Koláče na slano sú skvelou alternatívou sladkých dezertov. Upečte si ten svoj

Vedeli ste, že soľ je aj zdravá?

Obsahuje totiž sodík a chlór!

Sodík má dôležitú úlohu pri prenose nervových vzruchov.

A chlór zase pomáha pri trávení.

Slané koláče sú teda skvelou voľbou!

Zemiakový koláč s rozmarínom

Aj slaný koláč môže byť dobrôtka, vyskúšajte tento recept, ktorého príprava vám nezaberie toľko času.

Budete potrebovať:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 veľké zemiaky
  • 150 mililitrov vody
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • štipka soli
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej, soľ a korenie

Postup prípravy:

  • Presejte do misy múku, pridajte prášok do pečiva a štipku soli.
  • Suchú zmes premiešajte, potom pridajte vodu s olejom.
  • Vypracujte tuhé cesto, ktoré vyvaľkajte a rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky, asi 2 milimetre.
  • Nakrájané zemiaky rozložte na cesto, 1 centimeter od okraja koláča.
  • Do misky zmiešajte pár lyžíc oleja, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a lístočky rozmarínu a riadne zmiešanou zmesou potrite celý koláč.
  • Pripravený koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi ½ hodiny.
okrúhly koláč so zemiakmi, rascou a vetvička rozmarínu
Zdroj foto: whole-sisters.com

Slaný koláč z lístkového cesta

Jednoduchý a veľmi chutný koláč, ktorý môžete jesť teplý aj za studena. ak nemáte balkánsky syr nevadí, je možné ho nahradiť mozzarelou.

Budete potrebovať (na 5 porcií):

  • 250 gramov lístkového cesta
  • 400 gramov cukety
  • 400 gramov olúpaných mäsitých paradajok
  • 150 gramov balkánskeho syra
  • 1ks staršieho rožku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ks rozšľahaného vajcia
  • talianske korenie podľa vášho výberu

Postup prípravy:

  • Paradajky, cuketu a cesnak si nakrájajte na jemné plátky.
  • Rozvaľkané lístkové cesto vložte na nevymastený plech.
  • Posypte strúhankou, pokvapkajte rozšľahaným vajcom a jemne posypte korením.
  • Nakrájanú zeleninu rozprestrite na cesto tak, aby bola rovnomerne preložená plátkami cesnaku.
  • Na záver posypte nastrúhaným balkánskym syrom.
  • Koláč pečte v predhriatej rúre tak dlho, až budú mať okraje svetlo hnedú farbu.
pečený koláč s lístkového cesta s cuketou
Zdroj foto: afamilyfeast.com

Výborný je koláč buď ako hlavné jedlo alebo ako chuťovka, treba pre prípadné návštevy!

Slaný cuketový koláč

Cuketový koláč je veľmi obľúbeným receptom, ktorý pozná snáď každý. Na internete kolíje vlké množstvo receptov, my pre vás vybrali jednoduchý a veľmi chutný „cukeťák“.

Budete potrebovať (na 4 porcie):

  • 200 až 300 gramov polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 cuketu
  • 1 vajce
  • 2 cibuľa
  • 3 až 4 strúčiky cesnaku
  • štipku soli
  • 1 a ½ lyžice čerstvých byliniek (napríklad ligurček, petržlenová vňať či pažítka)
  • olej na vymazanie podľa potreby

Postup prípravy:

  • Opláchnuté bylinky si nasekajte nadrobno, olúpaný cesnak nakrájajte na plátky alebo prelisujte a cibuľu nakrájajte na malé kocky.
  • Cuketu zbavenú šupky nastrúhajte na hrubej strane strúhadla do misy, zľahka osoľte a nechajte hodinu odstáť.
  • Vylejte prebytočnú tekutinu, ktorú cuketa pustila, pridajte bylinky, cesnak a cibuľu.
  • Presejte múku do misy s cuketovou zmesou, pridajte prášok do pečiva a vajíčko.
  • Vzniknutú zmes dôkladne premiešajte, a potom ju vylejte do vymastenej formy na pečenie a rovnomerne rozprestrite až k okrajom.
  • V predhriatej rúre pečte asi 45 minút pri teplote 180 °C.
slaný koláč pečený s nasekanou cuketou
Zdroj foto: tastykitchen.com

