou, dôkladne ručne uhnetieme a necháme vychladiť.
  3. Do misy dáme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, šľahačku, rozpustený tuk, žĺtky, soľ, vanilkový cukor, rum a vypracujeme hladké pružné cesto. Dobre prepracujeme a necháme na teplom mieste kysnúť ďalšiu hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca.
  5. Vyvaľkáme i cesto tukové – na polovičnú veľkosť cesta kysnutého.
  6. Tukové cesto položíme polovicu cesta kysnutého, druhú preložíme a cesto rozvaľkáme.
  7. Potom spojené cesto preložíme na tretiny a prikryté necháme kysnúť. Rozvaľkáme a preložíme na tretiny ešte 2x.
  8. Takto pripravené cesto rozdelíme na tretiny. Každú časť postupne rozvaľkáme dotenka.
  9. Rozdelíme na štvorčeky veľké ako dlaň a do každého vložíme guličku tvarohu. Guličky dobre zabalíme a kladieme spojom nadol.
  10. Prstom vytvoríme jamku, ktorý naplníme lekvárom, navrch dáme posýpku.
  11. Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri 250 ° C.
  12. Potom ešte horúce potierame maslom.
  13. Smaženú variantu pripravujeme bez mrveničky a vyprážame na oleji po oboch stranách do zezlatavění, nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom.
Recept na Vlčnovská dolky

Marhule v cestíčku

INGREDIENCIE

  • 250 g polohrubej múky
  • 10 marhúľ
  • hrnček a pol mlieka
  • 150 g polohrubá múka
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

POSTUP

  1. V mlieku rozšľaháme vajcia, múku, vanilkový cukor a štipku soli. Cesto by malo mať desiatovom konzistenciu.
  2. Marhule rozpolíme a poprášime vanilkovým cukrom, obalíme v cestíčku a vypražíme dozlatista z oboch strán.
  3. Servírujeme posypané práškovým cukrom.
Recept na vyprážané marhule v cestíčku

vyprážané broskyne

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg broskýň
  • štipka soli
  • 1 lyžička práškového cukru
  • pol hrnčeka mlieka
  • 2 vajcia
  • 5 lyžíc polohrubej múky
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Na cestíčko vyšľaháme vajcia, mlieko, soľ, cukor a polohrubú múku.
  2. Olúpeme a rozpolíme broskyne.
  3. Broskyne obalíme v cestíčku a opražíme z oboch strán dozlatista.
  4. Servírujeme so šľahačkou, kyslou smotanou, alebo šálky.
Recept na vyprážané broskyne

Tip na záver:

Ak máte strach, že cesto nenadobudne, pridajte do neho trochu rumu, ktorý cesto pri kysnutí nadlehčí a pri vyprážaní obmedzuje množstvo tuku, ktoré múčniky vsakujú.

Pokiaľ máte záujem o viac šišiek, nielen vyprážaných, určite vyskúšajte recepty na Fašiangový šišky.

Usmažila ste šišky jedna báseň? Podeľte sa o úspechy s priateľmi na facebooku – je to ľahké, pod článkom je modré facebookovej tlačidlo!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.