Ako to, že vás po sladkej desiatu opäť chuť na sladké?
Môže za to nestabilný krvný cukor! Jediným spôsobom, ako tomu predísť, je pridať ku každému dennému jedlu potraviny s nízkym glykemickým indexom – napríklad zeleninu .
A zatiaľ čo papriku mnohokrát do pokrmov neschováte, mrkva je pre tieto účely ako stvorená. Päť dokonalých receptov s mrkvou máte práve pred sebou!
Mrkva ako živina
Je známo mnoho způsobů, jakými tato kořenová zelenina zlepšuje vaše zdravie. Já bych zmínil alespoň snižování zakyselení organismu a vysoký obsah vlákniny..
Užitie mrkvy v sladkej kuchyni
Jemne strúhanú mrkvu pridávame predovšetkým do cesta. Mrkvou doplnené cesto je po upečení vláčnejšia a má veľmi príjemnú chuť. Okrem toho je cesto pekné oranžovej farby, takže mrkvou môžeme v recepte nahradiť menší podiel vajec (alebo nedostatočné sfarbenie žĺtka).

Mrkvové cesto
Očistenú mrkvu strúhame skutočne najemno na tzv. Chrenovou strúhadle. Pridávať ju potom môžeme do rôznych receptov na cesto a piecť tak napríklad:
- mrkvovej buchty
- mrkvovej bábovky
- mrkvovej torty
mrkvovej buchty
INGREDIENCIE:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 hera
- 1 pohár oleja
- 115 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- 0,5 l mlieka
- citrónová kôra
- soľ
POSTUP:
- Tuk vymiešame s cukrom a s vajcami.
- Nastrúhanú mrkvu vmiešame do múky pred pridaním vzniknutého kvásku.
- Potom pridáme mlieko a kvások a cit. kôru.
- Nakoniec pridáme múku so solí.Zaděláme cesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť.
- Ďalej cesto normálne spracovávame a pečieme.
Z takto upraveného cesta môžeme piecť plnené buchty alebo koláče, výborná je napríklad kombinácia s makovou náplňou.
Bez náplne pečieme dolky, ktoré po upečení potrieme marmeládou, sladké rožky alebo inak tvarované neplnené pečivo.
Toto kysnuté cesto sa aj dobre smaží, takže z neho môžeme dolky i vyprážať.

Mrkvové bábovky a muffiny
INGREDIENCIE
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku
- 1 sklenka oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek teplé vody
- 3 ks vajec
POSTUP:
- Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
- Všetky sypké ingrediencie zmiešame v mise.
- Pridáme tri žĺtky, pohár oleja a hrnček teplej vody.
- Všetko zamiešame.
- Vmiešame jemne nastrúhanú mrkvu.
- Z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame do cesta.
- Bábovku vkladáme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút na 150 – 160 ° C. Potom pri 180 ° C dopekáme asi 20 – 30 minút.
Mrkva môžeme pridať do celej dávky cesta alebo len do časti a do formy je vkladať striedavo. Bábovku môžeme ešte doplniť mletými alebo sekanými orechmi a po upečení ju buď len pocukrovat alebo poliať bielou či tmavou polevou.
Cesto z tohto mrkvového receptu môžeme piecť aj v iných formách. Vynikajúce sú aj Mafinový variácie, ktoré sú momentálne veľmi trendy.

mrkvovej torty
Podobne ako bábovku môžeme pripravovať aj piškótové alebo trené tortové korpusy, ktoré použitím mrkvy získajú peknú farbu.
INGREDIENCIE
- 2 ks vajec
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžice vody
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1 štipka prášku do pečiva
- 2,5 lyžice cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
- Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Pridáme olej a vodu.
- Vmiešame múku s kypriacim práškom.
- Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu.
- Vmiešame sneh z bielkov.

Použitá mrkva nebráni plnenie tort lekvárom, krémy z masla, tvarohu alebo smotany, ovocnými náplňami ani zdobenie polevou. Na báze piškótového cesta vzniká aj biskupský chlebíček , ktorý možno opäť vytvoriť – ako inak – mrkvový!
Objavte podobné tipy
Užitie mrkvy v slanej kuchyni
Ak sa rozhodujete, akú polievku dnes uvariť, prečítajte si niečo o prínosu mrkvy pre zdravie celej rodiny potrebné na webe Nasevyziva.cz.
mrkvová polievka
INGREDIENCIE
- 1 lyžica oleja či masla
- 2 lyžice krupice
- 3 ks mrkvy
- kari
- pažítka
POSTUP
- Nastrúhame mrkvu.
- Do hrnca dáme rozohriať tuk.
- Zasypeme krupičkou.
- Pridáme nastrúhanú mrkvu a zalejeme vriacou vodou.
- Pridáme kari a dovaríme.
- Pažítkou posypeme až na tanieri.

mrkvový šalát
Strúhanú mrkvu s cukrom si z detstva pamätá každý. Tu je však variant, ktorú si zamilujete aj dnes.
INGREDIENCIE
- 3 stredné mrkvy
- 100 ml kyslej smotany
- 3 vlašské orechy
- soľ, korenie
- citrónová šťava
POSTUP
- Mrkvu nastrúhame, polejeme citrónovou šťavou a osolíme.
- Necháme 30 min odstáť.
- Dochutíme smotanou, strúhanými orechmi a korením
Šalát je tak výborný, že ho možno doplniť o cestoviny a ľahká letná večera je na svete.

Tip nakoniec: Hoci strúhať veľké mrkvy je oveľa ľahšie, mladučkej, malé mrkvičky dodajú oveľa viac chuti. Preto je najvhodnejšie zamestnať kuchynského robota!
Inšpiroval vás článok? Pošlite ho priateľom!