Slaný koláč – rýchle recepty

Ako náhrada za pečivo sa rozšírila obľuba slaných koláčov. Proti pečive majú výhodu v tom, že je pečieme súčasne s náplňou, takže ich môžeme podávať teplé aj studené a náplne pritom striedať podľa chuti a možností. Tak, ako sa pečú stále viac, tak pribúda aj receptov na viac či menej prácne verzie. Ak však naozaj ponáhľame, tak najrýchlejší sú koláče z lístkového cesta.

Slaný koláč z lístkového cesta

Lístkové cesto si totiž môžeme v chladenom prevedení kúpiť už úplne pripravené na ďalšie spracovanie. Ďalším variantom nákupu je mrazené lístkové cesto, ktoré zase môžeme mať v domácej mrazničke v zásobe. A ak nemáme v obľube kupované polotovary, tak si ich pripravíme doma a môžeme pritom využiť niektorý z receptov menej náročných na spracovanie aj suroviny.

Slaný koláč a formy

Na slané koláče sa hodia využiť niektorú z okrúhlych koláčových foriem, na ktorej veľkosť cesto rozvaľkáme a potom naplníme zvolenú náplňou. Pokiaľ ju nemáme, tak rovnako dobre poslúži plech s vyššími okrajmi alebo pekáč. Okrúhla forma pri pestrej náplni však umožňuje využitie našej fantázie k rôznemu zdobenie. Dávať náplň len na povrch alebo zdobiť nemusíme vždy, koláč môžeme upiecť aj z dvoch či troch dielov a náplň umiestniť medzi jednotlivé diely. Formy alebo plechy pod lístkové cesto nemusíme vymazávať, lepšie je vypláchnuť ich studenou vodou. Ak nám tento postup nevyhovuje, tak je vyložíme papierom na pečenie.

Slaný koláč a pečenie

Lístkové cesto potrebuje upiecť sprudka, aby bolo skutočne krehké a lístkovalo. Pri pomalom pečení z neho vyprýštia tuk a cesto je potom suché a tvrdé. Aby sa cesto nezvadalo a nerobilo bubliny, tak je na plechu trochu popicháme vidličkou. Preto pred vložením formy alebo plechu rúru dostatočne predhrejeme, najmenej na 220 ° C. Po vložení potom rúru najmenej 20 minút neotvárame, aby teplo zbytočne neunikalo, až potom sa krátko môžeme pozrieť, ako sa nám koláč pečie. Koláč by mal byť upečený dozlata, málo upečené lístkové cesto nie je chutné. Pre vylepšenie farby okrajov koláča je môžeme pred pečením potrieť rozšľahaným žĺtkom alebo celým vajcom.

Slaný koláč a náplne

Slané koláče môžeme plniť najrôznejšími náplňami. Základné suroviny, ktoré charakterizujú náplň väčšinou ešte doplníme aspoň cibuľou alebo cesnakom. Koreníme podľa chuti, u lístkového cesta sa dá zniesť aj ostrejšie korenie, podobne ako dochucovacie prípravky ako je kečup, horčica, sójová či iné korenené omáčky. Základnými surovinami pre náplň potom je hlavne:

  • mäso
  • údenina
  • syry
  • zelenina
  • dusené huby
  • vajcia

mäsová náplň

Mäsovú náplň dávame na koláč vtedy, keď chceme mať koláč trochu sýtejšie. Na náplň sa hodí mleté mäso všetkých masových druhov vrátane rybieho mäsa, ktoré na koláč navrstvíme už dostatočne ochutené a premiešané s vajciami alebo smotanou. Premiešať ich môžeme aj s kečupom a nezabudneme je dostatočne ochutiť cibuľou, cesnakom a korením. Pre chuť a vzhľad môžeme koláč pred dopečením posypať strúhaným syrom. Na masovú náplň môžeme použiť aj mäso varené alebo pečené, ktoré nadrobno nakrájame.

miešané náplň

Údeniny majú v masových koláčoch široké použitie. Hodí sa ako šunka alebo jemné salámy, tak ostrejšie druhy údeniny vrátane korenených klobás, všetko nakrájané na plátky, kolieska alebo ešte viac nadrobno. Použiť sa dajú aj rôzne ochutené paštéty. Údeniny väčšinou ešte miešame s niektorou zeleninou a syry.

Syrová náplň

Na syrovú plnku môžeme využiť mäkkých i tvrdých syrov. Z mäkkých syrov vytvárame s vajcom, zeleniny a ďalších ingrediencií hmotu, ktorú koláč potrieme. Tvrdé syry strúhame a buď z nich tiež vytvárame zmes s vajcami, smotanou, jogurtom a prípadne aj s trochou údeniny a zeleniny a túto zmes potom Vŕšime na koláč. Syr môžeme aj doplniť alebo čiastočne nahradiť mäkkým tvarohom.

zeleninová náplň

Zelenina sa na slané koláče výborne hodia a s jej použitím máme koláč určite menej kalorický. Zeleninu používame surovú alebo ju podľa potreby krátko podusíme alebo opražíme. Okrem cibule a cesnaku na dochutenie sa hodí predovšetkým papriky a paradajky, pór i lahôdkovej cibuľky, karfiol, brokolica, všestranne použiteľná cuketa a ďalšie zelenina. Zeleninu dopĺňame podľa chuti syry, smotanou a vajcami.

Hubová náplň

Huby na náplň sa musí vopred podusené, surové sa dajú použiť len mäkké huby ako sú napríklad šampiňóny a aj tie musia byť nakrájané na veľmi tenké lístky. Hubovú zmes pripravíme na orestované cibuľu, dochutíme korením a väčšinou ju zahustíme vajcami.

vaječná náplň

Vajcia môžeme uvariť a nakrájanými kolieskami koláč pokryť spoločne napríklad s údeninou, syry a zeleninou. Inak používame vajcia rozšľahané v smotane alebo aspoň mlieku, dokořeněná a zahustená strúhaným syrom alebo trochou múky. Túto zmes potom vylejeme na koláč. Pod ňu väčšinou ešte rovnáme zeleninu alebo údeninu a všetko spolu upečieme.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.