Leto. Chuť na niečo sladké? A jednoduchého? Jediné slovo – štrúdľu.
Dostali ste od príbuzných alebo susedov letné jablká? Alebo to boli neskoré višne?
Nazbierali ste si pri vychádzke černice, čučoriedky alebo maliny?
To všetko môžete využiť. Pri tvorbe štrúdle. Prinášame vám 4 najlepšie recepty.
Obľúbený jablkový štrúdľa
ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 3/4 balenie Hery
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 žĺtok
- 1 celé vajce
- jablká
postup:
- V mise spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odležať v chladničke v mikroténovom sáčku.
- Cesto rozvaľkáme na plát, ľahko potrieme maslom a posypeme jemnou strúhankou. Tá je potrebné, aby zachytila šťavu, ktorá bude pri pečení z jabĺk vytekať. Strúhanku môžeme nahradiť aj mletým, sparenými a ochuteným makom, kokosom alebo drvenými piškóty či sušienkami.
- Jablká olúpeme a vykrojíme jadrovník. Máme dve možnosti: buď nakrájame jablká na plátky, alebo je nahrubo nastrúhame.
- Závin starostlivo zavinieme a potrieme rozkvedlaným vajíčkom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista.

hruškový štrúdľa
ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 3/4 balenie Hery
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 žĺtok
- 1 celé vajce
- hrušky
postup:
- Hodí sa krehké hrušky, u ktorých máme istotu, že sa rozpečete. Inak je lepšie je vopred trochu podusiť, pritom je možné ich trochu přikořenit klinčekmi a škoricou a pomerne nevýraznú chuť hrušiek vyrovnať pridaním štipky kyseliny citrónovej a cukru.
- Zmes podusených hrušiek musí byť veľmi hustá, pod hrušky dávame strúhanku alebo ešte lepšie silnejšiu vrstvu drvených piškót.
- Pečieme rovnako ako jablkový štrúdľu – v predhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista.
Objavte podobné tipy
Štrúdľu z tvarohového cesta s višňami
ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g tuku (maslo, Hera)
- 250 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
- štipka soli
- višne
- 1 vanilkový puding
postup:
- Zmiešame múku so štipkou soli, pridáme tvaroh a nakrájaný tuk a spracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na dva až tri diely a vyvaľkáme ho. Po tej ho dáme na vymastený plech.
- Cesto posypeme strúhankou alebo kokosom.
- Višne odkôstkujeme. Môžeme ich buď klásť samotné, alebo si pripravíme višňovú zmes. Višňovú zmes pripravíme nasledovne: vykôstkované višne dáme spolu s cukrom do hrnca. Ohrievame. V 100 ml vody rozmiešame puding, ktorý pridáme do hrnca. Privedieme k varu. Zmes musí byť hustá.
- Pretože višne pustí veľa šťavy, dávame pod ne hustý tvaroh alebo uvarený puding.
- Štrúdľu zavinieme a potrieme rozkvedlaným vajíčkom.
- Závin pečieme pri 180 stupňoch do zlatista.

Zdravý slivkový štrúdľu z ovsených vločiek
ingrediencie:
- 250 g ovsených vločiek
- 300 g bieleho jogurtu
- 1-2 lyžice tekutého medu alebo iného sladidla
- voda podľa potreby
- slivky
postup:
- Zmiešame vločky, jogurt a sladidlo. Vzniknutú zmes rozdelíme na dve polovice.
- Prvú polovicu rozprestrieme na papier na pečenie.
- Poukladáme rozpolenými slivkami. Okrem tvarohu je pod slivky vynikajúci sparený a ochutený mak, ale nie je to nutné.
- Slivky pokryjeme druhou polovicou cesta.
- Pečieme na 180 stupňov približne 30 až 40 minút.
A ak chcete ochutnať ešte štrúdľu trošku inak (nie na sladko), vyskúšajte náš recept na slaný štrúdľu / a>!