Slaný koláč s cuketou výborne chutí aj vďaka bylinkám, tie môžete obmieňať, pridať aj inú zeleninu, kúsok syra alebo na kocky nakrájanú údeninu. V prípade, že máte cukety veľa a naozaj neviete, čo s ňou, vyskúšajte recepty na zaváranie cukety .

Francúzsky Quiche

Zázrak z francúzskej kuchyne, po ktorom sa len zapráši! Koláč je skvelým pohostením pre návštevu a upiecť ho môžete pokojne pred očami návštevy – nie je potrebné mať plnú chladničku ani nadmieru času. Konzumovať sa dá teplý aj studený a náplň si zvolíte podľa vlastnej chuti či fantázie.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • balené lístkové cesto alebo slané domáce linecké cesto (vystačí na jeden väčší quiche)
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 150 ml smotany
  • soľ, korenie, prípadne trocha nastrúhaného muškátového orieška na dochutenie

TIP: Ak si robíte vlastné slané cesto, môžete priamo doň pridať trochu sušeného cesnaku či parmezánu.

Na náplň (syrový variant):

  • 15 dkg tvrdého syra (najlepšie eidamu alebo goudy)
  • 2 jarné cibuľky
  • hrsť pokrájaných byliniek podľa chuti
  • 15 dkg šunky alebo salámy, ale môžete si náplň pripraviť rýdzo syrovú
  • 1 plechovku kukurice

Postup prípravy:

  • Cesto rozvaľkajte na plát a preneste ho do guľatej formy na pečenie, potom dajte odpočinúť do chladničky.
  • Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho, nech sa počas pečenia cesto nedvíha.
  • Okraje koláča pomažte rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, ako je napríklad sezam, mak a podobne.
  • So záťažou pečte asi 10 minút pri teplote 180 °C a dopekajte ešte ďalších 5 až 10 minút bez záťaže.
  • Syr nahrubo postrúhajte, cibuľku, bylinky, šunku či salámu pokrájajte a kukuricu prelejte cez sitko.
  • Ohrejte si v kastróliku mlieko, prilejte smotanu tak, aby tekutina zostala vlažná.
  • Do kastrólika s mliekom rozklepnite vajíčka, pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte.
  • Na predpečené cesto navrstvite náplň, prelejte mliečnou zmesou a vráťte do rúry.
  • Pečte ešte 30 až 40 minút, kým vnútro s náplňou nebude pevné.
francúzsky quiche pečený so syrom
Zdroj foto: pinterest.es

Naše tipy:

  • Pred pečením okraja koláča pomažte rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, ako je napríklad sezam, mak a podobne.
  • Quiche je možné jesť ešte teplý, ale horšie sa vám bude krájať. Odporúča sa nechať ho vychladnúť, potom nakrájať a jednotlivé kúsky ohrievať v mikrovlnnej rúre.
  • Na náplň môžete použiť prakticky čokoľvek, čo vám chutí. Sezónnu zeleninu, huby, morské plody, plátky údenín, syra a rôzne zvyšky z obložených mís… Výborne chutia aj varianty so špenátom a kozím syrom alebo s tekvicou a bylinkami. Fantázii sa skrátka medze nekladú!

Cibuľový koláč

Cibuľový koláč si môžete pripraviť hneď na niekoľko spôsobov. My si popíšeme recept na krehký maslový koláč, ale môžete si pripraviť aj kysnuté cesto na slaný spôsob – príprava cibuľovej náplne zostane rovnaká. Milovníci slaného pečiva mávajú práve cibuľový koláč alebo cibuľovú pizzu vo veľkej obľube.

