Recepty na vianočné pečivo na slano, po ktorom sa len zapráši

Vianočné pečivo je hra s tvarmi a farbami, skvostná záležitosť, ktorá si kladie za cieľ podčiarknuť krásne vianočné obdobie plné pokoja, šťastia a pohody.

Nie každý člen rodiny však dokáže patrične oceniť vaše hodiny strávené pri doske a sporáku, pretože pre neho sladkosti nie sú žiadnym lákadlom.

Máme niekoľko nápadov na skvelé slané vianočné pečivo, ktoré zaistí, že si počas sviatkov pochutnajú skutočne všetci.

Výhodou je, že toto slané pečivo sa skvele hodí aj k vínu.

Vianočné vínne vrkôčiky

INGREDIENCIA

  • 750 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 ml oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 2 dcl bieleho vína

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C.
  2. V mise pripravíme suchú zmes z múky, prášku do pečiva a soli.
  3. V ďalšej nádobe vyšľaháme víno spolu s olejom, jedným vajcom a jedným žĺtkom.
  4. Druhý bielok si ponecháme bokom na potieranie slaných vínových cukroviniek.
  5. Vzniknutú olejovú zmes vylejeme do zmesi suchej a spočiatku vareškou, potom za pomoci rúk, vyhniteme vláčne cesto.
  6. Cesto následne rozdelíme na tretiny.
  7. Prvú časť oddeleného cesta si vyvaľkáme v tenký dlhý pás so šírkou 10 cm.
  8. Okraje pásu zarežeme tak, aby boli rovné, čím sa nám následne vytvorí veľký pravidelný obdĺžnik.
  9. Tento obdĺžnik z cesta ďalej za pomoci noža alebo krájacieho kolieska rozkrájame na prúžky o šírke cca 10 mm.
  10. Vzniknú nám tenké pásiky o rozmere 10mm x 10cm. Tie následne použijeme na pletenie vrkôčikov.
  11. Vezmeme si tri pásiky a ich konce stlačením prsta spojíme k sebe a pletieme vrkoče.
  12. Bod 7 – 11 opakujeme aj pri ďalších dvoch tretinách cesta, ktoré máme bokom.
  13. Vrkôčiky kladieme na papierom na pečenie opatrený plech.
  14. Vínne vianočné pečivo potierame rozmiešaným bielkom a posypeme morskou soľou, ktorá dodá pečivo zasnežený nádych.
  15. Vínové pečivo pečieme 20 – 22 minút pekne do zlatista.
Zdroj: chileanfoodandgarden.com

Zlepované syrovo-škvarkové pečivo

INGREDIENCIA

  • 150 g hladkej múky
  • 100 gramov mletých škvarkov
  • ½ lyžičky soli
  • 120 g masla
  • 1 žĺtok
  • 250 g chrenového smotanového syra
  • Čerstvý kôpor

POSTUP

  1. V mise zmiešame namleté škvarky s múkou a soľou.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtok.
  3. Za pomoci ručného miesenia vytvoríme krehké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.
  4. Každú časť cesta zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať aspoň 30 minút.
  5. Cesto váľame na plát tenký približne 3 – 5 mm a za pomoci vykrajovačov s vianočnými motívmi tvoríme kolieska, hviezdičky a ďalšie obľúbené tvary. Minimálne polovica vykrojených tvarov nesmie mať vykrojený stred, pretože sa budú ešte potierať smotanovým syrom.
  6. Vykrojené škvarkové pečivo rozložíme na papierom na pečenie opatrený plech a pečieme pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.
  7. Kôpor nakrájame na drobno. Malé množstvo kôpru si necháme bokom na finálne posypanie zlepovaných cukroviniek, zvyšok zmiešame s chrenovým smotanovým syrom.
  8. Nátierku vložíme do plniaceho vrecka a dávkujeme ju na polovicu cukroviniek bez vykrojeného stredu. To potom zlepíme s ďalším upečeným vianočným tvarom.
  9. Pred podávaním môžeme zlepované vianočné pečivo posypať čerstvým kôprom.

