Aký uvariť obed na Nový rok? Tradičné recepty, ktoré si zamilujete!

Novoročný obed je posledným sviatočným jedlom vianočných sviatkov a súčasne prvým sviatočným jedlom nového kalendárneho roka.

Dáme si na ňom preto záležať.

Pripravili sme si pre vás 5 tradičných receptov na novoročný obed, ktoré sú jednoduché a chutné.

Chcete vedieť, ktoré to sú?

Tak poďme na to!

Bravčová pečienka s mrkvou a hubami

Šťastie na Nový rok prináša prasiatko, teda bravčové mäso. Vyskúšajte tento recept na pečenie na hubách a mrkve so zemiakmi, ktorý je nielen ľahký na prípravu, ale aj veľmi chutný.

INGREDIENCIA

  • 800 g bravčovej pečienky
  • 400 g mladej mrkvy
  • 200 g zmesi húb
  • 600 g zemiakov
  • soľ
  • mleté korenie
  • 60 g masla
  • cibuľa
  • slnečnicový olej
  • čerstvý rozmarín

POSTUP

  • Mäso zviažeme povrázkom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na masle.
  • Potom mäso preložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou a pečieme pri 170 stupňoch Celzia.
  • Medzitým nakrájame cibuľu, mrkvu, huby a opekáme ich na masle asi tri minúty. Dochutíme soľou, korením a pridáme do zapekacej misy k mäsu.
  • Spolu pečieme asi 80 minút.
  • Zemiaky umyjeme, dáme na plech, osolíme a pokvapkáme olejom.
  • Pečieme ich v rúre spolu s mäsom asi 45 minút.
  • Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame so zeleninou, s hubami, čerstvým rozmarínom a pečenými zemiakmi.
Pečené bravčové mäso so zeleninou v pekáčiku.
www.dia.hnonline.sk

Vyskúšajte aj naše recepty na znojemskú omáčku nielen z hovädzej pečienky. Pochutnáte si!

Krúpová polievka s údeným mäsom

Jednoduchý a rýchly recept, ktorý sa perfektne hodí na Novoročný obed. Navyše obsahuje množstvo zeleniny, ktorá vám dodá potrebné živiny.

INGREDIENCIA

  • 150 g jačmenných krúp
  • 1 cibuľa
  • 1 menší pór
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 zemiaky
  • 200 g údeného mäsa
  • korenie čierne mleté
  • soľ
  • majorán
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Mrkva, zeler, pór, zemiaky a údené mäso nakrájame a pridáme do hrnca k cibuli a všetko krátko restujeme.
  • Pridáme premyté krúpy a tiež ich krátko opečieme.
  • Prilejeme vodu a varíme, až budú krúpy aj zelenina mäkké.
  • Polievku dochutíme majoránom, soľou a korením.
  • Dobrú chuť!
Polievka z krúp s údeným mäsom a zeleninou v hlbokom tanieri.
www.varecha.pravda.sk

Šošovka na kyslo

Šošovka by u vás nemala na Nový rok chýbať. Traduje sa totiž, že vám prinesie v budúcom roku dostatok peňazí. A navyše aj skvele chutí. Máme pre vás jednoduchý recept na šošovku na kyslo, ktorú servírujte spoločne s volským okom a klobáskou.

INGREDIENCIA

  • 300 g šošovky
  • 30 g hladkej múky
  • 50 g sadla
  • 1 bobkový list
  • ocot podľa chuti
  • soľ podľa chuti

POSTUP

  • Preberieme šošovku, umyjeme a namočíme na 2 hodiny do studenej vody.
  • V rovnakej vode ju potom uvaríme domäkka s bobkovým listom.
  • Osolíme, zahustíme cibuľovou zápražkou a dochutíme octom.
  • Servírujeme s volským okom as upečenou klobásou.
Šošovka servírovaná s chlebom, kyslou uhorkou, volským okom a klobásou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné šošovkové recepty v rôznych obmenách. Máme pre vás varianty so zelenou, červenou aj čiernou šošovkou.

Pečené bravčové koleno

Kto z nás by nemiloval bravčové koleno! Síce nejde o úplne najzdravší pokrm, ale prečo na Nový rok neurobiť výnimku. Pripravte si ho podľa nášho ľahkého receptu.

INGREDIENCIA

  • 5 l vody
  • 200 g soli
  • 40 g kryštálového cukru
  • 4 zadné bravčové kolená
  • 25 guličiek čierneho korenia
  • 10 guličiek nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • strúhaný chren
  • plnotučná horčica
  • kyslé uhorky
  • remeselný chlieb

POSTUP

  • Vo vode rozmiešame soľ spolu s cukrom.
  • Na kolenách narežeme dookola kožu.
  • Pokiaľ odložíme mäso na 30 minút do mrazničky, tak sa bude koža ľahšie krájať.
  • Kolená preložíme do soľného roztoku a pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkové listy a prelisovaný cesnak.
  • Necháme aspoň 3 dni marinovať v chladničke.
  • Pokiaľ kolená nie sú celé potopené, tak ich pravidelne otáčame.
  • Marinované kolená vyberieme z roztoku na plech a podliate vodou pečieme v rúre vyhriatej na 120 ° C asi 5,5 hodiny.
  • Následne rúru nastavíme na 230°C na horúci vzduch alebo gril a dopečieme do chrumkava.
  • Z mäkkého mäsa pred servírovaním vytiahneme menšiu kosť a podávame ideálne na doske s chrenom, horčicou, čerstvým chlebom a kyslými uhorkami.
Bravčové koleno na doske servírované s chlebom, kyslými uhorkami, horčicou a chrenom.
www.kuchynalidla.sk

Novoročná cesnačka v chlebe

Cesnačka je grunt a určite ju po náročných oslavách Nového roka uvítate. Servírujte ju v chlebe as poriadnou dávkou syra a úspech je zaručený!

INGREDIENCIA

  • 1 červená cibuľa
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 hlávka cesnaku
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 1 l vody alebo zeleninového vývaru
  • 200 g krémového syra
  • 6 zemiakov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • olej
  • soľ
  • strúhaná mozzarella
  • strúhaný čedar
  • bochník chleba

POSTUP

  • Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku.
  • Primiešame múku a dobre ju rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
  • Potom prilejeme vodu, ostatný prelisovaný cesnak, korenie, soľ a privedieme do varu.
  • Následne pridáme na kúsky pokrájané zemiaky a krémový syr a počkáme, až sa zemiaky uvaria.
  • Chlieb prerežeme v 2/3 a vnútro vyberieme.
  • Dáme na pár minút do vyhriatej rúry chrumkať, po vybratí posypeme spodok strúhaným syrom a prilejeme uvarenú polievku.
  • Vrch posypeme poriadnym množstvom syra a ozdobíme jarnou cibuľkou.
Cesnaková polievka servírovaná v chlebe.
www.tinkinerecepty.sk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Ako sa vydaril novoročný obed? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.