Budete potrebovať:

Na prípravu krehkého maslového cesta:

  • 3 až 4 lyžice studenej vody (alebo môžete použiť 1 žĺtok)
  • 100 gramov masla
  • 200 gramov hladkej múky
  • štipku soli

Na cibuľovú náplň:

  • 1 kilogram červenej či bielej cibule (alebo oba druhy skombinujte)
  • 1 až 2 lyžice olivového oleja
  • 100 gramov mäkkého masla
  • mleté korenie
  • tymian
  • trochu morskej soli

Postup prípravy:

  • Múku preosejte do misky, osoľte a pridajte maslo.
  • Potom prilejte vodu podľa potreby.
  • Cesto vypracujte rukou, kým nie je vláčne.
  • Potom ho obaľte do fólií a dajte do chladničky.
  • Olúpanú cibuľu nakrájajte na kolieska, sparte horúcou vodou a nechajte odkvapkať.
  • Cibuľu, cukor, tymián, mleté korenie a morskú soľ poduste na panvici asi 15 až 20 minút.
  • Cesto vložte na plech, pokryte ho náplňou a pečte 40 až 50 minút na 160 °C.
okrúhly pečený koláč s cibuľou a so syrom
Zdroj foto: foodandwine.com

TIP: Krehké maslové cesto má skvelé uplatnenie aj v sladkej kuchyni! Skúste napríklad namiesto návštevy posilňovne fitness cuketovú buchtu!

Tekvicový koláč

Slaný tekvicový koláč je perfektným jedlom na jeseň a môžete s ním osláviť aj Halloween. Skvelá je aj jeho časová aj finančná nenáročnosť.

Budete potrebovať:

  • 40 dkg tekvica
  • 15 dkg syra
  • 20 dkg kabanózu
  • 3 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ hrnčeka oleja
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ cibule
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy:

  • Tekvicu, syr, kabanos, cesnak a cibuľu nakrájajte nadrobno, potom pridajte múku, vajcia, olej, prášok do pečiva, soľ a korenie a dôkladne premiešajte.
  • Zmes vlejte do pekáča vyloženého papierom na pečenie.
  • Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte asi ½ hodiny.
pečený koláč s tekvicou a syrom
Zdrej foto: palatablepastime.com

TIP: Pokiaľ vám niektorá ingrediencia nechutí (napríklad kabanos) môžete ju bez problémov nahradiť niečím, čo vám chutí (napríklad syrom, zeleninou a podobne).

Ak vám stále zostalo dosť tekvica, vyskúšajte recept na polievku z tekvice hokkaido .

Koláč na slano so slaninou

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 130 gramov masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice mlieka
  • štipku soli

Na náplň:

  • 300 ml smotany
  • 250 gramov slaniny
  • 100 gramov póru
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľu
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • soľ

Postup prípravy:

  • Do misy dajte preosiatu múku, maslo, vajcia, mlieko a soľ.
  • Vypracujte tuhé cesto, ktoré nechajte v chladničke 1 hodinu odstáť.
  • Potom cesto rozvaľkajte na okrúhly plát.
  • Ten vložte do guľatej formy (vyloženej papierom na pečenie), ktorá je o trochu menšia ako vaša placka.
  • Prebytky na okrajoch odrežte, cesto jemne prepichajte vidličkou a dajte do chladu.
  • Slaninu, cibuľu a pór nakrájajte na drobné kocky, ktoré orestujte na panvici s olivovým olejom.
  • Cesto vyberte a potrite ho slaninovou zmesou.
  • Rozmiešajte si vajíčko so smotanou, soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
  • Vaječnou zmesou potom rovnomerne zalejte koláč.
  • Koláč pečte na 180 °C po dobu 35 až 45 minút.
  • Po vychladnutí nakrájajte na kúsky a servírujte!
pečený okrúhly koláč s náplňou zo slaniny
Zdroj foto: taste.com.au

