Slané syrové koláče s najrôznejšími náplňami sú veľmi obľúbené.
Ich veľkou výhodou je, že sa môžu podávať ako teplé, tak studené.
Inšpirujte sa našimi 3 recepty na tie najlepšie syrové koláče.
Francúzsky slaný syrový koláč – Quiche
K veľmi obľúbeným receptom patrí recepty na tradičné slané francúzske syrové koláče – ouiche.
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
na cesto:
- 150g hladkej múky
- 120g vychladeného masla nasekaného na kúsky
- 3 – 4 lyžice ľadovej vody
- 2 lyžice vychladeného zeleninového vývaru (možno nahradiť vodou)
- štipka soli a práškového cukru
na náplň:
- 4 vajcia
- 250 ml smotany
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
- štipka muškátového orieška
POSTUP
- V mise rýchlo prstami spracujeme múku a maslo tak, aby vznikli lupienky vo veľkosti ovsených vločiek, je dôležité cesto nepřepracovat.
- Posolíme, pocukrujeme (môžete vynechať), pridáme vodu a popr. vývar podľa potreby tak, aby vznikla hladká lesklá gule (tekutiny sú ľadové, aby sa nám „vločky“ neporušili), ktorú dáme do fólie na hodinku oddýchnu do chladničky.
- Rozohrejeme rúru na 190 ° C.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do maslom vymastenej formy na koláč alebo tortu, dno popicháme vidličkou a ak chceme zabrániť nafúknutia, vyložíme papierom na pečenie a nasypeme fazuľa, šošovicu alebo ryžu.
- Dáme predpiecť na 10 minút do rúry.
- Pripravíme si naplň, zmiešame v mise všetky základné ingrediencie plus niečo naviac (treba čo dom dal – syry, šunku, brokolicu ..).
- Dáme znova do rúry na cca 35 minút.
- Hotovo máte, ak náplň už nie je tekutá. Nepečte zbytočne dlho, nech neprídete o šťavnatosť.
Freepik
Objavte podobné tipy
Slaný syrový koláč z lístkového cesta
Tento tradičný recept, patrí k veľmi rýchlej príprave, slaný syrový koláč možno pripraviť do 45 minút, ak máme už dopredu pripravené lístkové cesto (možno kúpiť cesto hotové cesto zo supermarketu)
INGREDIENCIE
- 250 g lístkového cesta
- 2 lyžice masla
- 1 lyžicu olivového oleja,
- 2 cibule
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku sušeného tymianu
- soľ, mleté čierne korenie
- 150 g nivy
- 3 vajcia
- 200 ml kyslej smotany
POSTUP
- Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním ľahko vymastenú okrúhlu formu s priemerom 23 cm.
- Okraje zdvihneme a odrežeme podľa potreby, formu vložíme na 30 minút do chladničky.
- Na cesto potom dáme suché fazuľa a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 ° C a 15 minút pečieme.
- Potom fazuľa vyberieme a ešte korpus vrátime na 5 minút do rúry.
- Na panvici si rozohrejeme kúsok masla s olejom, orestujeme na ňom na polkolieska nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájanú zemiaka.
- Pečieme 10 až 15 minút dozlatista, potom pridáme cesnak a tymián, ešte tri minúty restujeme a zmes rozložíme na koláč.
- Len zľahka osolíme (niva je slaná) a okoreníme, potom na zmes rovnomerne rozdrobíme nivu.
- Smotanu rozšľaháme s vajcami, opäť zmes zľahka osolíme a okoreníme a nalejeme na koláč.
- Ten vrátime do rúry, ktorej teplotu znížime na 160 ° C a koláč pečieme 30 až 40 minút podľa druhu rúry, aby bol koláč zlatohnedý a uprostred nie celkom stuhnutý. Slaný koláč podávame teplý.
Alsaskému cibuľový koláč – podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha
INGREDIENCIE
na cesto:
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- pol kocky čerstvého droždia alebo pol sáčku sušeného droždia
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 ml vody
na náplň:
- 250 g čerstvý kravský syr
- 100 g slanina
- cibuľa
- cesnak – 3 strúčiky
- soľ
- korenie
POSTUP
- Do misy nasypte hladkú múku, soľ, droždie, nalejte vodu a olivový olej a vypracujte cesto.
- Prikryte ho fóliou a nechajte hodinu kysnúť v chladničke.
- Medzitým rozohrejte panvicu a orestujte na nej nakrájanú slaninu a cibuľu.
- Do čerstvého syra pridajte soľ, korenie a nakrájané 3 strúčiky cesnaku zbavené kľúčika.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte, preložte na plech, potrite ochuteným syrom a posypte zmesou cibule a slaniny.
- Plech dáme do rozohriatej rúry a pečte asi 5 minút pri 220 stupňoch. Upečený slaný koláč nakrájajte a podávajte ideálne sa pohárom bieleho vína.
spektrumzdravi.cz
Teraz máte možnosť vyskúšať tri rôzne úpravy obľúbených slaných syrových koláčov.
Variáciou na prípravu slaných syrových koláčov, je pomerne veľa, z našich receptov môžete napríklad vyskúšať tipy na koláče cibuľové.