Vianočné sušienky s olivami a parmezánom

INGREDIENCIA

  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 g mäkkého masla
  • 150 g parmezánu
  • 6 čiernych olív
  • 1 štipka soli
  • korenie
  • zmes talianskej bylinky alebo sušené oregano, bazalka a rozmarín

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 200 °C
  2. Olivy nakrájame na drobné kúsky.
  3. Do misy dáme múku, parmezán, soľ, olivy, mäkké maslo, bylinky, žĺtok a pekne dohladka vyhnite cesto.
  4. Valčekom rozvaľkáme cesto na hrúbku približne ½ cm.
  5. Za pomocou vykrajovačov v tvare stromčeka vytvoríme sušienky, ktoré následne kladieme na plech s papierom na pečenie.
  6. Slané pečivo s nivou pečieme zhruba 10 minút do doby, než bude zlatisto žlté.
  7. Toto slané syrové pečivo s parmezánom môžeme podávať ako za tepla, tak za studena.
Zdroj: fuersie.de

Syrové guličky s brusnicami

INGREDIENCIA

  • 150 g ovčí syr
  • 150 g smotanový syr
  • 150 g čedar
  • 50 g niva
  • ½ lyžičky worcestrovej omáčky
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • štipka soli
  • mleté korenie
  • 350 g sušených jemne nasekaných brusníc
  • Vetvičky čerstvého rozmarínu

POSTUP

  1. Nastrúhame si čedar, nivu a spolu s ostatnými druhmi syrov zmiešame v miske.
  2. Pridáme worcestrovú omáčku, sušený cesnak a dochutíme soľou a korením.
  3. Zo vzniknutej zmesi vytvoríme guličky, ktoré necháme v chladničke stuhnúť na zhruba 1 hodinu.
  4. Stuhnuté syrové gule obalíme v sušených jemne nasekaných brusniciach.
  5. Nepečené slané vianočné pečivo dozdobíme vetvičkami rozmarínu, ktoré si nastriháme na dĺžku zhruba 5 – 7 cm.
Zdroj: pinterest.com

Slané vianočné pečivo

INGREDIENCIA

  • 125 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • korenie

POSTUP

  1. Pripravíme si cesto na vianočné pečivo a to tak, že zmiešame múku, vajcia, maslo, korenie a soľ.
  2. Vyhniteme a následne rozvaľkáme na hrúbku 0,3 – 0,5 cm.
  3. Na tvorenie cukroviniek použijeme nielen vykrajovače s vianočnými motívmi, ale aj formičky, ktoré nám vytvarujú vykrojený tvar tak, aby sa dalo pečivo po upečení pekne naplniť.
  4. Slané vianočné pečivo pečieme 15 – 20 minút a necháme vychladnúť.
  5. Potom uschováme a zdobíme vždy až pred podávaním podľa chuti.
Zdroj: franzoesichkochen.de

4 tipy na zdobenie slaných cukroviniek

  1. Zmiešame si smotanový syr s čerstvými nasekanými bylinkami napr. s bazalkou. Na časť upečeného pečiva dáme vždy po lyžičke nátierky a dozdobíme karamelizovaným orechom, iné údeným lososom a ďalšie zase lyžičkou paprikového krému. Slané pečivo so syrom a paprikovým krémom dozdobíme sezamovými semienkami.
  1. Ako druhý variant nátierky si môžeme pripraviť nivovú penu z nivy, žervej, masla a soli. Potreté slané pečivo s nivou zdobíme obdobne ako v bode 1.
  1. Na duté pečivo dávkujeme lyžičku paštéty a následne dozdobíme celozrnnou horčicou iné zase karamelizovanými orechmi, prípadne karamelizovanou červenou cibuľkou.
  1. Pre zlepované pečivo je vhodný variant s domácim pečeňovým krémom so vareným vínom. Krém si pripravíme tak, že si na 250 g masla a perníkovom korení orestujeme 3 nadrobno nakrájané šalotky a 400 g kuracej pečene. Všetko následne rozmixujeme, plníme do pohárov a až v pohároch polievame vareným vínom zmiešaným so želatínou. Slané pečivo zlepujeme pečeňovým krémom, s tým, že vzniknuté stredové otvory môžeme naplniť želatínou zo vareného vína.
Zdroj: franzoesichkochen.de

Aby slané pečivo naozaj pripomínalo vianoce, je potrebné staviť predovšetkým na vianočné formičky, vykrajovače a farby ako je biela, zelená, červená a hnedá. A keď sa budeme držať tejto zásady, môžeme potom úplne voľne experimentovať s ingredienciami.

Ak máte pocit, že vykrajovače nemajú vo vašej domácnosti počas Vianoc dostatočné uplatnenie, pozrite nasledujúce video, ktoré radí, ako si z vykrajovačov po dokončení pečenia vianočných cukroviniek urobiť originálne vianočné dekorácie.

Vianočné prípravy môžu byť hračka! Použite formičky trochu inak.

A nakoniec, či vo vašej rodine nikomu sladké neprekáža a ste tu iba preto, aby ste rozšírili svoju zbierku receptov na vianočné pečivo, určite oceníte aj týchto ďalších 25 tipov zo série vianočných cukrárskych dobrôt.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.