Objavte recepty na pečivo na slano v 7 variantoch alebo tá najlepšia inšpirácia na túto lahodnú pochúťku!

Dali by ste si niečo dobré, originálne a hlavne nie sladké?

Vyskúšajte naše recepty na slané pečivo!

Nahraďte lekvár, tvaroh, mak či orechy syrom, zeleninou, hubami aj mäsom.

Výsledok vás milo prekvapí.

Rozmanité rohlíčky, taštičky, košíčky, záviny aj buchty sú skvelým variantom aj pre rodinné oslavy a večierky s priateľmi.

Plnené pečivo z lístkového cesta štyrikrát inak

Hľadáte nevšednú inšpiráciu na večierok či rodinnú oslavu? Tieto rožky so štyrmi rozmanitými náplňami sú tou správnou voľbou!

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 1/4 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 2 šálky strúhaného syra čedar
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky
  • 1 šálka brokolicových ružičiek
  • 1 konzerva čiernych fazule
  • 1 pohár nakladaných sušených paradajok
  • 2 vajcia
  • 3 plátky šunky alebo slaniny
  • 1 talianska klobása (salsiccia)
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička chilli
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Lístkové cesto rozvaľkajte na placku a nakrájajte na trojuholníčky. Do každého trojuholníka potom vložte niektorú z náplní a zrolujte.
  2. Na fazuľovú náplň si na malej panvici zohrejte trošku oleja, pridajte nakrájanú červenú cibuľu, rascu, chilli a restujte približne 2 minúty. Potom pridajte umyté sterilizované fazule a varte 5 minút. Na záver zmes osoľte a okoreňte. Náplň na lístkovom ceste posypte troškou nastrúhaného čedaru a koriandra.
  3. Na vajíčkovú náplň so šunkou najskôr uvarte miešané vajíčka s trochou soli a korenia. Tie potom dajte na pripravené trojuholníčky z lístkového cesta, pridajte kúsky orestovanej šunky alebo slaniny a trochu bazalkových listov.
  4. Na taliansku náplň si na malej panvici na troške oleja orestujte malé kúsky talianskej klobásy, pridajte trochu korenia a sladkej papriky. Keď mäso ľahko zhnedne, pridajte tiež kúsky sušených paradajok a spoločne varte približne 10 minút.
  5. Na syrovo-brokolicovú náplň stačí na trojuholníčky z lístkového cesta vložiť trochu nastrúhaného syra spoločne s ružičkami brokolice, posypať soľou a korením.
  6. Plnené pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180°C približne 15 minút dozlatista.
Listové pečivo so štyrmi typmi náplní
zdroj: tablespoon.com

Z lístkového cesta sa dajú samozrejme pripraviť aj ďalšie pochúťky. Pozrite sa na naše sladké recepty z lístkového cesta !

Slaný závin so zeleninovou náplňou

Štrúdly či záviny nemusia byť vždy iba na sladko. Vymeňte jablká, mak, lekvár či orechy za zeleninu, huby, syr či údeninu. Uvidíte, že si skvele pochutnáte!

Ingrediencie:

  • 250 g lístkového cesta alebo cesta na pizzu
  • 150 g brokolicových ružičiek
  • 200 g šampiňónov
  • 100 g mozzarelly
  • 1 červená kapia
  • 2 PL oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka
  • 1 čajová lyžička talianskych byliniek
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Brokolicové ružičky rozdeľte na menšie kúsky, šampiňóny nakrájajte na plátky a papriku na kúsky.
  2. Na panvici s jednou polievkovou lyžicou oleja následne niekoľko minút povarte brokolicu a papriku domäkka.
  3. Pridajte talianske korenie, prelisované strúčiky cesnaku a povarte ďalšiu minútu.
  4. Dochuťte soľou a korením, premiešajte a zmes z panvice vyberte.
  5. Do panvice pridajte zvyšný olej a orestujte na ňom šampiňóny.
  6. Poduste domäkka.
  7. Následne povarenú zeleninu aj huby na doske ľahko pokrájajte na menšie kúsky.
  8. Keď táto zmes vychladne, pridajte do nej nastrúhanú mozzarellu a vložte misku so zmesou na chvíľku do chladničky.
  9. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  10. Listové cesto na plechu s papierom na pečenie rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru.
  11. Následne na polovicu cesta dajte predpripravenú náplň z chladničky.
  12. Druhú polovicu cesta následne preložte cez náplň, ako keď robíte štrúdľu.
  13. Okraje cesta dobre utesnite, aby vznikol úhľadný závin.
  14. Závin potrite rozšľahaným vajcom s mliekom.
  15. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút dozlatista.
Závin na slano so zeleninovou náplňou
zdroj: everyday-delicious.com

