Novoročný obed je posledným sviatočným jedlom vianočných sviatkov a súčasne prvým sviatočným jedlom nového kalendárneho roka.
Dáme si preto na ňom záležať.
Ak nie sme vegetariánov, tak asi na stole nebude chýbať masový pokrm. Ktorý je ten najvhodnejší? To sa dozviete z týchto 3 najobľúbenejších novoročných receptov!
Novoročné mäsová pečienka
Na masovú pečienku pre novoročné obed môžeme vyberať zo všetkých druhov mäsa. Z hovädzieho to bude predovšetkým roštenec alebo pekné zadné hovädzie mäso, z bravčového mäsa bravčová pečeň, stehno alebo pliecko .
INGREDIENCIE
- asi 800 g nízkeho roštenky (rozbifu)
- 2 lyžice masla
- 1/2 l vývaru
- 1/2 l červeného vína
- 3 šalotky
- hrsť pažítky
- 1 lyžica hladkej múky
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 220 ºC.
- Pripravíme si omáčku tak, že speníme nakrájanú šalotku na masle, zalejeme ju vývarom a vínom, zahustíme múkou a povaríme za občasného miešania 15 minút.
- Na rozpálenom oleji na panvici sprudka zatiahneme roštenec zo všetkých okrem 1 strany, otáčame a opekáme ho celkom asi 12 minút.
- Potom roštenec vložíme do pekáča neopečenou stranou dole a pečieme 15 minút.
- Potom vyberieme a necháme stáť pod alobalom do doby servírovania.
- Sviečkovica podávame so zemiakmi a polievame omáčkou z červeného vína.

Objavte podobné tipy
Novoročné mäsová ZAPEKANKA
ZAPEKANKA sú tradičné poľský pokrm, “ZAPEKANKA” sú dodnes k dostaniu na varšavských uliciach ako “fast food”. Pri ich interpretácii v kuchyni sa fantázii medze nekladú.
INGREDIENCIE
- 2 biele bagety
- 2 lyžice masla
- 250 g mletého mäsa
- 4 plátky syra
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- bazalka
- oregáno
- soľ, korenie
POSTUP
- Na 1 lyžici masla opražíme cesnak a cibuľku, pridáme mleté mäso. Prikryjeme pokrievkou, občas zamiešame, osolíme a okoreníme.
- Bagety pozdĺžne rozrežeme a jemne natrieme maslom.
- Mäsovú zmes rozdelíme na 4 kôpky a každú navŕšime na jednu poloinu bagety.
- Na mäso poukladáme paradajky nakrájané na plátky a syr.
- Vložíme do rozpálenej rúry a pečieme pri 175º C dozlatista.
- Podávame dozdobené bylinkami, olivami, kečupom alebo horčicou.

Novoročné mäsová roláda
Roláda ako slávnostné jedlo nikdy nesklame. nejšťavnatější je z bravčového mäsa, kedy ju pripravujeme zo stehna alebo pleca. Použiť sa dá aj hovädzie mäso, vykostené kura alebo na menšie roládky kuracie alebo morčacie prsia.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- soľ, korenie
- tymián, provensálske korenie
- 1 pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 kapie
- 8 plátkov syra
- 4 plátky anglickej slaniny
POSTUP
- Mleté mäso (mix bravčového a hovädzieho) dobre prepracujeme s najemno nakrájaným cesnakom a pórom.
- Na potravinárske fóliu vytvarujeme zo zmesi 2 obdĺžniky, ktoré poukladáme slaninou, najemno nakrájanú kapiu a syrom.
- Rolády zavinieme a dobre pritlačíme. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút alebo do zlatohnedého sfarbenia.
- Podávame najlepšie s zemiakovou kašou, zeleninku a perželkou.

A čo pre tých vegetariánov? Skúste im pripraviť aspoň syrové pochúťky .
Ako sa vydaril novoročné obed? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!