Slaný koláč so špenátom

Špenát je výborný na prípravu mnohých slaných jedál a „zákuskov“, nemyslíme tým len špenát so zemiakovou knedľou a údeným mäsom. Koláč so špenátom môžete použiť ako hlavné jedlo, ale výborne sa hodí aj na desiatu.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • formu na pečenie v rozmeroch okolo 36 x 13 centimetrov
  • 125 gramov studeného masla
  • 225 gramov celozrnnej špaldovej múky
  • 3 vaječné žĺtky
  • 1 až 2 lyžice vody
  • tymian
  • soľ
  • maslo na vymazanie formy na pečenie

Na náplň:

  • 300 ml 30% smotany
  • 80 gramov čerstvého špenátu
  • 100 gramov strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia
  • tymian
  • korenie
  • soľ

Postup prípravy:

  • Z preosiatej múky, masla, soli, žĺtkov, tymiánu a vody si v mise vypracujte hladké cesto.
  • Pripravené cesto obaľte fóliou a dajte asi na 40 minút do chladničky.
  • Cesto vybraté z chladničky vyvaľkajte na hrúbku asi 5 milimetrov a vložte do formy na pečenie vymastenej maslom.
  • Prebytočné okraje cesta odrežte.
  • Cesto jemne prepichajte vidličkou, prekryte papierom na pečenie a dajte naň záťaž (vhodné sú fazuľa či hrach). Cesto sa počas pečenia nebude zdvíhať.
  • V rúre predhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút.
  • Potom odstráňte záťaž a papier na pečenie a na cesto vložte špenát.
  • Koláč zalejte zmesou vajec, smotany, strúhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte soľou podľa potreby.
  • Potom vložte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút.
pečený koláč so špenátovou náplňou a pokladaným špenátom
Zdroj foto: taste.com.au

Koláč s paradajkami

Slaný koláč hojne pokladaný plátkami paradajok sa úplne rozplýva na jazyku. Paradajky sú nielen chutné, ale aj zdravé, a tak si môžete napríklad pripraviť zdravú desiatu so sebou do práce.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 200 gramov hladkej múky
  • 150 gramov rastlinného tuku
  • 3 lyžice vody
  • štipku soli

Na náplň:

  • 500 gramov paradajok
  • 120 gramov tvrdého syra
  • 100 ml smotany
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • štipku korenia
  • soľ

Postup prípravy:

  • Rozšľahajte vajcia so smotanou, osoľte, okoreňte a vmiešajte nastrúhaný syr.
  • Paradajky nakrájajte na plátky.
  • V mise zmiešajte múku, tuk a vodu a vypracujte cesto do hladka. Potom ho nechajte v chlade odpočinúť asi 30 minút.
  • Potom cesto rozvaľkajte a vložte do vymasteného pekáča.
  • Pripravené cesto zalejte zmesou z vajec a na povrch husto naskladajte na plátky nakrájané paradajky.
  • Koláč pečte asi ½ hodiny v rúre predhriatej na 160 °C
okrúhly slaný koláč s celými cherry paradajkami s kúskami špenátu
Zdroj foto: platedcravings.com

Teplý variant je veľmi chutný, ako hlavné jedlo sa odporúča podávať s ľahkým zeleninovým šalátom. Ale ako sme už spomenuli na začiatku, paradajkový koláč chutí aj za studena a na desiatu.

Vaječný koláč

Tiež slaný koláč s vajcami môžete vychutnávať teplý alebo už vychladnutý, skvelé sú obe varianty. Príprava je rýchla (aj keď to tak nevyzerá), koláč vonia jarou, a tak si naozaj pochutnáte.