Ďalšou obľúbenou pochúťkou, ktorú nemusíte konzumovať iba s marmeládou či tvarohom, sú palacinky. Inšpirujte sa našimi palacinkami na slano !

Tradičné pirohy s náplňou zo zmesi mäsa a kapusty

Pirohy alebo taštičky existujú v mnohých variantoch. Tradičný ruský variant obsahuje náplň s mletým mäsom a kapustou. Rovnako tak môžete pirohy naplniť aj hubami či špenátom.

Ingrediencie:

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 180 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 20 g droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 čajové lyžičky oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • žĺtok a štipka soli na potretie

Náplň

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 šálky nakrúhanej kapusty
  • 2 PL oleja
  • 1/2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • 3/4 čajovej lyžičky sušeného kôpru
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia

Postup:

  1. Z droždia, cukru a trochy mlieka si pripravte kvások.
  2. Následne doň pridajte zvyšok mlieka a približne tretinu množstva múky.
  3. Všetko dôkladne premiešajte na hladké cestíčko.
  4. Cestíčko nechajte zhruba 60 minút kysnúť.
  5. Po tejto dobe pridajte do cestíčka zvyšnú múku, vajcia, olej a soľ.
  6. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, vypracujte v cesto a nechajte opäť kysnúť, približne 45 minút.
  7. V medziobdobí si pripravte náplň.
  8. Na panvici s trochou oleja orestujte kapustu a cibuľu, približne 5-7 minút.
  9. Následne túto zmes z panvice odstráňte a vložte do panvice mleté hovädzie mäso, ktoré restujte až do okamihu, keď stratia tekutinu a stanú sa z neho menšie kúsky.
  10. Následne k mäsu opäť pridajte kapustovú zmes.
  11. Všetko premiešajte a pridajte všetko korenie, teda kôpor, soľ, korenie a cesnak.
  12. Cesto následne rozdeľte na 8-10 bochníkov, záleží, aké veľké pirohy chcete pripraviť.
  13. Následne každý bochník rozvaľkajte na placku a naplňte mäsovo-zelenú náplňou.
  14. Preložte cesto na polovicu cez náplň, vytvorte tvar polmesiaca a pevne zovrite okraje, aby sa utesnili.
  15. Takto vytvorený piroh potrite žĺtkom rozmiešaným so štipkou soli.
  16. Vložte do rúry predhriatej na 200 ° C a pečte približne 15-20 minút.

Toto slané plnené pečivo sa veľmi často podáva s kyslou smotanou.

Pirohy plnené zmesou mäsa a kapusty
zdroj: mrfood.com

Otestovali sme kuchynské váhy . Zaujíma vás, ako to dopadlo a ako si takého pomocníka vybrať? Iste to pre vás bude prínosom.

