Slaný koláč plnený syrom, skvelý teplý aj za studena

Slané syrové koláče s najrôznejšími náplňami sú veľmi obľúbené.

Ich veľkou výhodou je, že sa môžu podávať ako teplé, tak studené.

Inšpirujte sa našimi 3 recepty na tie najlepšie syrové koláče.

Francúzsky slaný syrový koláč – Quiche

K veľmi obľúbeným receptom patrí recepty na tradičné slané francúzske syrové koláče – ouiche.

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

na cesto:

  • 150g hladkej múky
  • 120g vychladeného masla nasekaného na kúsky
  • 3 – 4 lyžice ľadovej vody
  • 2 lyžice vychladeného zeleninového vývaru (možno nahradiť vodou)
  • štipka soli a práškového cukru

na náplň:

  • 4 vajcia
  • 250 ml smotany
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • štipka muškátového orieška

POSTUP

  1. V mise rýchlo prstami spracujeme múku a maslo tak, aby vznikli lupienky vo veľkosti ovsených vločiek, je dôležité cesto nepřepracovat.
  2. Posolíme, pocukrujeme (môžete vynechať), pridáme vodu a popr. vývar podľa potreby tak, aby vznikla hladká lesklá gule (tekutiny sú ľadové, aby sa nám „vločky“ neporušili), ktorú dáme do fólie na hodinku oddýchnu do chladničky.
  3. Rozohrejeme rúru na 190 ° C.
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do maslom vymastenej formy na koláč alebo tortu, dno popicháme vidličkou a ak chceme zabrániť nafúknutia, vyložíme papierom na pečenie a nasypeme fazuľa, šošovicu alebo ryžu.
  5. Dáme predpiecť na 10 minút do rúry.
  6. Pripravíme si naplň, zmiešame v mise všetky základné ingrediencie plus niečo naviac (treba čo dom dal – syry, šunku, brokolicu ..).
  7. Dáme znova do rúry na cca 35 minút.
  8. Hotovo máte, ak náplň už nie je tekutá. Nepečte zbytočne dlho, nech neprídete o šťavnatosť.

Hotový francúzsky syrový koláč - Quiche Freepik

Slaný syrový koláč z lístkového cesta

Tento tradičný recept, patrí k veľmi rýchlej príprave, slaný syrový koláč možno pripraviť do 45 minút, ak máme už dopredu pripravené lístkové cesto (možno kúpiť cesto hotové cesto zo supermarketu)

INGREDIENCIE

  • 250 g lístkového cesta
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu olivového oleja,
  • 2 cibule
  • 1 zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku sušeného tymianu
  • soľ, mleté ​​čierne korenie
  • 150 g nivy
  • 3 vajcia
  • 200 ml kyslej smotany

POSTUP

  1. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním ľahko vymastenú okrúhlu formu s priemerom 23 cm.
  2. Okraje zdvihneme a odrežeme podľa potreby, formu vložíme na 30 minút do chladničky.
  3. Na cesto potom dáme suché fazuľa a vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 ° C a 15 minút pečieme.
  4. Potom fazuľa vyberieme a ešte korpus vrátime na 5 minút do rúry.
  5. Na panvici si rozohrejeme kúsok masla s olejom, orestujeme na ňom na polkolieska nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájanú zemiaka.
  6. Pečieme 10 až 15 minút dozlatista, potom pridáme cesnak a tymián, ešte tri minúty restujeme a zmes rozložíme na koláč.
  7. Len zľahka osolíme (niva je slaná) a okoreníme, potom na zmes rovnomerne rozdrobíme nivu.
  8. Smotanu rozšľaháme s vajcami, opäť zmes zľahka osolíme a okoreníme a nalejeme na koláč.
  9. Ten vrátime do rúry, ktorej teplotu znížime na 160 ° C a koláč pečieme 30 až 40 minút podľa druhu rúry, aby bol koláč zlatohnedý a uprostred nie celkom stuhnutý. Slaný koláč podávame teplý.

Hotový syrový koláč z lístkového cesta

Alsaskému cibuľový koláč – podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha

INGREDIENCIE

na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • pol kocky čerstvého droždia alebo pol sáčku sušeného droždia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 ml vody

na náplň:

  • 250 g čerstvý kravský syr
  • 100 g slanina
  • cibuľa
  • cesnak – 3 strúčiky
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Do misy nasypte hladkú múku, soľ, droždie, nalejte vodu a olivový olej a vypracujte cesto.
  2. Prikryte ho fóliou a nechajte hodinu kysnúť v chladničke.
  3. Medzitým rozohrejte panvicu a orestujte na nej nakrájanú slaninu a cibuľu.
  4. Do čerstvého syra pridajte soľ, korenie a nakrájané 3 strúčiky cesnaku zbavené kľúčika.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkajte, preložte na plech, potrite ochuteným syrom a posypte zmesou cibule a slaniny.
  6. Plech dáme do rozohriatej rúry a pečte asi 5 minút pri 220 stupňoch. Upečený slaný koláč nakrájajte a podávajte ideálne sa pohárom bieleho vína.

Alsaskému cibuľový koláč - podľa šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha spektrumzdravi.cz

Teraz máte možnosť vyskúšať tri rôzne úpravy obľúbených slaných syrových koláčov.

Variáciou na prípravu slaných syrových koláčov, je pomerne veľa, z našich receptov môžete napríklad vyskúšať tipy na koláče cibuľové.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.