Budete potrebovať:

  • balíček lístkového cesta alebo rovnaké množstvo cesta vyrobeného doma
  • 200 gramov syra s bielou plesňou (Hermelín, Brie, Camembert a podobne)
  • 250 gramov hustej kyslej smotany
  • čerstvé špenátové alebo mladé púpavové listy
  • čerstvé klíčky cesnaku, ak ich nezoženiete, zoberte za vďaku jarnou cibuľkou
  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • 2 vajcia čerstvé

Postup prípravy:

  • Listové cesto rozvaľkajte na papieri na pečenie a aj s papierom vložte do formy.
  • Na niekoľkých miestach cesto prepichnite vidličkou.
  • Na cesto rozložte špenát, plátky syra a vajec, osoľte a okoreňte.
  • Vajíčka ozdobte výhonkami cesnaku alebo štipkou nakrájanej jarnej cibuľky.
  • Všetko prelejte zmesou z kyslej smotany, surových vajec a dochuťte bylinkovou soľou.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 35 minút.
koláč s vaječnou náplňou a kúsky slaniny
Zdroj foto: thekitchn.com

TIP: Koláč si môžete vylepšiť rôznymi spôsobmi. Každopádne všetko čerstvé a zelené lupenie sa do koláča hodí skvele!

Zdravý slaný koláč

Tento recept zdravím len srší a poteší aj vyberavých stravníkov. Na prípravu koláča sa používa špaldová múka, jogurt, ricotta a brokolica.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 270 gramov hladkej špaldovej múky
  • 200 gramov bieleho jogurtu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • soľ

Na náplň:

  • ⅓ brokolica
  • 200 gramov ricotty
  • 30 gramov tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • tymian
  • rozmarín
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ

Postup prípravy:

  • Zmiešajte špaldovú múku, olej, jogurt, jemne osoľte a vytvorte hladké cesto.
  • Potom ho dajte do chladu odpočinúť.
  • Vajcia, ricottu a bylinky rozšľahajte, osoľte a okoreňte.
  • Povarenú brokolicu rozdeľte na jednotlivé ružice.
  • Cesto vložte do formy vyloženej papierom na pečenie a roztiahnite ho až k okrajom.
  • Na cesto potom rovnomerne vylejte pripravenú náplň, položte kúsky brokolice a posypte strúhaným syrom.
  • Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi 15 minút.
okrúhly slaný koláč s náplňou s riccoty a s pažítkou
Zdroj foto: feastingfreds.wordpress.com

Aj tento koláč skvele chutí ako teplý, tak aj studený. A keď pôjdete behať alebo cvičiť do fitka, môžete si vziať kúsok koláča na desiatu, ide o ľahké jedlo.

Receptov na slané koláče existuje veľké množstvo, určite si nájdete nejaký svoj obľúbený. Veľkou výhodou je, že príprava koláčov je jednoduchá a jedná sa o lacné recepty.

Využite soľ pre krásu!

Soli sa v dnešnej dobe pripisujú skôr škodlivé účinky, ale pre náš život je nevyhnutná.

Má svoje uplatnenie nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. V starovekom Ríme sa používala dokonca ako platidlo za služby vojakom.

V oblasti krásy má soľ široké využitie. Pomôže vám k bielym zubom, k zamatovej pokožke alebo ku krásnym a zdravým vlasom.

Soľný peeling

Peeling zo soli je veľkým prínosom pre krásu aj zdravie kože, navyše si ho ľahko vyrobíte doma.

Budete potrebovať:

  • 50 gramov jemnej kryštálovej soli
  • 15 ml mandľového oleja
  • 5 ml levanduľového oleja

Postup prípravy:

  • Všetky ingrediencie zmiešajte.
  • Zmes ihneď naneste na pokožku tela a vmasírujte krúživými pohybmi.
  • Nechajte pôsobiť asi ½ hodiny.
  • Potom všetko starostlivo zmyte vodou.
peeling zo soli
Zdroj foto: littlehouseliving.com

Peeling je možné tiež pripraviť zo 75 ml olivového oleja a 1 šálky morskej soli. A ak chcete peeling na tvár, stačí použiť ½ téglika bieleho jogurtu zmiešaného s 1 lyžičkou soli. Peeling na telo aj tvár nechávajte pôsobiť vždy 30 minút a nezabudnite na dôkladné umytie vlažnou vodou!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.