Slané plnené košíčky

Tieto tartaletky na slano plnené zmesou syra, údeniny a zeleniny môžu byť nielen veľmi chutnou večerou, ale aj skvelým pohostením pre návštevu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 6 PL ľadovo studenej vody
  • soľ

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 100 g čedaru
  • 300 ml kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1 červená cibuľa
  • 2 šalotky
  • 2 PL chutney
  • 1 PL čerstvo nasekané pažítky

Postup:

  1. Z múky, masla, soli a vody vypracujte ručne alebo pomocou kuchynského robota cesto.
  2. Z cesta následne vypracujte guľu, ktorú zabaľte do potravinovej fólie a nechajte približne 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Predhrejte si rúru na 200°C.
  4. Vychladené cesto rozdeľte na šesť rovnako veľkých dielov a následne každý diel rozvaľkajte na placku.
  5. Následne pomocou hrnčeka či niečoho podobného vykrojte z cesta kolieska.
  6. Takto vykrájané kolieska potom prstami vtlačte do formičky na tartaletky, prebývajúce cesto odstráňte.
  7. Vložte cesto znova na 30 minút vychladiť do chladničky.
  8. Cesto vo formičkách prepichajte vidličkou a vložte piecť na približne 8-10 minút (dozlatista) do predhriatej rúry.
  9. V medziobdobí si pripravte náplň.
  10. Na panvici orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
  11. Orestovanú slaninu z panvice vyberte a tuk použite na orestovanie nakrájanej cibule a šalotky.
  12. Následne do každej tartaletky vložte tročku chutney, orestovanej slaniny, cibuľky a trochu strúhaného čedaru.
  13. Pridajte trochu kyslej smotany, v ktorej ste rozšľahali vajcia a pridali korenie.
  14. Na záver každú tartaletku posypte trochou syra.
  15. Vložte späť do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút.

Upečené slané tartaletky podávajte posypané pažítkou.

Slané košíčky plnené zmesou zeleniny, syra a slaniny
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Plnené pečivo po taliansky

Focaccia patrí k najobľúbenejšiemu talianskemu pečivu. Pripravte si ju naplnenú olivami, sušenými paradajkami, paprikou, syrom a bylinkami. Mimochodom tento pokrm je skvelou voľbou pre akúkoľvek oslavu!

Ingrediencie:

Cesto

  • 950 g hladkej múky
  • 600 ml vody
  • 2 PL sušeného droždia
  • 1 PL medu
  • olivový olej
  • soľ

Náplň

  • 2/3 šálky sušených paradajok
  • 1 šálka pečenej červenej papriky
  • 1 šálka nakladaných artičokov
  • 1/3 šálky kapary
  • 1 šálka čiernych olív
  • 1/2 šálky špenátových listov
  • 100 g syra feta
  • 300 g mozzarelly
  • bazalka

Postup:

  1. Vo vlažnej vode rozmiešajte a rozpustite droždie a med.
  2. V mise zmiešajte múku so soľou a potom do nej pomaly primiešavajte zmes vody, medu a droždia tak, aby ste vytvorili cesto.
  3. Keď vypracujete hladké cesto, preložte ho do olejom vymastenej misky, prekryte utierkou a nechajte približne 30 minút kysnúť na teplom mieste.
  4. Po vykysnutí rozprestrite polovicu cesta na plech, môžete použiť valček.
  5. Následne na cesto rozprestrite sušené paradajky, ktoré ste premiešali s prelisovaným strúčikom cesnaku.
  6. Potom na paradajky rozprestrite aj ďalšie ingrediencie, teda nakrájané kúsky papriky, artičoky, olivy, špenátové listy, kapary, bazalku a nastrúhanú mozzarellu a fetu.
  7. Zostávajúce cesto rozvaľkajte na placku a náplň prekryte.
  8. Potom po stranách cesto dobre utesnite, aby pri pečení náplň nevytiekla.
  9. Nechajte takto pripravenú focacciu 20 minút odpočinúť.
  10. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  11. Pred vložením do rúry potrite olivovým olejom a posypte morskou soľou.
  12. Pečte približne 30-35 minút dozlatista.
Talianska focaccia plnená olivami, paradajkami a syrom
zdroj: foodtolove.co.nz

Domáce rožky so šunkou a syrom

Čerstvo upečené domáce rožky sú úžasnou pochúťkou samy o sebe. Skúste aj ich plnený variant!

Ingrediencie:

Cesto

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 PL cukru
  • 1 vajce
  • 2 PL masla

Náplň

  • 150 g šunky
  • 200 g mozzarelly
  • 1 vajce
  • korenie talianskej bylinky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Zmiešajte droždie, cukor, trochu mlieka a vytvorte kvások.
  2. Až kvások vzíde, pridajte doň múku, soľ, zvyšok mlieka, maslo a vajcia.
  3. Prepracujte ručne či s pomocou hnetača do hladkého nelepivého cesta.
  4. Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
  5. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte a následne z neho pomocou noža nakrájajte trojuholníčky, z ktorých následne vytvoríte rožky.
  6. Do každého trojuholníka vložte kúsok šunky a mozzarelly a potom ho zviňte do podoby rožka.
  7. Hotové rožky vložte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  8. V medziobdobí si predhrejte rúru na 180 °C.
  9. Pred vložením do rúry plnené pečivo potrite rozšľahaným vajcom, posoľte a zľahka posypte talianskymi bylinkami.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút dozlatista.
Domáce plnené rožky so šunkou a syrom
zdroj: simply-delicous-food.com

Nechce sa vám pečivo ničím plniť? Nevadí, existujú aj rozmanité varianty slaného pečiva bez náplne !

Slané buchty naplnené syrom a cibuľkou

Buchty z chlebového cesta so zmesou syra a restovanej cibuľky môžu byť nielen nevšednou večerou, ale aj skvelým jedlom na výlet. Navyše chlebové pečivo nielen skvele chutí, ale pri pečení aj krásne prevonia váš byt.

Ingrediencie:

  • 500 g chlebovej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 120 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 1 PL a 2 čajové lyžičky oleja
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička sušených byliniek

Postup:

  1. Droždie rozmiešajte v troche vlažnej vody s cukrom a nechajte 10 minút odpočinúť.
  2. Múku, soľ a bylinky premiešajte v mise.
  3. Pridajte kvások, zvyšok vody a jednu polievkovú lyžicu oleja.
  4. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte na hladké a nelepivé cesto.
  5. Následne cesto prekryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste až do okamihu, keď cesto zdvojnásobí svoj objem.
  6. Medzitým si na dvoch čajových lyžičkách olejok orestujte nakrájanú cibuľku dozlatista.
  7. Po vykysnutí cesto rozdeľte na deväť rovnako veľkých dielov.
  8. Z každého dielu vytvarujte placku a do jej stredu následne vložte lyžičku osmaženej cibuľky a trochu strúhaného syra.
  9. Z placky následne vytvorte malý bochník alebo buchtičku.
  10. Buchty položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte približne 30 minút kysnúť.
  11. V medziobdobí si predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Pred vložením do rúry bochníčky posypte zvyšným syrom.
  13. Pečte približne 15-20 minút.
Pečivo z chlebového cesta naplnené syrom a cibuľkou
zdroj: thebreadkitchen.com

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Cheese and Onion Stuffed Bread Rolls in The Bread Kitchen
zdroj: thebreadkitchen.com

Tipy a triky na to najlepšie plnené pečivo

Plnené pečivo je možné pripraviť z rôznych typov cesta. Najčastejšie sa samozrejme pre svoju jednoduchosť používa predovšetkým cesto lístkové, ale rovnako dobre môžete použiť aj cesto kysnuté či zemiakové. Z hľadiska náplní záleží iba na vašej fantázii. Ak dávate prednosť vegetariánskym pokrmom, kombinujte rôzne druhy zeleniny so syrom a rozmanitým korením, ktoré pokrmu dodá chuť aj vôňu.

Plnené pečivo možno ale samozrejme naplniť aj rozmanitými typmi údenín a mäsa, predovšetkým mletého. Pokiaľ potrebujete inšpiráciu, načerpať ju môžete najmä v talianskej kuchyni. Nájdete tu najrôznejšie plnené focaccie, colzoni, cestini a ďalšie pochúťky, ktoré si môžete doma pripraviť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.